[#1] Problem z wieloma kickstartami na jednej kości
Hej,
mam (kupiłem) A500 trochę przerobioną (rev 6a), ma 1mb CHIP na płycie (wstawione podstawki i kości), ma też (oryginalną) kość z kickstart 2.04. No i wszystko fajnie, można powiedzieć, że działa (np. przechodzi Amiga Test Kit, zrobiłem 50 rund w testach pamięci), nie obserwuję żądnych problemów w działąniu.
Jednak zapragnąłem mieć wiele kickstartów, kupiłem przejściówke na kość w Archi-Tech i kość z kickstartami na allegro :) No i na tej kości i płytce są problemy, ogólnie kickstarty się włączają, ale programy często się wieszają (powiedziałbym, że czasem działają, ale bardziej się wieszają), także test pamięci nie przechodzi, gdzieś tam się wywala exception. Męczyłem głownie ks 1.3 i 2.05, na obu programy się wieszają.
Czy ktoś wie co jest przyczyną? Dodam, że nie wiem czy kondensatory są wymienione w tej amidze, jednak przypoinam, że na oryginalnym KS 2.04 nie obserwuję żadnych problemów.
Z góry dzięki za informacje.
[#2] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #1

Mogą niełączyć wyprowadzenia przełącznika Kickstartów, włożonego w podstawkę DIP40 Amigi, ewentualnie nóżki samego układu pamięci w podstawce na płytce przełącznika. W takim przypadku Kickstart początkowo zadziała prawidłowo, ale po utracie połączenia którejś linii Amiga się zawiesi. Dobrze by było sprawdzić całość w innej Amidze. Te Kickstarty nagrywane, czy oryginalne?
1
[#3] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@RomanWorkshop, post #2

Są też różne przełączniki i przykładowo 4in1 4x512KB lub na 6 kicków ale o wielkościach 256KB i 512KB. Lub 3 kicki 1x512KB i 2x256KB. Sama kość kicka może też być uszkodzona. Miałem tak już kilka razy, że weryfikacja w programatorze ok a w Ami nie działało. Później zrobiłem kilkadziesiąt weryfikacji i wtedy wyszło, że nie za każdym razem przechodzi. Kilka bitów pływało i ponowne kasowanie i nagrywanie nic nie dało
1
[#4] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@RomanWorkshop, post #2

Jest to kupiona na allegro kość z nagranymi czterema romami (1.3, 2.05, 3.1, czwarty to diagrom1.3).
Na kości jest naklejka Amiga Forever Cloanto z numerem licencji.

Może musiałbym mocniej to docisnąć, nie jestem pewien, kość w tej płytce przejściowej dobrze siedzi, ale sama płytka to już tak nie wiem, ale nie chcę też za mocno tego cisnąć.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 08:12:53 przez zbrożo

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 08:14:45 przez zbrożo
[#5] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #1

W A500 każdej rev. jest to odwieczny problem jeżeli chodzi o pamięć EPROM, po części dotyczy to też CDTV, ale do rzeczy, pamięć ROM czyli np. kostka oryginalnego romu ma inną charakterystykę przełączania 0/1 niż eprom różnica wynosi aż 0.2V dla logicznej "1" dlatego przy pamięciach eprom należy dodać na liniach adresowych rezystory pullup 4.7k, w płytach 6A i 8A są przygotowane miejsca na te drabinki rezystorowe o oznaczeniu RP106 i RP107, są one po obu stronach procesora. Wystarczy tam umieścić odpowiednio 2 drabinki 4.7k i wszelkie Twoje problemy się skończą pod warunkiem że kickstarty są prawidłowo zaprogramowane.
1
[#6] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@superbonio, post #5

w płytach 6A i 8A są przygotowane miejsca na te drabinki rezystorowe o oznaczeniu RP106 i RP107, są one po obu stronach procesora. Wystarczy tam umieścić odpowiednio 2 drabinki 4.7k i wszelkie Twoje problemy się skończą

drabinki w formacie X czy Y ?
mam 50% szans, zgaduję że Y ?
[#7] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@Cezarykl, post #6

X. Tam są pullupy, więc X.
[#8] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@superbonio, post #5

drabinki rezystorowe o oznaczeniu RP106 i RP107

rev5 tego nie posiada
ale pomocnym jest OpenKickstartSwitcher,

czy ktoś posiada taki działający przełącznik?
i mógłby udostępnić jego szczegółowe fotki?
[#9] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@Cezarykl, post #8

Takie pullupy można zrobić na upartego metodą na pająka - kupić odpowiedniej długości drabinki 4,7k X i przylutować do odpowiednich nóżek EPROMa - one mają taki sam raster, a wspólne wyprowadzenie przypiąć do zasilania EPROMa.
PS. i to jest ciekawa idea. Zrobię sobie taki przełącznik 4x na 27c160, zobaczymy czy to się będzie kupy trzymało.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2025 13:45:00 przez wali7
[#10] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@wali7, post #9

Na rev5 można też przylutować drabinki od spodu do pinów podstawki.
[#11] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@wali7, post #9

odpowiedniej długości drabinki 4,7k X

czy ktoś może powiedzieć jakie powinny być pomiary tej przykładowej drabinki rezystorowej 47Ω?
(pin 1 z pozostałymi oraz sąsiednimi parami)
bo mam zagadkę związaną z dziwnymi pomiarami tej drabinki, z oznaczeń wynika, że chyba X:

[#12] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@Cezarykl, post #11

Drabinka X taka jak tutaj jest pokazane
Na płycie 6A i 8A linie adresowe A17 i A18 są poprowadzone do drabinki RP105 która znajduje się pod układem gary, i tej nigdy nie lutowałem.
[#13] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@superbonio, post #12

przydała by się fotka z realnej modyfikacji płyty rev5
:)

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2025 11:14:35 przez Cezarykl
[#14] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@Cezarykl, post #13

[#15] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@snifferman, post #14

dokładnie TAK
TYLKO, że ten mod wygląda jakby były w nim drabinki rezystorowe Y

https://www.ppa.pl/forum/elektronika/47793/a500-rev6#m845029

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2025 17:52:34 przez Cezarykl
[#16] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@superbonio, post #5

Aby ogarnąć temat tych rezystorów specjalnie kupiłem tą podstawkę/przejściówkę:
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Przelacznik-ROM-kickstartow-%2C-Kickstart-Switcher-4w1/234
Czy to nie powinno rozwiązywać sprawy o której piszesz ?
[#17] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #16

Aby ogarnąć temat tych rezystorów specjalnie kupiłem tą podstawkę/przejściówkę:

na tych fotkach nie widzę żadnych rezystorów
a ty?
[#18] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #4

Na początek spróbowałbym umieścić oryginał w podstawce bez przełączników, zakładam że zadziała.
Wtedy powrócić do epromu i zamiast przełączników użyć zwykłych zworek.
[#19] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@heman70, post #18

Żaden z 4 Kickstartów nie uruchomi się po włożeniu pamięci 27C160 bezpośrednio do podstawki DIP40 w Amidze, bez żadnego przełącznika.
[#20] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@RomanWorkshop, post #19

Pełna zgoda. Widzę, że trzeba doprecyzować. Pisząc podstawka, mam na myśli link

Na początek spróbowałbym umieścić oryginalny kickstart 2.04 w zakupionym rom selektorze bez przełączników, zakładam że zadziała.
Wtedy powrócić do epromu w rom selektorze i zamiast podłączać przełączniki na przewodzie, założyć dwie zwykłe zworki na szpilki wychodzące z rom selektora, odpowiednio na A18 i A19.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 11:28:25 przez heman70
[#21] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@heman70, post #20

Ta podstawka z linku, ma drugą stronę taką:

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 11:30:27 przez zbrożo
[#22] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #21

Chodzi o to, żeby wykluczyć ewentualne niekontakty na "podstawce".
Na fotce masz 2 rezystory 4k7, które podają napięcie na A18 i A19. Jeśli zewrzesz odpowiednio parę szpilek obok, wówczas do A18 lub(i) A19 podłączasz masę. Pozwala to wybierać 1 z 4 kickstartów z epromu.
[#23] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@heman70, post #20

Zrobiłem test ze zworkami (obie zworki założone, ks1.3), niestety to samo... hmmm...

Mam takie spostrzeżenie, że puszczam sobie dema, i stare megadema które są na pół mega póki co chodzą, ale nowe dema które używają 1 mb ramu wieszają się. Ale musiałbym wykonać więcej testów żeby to potwierdzić...

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 12:23:54 przez zbrożo

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 12:24:45 przez zbrożo

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 12:33:15 przez zbrożo

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 12:42:45 przez zbrożo
[#24] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #23

No to zrób test pamięci w ATK
[#25] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@Cezarykl, post #17

Tutaj możesz zobaczyć rezystory. Nie ma tutaj wielkiej filozofii. Podciągają linie do 5V i mają 4.7K czyli standard.
[#26] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@snifferman, post #25

ale nie ma ich w tym zakupionym przez autora wątku przełączniku
[#27] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@Cezarykl, post #26

no a te dwa co tam sa po drugiej stronie, to nie o nie chodzi? hmmm
[#28] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #27

oczywiście, że nie
spr na foto, że pojedynczych rezystorów 4,7k jest około 20
oraz to, że to jest adapter a nie 4x przełącznik
https://amigastore.eu/en/599-amiga-500-revision-5-eprom-adapter.html

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 17:42:29 przez Cezarykl
[#29] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@Cezarykl, post #28

no tak, rzeczywiscie :) jaki jest więc cel tego przelacznika co kupiłem , pisze "Rom Selektor 4w1 dla Amiga 500/600/2000"
ale swojego zadania nie spełnia, o co chodzi ?

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 17:48:05 przez zbrożo
[#30] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #29

Przełącznik spełnia swoje zadanie, dodatkowe rezystory podciągające nie są konieczne w Amidze 500 (rev. 6A), bo zarówno pamięci Mask ROM oraz EPROM pracują z poziomami napięć TTL i wszystko powinno działać. Nadal obstawiam, że przełącznik nie łączy w podstawce DIP Amigi, ale to wymaga wykonania wspomnianych już testów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem