[#1] Amiga1200 kontroler IDE
Wydaje mi się, że z pwodu liczynch testów (i nie tylko), w mojej amidze został uszkodzony kontroler IDE, dysk 30GB, na którym jest OS 3.9 i który jest sprawny (system bootuje się pod uae podpięty pod PCa), taśma druga została kupiona, nowa przejściówka 2,5 <-> 3,5, te elementy są na 99% sprawne. Kiedy podłaczłem dysk 3,5 40 GB (z linuxem na pokładzie) amiga odpala się z czarnym ekranem. W bootup options nie widać tego dysku, (pod emulatorem w "bootupaie" widać go)

amiga z romem 3.1, próbowalem już odpalać ją z kartą turbo i bez niej, lecz efekt ten sam, (to był glówny powód mojej nieobecności na amiparty)

nie wiem, czy nie uszkodziłęm kontrolera, (którejść ze ścieżek), dociskanie też nie pomaga

Co z tym zrobić?

Spróbuje jeszcze pdłaczyć ten zestaw pod amigę 600, żeby wyeleminować hdd/przejściówkę, taśmę
Sprawdzałem też napięcia zasialania, są w normie (zasilanie z zasilacza AT)

można jakoś sprawdzić, czy kontroler działa prawidłowo, (np miernikiem?)
jeśli okaże się, że nie uda sie sie wyeleminować (czy chcociaż by dokłądnie zlokalizować miejsca awarii) to co zrobić? chyba pozostaje kontroler fata (albo nowa płyta główna -.-), chcicaż na fatą to i tak myślalem już

I tu jest kolejne pytanie, czym się różni fastATA mk1 od 2 od 3?
I którą się najbardziej oplaca kupić?
fata za 170 na efunzine jest ok? (zdaje się mk1, jak do niech ostatnio pisałem)

[#2] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Bagheera, post #1

mk1 i mk2 nie ma obsługi allegrocdfs :)

[#3] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@arti4-92, post #2

A może chip od IDE poszedł? Albo któryś z CIA? Awarie CIA przychodzą same z siebie i nawet nie wiadomo kiedy sie to stało. Przyczyny są takie że albo nie działa IDE albo program pod WB się nie włącza a włącza się z CLI ;)

[#4] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Bagheera, post #1

A czy dysk jest dobrze zezworkowany? Szczególnie dyski WD są tutaj problematyczne - master i single to 2 różne tryby w nich.
[#5] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Bagheera, post #1

najpierw sprawdz czy a600 cos zobaczy.
[#6] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@arti4-92, post #2

to ciekawe co piszesz bo ja mam wlasnie mk I z upgradem do allegro
[#7] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@fibi, post #6

Jak A600 zobaczy dysk to w tych samych ustawieniach zobacz na A1200 :P

[#8] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@madman15, post #4

dysk jest dobrze zezworkowany, tzn bez zworek, są wyjścia, oczwiście nieoznaczone -.-, dysk działał wcześniej w takiej konfiguracji, jest marki TOSHIBA, w PCcie podpinany był jako jedyne urządzenie w danym kanale, więc te kwestia odpada

ja po porstu miałem tyko przykręcić na stałe twardziela i slima wewnątrz obudowy, a tu taka niespodzianka >_>

[#9] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@arti4-92, post #2

a jakie są tego konsekwencje?

[#10] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Roszak, post #3

Co to jest CIA?

Jeśli któryś z układów zcalonych został uszodzony, to z faty też pewnie nie skorzystam...

[#11] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Bagheera, post #10

http://www.amiga-hardware.com/
Wejdź w Custom Chips i dalej w CIA :)

Ostatnia modyfikacja: 30.03.08 18:33
[#12] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Roszak, post #11

Dlaczego podajesz starego i od dawna nie aktualizowanego linka?

@Bagheera
Nie nabijaj sobie postów. Możesz odpowiedzieć w jednym.

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 30.03.08 18:52
[#13] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@fibi, post #6

ja mam wlasnie mk I z upgradem do allegro

Kości za pewne są z nowszej wersji :), w elbosie można kupić kości do upgrade mk1 i 2, tak żeby miały obsługę allegrocdfs....

[#14] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@arti4-92, post #13

no dobra, ale co mi daje to allegro, jest jakiś substytut, jeśli wybiorę mk1?

[#15] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Bagheera, post #1

Za 150zł mogę oddać Ci wersję mk3 (a jak dorzucisz 50zł, to nawet rom 3.1 będzie) ;)

[#16] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@UZi, post #15

Jeżeli jest uszkodzony kontroler ide na płycie gł to nic z tego, z tego co wiem fast ata korzysta z oryginalnego ide.

Bagheera@ masz sam hdd na taśmie, cyz razem z cedekiem ??

[#17] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Roszak, post #11

coś ci się pogrzało , chyba ten scalak odpowiada za ide??

[#18] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@UZi, post #15

czy masz do niej soft/stery? ja BARDZO chetnie kupie od Ciebie ta fastata ale dopiero pod koniec miesiaca (wyplata). poczekasz?
[#19] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@prart, post #18

Soft do niej przyśle Elbox, tylko trzeba odpowiedniego mejla (z numerem seryjnym FastATA) im wysłać.
[#20] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@madman15, post #19

Wiem że za IDE odpowiada Gayle ale gdy sie uszkodzi CIA to dzieją sie dziwne rzeczy :) np. nie działa IDE chociaż Gayle jest sprawny i wiele innych dziwnych przypadków

[#21] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Roszak, post #20

dobrze wiedzieć :)

[#22] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@UZi, post #15

@uzi
z miłą chęcią, zapas funduszy amigowych jeszcze mam, spr w najbliżyszch dniach (jak sie wyrobie, to jutro) pokombinuje jeszcze z tym kontrolerem i spr znaleść przycznę usterki

btw, po co mi rom 3.1, mam go na płycie

@arti
przed "składaniem" dysk chodził i sam, i razem z cddekiem, nie było problemów

@prart
to była oferta dla mnie : >

[#23] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Bagheera, post #22

Bagheera, oczywiscie - masz racje, nie chce mieszac i wychodzic przed Ciebie. W razie jakbys zrezygnowal, to ustawiam sie na drugim miejscu w kolejce ;). Bagheera , Uzi - pasuje?
[#24] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@prart, post #23

siur : ), miło z Twojej strony

[#25] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@UZi, post #15

Uzi, wiec co z ta fast ata?

Bagheera, bierzesz ja? Bo w innym temacie zangief rowniez zglosil zainteresowanie.
[#26] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@Bagheera, post #24

Na aminecie i nie tylko, czasem na nie zawsze 100% pewnych stronach (w sensie legalnosci) sa programy diagnostyczne, ktore testuja chipsety Amigi-wszystkie. Sciagnij i potestuj, mi zawsze pomagaja i prawde mowia. Linkow nie podam, jak ktos chce - znajdzie:)

[#27] Re: Amiga1200 kontroler IDE

@prart, post #25

fastatę biorę, bo to i tak był planowany zakup, a jest okazja : )

@mrT
problem jest w tym, że moja amiga już wcale nie działa : ) (napisałem o tym w osobnym temacie)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem