Ignorowany przez 30 użytkowników
@zilog,
post #32
mój też był pod DOS-a. A gdyby się w ogóle dało i gdybym skądś wówczas wytrzasnął kickstart (nie wspominając o jakiejkolwiek grze), to uruchomiłbym go jeszcze na 486. ;) A pochodził z tej oto gazetki, której nawet pełnej okładki w większej skali próżno szukać:
październik '96 - ten numer był rozpowszechniany w kioskach jeszcze z dyskietką. Ani gazety, ani dyskietki niestety już nie mam. ;(( W zbiorach web archive też ich brak, mimo że wiele innych PCS z 96 i 95 jest... Widzę, że sama gazeta jest do dostania na OLX, jakby ktoś chciał sobie obejrzeć.
w tamtych latach wiedziałem co prawda, czym jest emulator, już wcześniej mając do czynienia z DOS-owym ZX81, więc ujrzawszy napis "Amiga Emulator" za kioskową szybką, pognałem czym prędzej po swoje kieszonkowe. Nie wiedziałem tylko, jak miałoby to działać - myślałem, że po uruchomieniu będę mógł sobie na PC odczytywać amigowe dyskietki w Norton Commanderze. ;P ZX81 uruchamiał "GUI" i wystarczyło z listy wybrać sobie grę - a tymczasem ówczesny UAE po próbie uruchomienia exeka wyświetlał jedynie jakiś niezrozumiały dla mnie error w linii komend. Musiały minąć jeszcze ze 2-3 lata, zanim zawitał do mnie internet i zdołałem odpalić nowszą, już bardziej user-friendly wersję (nadal DOS).
P.S. to był raptem 2 lata po śmierci Amigi i 4 po moim bolesnym rozstaniu z nią - z dzisiejszej perspektywy to jak mrugnięcie okiem.
Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 20:19:53 przez snajper