[#1] Amiga 4000 i kłopoty z systemem
Witam

Mam spory problem z moją A4k oraz systemem po wymianie karty A3640 na CS MKII 060/50.
Zacznę od konfigu, byc może jakoś on wpływa na moje problemy:

- A4k, ROM 3.0, mapowany Blizkickiem, CyberStorm MKII 060/50 - 128MB RAM, FastLane SCSI - 64MB RAM, na płycie głównej 16MB RAM, CV64 4MB, Ariadne II, Toccata, CD-RW LiteOn + fdd 880kb.

Problemy zaczęły się w momencie wymiany karty turbo. System po zainstalowaniu odpowiednich bibliotek (040 i 060.lib) zaczął się dziwnie zachowywać. Nie bootuje się za każdym razem (3.9), czasami wogóle nie wstaje - potrzebne wył. kompa na przysłowiowe 15 sekund). Zainstalowałem na gołym, innym dysku, system 3.1. OK, chodzi i bootuje się jak należy. Po instalacji 3.5 i restarcie - cisza, to samo co w przypadku starego dysku. To nie wszystko, jak się już zabootuje, partycje zaczynają sypać checkSum-ami. Ręce opadają. I tak w kółko. Jeszcze jeden dysk poszedł na tapetę - to samo 3.1 chodzi, 3.5 i wyżej - nie, wciąż sypie checksumami. Czy to sprawa remapu kicka ? Próbowałem z oryginalnym 3.1 z A4k - to samo. Za długie taśmy IDE, za słaby zasilacz ..... już nie wiem. Troszkę mnie to przeraża, sprzęt wart kupę kasy i nie działa..... co o tym sądzicie ?

Dzięki

biax

[#2] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@biax, post #1

A na tym systemie 3.1 instalujesz także cały sprzęt jak karta gfx, Ariadne II, Toccata i SCSI? Może syfi któreś z urządzeń? A może to wina tych 16 mb na płycie głównej... co prawda nigdy nie używałem a4000 więc tylko podaje ci przykłady z filozofii pecetowo - składkowej. Spróbuj po prostu odłączyć po kolei urządzenia, może znajdzie się któreś które syfii. Coś mi jeszcze świta czy nie masz może "dziwnie" ustawioną wartość max transfer w HDToolBox na partycji systemowej (tej z os 3.5). Niestety ja więcej już nie mogę poradzić może któryś z kolegów na forum jeszcze coś podpowie.

[#3] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@biax, post #1

Witam.

Dla świętego spokoju sprawdź voltomierzem napięcie jakie jest na dysku i w miarę możliwości na karcie, może być tak że zasilacz nie daje rady z nową zdecydowanie więcej prądożerną kartą.
Przychodzi mi go głowy jeszcze jedno ale nie do końca ma sens, ale można sprawdzić i wyłączyć update scsi.device w setpach (setpatch SKIPROMUPDATES "scsi.device" QUIET) lub wywalić całkiem AmigaOS ROM Updade z DEVS: Miałem kiedyś taką, A1200 z BPPC, która nie chciała działąć z tym "nowym" scsi.device i zachowywała się podobnie po jego załadowaniu.

Pozdrawiam

[#4] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@Thom/CT, post #3

Zasilacz daje odpowiedni prąd - ja miałem w Amidze 4000: PPC + G-Rexa z full wypełnionymi kartami i napięcia wystarczało, no chyba, że zasilacz pada. U mnie natomiast musiałem wyjąć pamięć fast ram z płyty głównej, bo kolidowała z Cyberstormem. Zobacz, może u Ciebie jest ten sam problem.

[#5] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@AS, post #4

Dziękuję za sugestie.

AS:
Po wyjęciu 16MB z płyty nie miałeś już problemów z bootowaniem systemu ?
Remapowałeś kicka ?

Dzięki, pozdrawiam

biax

[#6] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@biax, post #1

Ja miałem kiedyś podobny konfig. Także ROM3.0 i chciałem go mapować do ROMu3.1. Jednak tu właśnie zaczynały się schody. Jakieś dziwne zwieszki i brak bootowania. Pomogło zakupienie oryginalnych ROMów3.1 dla A4000.
Wszystkie problemy zniknęły. Tak więc polecam zakup takowych.
Jest jeszcze inny sposób. Możesz kupić w Elboxie kartę eFlasher i w niej stworzyć sobie odpowiedni ROM. Nawet poprawiony 3.9.
Po instalacji eFlashera nawet nie masz dodatkowych resetów przy odpalaniu AmigaOS3.9. I możesz mieć bootowalną partycję większą niż 4GB. Same plusy. Polecam.
[#7] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@kmilota, post #6

Serdecznie dziękuję za radę. Chyba tylko w E-funzine lub na e-bayu można takowe dostać ? :(

[#8] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@biax, post #5

Tak, po wyjęciu 16 MB z płyty nie miałem problemów z bootowaniem i działaniem systemu. Natomiast fakt, że nie remapowałem kicka, ja miałem rom 3.1. Zobacz jeszcze (jak ktoś już podpowiedział) czy nie masz ustawiony za szybki dostęp do pamięci (ESC w czasie startu powoduje "wejście" do karty), ustaw na początku 80 lub 70 ns. Wolniejsze pamięci powodowały, że komputer nie startował jak się miało ustawione 60 ns.

[#9] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@AS, post #8

ok, zaraz po powrocie do domu sprawdzę te ustawienia. Dzięki :)

[#10] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@biax, post #9

I jak Biax?

[#11] Re: Amiga 4000 i kłopoty z systemem

@biax, post #7

Po co zaraz kupować używane (zresztą i tak tam tego nie ma), lepiej kupić nówkę od Elboxu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem