kategoria: A500
[#1] A500_8MB_id2
Witam, czy ktoś już uruchamiał ten wspaniały kontroler ? Dziś otrzymałem przesyłkę od lotharek

w testach wykrywa dodatkową pamięć 8 MB fast, lecz nie uruchamia mi się system. Bootowalne IDE, nie ma potrzeby patchowac Kickstarta. System pod winuae uruchamia się z konfiguracją zbliżoną do amigi

Po uruchomieniu jest biały obraz, ale po chwili uruchamia się kickstar

[#2] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #1

pod Winaue na bank wybierasz inny kickstart.

a może wielkość partycji?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 21:23:46 przez AdamZeku
[#3] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #1

Witam!Posiadam identyczne cudo też od Lotharka 🙂Mam nawet identyczną kartę i adapter tylko, że ja mam kickstart 3.1 Cloanto.U mnie system 3.1 działa,ale powyżej 2gb mam problem z plikami.Sterownik IDE jest na oktagon.device.Walczę z tym już kilka dni,ale bez skutku.Na stronie Lotharka jest obraz dysku 256MB z Workbench 1.3.Wystarczy pobrać i nagrać na czystą kartę CF i powinno ruszyć, tyle, że to goły system.Ja chciałem System 3.1 z Whdload i połowiczne się udało,ale mam problem powyżej 2GB.Obstawiam, że coś, gdzieś źle robię 😔ale myślę, że koledzy zaraz nam pomogą 👍
[wyróżniony] [#4] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #1

może zworką trzeba włączyć botowanie?
pokaż dobrą fotkę blisko zworek

mam problem powyżej 2GB

jak wgrasz LIDE.device to nie będziesz miał takich problemów

ps.
nie mam pojęcia dlaczego firmowo nie ma tam wgranego LIDE.device
bo jest on o niebo lepszy/szybszy niż oktagon

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 21:55:13 przez Cezarykl
[#5] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #4

No właśnie rzecz w tym, że nie ma zworki na HDD mam ten kontroler od kilku godzin i nie sprawdziłem tego. Na winiuae uruchomiłem system przy użyciu kickstar 2.0 37.175 choć to dziwne bo powinno iść na minimum 37.300. Wgram LIDE.device i zobaczę co się dzieje. Partycję mam porobione na minimum
[#6] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #1

Tak, ja. Na 2.0 też testowałem. Działał. Obraz WB 1.3 też ja robiłem. Ten kontroler nie obsłuży kart większych i to jest wina sterownika. Tego LIDE nie próbowałem.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 22:25:40 przez perinoid
[#7] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #5

nie ma zworki na HDD mam ten kontroler od kilku godzin i nie sprawdziłem tego.

jak nie ma jak JEST, zworka AB,
pewnie jest pod adapterem CF i jej nie widzisz

[#8] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #4

Czyli bez wgrania Lide.device nie ma szans,żeby karta powyżej 2Gb działała bezproblemowo?Mam kartę 4Gb i chciałbym wgrać pakiet gier Whdload.Jeśli dobrze rozumiem, muszę wgrać Lide.device za pomocą load module?
[#9] Re: A500_8MB_id2

@enzo83, post #8

Z jakiegoś powodu gotowce przygotowywane i nagrywane pod WinUAE często nie chcą bootować na kartach ze sterownikami standardu BSC (oktagon, oktapussy, LIDE). Spotkałem się z tym kilka razy w przypadku kart autorstwa Matzego.
Najlepiej zabootować Amigę z dyskietki instalacyjnej tej wersji systemu której masz kickstart (w Twoim wypadku powinien być to zatem Workbench 2.0), założyć partycje (trzeba zmienić w programie do partycjonowania nazwę sterownika na ten, który masz w kontrolerze czyli np. oktagon.device) i zainstalować system (wystarczy przekopiować zawartość do odpowiednich katalogów:C, L, Libs, devs, prefs....).
Objaw który masz (pojawienie się ekranu z dyskietką) może świadczyć o:
- nieaktywnym kontrolerze (zazwyczaj ustawia się to zworką - sprawdź w instrukcji)
- braku bootowalnej partycji
- dysk został założony w nie do końca zgodny z systemem sposób, lub partycje są niezgodne z kickstartem2.0 (w tej wersji nie może być DirectoryCache, ani International)
Jeżeli Amiga zobaczy bootowalną partycję, to nie pojawi się ekran z dyskietką, tylko okno CLI. Nawet jeśli bootowalna partycja jest pusta.
Oktagon obsługuje dyski max 4 GB, zmień na LIDE, ew. oktapussy.
Ostatnia uwaga: kilka razy napisałeś "kickstar".. ta podstawowa część AmigaOS nazywa się KICKSTART. "T" na końcu. Tam są podstawowe elementy AmigaOS (np. exec.library), użycie do tego plików systemowych z innych wersji WOrkbencha może spowodować różne problemy, niekiedy bardzo dziwne i trudna do zdiagnozowania.
[#10] Re: A500_8MB_id2

@enzo83, post #8

LIDE.device musisz wgrać do flasha w miejsce oktagon.device. Jeśli Lotharek zachował wszystkie cechy oryginału, to można ten zabieg zrobić z poziomu AmigaOS za pomocą dedykowanego programu: https://github.com/OlegMishin/A500_8MB_ide2/tree/main/software
[#11] Re: A500_8MB_id2

@enzo83, post #8

Jeśli dobrze rozumiem, muszę wgrać Lide.device za pomocą load module?

chwilowo, tymczasowo możesz tak zrobić, ale lepiej zrób tak jak wali wcześniej opisał

ps.
będzie działać tylko sterownik ATBUS, czyli lide-atbus.rom

https://github.com/LIV2/lide.device/releases/tag/Release-40.9
[#12] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #11

Ja mam kartę SD 32 GB i działa bez żadnych problemów.
[#13] Re: A500_8MB_id2

@kaka, post #12

Jaki sterownik do obsługi dużych dysków masz wgrany do flasha?
[#14] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #11

Czy ten rom po wgraniu do flasha obsługuje duże dyski?sprawdził to ktoś?
[#15] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #14

Lide obsługuje.
[#16] Re: A500_8MB_id2

@Blady, post #15

Pany, ale to ograniczenie jest 2GB na partycję czy na całe urządzenie?
[#17] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #16

Wszystko działa, zamieniłem czytnik cf na sd. karta ma 8gb obraz systemu z amigi 600. Partycje po 2 GB nie zmieniałem nazwy sterownika na oktagon.device. A Ostatnia uwaga: kilka razy napisałeś "kickstar".. ta podstawowa część AmigaOS nazywa się KICKSTART. "T" na końcu - pisałem z telefonu i słownik zamieniał.

Aktualnie mało pamięci chip

1
[#18] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #17

Na pewno wszystko działa? Partycja DH2:NDOS, partycja DH3: jakieś krzaki.Te partycje działają w 100%?
[#19] Re: A500_8MB_id2

@enzo83, post #18

Na pewno nie działają bo miałem ten sam problem...nie da się ich nawet sformatować.
[#20] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #19

Dlatego pytam 🙂kolega napisał, że wszystko działa,a na pewno nie wszystko.Mam to samo u siebie.Powyżej 2 GB jest problem z partycjami, choć podobno oktagon.device powinien działać z kartami do 4GB.Rozwiązaniem jest prawdopodobnie przeflaszowanie romu karty na Lide.device.Póki co nie próbowałem.
[#21] Re: A500_8MB_id2

@enzo83, post #20

Ja wgruwałem lide device rom do flasha bez rezultatu...spróbij wgrać lide atbus.rom jak opisywano kilka postów wyżej.
[#22] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #19

Kolego wszystko działa, aktualnie mam 4 partycje po 1 gb. Faktyczni obsługuje 4GB

System i Amiga również po 1 GB, myślę, że nie ma sensu robić flash bo ta ilość spokojnie wystarczy do whdload. Choć jeszcze muszę popracować nad pamięcią
[#23] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #22

Ja zwróciłem to urządzenie do autora i zamieniłem na kartę cdtv ram ide z wgranym sterownikiem lide i nie mam problemu z żadnymi obrazami z sieci oraz z dużymi dyskami wszystko działa bez problemu...dla mnie 4gb to za mało wolę 16gb na amidze 500.
1
[#24] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #23

dla mnie 4gb to za mało wolę 16gb na amidze 500.

tak jak pisałem wcześniej:

jak sam wgrasz lide-atbus.rom to nie będziesz miał żadnych problemów z dyskami

ps.
bo jest on o niebo lepszy/szybszy niż oktagon (duże dyski)
[#25] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #22

Zapełnij wszystkie partycje na maksa i zobacz czy wszystko działa bez problemu.U mnie niby działa,ale powyżej 2Gb same problemy🤔
[#26] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #24

bo jest on o niebo lepszy/szybszy niż oktagon (duże dyski)

Ponieważ nie jest to natywny sterownik do projektu a wersja alternatywna. Producent wgrywa to co pochodzi od autora projektu natomiast ewentualna zmiana jest w gestii użytkownika.
[#27] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #26

i to jest właśnie błąd bo skoro użytkownik się decyduje kupić takie urządzenie to raczej wymaga że to będzie działało bez większych problemów...tutaj tak nie jest niestety.Od samego początku są problemy z partycjami i pojemnościami dysków...a przecież nie o to w tym chodzi.
[#28] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #27

Być może jest to odrobinę pod górkę dla nabywcy ale mnie nie dziwi, że Lotharek woli używać firmware dostarczanego przez projektanta interfejsu a nie rozwiązania alternatywnego. Zwłaszcza, że nie ma problemu ze zmianą sterownika.

Przy okazji - lide-atbus działa, komputer się bootuje itp. Nie mam niestety wolnej karty CF o pojemności większej nić 2GB więc nie mam jak sprawdzić, czy wszystko jest OK w przypadku większych dysków.
A gdyby ktoś chciał sobie zaktualizować to weźcie pod uwagę, ze dyskietka bootująca z flasherem jest zrobiona pod WB 3.1 i nie startuje na KS 1.3 (w ogóle nie jest czytana pod tą wersją). Moja 500-ka ma właśnie bazowy KS i musiałem sobie taką dyskietkę startową zrobić.
[#29] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #28

A gdyby ktoś chciał sobie zaktualizować to weźcie pod uwagę, ze dyskietka bootująca z flasherem jest zrobiona pod WB 3.1 i nie startuje na KS 1.3 (w ogóle nie jest czytana pod tą wersją).

Winne jest FFS.
Wystarczy dane z dyskietki FFS przegrać na dyskietkę OFS a wtedy te dane da się odczytać pod kickstart 1.3.
Samo odczytanie to za mało, bo może okazać się że flasher wymaga kick2.x lub wyższy.
1
[#30] Re: A500_8MB_id2

@Norbert, post #29

Czy ktoś kto posiada te urządzenie może potwierdzić że po wgraniu do flasha sterownika lide-atbus.rom obsługuje duże dyski i wszystko działa w 100%?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem