kategoria: A500
[#31] Re: A500_8MB_id2

@Norbert, post #29

Samo odczytanie to za mało, bo może okazać się że flasher wymaga kick2.x lub wyższy.

Nie wymaga. Zflashowałem na 1.3 bez problemu.
[#32] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #31

Czyli wystarczy przegrać dane na dyskietkę OFS i można flashowac na kick1.3
[#33] Re: A500_8MB_id2

@Norbert, post #32

Ja przegrałem flasher i pliki z ROM-em na dyskietkę startową WB 1.3.
[#34] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #33

Czy ktoś może dokładnie opisać jak zrobić flash na lite-atbus
[#35] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #34

LIDE.device musisz wgrać do flasha w miejsce oktagon.device. Jeśli Lotharek zachował wszystkie cechy oryginału, to można ten zabieg zrobić z poziomu AmigaOS za pomocą dedykowanego programu:

https://github.com/OlegMishin/A500_8MB_ide2/tree/main/software

tu wszystko masz opisane
[#36] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #35

Podlinkowana instrukcja nie dotyczy sterownika lide.device, lecz innego urządzenia, dlatego nie mogę z niej skorzystać. Oczywiście pobrałem odpowiedni plik lide.device, jednak ma on inne rozszerzenie niż to, które jest opisane w instrukcji, przez co nie da się postępować zgodnie z zawartym tam opisem.

Dodatkowo mam prośbę: jak należy ustawić zworkę do trybu flash w moim egzemplarzu?

[wyróżniony] [#37] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #36

Robisz dokładnie tak samo. Standardowo zworka jest ustawiona poziomo na pinach "CFG_IN+GND". Wyłączasz kompa, przepinasz ją na piny "GND+FLASH" (pionowo) i włączasz komputer. W tym momencie rozszerzenie nie działa więc musisz komputer zabootować z dyskietki.

Jeśli masz Kickstart 2.x lub nowszy, możesz do tego celu użyć obrazu A500_8MB_IDE2.adf tylko najpierw musisz do niego dograć plik lide-atbus.rom (oczywiście zamiast octapussy.bin piszesz lite-atbus.rom). Jeśli masz KS 1.3, potrzebujesz dysku bootującego z WB 1.3 (byle by miał CLI bo polecenia klepie się ręcznie) i musisz sobie na niego przegrać z obrazu A500_8MB_IDE2.adf kilka plików - na pewno flashem, chyba flash oraz może być przydatny octapussy.bin jakbyś chciał wrócić do oryginału. No i musisz sobie dograć lide-atbus.rom a potem już jedziesz tak samo.

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2025 19:39:23 przez perinoid
[#38] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #37

Bardzo dziękuje za pomoc wgrałem lide-atebus.rom i rozpoznał wszystkie partycje na dysku. Mało tego to uruchomiłem obraz z karty CF co wcześniej nie było możliwe. Miałeś racje instrukcja jest bardzo dobrze napisana mnie tylko zmyliło to rozszerzenie pliku bin a rom.

3
[#39] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #38

ok super że działa a mógłbyś jeszcze sprawdzić i potwierdzić czy na tym lide-atbus.rom działa obraz amiga game selector?
https://ftp2.grandis.nu/turran/FTP/Misc/A500%20Mini/AGS/AGS_Classic_ECS_v27a/
[#40] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #39

czy na tym lide-atbus.rom działa obraz amiga game selector?

musi działać,
jeżeli nie od strzała to po drobnych modyfikacjach.
xD
[#41] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #39

Działa, ja ustawiłem sobie już Tinylauncher
[#42] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #38

I ja przysiadłem do tematu 😀 również wgrałem lide.atbus-rom.Rzeczywiście śmiga i wkońcu można się cieszyć w 100% z rozszerzenia.Dołączam się do podziękowań 👍
1
[#43] Re: A500_8MB_id2

@enzo83, post #42

Dziękujcie Mattowi Harlumowi (LIV2) za napisanie LIDE.device. Co prawda wcześniej istniało oktapussy również obsługujące duże dyski, ale LIDE jest lepsze.
1
[#44] Re: A500_8MB_id2

@wali7, post #43

Miałem podobne problemy na oktopussie, za każdym razem jak przekroczyłem 2GB sumarycznie zarezerwowanych partycji to miałem błędy typu read error oraz problemy z formatowaniem partycji, tak samo było jak partycja przekroczyła 1GB albo miałem więcej niż 2 partycje.
Po wgraniu lide-atbus.rom w wersji 40.10 do A500 8MB ide2 wszystko ustało, w końcu skończyły się błędy.
Zmieniłem zworkę na dodatkowy flash - to jest fajne że rozwiązanie pozwala na flashowanie dwóch firmwareów jednocześnie i przełączanie się między nimi.
Do obrazu A500_8MB_IDE2.adf (https://github.com/OlegMishin/A500_8MB_ide2/blob/main/software/A500_8MB_IDE2.adf) z poziomu winuae dograłem plik lide-atbus.rom (https://github.com/LIV2/lide.device/releases/download/Release-40.10/lide-atbus.rom), nagrałem dyskietkę i dalej zrobiłem flashowanie jak w instrukcji https://github.com/OlegMishin/A500_8MB_ide2/tree/main/software oczywiście zmieniając tylko nazwę pliku.
Zmiana zworki na cfgin i wszystko poszło od pierwszego strzała. Jak by ktoś potrzebował dyskietkę z softem to można pisać, zawsze mogę coś nagrać.

Dziękuję za podpowiedzi w tym wątku które mnie naprowadziły na rozwiązanie tego problemu.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2026 20:42:00 przez sirchris
1
[#45] Re: A500_8MB_id2

@sirchris, post #44

z tego co czytałem, po drobnych poprawkach,
na dniach ma "wyjść" wersja 40.12
:)
2
[#46] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #45

No ja zostałem przy sprawdzonej wersji 40.10 bo .11 nic mi nie wnosiła:
Add lidetool decode of ATA Identify Device command by @cdhooper in #22
Remove 2TB drive limit, now supports drives larger than 2TB
Fixes potential buffer overflow in scsi INQURY and MODE SENSE commands - fixes compatibility with xSysinfo
Adds AmigaPCI support

Pytanie co wniesie .12, oczywiście każdemu może się przydać, ja używałem kartę 4GB, a testów zrobiłem za przeproszeniem pierdyrialt :) Oczywiście po przegraniu wszystkich gier na partycję z tego co pamiętam około 1,5GB uważam że można było ustawić więcej bo zabrakło :), ale z drugiej strony pewnie nigdy nie zainstaluję wszystkich :)

Parę commitów jest:
ata_set_pio: Fixup return
scsi emulaton: return HFERR_BadStatus for unsupported scsi commands
ata: set_xfer must not allow longword_movem if the hardware can't sup…
ata: fix ata_set_multiple return type and modulo in scsi_ata_passthrough
Fix cleanup bug & conditional cdboot at build time
Don't return IOERR on scsi command failure, report HFERR_BadStatus wi…

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2026 20:43:51 przez sirchris
[#47] Re: A500_8MB_id2

@sirchris, post #46

Tez planuje kupic te rozszerzenie bo bede robil jedna A500 pod aukcje charytatywna dla chorego chlopczyka i zeby osoba ktora wylicytuje ja miala juz wgrany pakiet whdload i cieszyla sie grami i nie tylko. Polecacie to rozszerzenie ? Plyta rev 6a pozdrawiam OK

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2026 01:44:26 przez Rewak88
1
[#48] Re: A500_8MB_id2

@Rewak88, post #47

Ja polecam. Mam je właśnie na płycie rev.6 (dodatkowe 0.5MB chip wlutowane w płytę).
[#49] Re: A500_8MB_id2

@Rewak88, post #47

Szczerze? Miałem 8MB fastu w A600 i nie do końca byłem zadowolony z WHDload (czasami ścinało, szczególnie przy doczytywaniu czegoś z dysku).
Nie wiem za ile miałbyś kupić kupić to rozszerzenie, ale w okolicy 300 zł wsadzisz do tej A500 adapter do Pistorma i jakieś Pi Zero 2W i to będzie dopakowany na maksa sprzęt, nawet jakby nie korzystać z RTG. Karta microsd też wyjdzie taniej niż taśma, adapter ide2sd /ide2cf i karta cf/sd łącznie. Jeżeli natomiast ograniczają Cię także względy religijne to zostań przy 000@7MHz szeroki uśmiech
[#50] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #1

Też miałem kupić to coś od lotharka, ale mnie coś podkusiło i ostatecznie kupiłem ACA500Plus + karta CF 4GB. Drogo, ale "wygodnie". Jedyna wada to to, że nie jest w środku, tylko wystaje z boku.
Sorki, że zaśmiecam lekko temat, ale... piszę tu, bo zauważyłem, że kolega ma Workbench'a 2.0 po polsku. U mnie z automatu zainstalował się WB3.1 (taka licencja jest na karcie) i chociaż angielski mi nie przeszkadza to chciałbym to spolszczyć w ramach "nauki". Znalazłem jakiś pakiet spolszczający, ale nie działało jak trzeba. Pomoże ktoś i podeśle jakiś link do wersji 3.1?
[#51] Re: A500_8MB_id2

@bluebob, post #50

Znalazłem jakiś pakiet spolszczający, ale nie działało jak trzeba. Pomoże ktoś i podeśle jakiś link do wersji 3.1?

link
[#52] Re: A500_8MB_id2

@heman70, post #51

Dzięx, będę "walczył" super OK!
[#53] Re: A500_8MB_id2

@-tbn-, post #49

Ja sympatyczną A500 rev6a rozszerzyłem sobie do 1mb chip ram. Po dodaniu 8mb_id2 i wgraniu sterowników na większe dyski zmodyfikowałem sobie CF z AGS2.7a wersja esc tak, że z DH0 usunąłem wb2.1 i wgrałem 1.3 z dodatkiem "jst" w katalogu c. Shell zamieniłem na WShell2.0 i teraz na A500 z wb1.3 odpalam gry i dema z whdload. Odpalanie czegoś przez konsolę na Ami jest fajną zabawą.
Mam jeszcze drugą A500 i do tej wystawiłem tk030 dla odmiany. Obie mają swój urok i obie sobie w paradę nie wchodzą. Jedna odpali stare dema przez goteka lub whdload, a druga Glooma Deluxe lub Cytadelę...

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2026 22:38:38 przez WojosRetro
2
[#54] Re: A500_8MB_id2

@-tbn-, post #49

Nie nie ograniczaja mnie wzgledy hehe pistorma znam i mam w A500 na rev8a i w 1200 tez pistorm32 lite. Po prostu taka troszke zmodyfikowana amige 500 chce zrobic na jak wspominalem na aukcje charytatywna i zeby ktos kto wylictuje mial juz tam cos wsadzone do granaia od razu
1
[#55] Re: A500_8MB_id2

@Rewak88, post #54

To wystarczy gotek z głośniczkiem i pendrive z adf'ami. Będzie klimat jak sprzed lat szeroki uśmiech
[#56] Re: A500_8MB_id2

@-tbn-, post #55

Przeczytaj jeszcze raz... to na aukcję charytatywną więc nie dziwię się Amiartkowi, że chce dać coś więcej niż jakiś gotek, chodzi o przyciągnięcie większej liczby licytujących bo każda złotówka jest ważna.
2
[#57] Re: A500_8MB_id2

@Madman, post #56

zeby ktos kto wylictuje mial juz tam cos wsadzone do granaia od razu

Twierdzisz, że gotek z pendrivem wypełnionym adfami nie spełnia tego wymogu? No ciekawe, ciekawe...
[#58] Re: A500_8MB_id2

@heman70, post #51

link

Kończąc żeby nie zaśmiecać. Pakiet PL zainstalowany i działa. "Poniechaj" zamiast Anuluj mnie rozwaliło...
2
[#59] Re: A500_8MB_id2

@bluebob, post #58

To już było kiedyś przerabiane. Wczesne tłumaczenia nie były zunifikowane i trochę zależały od inwencji tłumacza. Np.: szuflada -katalog-folder, skasuj-usuń, przenieś-przesuń, załaduj-wgraj, itp.
[#60] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #48

gdyby jeszcze był proc 68010
TO byłoby to idealne,

ale w sumie, na upartego, samemu można by wymienić procka na 010
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem