kategoria: WinUAE
[#1] Winuae i dźwięk
Hej wszystkim, odpaliłem Winuae na starym pececie z Pentium 4 i niby działa, ale rwie dźwiek jakby echo i po paru sekundach robi się szum. Obraz jest w porządku. Za każdym razem tak samo. Co to może być?
[#2] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

Jak wersja emulatora?
Jakie ustawienia masz w zakładce DŹWIĘK
[#3] Re: Winuae i dźwięk

@Norbert, post #2

Wersja 4.2.1, działam pod Windows xp. W ustawieniach nic nie zmieniałem, mam podstawowy sterownik dźwięku, Sound emulation Enabled, Direct Sound.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2025 11:58:29 przez pITer
[#4] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #3

Wersja WinUAE 3.6.0

[#5] Re: Winuae i dźwięk

@koczis, post #4

Mam tak samo, tylko tych 2 opcji w na dole nie miałem włączonych niżej od Direct Sound, miałem jeszcze buffer size na 10. Zmieniłem, ale dźwięk dalej się tnie.
[#6] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #5

Pentium4? Spróbuj starszą wersję WinUAE.
[#7] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #5

jeszcze buffer size na 10.

spr jeszcze na 2 lub 3
[#8] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #5

Sprawdź w ustawieniach dźwięku w XP czy masz 44.1 czy 48kHz. Jeśli i na UAE, i na XP masz 48 to spróbuj przestawić w obu miejscach na 44Khz.
[#9] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

W CPU zmień na Approximate, albo przy Fastest Possible zjedź suwakiem na jakiś większy minus. Mam sprzęt sprzed roku i nowe WinUAE i są gry co nie lubią Fastest Possible, grafa mega płynnie a dzwięk kaszana.
[#10] Re: Winuae i dźwięk

@ID909, post #9

Dzięki za rady, kombinuję powoli różne opcje z tego co piszecie.
[#11] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

Obawiam się, że to ma wydajność Raspberry Pi i to niekoniecznie 5. Na takim sprzęcie postawiłbym minimalnego Linuxa i Amiberry w wersji Lite. Ponieważ nie sądze, by Xorg był jeszcze dobrze z tym kompatybilny, to rzuciłbym się na głęboką wodę i odpalił to bez X11 bezpośrednio z KMSDRM. To jest dość trudne, możliwe, że SDL byłby do rekompilacji, więc nie radzę. Ale natchnąłeś mnie, bo sam mam jakiegoś złomka na Sempronie i może się skuszę.
[#12] Re: Winuae i dźwięk

@infboras, post #11

Ustawiałem różnie te opcje, ale niestety nie poprawiło się z dźwiękiem. Myslałem że Winuae na starym sprzęcie da radę obsłużyć emulację zwykłej A500. Na razie pogram bez dźwięku
[#13] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

Może pogrzeb przy sterownikach od dźwiękowej.
[#14] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

pewnie masz za slaby sprzet, u mnie na 1GHZ Celeronie musialem wylaczyc dzwiek, bo sie nie dalo tego sluchac. Dopiero jak mialem procka cos kolo 2GHZ, dzwiek zaczal byc odtwarzany prawidlowo.
[#15] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

a co to dokladnie za Pentium 4 ? jakie taktowanie ?
[#16] Re: Winuae i dźwięk

@selur, post #15

Pentium 4 2,40 GHz do tego 2 GB RAM, myślałem, że to wystarczy.
[#17] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #16

Wystarczy, użyj jakiejś starej wersji Winuae. Nowe są dla nowszych procesorów.
[#18] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #16

Z tego co pamiętam to na celeronie 1.7 dźwięku mi nie cięło. To na p4 2,40 powinno hulać.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2025 19:44:14 przez amikoksu
[#19] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #16

to jak radza koledzy, potrzebne jest jakies stare WinUae, jak to nie pomoze tzn. ze sprzet jednak za slaby.
[#20] Re: Winuae i dźwięk

@selur, post #19

U mnie na Athlonie XP2000+ działało płynnie. Miałem też laptopa z Pentium 4 M 1.8Ghz albo 2Ghz i dźwięk też działał. Tak jak już ci wcześniej inni doradzili potestuj starsze wersje WinUAE.
[#21] Re: Winuae i dźwięk

@snifferman, post #20

np. wersje 2.8.0 . ostatnie bez obsługi PPC.
albo jeszcze wcześniejsze.
[#22] Re: Winuae i dźwięk

@Norbert, post #21

Ok jarzę, to pokombinuję ze starszymi wersjami.
[#23] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

W sprawdź czy w displey masz na full-widowed. To mocno żre procka. Przełącz na inną opcję.
Druga opcja to portAudio. Jest sterownik dla Ahi do portAudio. Zainstaluj jeśli tnie ci na aplikacjach korzystających z Ahi. Pomajstruj przy filtrach wyświetlania, też czasami pomaga. No i fakt, co już tu wspomnieli, sprawdź starsze wersje.
[#24] Re: Winuae i dźwięk

@Norbert, post #21

Już nie pamiętam, które to były wersje. Na Athlonie XP bawiłem się jakoś w 2003-2004 a na Pentium 4M jakoś w 2009-2010 i chyba używałem wtedy najnowszych na owe czasy wersji.
[#25] Re: Winuae i dźwięk

@snifferman, post #24

Faktycznie zainstalowałem 3.5.0 i jest lepiej. Czyli to kwestia wersji emultora, dzięki chłopaki za uświadomienie

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 08:03:47 przez pITer
[#26] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #25

Próbowałeś PortAudio?

Kiedyś bawiłem się WinUAE na kliencie HP z prockiem Sempron 1GHz oraz WinXP i nie pamiętam aby coś mi się działo z dźwiękiem. Na pewno używałem też w tedy starszej wersji WinUAE, coś poniżej 4.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 12:18:31 przez Ponki1986
[#27] Re: Winuae i dźwięk

@selur, post #19

Ależ Pentium 4 to petarda, jeśli mówimy o emulacji Amigi 68k. Przecież pamiętam nie tak odległe wcale czasy, gdy emulowałem Amiśkę na P2 MMX 166 MHz w WinUAE, pod Windows XP (a wcześniej na tym samym sprzęcie na Win Me) i nie było ŻADNYCH problemów z dźwiękiem, ani z niczym innym. A co dopiero na P4.
Sprawdziłbym, czy jakiś współczesny antywirus, lub inny współczesny program niepotrzebnie nie obciąża systemu, potem zainstalowałbym WinUAE w wersji stosownej do wieku sprzętu, a więc "z epoki". Musi działać - i to na każdych ustawieniach.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 13:42:49 przez zilog
[#28] Re: Winuae i dźwięk

@zilog, post #27

u mnie problemy z dźwiękiem występują gdy w windowsie zaczyna brakować pamięci
i zaczyna działać pamięć wirtualna, czyli plik swap.
[#29] Re: Winuae i dźwięk

@Cezarykl, post #28

Na P2MMX 166Mhz miałem 96MB pamięci RAM i jak już wspomniałem, problemów nie było. Warunek to odpowiednia wersja WinUAE i nie uruchamianie, również w tle, współczesnego - zasobożernego softu.
[#30] Re: Winuae i dźwięk

@Cezarykl, post #28

U mnie jest 2 GB RAM to na pewno nie od braku pamięci .Opcje w Sound przestawiałem, ale bez efektu. Wychodzi na to, że muszę dobrać jedną wersję Winuae, która będzie działać dobrze. W tle nic nie działa, komputer nie jest podłączony do netu. Więc musi być sprawa emulatora.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 14:48:42 przez pITer
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem