Komentowana treść: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1
[#1] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1
Witam.
Teraz czekam na przeportowanie Tiger Heli.
Gra ostatnio ukazała się na Atari 7800.
Pozdrawiam.
[#2] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1
Czyli co ta gra korzysta z c2p?
Ktoś grał na 030/50mhz i jak to chodzi?
030 to tak średnio chyba sobie radzi z pełnoekranowym c2p..
1
[#3] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@mateusz_s, post #2

Dopiero na 060/66MHz jest w miare płynne i *stałe* 25 FPS więc więcej jak 8-10 bym się na 030 nie spodziewał.
[#4] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@mateusz_s, post #2

Czyli co ta gra korzysta z c2p?

Tak.
Ktoś grał na 030/50mhz i jak to chodzi?

Grałem na 030/40Mhz i chodzi dobrze. Autor tej gry robił ją na 030/50Mhz bo taki ma komputer i na jego kanale widać jak ta gra chodzi.
[#5] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1
Komuś zadziałała ta wersja na 060?
SnoopDOS nie pokazuje błędów a jakie się nie ładuje.
Podmieniłem też samą binarkę do poprzedniej wersji w WHDLoad i też się wywala z jakimś błędem z kolei.
[#6] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1
Dodano obsługę AKIKO OK
[#7] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@_arti, post #3

Tak ponoć hula na 030. Jeśli tak działa płynnie, to obejdzie się bez 040, 060.
3
[#8] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@BULI, post #6

Musiałby sprawdzić to ktoś, kto ma TF330 w CD32, bo na 020 pewnie i tak nie ma sensu odpalać
I zdaje się były jakieś cyrki, żeby przy 030 jednocześnie korzystać z Akiko, czy nie bardzo?

Edit, cytat z EAB:
Can anyone with a TF330 see a speed increase with the Akiko On setting?
On my setup i can't see it, still at 17FPS with Akiko on or off, no change
Akiko is detected and set to on in the game menu by default, using AkikoTFFIX & MMU

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2025 11:39:38 przez Jacques
[#9] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@amikoksu, post #7

No jest nieźle ale brakuje tak z 50% sprajtów Zresztą autor mówił kiedyś tam o tym, że dla 030 pewne rzeczy są wycięte.
[#10] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@_arti, post #9

Aha, ale i tak można już fajnie pograć. Jak dla mnie, to frajda z grania taka sama.
[#11] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@amikoksu, post #10

Jak wytniesz wszystkie sprajty oprócz samochodu i drogi, to pewnie będzie się dało grać i na 020
[#12] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@_arti, post #11

Nie znam jakoś dobrze OutRun, ale na moje oko to nic tej wersji na 030 nie brakuje.
2
[#13] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1
Przekonwertowałem sobie te pliki, odpaliłem, pograłem. Chwilę potem poszedł Lotus 2, no i w mojej skromnej opinii Lotus zjada Outruna grywalnością. Może i spritów jest dużo, droga rysuje się znacznie dalej niż w Lotusie ale to nie to. A, muzyka jest straszna w Outrunie.
3
[#14] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@fazior, post #13

Lotus 2 jest sporo bardziej grywalny od Outrun, ale w tą drugą coś tam można pograć.
2
[#15] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@amikoksu, post #14

Graliście w Micro Machines? Moim zdaniem jest bardziej grywalna i miodniejsza niż Lotus 2. A wgląd na planszę jest 2D z widokiem z góry. Zgodnie z nazwą tor wyścigowy to stół, a samochody są wielkości zabawki. Stół z tej perspektywy jest wielki.

P.S. Zaznaczam, że w Outrun nie grałem, więc nie oceniam tej gry. Porównuję Micro Machines z Lotus 2.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2025 10:54:12 przez Hexmage960
[#16] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@Hexmage960, post #15

Grałem w serię Screamer na PC - jest lepsza niż wszystkie powyższe, ale chyba nie chodzi w tym wątku o kącik porównawczy?
Fajnie jakby skomentował jakiś użytkownik CD32 030 z włączonym Akiko.
2
[#17] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@Hexmage960, post #15

Grałem w Micro Machines, ale nie za wiele. Więcej grałem w Skidmarks. No a Lotus to jednak ma inny widok podczas grania i dla mnie przez to inna gra.
1
[#18] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@Hexmage960, post #15

Fajnie. To porównaj teraz Cannon Fodder i Call of Duty
4
[#19] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@Jacques, post #16

Ciekawe czy ktoś by umiał wymienić z 5 tytułów klasycznych ścigałek na A500 innych niż Lotusy i Jaguar. Mam na myśli widok z tyłu na auto, a nie jakieś z góry czy z ukosa jak Skidmarks.
[#20] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@ZorrO, post #19

Myślę że jest z czego wybierać, a tu tyle gadania o jednym tytule. :)
https://amiga.abime.net/games/list/?category-id=14&scrolltype-id=1
1
[#21] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@ZorrO, post #19

Ja grałem dużo w Xtreme racing, BuggyBoy, Vroom, BlackViper i Cisco Heat
1
[#22] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@michal_zukowski, post #21

F-17 Challenge od Team 17 była też niezła, ale ja mam zboczenie na punkcie F1 od wieków
[#23] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@Jacques, post #22

Najbardziej zawiodłem się na TopGear 2 Aga, muzyka zajebista, ale grafika przez brak elementów na poboczu strasznie monotonna. A to miał być takie futurystyczny Lotus od Gremlin.
1
[#24] Re: OutRun - Amiga Edition wersja 0.9.1

@Jacques, post #16

Fajnie jakby skomentował jakiś użytkownik CD32 030 z włączonym Akiko.

Postaram się sprawdzic te wersje z akiko na dniach :)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem