kategoria: A500
[#31] Re: A500_8MB_id2

@Norbert, post #29

Samo odczytanie to za mało, bo może okazać się że flasher wymaga kick2.x lub wyższy.

Nie wymaga. Zflashowałem na 1.3 bez problemu.
[#32] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #31

Czyli wystarczy przegrać dane na dyskietkę OFS i można flashowac na kick1.3
[#33] Re: A500_8MB_id2

@Norbert, post #32

Ja przegrałem flasher i pliki z ROM-em na dyskietkę startową WB 1.3.
[#34] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #33

Czy ktoś może dokładnie opisać jak zrobić flash na lite-atbus
[#35] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #34

LIDE.device musisz wgrać do flasha w miejsce oktagon.device. Jeśli Lotharek zachował wszystkie cechy oryginału, to można ten zabieg zrobić z poziomu AmigaOS za pomocą dedykowanego programu:

https://github.com/OlegMishin/A500_8MB_ide2/tree/main/software

tu wszystko masz opisane
[#36] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #35

Podlinkowana instrukcja nie dotyczy sterownika lide.device, lecz innego urządzenia, dlatego nie mogę z niej skorzystać. Oczywiście pobrałem odpowiedni plik lide.device, jednak ma on inne rozszerzenie niż to, które jest opisane w instrukcji, przez co nie da się postępować zgodnie z zawartym tam opisem.

Dodatkowo mam prośbę: jak należy ustawić zworkę do trybu flash w moim egzemplarzu?

[wyróżniony] [#37] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #36

Robisz dokładnie tak samo. Standardowo zworka jest ustawiona poziomo na pinach "CFG_IN+GND". Wyłączasz kompa, przepinasz ją na piny "GND+FLASH" (pionowo) i włączasz komputer. W tym momencie rozszerzenie nie działa więc musisz komputer zabootować z dyskietki.

Jeśli masz Kickstart 2.x lub nowszy, możesz do tego celu użyć obrazu A500_8MB_IDE2.adf tylko najpierw musisz do niego dograć plik lide-atbus.rom (oczywiście zamiast octapussy.bin piszesz lite-atbus.rom). Jeśli masz KS 1.3, potrzebujesz dysku bootującego z WB 1.3 (byle by miał CLI bo polecenia klepie się ręcznie) i musisz sobie na niego przegrać z obrazu A500_8MB_IDE2.adf kilka plików - na pewno flashem, chyba flash oraz może być przydatny octapussy.bin jakbyś chciał wrócić do oryginału. No i musisz sobie dograć lide-atbus.rom a potem już jedziesz tak samo.

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2025 19:39:23 przez perinoid
[#38] Re: A500_8MB_id2

@perinoid, post #37

Bardzo dziękuje za pomoc wgrałem lide-atebus.rom i rozpoznał wszystkie partycje na dysku. Mało tego to uruchomiłem obraz z karty CF co wcześniej nie było możliwe. Miałeś racje instrukcja jest bardzo dobrze napisana mnie tylko zmyliło to rozszerzenie pliku bin a rom.

3
[#39] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #38

ok super że działa a mógłbyś jeszcze sprawdzić i potwierdzić czy na tym lide-atbus.rom działa obraz amiga game selector?
https://ftp2.grandis.nu/turran/FTP/Misc/A500%20Mini/AGS/AGS_Classic_ECS_v27a/
[#40] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #39

czy na tym lide-atbus.rom działa obraz amiga game selector?

musi działać,
jeżeli nie od strzała to po drobnych modyfikacjach.
xD
[#41] Re: A500_8MB_id2

@Amaru, post #39

Działa, ja ustawiłem sobie już Tinylauncher
[#42] Re: A500_8MB_id2

@dcebula, post #38

I ja przysiadłem do tematu 😀 również wgrałem lide.atbus-rom.Rzeczywiście śmiga i wkońcu można się cieszyć w 100% z rozszerzenia.Dołączam się do podziękowań 👍
1
[#43] Re: A500_8MB_id2

@enzo83, post #42

Dziękujcie Mattowi Harlumowi (LIV2) za napisanie LIDE.device. Co prawda wcześniej istniało oktapussy również obsługujące duże dyski, ale LIDE jest lepsze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem