[#1] Uruchominie MacMini G4
Cześć,
Po trzech latach leżenia w szafie mojego MacaMini, który był w stanie nieznanym bez zasilacza w końcu zebrałem się do dokupienia zasilacza i odpalenia go. Udało mi się doprowadzić go do uruchomienia się MacOSX.
Zanim zainstaluje na nim MorphOS'a postanowiłem go rozmontowac, zobaczyć co tam jest w środku i zmienić dysk.
Ma YouTubie znalezłem filmik jak gość zamienia dysk IDE na mSATA w przejściówce i docelowo chyba tak zrobie, a na razie wrzucę jakiś dysk 2,5" IDE, który mam. Tu pojawia się pierwsze pytanie, czy montaż mSATA dla MorpOS ma to sens??
Po rozmontowaniu zauważyłem różnicę pomiędzy moim macmini, a tym na filmie, otóż nie mam takiej płytki włożonej w port przy pamięci RAM. To chyba jest moduł WiFi i bluethooth? No i pytanie czy MorpOS to obsługuje i czy idzie to dokupić. Jak tak to czego szukać?
[#2] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #1

Ja w swoich "miniaczach i pałerbukach " mam zamontowane IDE 44 do M.2 i działa świetnie. Polecam.
2
[#3] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #1

czy montaż mSATA dla MorpOS ma to sens?

Jak najbardziej ma sens. Przyspieszenie nie będzie kosmiczne (ograniczenie kontrolera), ale na pewno będzie zauważalne.

nie mam takiej płytki włożonej w port przy pamięci RAM. To chyba jest moduł WiFi i bluethooth? No i pytanie czy MorpOS to obsługuje i czy idzie to dokupić. Jak tak to czego szukać?

Płytka nazywa się "Mezzanine Board" i służy do montażu modułów Airport Extreme/Bluetooth.

UWAGA, wspomniana płytka występuje w dwóch wersjach. Jedna jest przeznaczona do "wczesnych" Miniaczy (i montuje się w niej kartę A1027 oraz osobny moduł Bluetooth), a druga - do wersji 1,33/1,5 GHz (i montuje się w niej moduł "Combo" o oznaczeniu A1127). Oprócz tego potrzebujesz jeszcze anteny (A1027 używa złącza MCX, zaś pozostałe opcje - U.FL).

Ogólnie - odeślę Cię tutaj, gdzie jest wątek traktujący o opcjach sieciowych dla Miniacza.
1
[#4] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #3

A, byłbym zapomniał: Pod MorphOS-em nie obsłużysz Bluetooth. "Sposobem" da się obsługiwać klawiaturę/myszkę działającą w tym standardzie (parujesz urządzenia pod OSX i potem one normalnie działają pod MorphOS-em) - to tak gdybyś się zastanawiał czy brać sam AirPort czy wersję "combo".
1
[#5] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #4

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Na razie zamawiam dysk mSATA i przejściówkę, a z tym WiFi to sobie dam na razie sposób i podepnę go kablem, bo ceny, szczególnie tej płytki przerażają.
[#6] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #5

Jest jeszcze inna opcja - nano router podłączony do portu Ethernet, a działający w trybie klienta. Korzystający z domowego WiFi, a udostępniający Ci internet po "zwykłym" kablu.

Testowałem tą opcję pod TP-Linkiem (bodaj TL-WR802N). Napisałem o tym nawet krótki artek do Magazynu Amiga NG numer 11, jeśli byś chciał poczytać.
[#7] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #6

Dysk mSATA i adapter z obudową zamówiony, dzisiaj powinien przyjść, więc wieczorem zabiorę się instalację szeroki uśmiech
Mam jedno pytanie przed tym, ile przeznaczyć na partycję pod MorphOS przy dysku 256GB? Wstępnie planuje standardowo partycję systemową i WORK.
[#8] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #7

No to jeszcze pytanie w jakim filesystemie chcesz działać, bo SFS ma ograniczenie do 128 GB na partycję.
Ja kiedyś (bardzo dawno temu) zrobiłem 2 GB partycję systemową i działa to zadziwiająco długo. Ale takiej wielkości nie polecam, zwłaszcza jeśli chcesz sobie zachować awaryjnie starsze wersje systemu podczas instalacji (MorphOS robi to z automatu, chyba że na dysku nie ma wystarczająco dużo miejsca). Jeśli będziesz używał Wayfarera z partycji systemowej to katalog tego programu też potrafi sobie odpowiednio "ważyć" po pewnym czasie (chyba podkatalog 'curl' ostatnio czyściłem, bo urósł do 900 MB). Osobiście myślę, że 5 GB na SYS: będzie spoko, 10 to już lekka przesada.
[#9] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #8

W takim razie zrobię na przyszłość 10GB. Myślałem o SFS, bo to chyba natywny system dla MorphOS'a (???). Z tego co widzę na stronie to większe partycje obsługuje FFS2, ale to chyba filesystem z OS4? Nie jestem biegły w NG :) nie wiem czy dobrze kojarzę.
[#10] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #9

Tu masz ściągawkę z filesystemów, które obsługuje MorphOS: link.
[#11] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #4

Oczywiście da się kupić mysz z takim czymś wtykanym w USB i wtedy bezprzewodowa mysz działa. Ja tak używam (jeżeli potrzebuję myszy, bo zwykle nie potrzebuję).
[#12] Re: Uruchominie MacMini G4

@MDW, post #11

No, to to wiadomo. Ale mowa była o "wewnętrznym" Bluetooth. Te dongle to chyba są radiówki raczej.
1
[#13] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #10

No właśnie na to patrzyłem, chodziło mi bardziej historycznie, że rozwój SFS chyba był powiązany z MorphOS, a FFS2 wszedł w AmigaOS4.
Sprawę myszki i klawiatury rozwiązałem właśnie przez klawiaturę z myszką combo na USB, bluetooth do życia mi nie potrzebne minimac'u.
[#14] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #12

Te dongle to chyba są radiówki raczej.

Ja myślałem, że to też jest Bluetooth. Nawet się dziwiłem dlaczego ludzie na pecetach sobie zapychają USB tym donglem skoro każda płyta główna ma Bluetooth, który zwykle zarasta kurzem. I nawet ktoś mi kiedyś wyjaśnił, że komunikacja przez takiego bluetootha w donglu jest szybsza i jest mniejsze opóźnienie, co podobno ma znaczenia dla hardcorowych graczy.
[#15] Re: Uruchominie MacMini G4

@MDW, post #14

MorphOS zainstalowany, jest moc :)
Natknąłem się jednak na pierwszy problem, instalator automatycznie spartycjonował mi dysk tworząc DH0 (HFS 120MG), DH1 (SFS 10GB) i DH2(SFS 128GB). Chciałbym zmienić ten układ i dodać jeszcze jedną partycję ewentualnie zmniejszyć Work, ale HDConfig mi na to nie pozwala, po kliknięciu zapisz przywraca ponownie stary układ. Jak to zmienić?
[#16] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #15

Usuń partycje DH2.
A w to miejsce zrób tyle partycji ile potrzebujesz.
[#17] Re: Uruchominie MacMini G4

@Norbert, post #16

Chciałbym, tylko problem w tym, że się nie da. Jak daje zapisz to partycja wraca, jak utworzę partycję w wolnej przestrzeni to po kliknięciu zapisz znika. Tak jakby nie dało się tych partycji edytować.
[#18] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #15

Chcesz powiedzieć, że taka zabawa jak tutaj:

u Ciebie nie działa?
[#19] Re: Uruchominie MacMini G4

@recedent, post #18

Aż to nagrałem:

Ale okazuje się, że głupio klikałem :) Trzeba kliknąć było na "Zapisz", a nie na ikonkę..
1
[#20] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #19

Dziękuje jeszcze raz za pomoc, system zainstalowany, działa bez problemów i w czasie przerwy świątecznej miałem trochę czasu, żeby potestować.
Na początek zabrałem się za demka, jestem mile zaskoczony, że na MorphOS'a takowe wychodzą, mimo że nie jest tego dużo. Ściągnąłem paczkę demek, zaskoczyło mnie też to, że znajdują się tam dema na WOS i PUP, które też działają, chociaż nie wszystkie z tej paczki udało mi się uruchomić. Niestety dwa dema MAWI na Pegasosa, które najlepiej się zapowiadały nie odpaliły się poprawnie, jedno rzucił błędem przy uruchomieniu, a drugie uruchomiło się w złej rozdzielczości (chociaż można było obejrzeć). Tym bardziej zaskoczyło mnie to, że znalazły się w paczce trzy dema pod OS4, z czego dwa ruszyły. Dema systemowe pod 68k też elegancko śmigały.
Potem zacząłem ściągać kolejne demka na własną rękę i tu już niestety nie było tak kolorowo, bo chyba żadne demo z poza tego pakietu pod WOS/PUP nie działały prawidłowo.
Z gierek potestowałem na razie WIpeout2097 no i o ile chodzi on super płynnie nawet na 1280x1024 to niestety bardzo szybko się wiesza. Ale z jego stabilnością mam też problem na ApocalypsePPC przy rozdzielczości 640x480 po dłuższej grze.
W miarę wolnego czasu dalej będę testował ten system, ale reasumując jestem pod wrażeniem kompatybilności (chociaż ograniczonej), dopracowania, no i oczywiście Amigowego klimatu systemu.
1
[#21] Re: Uruchominie MacMini G4

@jargo, post #20

Masz to szczęście w nieszczęściu, że Mac Mini ma Radeona 9200. Goa3D (wrapper Warp3D) działa na nim "od strzała", więc dema napisane pod Warp3D chodzą bez problemu. Gdybyś kupił sprzęt z "wyższym" Radeonem to musiałbyś czekać na obiecany nowy wrapper (dla nowszych kart). Albo używać Wazp3D.

Co do demek: Nowsze demka Elude na Amigę klasyczną chodzą też pod MorphOS-em (można dołożyć parametr -double, co podbija rozdzielczość).

Co do Wipeout2097: Próbowałeś używać Wipeout Loadera od BigFoota?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2025 15:29:23 przez recedent

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2025 15:29:27 przez recedent
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem