kategoria: A500
[#1] Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF
Cześć,
Właściwie problem już opisany w temacie. Żadne dyski tradycyjne 2.5'' nie działają, tzn na tych dyskach jest przeniesiony obraz partycji z zainstalowanym systemem 3.2 i wszystkie paczki WHDLOAD a przygotowane to wszystko jest z użyciem skryptu instalacji HSTWB w wersji 16GB. Karty CF działają ale największe CF mam 4GB czyli nie przekraczają tego "magicznego" limitu, nie testowałem co by się działo na większych CF. W każdym razie w przypadku podłączonego zwykłego HDD, z przekopiowanym obrazem systemu HDF działającym pod WinUAE za pomocą programu WinImage, po podaniu zasilania na Płytę Amigi czarny ekran około 10 sekund i pojawia się strona startowa kickstartu 3.2. Wielkości testowanych dysków to 3 rózne dyski po 20 GB i jeden 40GB. Po uruchomieniu Amigi z dyskietki "HdSetup" wchodzącej w skład OS 3.2, i uruchomieniu potem HDToolBox nic nie pokazuje, w informacjach ikony jest wpisane scsi.device. Wgrywałem do EEPROM karty turbo dwie wersje sterownika: LIDE oraz okta-pussy - nic to nie zmienia. Czy ta karta nie potrafi poprawnie obsługiwać dysków HDD? dodam że próbowałem podawać plus zasilania z wtyczki FDD zamiast z karty turbo ale też bez zmian.
[#2] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #1

Czy ten obraz systemu ma RDB ?
Zworki dysków jak ustawione?

Zobacz programem FindDevice (idefix-aminet) czy widać urzadzenie po konkretnym device i pod jakim UNIT

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2025 10:48:03 przez Norbert
[#3] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Norbert, post #2

Czy ten obraz systemu ma RDB ?

Nie wiem, jak to sprawdzić?
Zworki dysków jak ustawione?

we wszystkich dyskach bez zworek, czyli wskazuje na MASTER

Dodam jeszcze że dyski te po wpięciu do standardowej Amigi 600 startują, trwa wczytywanie ale w pewnym momencie jest komunikat że partycja HD1 jest niedostępna, czy coś w tym stylu...
Programem FindDevice będę mugł sprawdzić wieczorem to dam jeszcze znać.
[#4] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #3

a może problem jest z zasilaniem?
tzn ile Amper masz zasilacz i czy są wymienione kondensatory ?
?
[#5] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Cezarykl, post #4

Sprawdzę jeszcze z oryginalnym, bo tutaj używam przerobionego zasilacza z routerów Cisco.
[#6] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #1

Na pewno IDE na karcie turbo obsługiwane jest przez scsi.device?
Po jakim device rozpoznawana jest karta CF ?
[#7] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #1

Artur - a jak zakładałeś partycje na dysku talerzowym? Czasami partycje zakładane pod WinUAE miewają problemy na fizycznym sprzęcie. Spróbuj założyć partycje na fizycznej Ami i dopiero wtedy przenieś sobie wszystko pod WinUAE.
Jeśli partycja ma być większa niż 2 GB, to najlepiej załóż pod PFS-AIO (Aminet).
Zostań przy najnowszej wersji LIDE.
[#8] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Norbert, post #6

Dokładnie. Proponuję użyć lide i ustawić w HDToolBox tooltype DEVICE=lide.device
[#9] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #7

Szkopół w tym że w przypadku użycia tego HstWB pobiera się gotową plikopartycję ze strony, o wybranej wielkości - 4, 8, 16, 32 GB i po podpieciu w WinUAE startuje kreator ale nie ma tam możliwości zmiany partycji, po drodze w którymś kroku można jedynie zaznaczyć scsidevice45 chyba ale nie pamietam dokladnie, potem różne dodatki, menu do whdload itd. wiec nie wiem jak te zmiany z partycją wykonać na tym gotowcu..
[#10] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #1

Skoro te dyski startuja na A600 to problem jest raczej w kicku 3.2, czyli najpewniej w scsi.device.
Robiles dodatkowy reset z klawiatury Amigi albo dwa resety?
Mozesz sprobowac z kickiem 3.1 (A600) albo podmienic scsi.device na inny za pomoca LoadModule.
[#11] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Don_Adan, post #10

Ale tutaj będzie lide.device , nie scsi.device
[#12] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Don_Adan, post #10

To jest 68EC020TK, tu sterownik jest we flashu karty, nie w kickstarcie.
[#13] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #12

To po uruchomieniu Amigi z dyskietki "HdSetup" wchodzącej w skład OS 3.2, i uruchomieniu potem HDToolBox w informacjach ikony powinno byc wpisane lide.device., a nie scsi.device. Bo tak to nie dziwne, ze mu nic nie pokazuje.
[wyróżniony] [#14] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #1

Podłączałem HDD do tej karty, tak samo jak do TK-030 i innych z manufaktury Matzego gdzie kontroler wszędzie jest ten sam. Powinno hulać, nie pamiętam w tej chwili jakie tam są zależności odnośnie flasha, bo o ile nie wiem jak LIDE, ale chyba oktagon.device obsługiwał dyski >4GB, a okta-pussy jest znacznie szybsze czy jakoś tak.
[#15] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Don_Adan, post #13

Jeżeli we flashu był oktapussy, to on się amidze przedstawia jako scsi.device, stąd mogło być i scsi.device w HDToolBox.
[#16] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #15

We flashu karty jest LIDE ale mimo to we właściwościach HDToolBox widnieje wpis:
SCSI_DEVICE_NAME=scsi.device

zmieniłem na:
lide.device

teraz po uruchomieniu HDToolbox są dwie linie:

SCSI 2 0 Unknown
SCSI 3 0 Unknown

czyli jakaś zmiana jest, czy teraz powinienem np pod WinUAE podłączyć ten HDD uruchomić z niego system i zmienić sterownik?
[#17] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #16

czy teraz powinienem np pod WinUAE podłączyć ten HDD uruchomić z niego system i zmienić sterownik?

Nie się nie zmienia.

Widać że dysk jest widoczny, ale tak jakby nie było RDB.

Pod jakim UNIT widoczny jest ten dysk? Jeśli 1 to użyj go z programem SCSIQuery (aminet)
SCSIQuery lide.device UNIT=1

Scsiquery przeskanuje jeszcze raz dysk pod konkretnym device i unit
[#18] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Norbert, post #17

Takie informacje wyświetla scsiquery z unit 2 i 3 jezeli traktować te numery unit jako cyfry z kolumny Adress w HDToolBox, czyli komenda:
scsiquery lide.device UNIT=2

[#19] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Cezarykl, post #4

Kondensatory nie były zmieniane na płycie A500, zasilacz ok, sprawdzałem też na innych Commodorowskich zasilaczach.
[#20] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #18

Tak jakby ten program nie wykrywal, ze masz fast w obszarze Zorro II, i wyswietla jakies smieci.

Wiec jesli nie masz fast w obszarze Z2, to tutaj jest problem.
A jak masz fast w obszarze Z2, to program jest bledny.
Akurat to by mnie nie dziwilo, bo Thor twierdzil, ze nie mam Z2 memory, w mojej A2000, i przez to LoadModule nie dziala.
A jak mu pisalem, ze z RAD-u bardzo czesto korzystam to twierdzil, ze nie mam pamieci, ktora by przetrwala reset, czyli bodaj kickable, czy jakos tak. On ma cos zwalone z detekcja pamieci w tych swoich programach, i upiera sie, ze to on ma racje.
[#21] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Don_Adan, post #20

Tak jakby ten program nie wykrywal, ze masz fast w obszarze Zorro II, i wyswietla jakies smieci.

albo źle ustawił na innym sprzęcie partycje (więc na nim niech to zmieni/poprawi),
uniwersalnym ustawieniem jest
to:

a nie żaden 24bitDMA, FAST lub chip
;)
:)

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2025 18:57:02 przez Cezarykl
[#22] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #18

A nie było przypadkiem tak, że emulowana Amiga pod WinUAE miała pamięć Z3 (której 68EC020TK nie ma) i partycja ma mask dla pamięci Z3, więc pod WinUAE działa, a pod 68EC020TK nie. I wywala się, bo szuka pamięci, której nie ma.
Jak pisałem wcześniej - przegrałbym wszystkie pliki z tego dysku na jakąś plikopartycję WinUAE, a następnie pod prawdziwą Amigą uruchomiłbym system z dyskietki Install, założyłbym partycje pod HDToolBox, mask i maxtransfer domyślne, a na koniec zapisał zmiany na dysku. Następnie podpiąłbym dysk z powrotem do WinUAE, przegrał wszystkie pliki z powrotem na niego.
Kopiowanie wszystkiego jak leci można zrobić komendą COPY skąd: dokąd: ALL
[#23] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Cezarykl, post #21

Tez tak moze byc.
Ogolnie to emulator powinien byc tak samo ustawiony jak ma jego Amiga.
A nie co innego w emulatorze, niz ma w realu.
Jesli WinUAE ma emulacje tej karty turbo, a pewnie ma, to powinien ustawic dokladnie taki sam konfig jaki ma i na nim testowac.
I wtedy powinno byc wiadomo czy to problem karty turbo, czy po prostu cos zle ustawil.
[#24] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Don_Adan, post #23

Nie ma co nadmiernie komplikować. 68EC020TK ma 8 MB fast ram Z2 $200000-$9FFFFF i 1,5 MB slow RAM $C00000−$D7FFFF. Wszystkie te pamięci są 32 bitowe, ale w obrębie 24 bitowej adresacji (widać po adresach..., zresztą do 68EC020 nie da się inaczej).
Do tego sterownik zgodny z Oktagonem we flashu, może to być oktagon.device, scsi.device (oktapussy) lub lide.device. Każdy z nich w pełni zgodny z RDB.
Tu naprawdę nie ma jakichś cudów.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2025 19:32:55 przez wali7
[#25] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #24

Dla procesorow 68000, 68010, 68020EC istnieje tylko pamiec 24 bitowa.
Wiec albo ta karta jej nie ma (Ile pamieci fast pokazuje WB odpalony z dyskietki?).
Albo program Thor-a jest bledny, bo ewidentnie pisze, ze nie ma 24 bitowej pamieci.
[#26] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Don_Adan, post #25

Pisząc pamięć 32 bitowa miałem na myśli szynę danych - 32 bitowa szyna danych jest nie tylko dla "prawdziwego" fastu, ale także dla slow RAM, czyli jest on tak samo szybki jak fast.
A to że adresacja jest 24 bitowa, to jest oczywiste, bo 68EC020 ma 24 linie adresowe i tylko tyle można użyć.
Zatem pamięć jest 32-bitowa, zaś adresacja 24-bitowa.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2025 20:14:50 przez wali7
[#27] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #22

Możliwe ze w momencie instalowania tego systemu była niepotrzebnie włączona pamięć Z3. Wykonam instalację jeszcze raz z parametrami takimi jak realna konfiguracja. Chciałem dodać na realnej amidze hdd, wykonać partycje i formatowanie ale po uruchomieniu HdtoolBox, define new i read configuration, wyświetla głupoty jak ponizej

ale powiem Wam jeszcze lepszą ciekawostkę - nawet jak nie jest podpięty żaden HDD to HDDtoolBox wyświetla identyczne informacje po kliknięciu Read Configuration, dodatkowo bez dysku na wstępie jest wykrywane 4 urządzenia SCSI o id - 0,1,2,3 a jak jest podpięty HDD to tych wpisów jest dwa - SCSI 2,3

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2025 20:33:10 przez HotIce
[#28] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #27

A ile pamieci fast pokazuje Workbench uruchomiony z dyskietki ?
Bo chyba to bedzie jakis problem sprzetowy, a nie programowy.
Moze masz cos zle ustawione (jumper jakis) albo zly flash w karcie zainstalowany.
[#29] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #27

A LIDE (32 kB) wgrałeś do flasha tylko do pierwszej ćwiartki (1 kopia), czy zrobiłeś 4x (do każdej ćwiartki) 128 kB flasha?

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2025 20:44:22 przez wali7
[#30] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #29

Najpierw zrobiłem kopię LIDE z kości którą mi przywiozłeś nagraną na AmiParty, żadnego innego lide nie wgrywałem tylko wróciłem do tej kopii po tym jak testowałem nie do końca pewny sterownik oktagon z wątku https://eab.abime.net/showthread.php?t=89260, zlepiłem go komendą copy 4x i tak był wgrany, kart CF na nim działają tak jak na LIDE ale dyski HDD nie działały

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2025 21:33:33 przez HotIce
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem