kategoria: A1200
[#1] jaki zasilacz do Amigi 1200?
Cześć!

Mój zasilacz już powoli umiera i muszę kupić nowy tylko pytanie jaki? Taki z epoki czy "nowy"?
[#2] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

IMHO bez sensu kupować stary zasilacz, który może też się zepsuć.
Można wykorzystać obudowę oryginalnego zasilacza do montażu zasilacza Meanwell.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2025 21:09:58 przez Yoshitaka
1
[#3] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Witam.
Jaki model masz tego zasilacza (ciężki/transformatorowy czy lekki/impulsowy) ile ma Amper dla linii 5V?
Jak rozbudowana jest Amiga1200?
Czasem wystarczy wymiana elektrolitów.
Jednak czy nie lepiej dołożyć trochę PLN i kupić nowy dedykowany do Amigi a stary dać do szuflady jako eksponat?
Pozdrawiam.
[#4] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

do starej obudowy włóż Meanwella RT-50B i bedzie owca syta i wilk caly.
3
[#5] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Wybrałem nowy i wybrałem MeanWell RT-65B. Ma więcej mocy niż RT-50B, ale nie mieści się do oryginalnej obudowy, więc zrobiłem swoją. Przy nierozbudowanej konfiguracji 50B też da radę.
2
[#6] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Krashan, post #5

Dzięki za odp.

Teraz mam lekki zasilacz 5v 4,5a, 12v 1,0 a, -12v 0,1 a.
Mam kartę ACA i Amigi używam dość okazjonalnie do starych gierek więc to nie musi być jakiś wypasiony zasilacz :)
[#7] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Ja kupiłem taki do A500 i do A1200. Jestem bardzo zadowolony.
link
[#8] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Ponieważ brak dodatkowych informacji, odpowiem tak.

Zależy do czego.

Gołą 1200kę uciągnie w miarę zwykły zasilacz, a 1200 + kartą 060 z FPU już nie.
[#9] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@c64portal, post #7

W środku siedzi, jak sprzedawca pisze: Meanwell RPT-60B. Czyli to dobry zasilacz.
Oczywiście, tu w komplecie masz do niego obudowę, kable, generalnie jest Plug&play ;)
Czy warto dać ponad 2x więcej za komplet? Zależy czy lubisz majsterkować, w każdym razie wymiana bebechów amigowego PSU na Meanwella to pół godziny roboty.
[#10] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@_DiskDoctor_, post #8

Wypowiem się , bowiem nie zgodzę z twoją wypowiedzią.
U mnie w Amidze jest scan dubler wew , tf 1260 , rtc , pcmcia sieć , gotek.
Mam zasilacz orginalny 4.5A lekki.
Wszystko działa bez problemu. A i jeszcze są dwa wentylatory i dysk hdd2,5'

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 14:50:14 przez mwb113
2
[#11] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@mwb113, post #10

OK, jeśli toto uciągnie 060 z FPU na poziomie 100 MHz + wiatrak + scandoubler WarpVision + USB, to rzeczywiście, może niepotrzebnie kupiłem zasilacz droższy.

A takie miałem przekonanie, gdyż koledzy bardziej znający się polecali mi te 4 lata temu właśnie to.
[#12] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@mwb113, post #10

Ja mam A1200 + Warp 1260 (SD i CF jako HDD) + Pendrive USB + WarpVision + CD-ROM PCMCIA i wszystko na "ciężkim" zasilaczu od A500 działa normalnie nawet przy podkręcaniu CPU.

Czasem pod systemem nie widzi CD-ROM, ale nie wiem czy jest to wina zasilacza.
CD -ROM zasilany jest z PCMCIA więc cały zestaw ciągnie z tego zasilacza.

Wiatraczek mi chyba w Warpie nie działa od początku, bo go w ogóle nie słyszę nawet w ustawieniach na maksa, ale to też raczej nie z winy braku zasilania, bo by wówczas zwisło wszystko.

Oryginalny od A1200 "lekki" też to uciągnie, ale wyraźnie się mocniej grzeje

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 22:47:29 przez lukjan
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem