[#1] '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s
Ludziska. jakiś czas temu jak tu pisałem, odzyskałem z osiedlowej TV dwie Amigi CDTV, na miedzy innym których prowadziłem w latach 90-91/2023 tzw. kanały info/planszowe w lokalnej wspólnocie.
Niestety w wyniku cyfryzacji TV i kolosalnej ceny modułu dekodowania/kodowania MUX'a cyfrowego BTV/2 z analogu na cyfrę, zrezygnowałem z walki o dalszy ciąg nadawania z Amig.

Ostały się więc moje CDTV. Niestety, wróciły tylko same jednostki centralne. I tu moje pytanie. Co warto by było dokupić by uzyskać kompletny zestaw podstawowy CDTV. Z tego co sie orientuje musiłbym dokupić:

1. CADDY
2. pilot
3. moduł przejściowy PS/2 klawiatury
4. Dopasowaną wyglądem klawiaturę PS/2
5. Moduł sygnału myszy i joysticka 9 pin + kable i wtyczki wyprowadzeń na obudowę.
6. Mysz
7. Joystick
8. kabel RGB/euro

A już mam:

- dopasowany kolorem TV Philips 15' CRT
- stację FDD Golden Image (kolor niestety jasny)

Czy to co napisałem jest wystarczające? Może cos dodacie, bo już prawie 2 lata jak stoją w szafie i chyba pora ruszyć temat by po dekadach pracy non stop zacząć je używać ?

A tu film sprzed prawie 2 lat - miałem ewolucje na tym kanale stopniowo umieszczać, ale jak to w podstarzałych wieku realiach bywa, dopiero teraz powracam do tematu, wiec zapodaje raz jeszcze ku chwale ich wieloletniej pracy:

Zali wżdy, będę wdzięczny i motywowany uwagami, pomysłami i sugestiami szanownego retro grona :) za które dzięki z góry.
1
[#2] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #1

Hey
Akcesoria droższe niż jednostki centralne.
1
[#3] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@BenHur, post #2

No w międzyczasie "przeleciałem" akcesoria wg swojej rozpiski i jedynie nostalgia nakazuje postawić przynajmniej jedną sztukę za zasługi służby TV.
[#4] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #3

--
CDTV+2MB FAST kick 3.0, CDTV - golas,

O widze , że posiadasz i to na czele opisu dokładnie (domniemam) to samo co ja. Mi brakuje jeszcze xT do A600. Była ona ostatnie lata "edytorem" dla prezentacji , a dziś robi dalej zawodowo i właśnie dlatego , chcę niedługo jakieś małe xT dokupić. Wyobraź sobie, znalazłem dla niej zastosowanie w .... geodezji, a konkretniej miernictwie...
1
[#5] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #4

Jeśli chodzi o zestaw podstawowy to chyba wszystko wylistowałeś. Z opcji ponadpodstawowych można się pokusić o RGB2HDMI z portami na joya i myche.
Jak byś nie miał co zrobić z drugą jednostką to ja bym chętnie zanabył, bo w mojej nie działa CD 🙂
1
[#6] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #5

A co się dzieje z napędem? Ważne jest by w nim wymienić kondensatory. Soczewki też można wymienić choć nie ma zamiennika 1:1.
[#7] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Rafał A-3000, post #6

CD nie czyta plyt. Z tego co mi wiadomo to właśnie ma przepaloną soczewkę. Kondensatory były wymieniane. Serwisant, u którego CDTV był w naprawie powiedział, że on sie nie zajmuje wymianą soczewek.
[#8] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #7

Orila mi wymienił w dwóch napędach i oba śmigały. Trzeba tylko kupić zamiennik. Jeden coś przestał czytać płyty ale drugi na razie działa.
[#9] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Rafał A-3000, post #8

https://pl.aliexpress.com/item/32820306536.html to ten zamiennik?
[#10] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #9

Teraz nie odpowiem, bo jestem poza domem, a w historii zakupów już tego nie mam. Trzeba sprawdzić w Outlook.
Pamiętam tylko, że zamiennik miał inną liczbę ścieżek i wymagało to przeróbki taśmy.
[#11] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #9

Zamiennik to ten, ale wymiana polega na przeróbce tasmy 11pin aby wsadzic do gniazda 12pin oraz na wymianie gniazda 5 pin aby wsadzic taśmę 4 pin. Plus kalibracja. Ze wzgledu na to ze kazda sztuka inna, to nie ma gwarancji sukcesu.
[#12] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #11

Zamiennik to ten, ale wymiana polega na przeróbce tasmy 11pin aby wsadzic do gniazda 12pin

a czy nie lepiej zrobię modyfikację (nie wiem jak to zrobić, ale na tym forum są osoby które już to robiły)
na płycie głównej, aby nie martwić się tym w przyszłości?
no i tasiemkę łatwiej uszkodzić nić płytę główną.
[#13] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Cezarykl, post #12

Chętnie posłucham porad.

Ale widzę że pojawila sie wersja 4/12 ktora moze nie wymagac przerabiania tasmy.... https://ebay.us/m/UhD0Yo ale cena troche wysoka
[#14] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #4

Xt_turbo polecam, za tą cenę spełnia wszystkie założenia budżetowej karty.
[#15] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #13

To ta soczewka ma takie same sygnały co CDTV? Kiedyś nie były dostępne.
[#16] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #13

Jest jakaś rozpiska tej taśmy 12 pin dla SF87? Wszystkie sygnały są używane? Zastanawia mnie to, bo bym poeksperymentował z innymi modelami SF.
[#17] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Rafał A-3000, post #15

Nie mam pojęcia.
Zakladam zgodność na podstawie porownania cdtv z tasma 11 pin.
[#18] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@AD99, post #16

Robilem analize tylko 4 pierwszych pinów. Z taśmą 11 pin, w porównaniu do cdvt jest zgodność taka że 4 pin tasmy 12 pinowej jest nieobecny w tasmie 11 pin, a pin2 jest połączony dodatkowo z miejscem do ktorego w tasmie 12 pin prowadzil pin 4; a ponadto na płycie napędu cdtv jest połączenie miedzymi pinami 2 i 4. Czyli tak czy inaczej się zwierają albo z jednej albo z drugiej strony.
Nie pamietam juz dokladnie... ale 2 i 4 to chyba poziom odniesienia do zasilania i mocy lasera podawanych na pinach 1 i 3.
Piny są podzielone 2 grupy: do sterowania aktywnoscia lasera i do odbierania danych z sensora. Pętla sprzężenia w której dane sensora wpływają na pozycjonowanie soczewki lasera i dekodowanie danych.

Podobnie bylo z tasmą 5 pin w ktorej tylko 4 pinow jest połączonych. Tu 4 piny sterują tylko pozycjonowaniem soczewki lasera przez podawanie napięć różnicowych.
1
[#19] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #18

No to już jest garść informacjiOK, dzięki.
[#20] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #13

Kupiłem ostatnią sztukę. Poczekam aż dojdzie to wyślę Ci razem z napędami do naprawy.
[#21] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Rafał A-3000, post #20

Powtórzę... gwarancji sukcesu nie ma.
Dla gienekk niestety nie udało mi się naprawić jego napędu.
Szansa jest tylko jak jest zrecapowany i laser się uruchomi.
W tym ostatnim przypadku laser się nawet nie właczył... nie udało mi się ustalić przyczyny usterki.
[#22] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #21

Dotąd moje oba naprawiłeś i jeden wciąż śmiga. OK
[#23] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #21

Jeszcze nie ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem