[#1] Mysz PS/2
Mam okazje kupić fajna mysz optyczna na złącze PS/2 za głupie 15zł w super stanie i było by fajnie ją podłączyć pod Amigę bo moja stara amigowa myszka jest okropnie nie wygodna pod systemem i mam problem nie mam jak zbudować interfaceu. Z tego co wiem to można też taką mysz podłączyć pod serial port tylko trzeba mieć dwie przelotki:
1. Z DB25 na DB9
2. Z DB9 na PS/2
Ja bym chciał zbudować jedna przelotkę z DB25 na PS/2 tylko potrzebuje schematu i pomyślałem że pomożecie w tej kwestii. Do tego jeszcze potrzebuje sterowników które bym wgrał z dyskietki abym mógł ich używać w grach z dyskietek jednak nie znalazłem sterowników do myszy PS/2 na serial port :(
pomoc pomoc2

[#2] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #1

Mysz podpieta przez serial nie będzie działać pod prawie żadną grą odpalaną z dyskietki (z małym wyjątkiem gier systemowych, gdzie można dograć ten sterownik - ale takich gier jest pewnie ledwie kilka np. Civilization).
Sterownik do myszy serial znajdziesz na aminecie (ale jak pisałem nie warto).
Najlepiej zrobić (albo poprosić kogoś) PS2M - http://aminet.net/docs/hard/ps2m.lha . Zrobiłem, części kosztowały jakieś 10 zł i pięknie działa z myszką optyczną PS2. Polecam.
[#3] Re: Mysz PS/2

@wali7, post #2

No ale jak pierw wsadzę dyskietkę z sterownikami a potem grę?
Nie mam czasu na wysyłanie części itd...
Jedyne czego jeszcze potrzebuje to schematu przelotki z DB25 na PS/2 macie coś takiego? Jak nie to będę musiał to sam opracować :(
EDIT
A poza tym pod grami mogę używać starej myszki ale pod systemem używał bym tej nowej.

Ostatnia modyfikacja: 26.03.08 21:58
[#4] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #3

jesli mysz ps/2 zna protokol uzywany na ser: to zadziala. w 99% przypadkow nie ma szans. kup przelotke ps/2 <-> amiga, albo zrob sam (ps2m) albo kogos popros o to.
[#5] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #3

[#6] Re: Mysz PS/2

@vi-bee, post #5

A kto mógł by mi to zrobić i ile by to kosztowało? Są przelotki z COM na PS/2 więc czemu ma nie działać?
http://www.hardwarebook.info/PS/2_to_Serial_Mouse
EDIT
Przecież to tylko 4 piny to jest prostsze niż myślałem!

Ostatnia modyfikacja: 26.03.08 22:34
[#7] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #6

wg mnie powinno dzialac

[#8] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #6

Zrób przekonasz się sam czemu nie będzie działac.

[#9] Re: Mysz PS/2

@vi-bee, post #7

Według mnie też :) Jutro to zrobię
To sie wypowiedz czemu to nie będzie działać?
EDIT
Myszka jest marki A4Tech a z tego co wiem to te myszki działają na porcie COM

Ostatnia modyfikacja: 26.03.08 22:39
[#10] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #9

skoro myszka ps2 ma wbudowaną obsługę seriala, to zapewne po założeniu przelotki ps2<>serial będzie działać (podobnie jak myszki USB "rozumiejące" PS2 działają z przelotką ps2<>usb)... jednak pozostanie otwarty problem obsługi tej myszki przez Amigę - sterownik działa tylko pod AmigaOS i gry omijające system nie będa potrafiły z tego sterownika skorzystać (nawet gdybyś jakimś cudem załadował go przed startem takiej niedosowej gry to jak ją przekonasz aby z niego skorzystała...?).
ale skoro chcesz sprawdzić... to czemu nie, w końcu sam Wieszcz napisał
"Czucie i wiara silniej mówią do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko."

Ostatnia modyfikacja: 26.03.08 23:22
[#11] Re: Mysz PS/2

@wali7, post #10

Dużo gier nie potrzebuje myszki bo wystarcza joystick który działa jak myszka a jak już jakaś potrzebuje myszki to wtedy użyje amigowej. Do reszty brudnej roboty użyje myszki PS/2 :D Głównie mi chodziło żeby tą mysz pod Workbenchem używać bo jest ciężko na amigowej...
EDIT
Jak się uda to napisze jakiś poradnik jak to podłączyć pod Serial Port i jakie myszki już u mnie działały :D

Ostatnia modyfikacja: 26.03.08 23:33
[#12] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #11

skoro pod WB, to OK :)
podobno myszki serialowe "skaczą" - mają dużo wolniejsze próbkowanie pozycji niż myszki ps2, czy oryginalne amigowe... ale będziesz miał zapewne sam okazję zweryfikować (gdzies o tym czytałem, nie wiem, jak to wygląda w praktyce).
Powodzenia.
[#13] Re: Mysz PS/2

@wali7, post #12

w praktyce wyglada tak jak napisales. masakra. brak early startup tez boli
[#14] Re: Mysz PS/2

@Valwit, post #13

Ja mam myszkę PS/2 a nie COM.
EDIT
Oto schemat myszki PS/2 na Amiga Serial Port

PS/2---------DB25

GND---3---7---GND
RxD---2---3---RxD
TxD---6---2---TxD
+5V---4---4---RTS

Ostatnia modyfikacja: 27.03.08 06:49
[#15] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #14

Ja mam myszkę PS/2 a nie COM.

Czy ma to jakieś znaczenie?? PS/2 to COM pozbawiony paru sygnałów, a co do myszki, sam to używałem, było nawet wygonie, ale i tak zrobiłem ps2m :)

[#16] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #11

> Głównie mi chodziło żeby tą mysz pod Workbenchem używać bo jest
> ciężko na amigowej...

A wiesz o tym że możesz przesuwać kursor za pomocą klawiszy?
Kursory + oba klawisza Amiga (zdaje się ;) pięknie działają, shift też pomoże ;)
Były czasy że w ogóle nie używałem myszki, a nawet rysowanie w DP jakoś mi szło... ;)

[#17] Re: Mysz PS/2

@5h00n4y, post #16

Tak wiem ale to też do końca nie jest takie wygodne ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.03.08 15:12
[#18] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #17

używanie myszki na serial nie należy do najwygodniejszych, zrób tak jak ja, wali7 i 5h00n4y, spraw sobie ps2m :)

[#19] Re: Mysz PS/2

@arti4-92, post #18

Ciekawe z czego sobie zrobię :(
Wcześniej pisałeś że taka mysz jest nawet wygodna :o

[#20] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #19

mikrokontroler+drobnica+gniazdka - do kupienia w każdym szanującym się sklepie z elektroniką ;) Problem jest (drobny) z tym, że do tego trzeba jeszcze programator zrobić...ale jak jest LPT to i taki problem to nie problem :)
[#21] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #19

potrzebujesz jeden kondensator, jeden mikrokontroler PIC (tani i popularny układ), jedno gniazdo myszy (najzwyklejsze db9) i gniazdo myszy ps2. PICa trzeba zaprogramować, albo zlecić to komuś (często sklepy elektroniczne oferują to jako usługę) - ja sobie zrobiłem prościutki programatorek devpic (schemat na aminecie - kilka rezystorów i scalak za 2 zł, montaż zajął aż 15 min, programujesz pod amigą - wszystko opisane w dokumentacji).
generalnie, to jest jak w znanym dowcipie z fakturą "stuknąłem młotkiem - 1 zł, wiedziałem gdzie - 99 zł" :) - rzeczy za które musiałbyś na allegro zapłacić jakiemuś cwaniakowi z 50 zł zrobisz sobie za 10 zł. to żadna wiedza tajemna, warto spróbować, nauczyć się, a do tego jaka satysfakcja :)
[#22] Re: Mysz PS/2

@5h00n4y, post #16

jest jeszcze program joymouse choc to tez raczej do awaryjnych zastosowan ale i tak wygodniejszy od klawiszy kursora ;)

[#23] Re: Mysz PS/2

@vi-bee, post #22

A co trzeba do tego programatora aby to złożyć?
Kurde mam zepsutą lutownicę

Ostatnia modyfikacja: 27.03.08 17:29
[#24] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #19

zapomniałem że miałem ciągle problem z sterownikami, ktoś by wpisał włączanie ich do s-s ale nie byłem w tedy aż tak kumaty :)
Edycja: lutownicę możesz kupić na allegro za 16 zł, na początek będzie dobra :P

Ostatnia modyfikacja: 27.03.08 17:31
[#25] Re: Mysz PS/2

@arti4-92, post #15

tak ma znaczenie. uzywane sa inne protokoly, te sprytniejsze myszki rozpoznaja i potrafia sie przelaczyc. ale nie wszystkie i wikeszosc raczej bedzie obslugiwac ps/2 i usb
[#26] Re: Mysz PS/2

@wali7, post #21

Z PICami należy uważać. Ja próbowałem zaprogramować DEVPiciem wersję z literką "A" na końcu (PIC 16F628A) i stale otrzymywałem błąd:

"Error writing location 0
must be 18B but read 183"

Po poradzie MASTEra kupiłem nieco droższą wersję PICa, bez literki "A" na końcu (PIC-16F628-04/P ). Ten model został zaprogramowany bez problemu.

[#27] Re: Mysz PS/2

@cichym, post #26

Ja mam wersje "A", zaprogramowała się bez problemu :)

[#28] Re: Mysz PS/2

@arti4-92, post #27

No proszę. Czyli nie jest powiedziane, że nie można "A" zaprogramować DeVPiciem. Może ja miałem jakiś wadliwy egzemplarz.

Jednak, jak komuś będzie się działo coś takiego jak mi, to niech się nie zraża i spróbuje z wersja bez "A" (różnica w cenie około 10zł).

[#29] Re: Mysz PS/2

@arti4-92, post #27

A moja lutownica już działa :D
Napiszcie jeszcze raz dokładnie co muszę mieć (do końca w tym kumaty nie jestem) i jakie wersje tych podzespołów użyć ;)
Moja nowa mysz do Amigi wygląda tak:
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=12763&height=960&width=640

[#30] Re: Mysz PS/2

@Roszak, post #29

No priv wysłałem Ci w pewnym stopniu przetłumaczoną wersję opisu wykonania podłączenia myszy ps2 do Amigi. Nie pamiętam tylko gdzie znalazłem wersję polską (było to jakiś czas temu). Oryginał na Aminecie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem