kategoria: WinUAE
[#31] Re: Winuae i dźwięk

@zilog, post #27

. Przecież pamiętam nie tak odległe wcale czasy, gdy emulowałem Amiśkę na P2 MMX 166 MHz w WinUAE, pod Windows XP (a wcześniej na tym samym sprzęcie na Win Me) i nie było ŻADNYCH problemów z dźwiękiem, ani z niczym innym. A co dopiero na P4.

u mnie WinUAE śmigał jeszcze przed ikspekiem, na Win98 z 32 MB RAM i też MMX166. Tyle że to była, ztcp, wersja z zerem na początku.
nadmienię też, że chcąc "tylko pograć", motanie się z ustawieniami WinUAE jest średnio wygodne, kiedy do dyspozycji są binarki z thecompany.pl. No chyba że mamy w planach kilkutygodniową partię w UFO Enemny Unknown - nie wiem, jak tam w wersjach z thecompany wygląda kwestia snapshotów.
A w zamierzchłych czasach był też Fellow, później przeobrażony w WinFellowa https://petschau.github.io/WinFellow/. Tego ostatniego nie badałem bliżej, ale po datach releasów (o których newsy PPA ani pisną) widzę, że jest całkiem aktualny. Pamiętam, że Fellow w swoim czasie radził sobie z grami, których WinUAE (czy tam jeszcze UAE) nie potrafił ugryźć.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 15:47:39 przez snajper
[#32] Re: Winuae i dźwięk

@snajper, post #31

No to ja pójdę jeszcze dalej w przeszłość i pochwalę się, że pierwszy emulator Amigi jaki postawiłem na PeCecie, to był UAE DOSowy. Chodził ma mojej starej maszynie z Pentium 100 i Windows 95 OSR2. Ale w tym przypadku nie mogę powiedzieć, że wszystko tam było płynnie i OK. Na takim sprzęcie, emu Amiga działała fajnie w trybach CGX, ale zdażały się lagi z dźwiękiem i opóźnienia emulacji układów E graficznych Amigi. Zabawa z UAE/WinUAE i pochodnych zaczynała się właśnie od P166MMX. Na P166MMX można już było emulować Amigę 68k bez lagowania. Działało to wszystko lepiej niż stockowa Amiga.
[#33] Re: Winuae i dźwięk

@zilog, post #32

mój też był pod DOS-a. A gdyby się w ogóle dało i gdybym skądś wówczas wytrzasnął kickstart (nie wspominając o jakiejkolwiek grze), to uruchomiłbym go jeszcze na 486. ;) A pochodził z tej oto gazetki, której nawet pełnej okładki w większej skali próżno szukać:

październik '96 - ten numer był rozpowszechniany w kioskach jeszcze z dyskietką. Ani gazety, ani dyskietki niestety już nie mam. ;(( W zbiorach web archive też ich brak, mimo że wiele innych PCS z 96 i 95 jest... Widzę, że sama gazeta jest do dostania na OLX, jakby ktoś chciał sobie obejrzeć.
w tamtych latach wiedziałem co prawda, czym jest emulator, już wcześniej mając do czynienia z DOS-owym ZX81, więc ujrzawszy napis "Amiga Emulator" za kioskową szybką, pognałem czym prędzej po swoje kieszonkowe. Nie wiedziałem tylko, jak miałoby to działać - myślałem, że po uruchomieniu będę mógł sobie na PC odczytywać amigowe dyskietki w Norton Commanderze. ;P ZX81 uruchamiał "GUI" i wystarczyło z listy wybrać sobie grę - a tymczasem ówczesny UAE po próbie uruchomienia exeka wyświetlał jedynie jakiś niezrozumiały dla mnie error w linii komend. Musiały minąć jeszcze ze 2-3 lata, zanim zawitał do mnie internet i zdołałem odpalić nowszą, już bardziej user-friendly wersję (nadal DOS).

P.S. to był raptem 2 lata po śmierci Amigi i 4 po moim bolesnym rozstaniu z nią - z dzisiejszej perspektywy to jak mrugnięcie okiem.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 20:19:53 przez snajper
[#34] Re: Winuae i dźwięk

@zilog, post #32

O Pentium 166 za dużo nie mogę powiedzieć, bo z emulacją na takim sprzęcie bawiłem się z u kolegi ponad 2 dekady temu i juz za dużo nie pamiętam. Kojarzę tylko, że pod Win98 i WinUAE było na granicy wydajności i dźwięk czasem szwankował. Pod Dosem w Fellow było ok, ale wydajnościowo nie było wiele szybciej niż A1200.

Na P200MMX u siebie jak się bawiłem, to dźwięk pod WinUAE był już OK i tury w UFO nawet szybko mijały, ale jednak wersja PCtowa pod Dosem działała lepiej.

Takie moje podsumowanie i wnioski to P200MMX to takie minimum, żeby była wygoda. P4 powinien już działać git, bo sam tak się bawiłem na swoim laptopie z P4M 2Ghz z WinXP.

Ale zastrzegam sobie prawo do różowych okularów wspomnień. Czasem weryfikuję to co pamiętam i z tą płynnością i ładną grafiką jednak różnie bywa.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 20:28:54 przez snifferman
[#35] Re: Winuae i dźwięk

@snifferman, post #34

RetroArch w wymaganiach na steamie podaje P4, 32 MB RAM (he he...). Tylko przy tym też Windows 10. Poza tym, jeśli dobrze rozumiem, jest on przy emulacji Amigi frontendem PUAE.
i do dziś nie potrafię oswoić się z tym cholernym interfejsem RetroArch. :/ Ładnie toto wygląda, tylko autorzy najwyraźniej wychodzą z założenia, że będę go obsługiwał padem.
/wcześniej przeprowadziłem mały benchmark - WinFellow zjada ok. 3x mniej pamięci niż WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 20:30:59 przez snajper
[#36] Re: Winuae i dźwięk

@snajper, post #35

wcześniej przeprowadziłem mały benchmark - WinFellow zjada ok. 3x mniej pamięci niż WinUAE.

Już naprawdę nie pamiętam ile tej pamięci miałem. P200MMX chyba 32MB i później 64MB, bo jakiś kolega wygrzebał ze śmieci
To było jakoś po 2000 roku i Simmy kosztowały kilka zł lub można było wymienić za kapsle Mortal Kombat z gum do żucia
[#37] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

Może to coś pomoże. link
[#38] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

Dziwne potrzeba. Do emulacji zwykle wybiera się jak najszybsze sprzęty, a nie jak najwolniejsze. Dźwięk w emulacjach zawsze jest na szarym końcu, ma najniższy priorytet. Jeżeli coś nie wyrabia to zwykle jest to właśnie dźwięk.
[#39] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

Gdy w 2002 roku mój BlizzardPPC/060 pojechał do Niemiec do naprawy to wtedy próbowałem używać UAE na jakimś niskobudżetowym Duronie 750 MHz z koszmarnym GeForce 2 MX. Działało to niby całkiem sensownie (Picasso96), benchmarki pokazywały niesamowite wyniki, ale co jakiś czas były przestoje, dźwięk strasznie rwał. Nie dało się zapomnieć, że to jest emulacja. 68060+BVision było znacznie lepsze. Ostatecznie przez 2 miesiące używałem A1200 2MB RAM + FastATA + HDD + CD i patrzyłem na leżące obok: BVision3D i 64MB RAM, bo nie było ich do czego wsadzić. To UAE na pececie włączyłem ze 3 razy i się zniechęciłem.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2025 22:52:02 przez MDW
[#40] Re: Winuae i dźwięk

@pITer, post #1

Na stare komputery to polecam:
WinUAE 0.8.22r9 . Używam go juz 23 lata i nie mam z min żadnego problemu. Tylko na Windows 10 musze go startować pod Windows XP.
2
[#41] Re: Winuae i dźwięk

@snajper, post #33

Widzę, że sama gazeta jest do dostania na OLX, jakby ktoś chciał sobie obejrzeć.

nikt nie chciał, to sam sobie obejrzałem. ( º ͜ʖ͡º)
autor jako "minimalną sensowną konfigurację" podaje Pentium 90.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem