kategoria: Kontrolery
[#1] A4091 i Bluescsi
Wreszcie udało mi się skończyć projekt A4091 więc mam pytanie do osób używających A4091 w A4000 ,czy obsługuje ona Bluescsi 1.1
[#2] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #1

Raczej tak, skoro praktycznie identyczne ZuluSCSI śmiga z tą kartą bez problemu.
[#3] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #2

Wgrałem najnowsze oprogramowanie i niestety obraz dysku nie jest widziany przez kontroler

[#4] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #3

A masz poprawną terminację na kablu? Sam kabel jest sprawny?
[#5] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #4

Tak mam włączoną, kabel też wygląda na dobry ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach. Właściwie to szukam kogoś kto już to podłączył do A4091 bo w internecie znalazłem tylko wzmianki o A3000 , CDTV i A2091
[#6] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #5

w jakim formacie masz zapisany plik konfiguracyjny??
ANSI czy UTF8 ?

bo u mnie też nic nie chciało działać gdy był w UTF8
:)
[#7] Re: A4091 i Bluescsi

@Cezarykl, post #6

Chodzi o plik . ini ? I to jest to co muszę sprawdzić .
[#8] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #7

tak
otwórz go w windowsowym notatniku i zapisz nowy plik jako.... i tam będziesz miał do wyboru utf lub ansi
[#9] Re: A4091 i Bluescsi

@Cezarykl, post #8

Nic to nie dało . Ale zmiana ustawień zworek i kontroler raz na jakiś czas coś zaczyna widzieć lecz nic się z tym nie da zrobić ani podzielić na partycje ani sformatować .

[#10] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #9

Wygląda to na problemy z transmisją między kontrolerem a bluescsi. Nie masz uszkodzonej taśmy/wtyczek? Ile masz na tym urządzeń, czy przypadkiem nie ma wcześniej terminacji? Masz ustawiona prawidłowo terminację na początku i końcu łańcucha?
Jak będę w domu wieczorem, jeśli nie zapomnę, to sprawdzę jak mam ustawione zworki w A4091.
[#11] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #10

Urządzenie jedno tylko Bluescsi i włączoną terminację na nim ,kabel sprawny . Przy włączeniu następuje dwukrotne mignięcie diody na kontrolerze a po chwili za świeca się i nie gaśnie .
[#12] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #11

Spróbuj wgrać na kartę obrazy dysków pod kolejne ID.
O różnych wielkościach,
Ciekawe czy jakiś dysk będzie się pokazywał za każdym razem .
Spróbuj też obrazy ISO płyt CD podstawić pod jakiś ID.
Może lepsza sytuacja będzie z emulacją CD

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2025 22:36:24 przez Norbert
[#13] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #11

Może karta SD trefna? Może gniazdo źle styka?
Sprawdziłem ustawienia w mojej A4091 i mam wszystkie zworki na off (czyli to co miałeś na początku), za wyjątkiem terminacji (zworka 7) ale to dlatego, że podpinałem więcej urządzeń tak, że kontroler był w środku.
Masz możliwość sprawdzenia tego BlueSCSI gdzieś indziej? Np. w starym macu? Albo odwrotnie, podpięcie do A4091 jakiegoś talerzowego dysku, albo CD-ROMu?
[#14] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #13

A4091 montowałem sam i długo nie mogłem z nią dojść do porządku więc podejrzewam że może z nią jest coś nie halo i podejrzewam że może jest to terminacja na karcie .Bluescsi raczej jest w porządku gdyż wszystko prawidłowo sygnalizuje. Czyli Brak karty Brak obrazu dysku i mam kartę SD którą nie wykrywa i też to sygnalizuje
[#15] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #13

Niestety nie mam żadnego urządzenia Scsi , i nigdy nie miałem to jest pierwsze podejście .Nawet za dawnych lat zaczynałem od Elsat mega hd i mega ram hd
[#16] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #14

Jakby od razu działało to by nie było zabawy o zabarwieniu sado-masochistycznym.

A to nie jest ta karta co musi mieć określone GALe bo z innymi nie działa? Może to to?

"For the GALs, we have used ATF22V10-10 parts for all parts except for U306 and U205. If you use Atmel GALs for those two parts, the card will NOT work correctly."
[#17] Re: A4091 i Bluescsi

@bfgmatik, post #16

Przy starych wsadach tak było, nowy wsad dla gali już nie ma takich ograniczeń.
Ja mam na samych ATF, i nie tylko ja.

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2025 13:38:12 przez wali7
[#18] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #17

No może ale ja to z ich githuba właśnie wziąłem więc myślałem, że aktualne. Nigdy tej karty nie robiłem więc nie mam doświadczeń :)
[#19] Re: A4091 i Bluescsi

@bfgmatik, post #18

Wiem, teraz sprawdziłem, wydaje mi się, że jakiś czas temu było wprost napisane, że już nie trzeba się tego trzymać... ale może jednak było potem raportowane jakieś problemy, więc rozwodnili trochę...
Jest napisane tak:
Using the original logic files from the Dave Haynie Archive
If you want to use the original files, you will have to use two Lattice chips in combination with 6 Atmel chips. In our tests we have found that the card works most stable if you use a Lattice 22V10-6 or 22V10-7 for U306 and a Lattice 22V10-15 for U205. All the remaining chips should be Atmel ATF22V10-10.
Using the latest version of logic files
We still recommend the same GAL configuration as with the original logic files. While some issues have been mitigated, some signals are impacted by Atmel's pinkeepers that make an all Atmel implementation highly likely to fail due to the voltage drop observed on these signals.
There is a speedup of approximately 14% over the original GAL set.

Dla mnie najfajniejszą opcją są zaawansowane prace nad przeniesieniem logiki tej karty do jednego Xilinksa pod nazwą A4092:
https://github.com/A4091/A4092-dev
To powinno rozwiązać większość problemów, karta zrobi się mniejsza, tańsza, być może trochę przyspieszy. Z tymi GALami (czy ATFami) jest takie problem też, że w tej karcie niektóre z nich się potwornie grzeją.
Jak tylko będzie dostępna pełna dokumentacja, to robię :)
[#20] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #19

A!!!
Znalazłem.
Dwa miesiące temu było wprost napisane:
When using the latest versions of the logic files in this repository, you should be fine when using all Atmel ATF22V10-10 parts.

Ja tak mam i u mnie działa. Testowałem też na GALach i też było OK.
Ale widać raportowano wciąż problemy i zmienili opis.

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2025 13:49:22 przez wali7
[#21] Re: A4091 i Bluescsi

@bfgmatik, post #16

Wreszcie zaczeło działać tak jak powinno a sprawcą nie był kontroler tylko Bluescsi, kupiłem go gotowego do zaprogramowania i niestety gdzieś trafił się zimny lut .A ja cały czas myślałem że winny jest kontroler lub to że go przeciołem na połowę aby nie zajmował gniazda PCI

A więc Bluescsi 1.1 w A4091 da się uruchomić ale osiągi mizerne w stosunku do podrasowanego IDE

[#22] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #21

A na pewno masz to w trybie synchro odpalone? Z mojego doświadczenia z bluescsi to najlepszy efekt daje terminacja na zworce na bluescsi oraz właśnie dysk ustawiony w trybie synchro. Ja mam u siebie na bluescsi i re a4091 conajmniej 5mb/s. A powinno dać się spokojnie wykręcić pełna przepustowość dla fast scsi II. Az to dzisiaj z ciekawości sprawdzę jeszcze raz.
[#23] Re: A4091 i Bluescsi

@Mokry, post #22

Ponieważ kartę obciąłem więc przełączniki miałem na pająka zrobione ale gdy się okazało że to chodzi na maks ustawieniach to usunołem i teraz mam ustawione wszystko na off
[#24] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #23

Sprawdziłem na szybko i drivespeed od fast ATA pokazuje ponad 6mb/s. A to tylko na procku 030/25mhz. W weekend założę cyberstorma lub BFG i zobaczymy ile pokaże na 060.
1
[#25] Re: A4091 i Bluescsi

@Mokry, post #24

A ty masz Bluescsi 1.1 czy może Bluescsi 2 bo ten drugi jest dużo szybszy
[#26] Re: A4091 i Bluescsi

@wali7, post #19

Ten projekt wygląda super, jak by jeszcze zintegrowali ZuluSCSI lub BlueSCSI to to byłby czad, ale nie można mieć wszystkiego.
Może będzie działać w końcu z BFG9060 na 100MHz.. To dla mnie największa bolączka tej karty jakoś TF4060 działa, BFG9060 u mnie tylko na 50MHz.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2025 17:40:25 przez jargo
[#27] Re: A4091 i Bluescsi

@Berr131268, post #25

Nawet nie wiedziałem że są różne wersje. Mam ich sporo i na szybko sprawdziłem 3 sztuki, na każdej pisze V2. Więc być może jest to nowsza wersja która działa w trybie synchro. Tak samo jest ze scsi2sd, tylko V6 działa w trybie synchro, wszystko poniżej to tylko asynchro, chyli dużo wolniej. To samo z zuluscsi. Nowe działa w trybie synchro, stare tylko w asynchro.
[#28] Re: A4091 i Bluescsi

@jargo, post #26

A4091 działa dobrze z bfg 9060 na 100mhz. Może masz jakąś starą wersje firmware w bfg?
1
[#29] Re: A4091 i Bluescsi

@Bartek2075, post #28

Mam najnowszy firmware. Na 50MHz działa elegancko, a przy 100MHz raz SCSI jest widoczne a raz znika.
A Tobie to działa? Jakie masz SCSI, ja mam ZuluSCSI.
[#30] Re: A4091 i Bluescsi

@jargo, post #29

Ja mam zuluscsi. W przypadku amigi 4000T są problemy na 100mhz przy kopiowaniu z partycji na partycje (zawiesi się i generalnie partycja do formatu). Natomiast do RAM disku i z Ramdisku na partycje jest ok. Ja problem rozwiązałem połowicznie wykorzystując przycisk turbo na przodzie obudowy i przewody podlutowałem zamiast zworek na karcie BFG. Przełączanie oczywiście na wyłączonej amisi się odbywa OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem