kategoria: A500
[#61] Re: A500_8MB_id2

@Cezarykl, post #60

010 ma swoje wady... Nie jest aż tak zauważanie szybszy (małe kilka %). No i nie jest w 100% kompatybilny (piszę z autopsji). Owszem, pomaga w przypadku WHDLoad. Ale to tyle.
[#62] Re: A500_8MB_id2

@-tbn-, post #57

Twierdzisz, że gotek z pendrivem wypełnionym adfami nie spełnia tego wymogu? No ciekawe, ciekawe...

No równie dobrze może dołączyć 100 nagranych już dyskietek z grami i też gotek potrzebny nie będzie do grania...
[#63] Re: A500_8MB_id2

@Madman, post #62

Wystarczy porównać cenę goteka z kosztem 100 sprawnych dyskietek, by uznać, że taki argument jest inwalidą
2
[#64] Re: A500_8MB_id2

@Madman, post #56

Dokladnie, a ze bedzie to licytowane na rzecz syna mojego brata to chce zrobic ladny zestaw. szeroki uśmiech many pojda dla malego Jakuba na sie pomaga a ten kto wylicytuje tez chcialbym alby byl zadowolony. Tylko czy to zadziala na plycie rev 6a ?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2026 01:47:04 przez Rewak88
[#65] Re: A500_8MB_id2

@-tbn-, post #55

W amidze jest sprawna stacja chinon wole ja zostawic
[#66] Re: A500_8MB_id2

@Rewak88, post #64

Na pewno zadziała na płycie rev.6a👍wtedy najlepiej tylko zmienić zworki na płycie,żeby Amiga widziała 1MB Chip,wgrać Lide-atbus.rom i będzie śmigać 🙂
1
[#67] Re: A500_8MB_id2

@Rewak88, post #65

Witam.
Montujesz BootSelector i zewnetrznego Goteka.
Oryginalna stacja zostaje a nie ma potrzeby używania
tony dyskietek, które już ciężko kupić.
Pozdrawiam.
[#68] Re: A500_8MB_id2

@ted, post #67

JA Polecam A500_8MB_id2, działa bardzo dobrze. Kwestia instalacji gier i ogień. Też mam rewizje 6A.
1
[#69] Re: A500_8MB_id2

@sirchris, post #68

Mi się nie udało tego rozszerzenia uruchomić. Podchodziłem do niego kilka razy.
https://github.com/OlegMishin/A500_8MB_ide2/issues/12
Najpierw miałem problem z softem do flashowania. Potem okazało się że wsad jest zły i Amiga się nie odpalała z rozszerzeniem. Potem pojawił się odpowiedni wsad, Amiga wstaje ale nie widzi ani RAM'u ani IDE. Przedzwoniłem wszystkie połączenia, wszystko zdaje się być OK. Rozszerzenie leży i czeka na kolejną szansę
[#70] Re: A500_8MB_id2

@jarek72, post #69

Praktycznie takie same ficzery ma CDTV-RAM-IDE, może jest ciut większe PCB, ale nadal bardzo małe. Podobnie jak tutaj, kontroler IDE ma własny sterownik i działa nawet na kicku 1.3 (nie wiem dlaczego ludzie wciąż kupują te crapy wymagające modyfikowanych kickstartów). Praktycznie nigdy nie miałem z nimi problemów, jakoś Xilinksy mnie bardziej lubią... może nie tylko mnie? Polecam.
Z projektów pana Mishina udało mi się niedawno uruchomić OLM030, najwięcej problemów było z 68030 w QFP, który kupiony na Aliexpress nie chciał działać, ale kolejny, kupiony w UTSource działa perfekcyjnie.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2026 16:59:56 przez wali7
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem