Komentowana treść: "Sołtys" w sprzedaży
[#1] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Obiecywałem, że nabędę ten tytuł jak tylko będzie dostępny. Zakupiona wersja fizyczna z dyskietkami. Już nie mogę się doczekać, widziałem go jedynie za starych czasów na PC. Ograłem wcześniej również amigowe demo. Dobry swojski choć przaśny klimat. Mam słabość do point n click-ów na Przyjaciółkę. Oby więcej takich inicjatyw. Chętnie bym kupić inne wznowione polskie point n'click zaczynając od Kaika i Kokosza. Cieszę się, że w Retronics zdarzają się takie perełki. Życzę Retronics większej ilości tytułów na poziomie tego wydawnictwa na Przyjaciółkę. Pozdrawiam serdecznie.
8
[#2] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@nowy80, post #1

Jutro zamawiam Wydajcie Franko !
5
[#3] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Napisany pod Amigę od nowa! I to jest portOK
7
[#4] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Czy gra działa również na kartach graficznych?
3
[#5] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Pinto, post #4

Jak masz kartę graficzną to odpal oryginał pod ScummVM.
3
[#6] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Gratulacje za kolejny zakończony projekt. To bardzo cieszy. Jak Avalon to może jeszcze fajna gierka do przeportowania - "Kosmos"?
7
[#7] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Dziękuję za dodanie news'a oraz za gratki Szkoda że tak późno, bo gra miała cieszyć już wiosną w maju (początek czerwca), ale wydanie szło powoli - jak zwykle.

@Dorian3d: jak zawsze, mam tremę, gdy wybitny i zarazem wybredny Amigowiec zamawia moją moją grę

@Banter: tak było mi łatwiej poza tym oryginał z PC był zabugowany

@Pinto: gra wykorzystuje tylko chipset AGA i działa na niesystemowej copperliście, więc tu i tak by użycie RTG nie wchodziło w grę.

@pong777: nie chcę już bazować na czyjejś pracy i podoba mi się bardziej tworzenie własnych gier, poza tym później jest problem z prawami autorskimi.

PS. Te małe blaszki jako pomniejszone tabliczki sołtysów wywieszane na budynkach to był mój pomysł
11
[#8] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #7

Ej, ale czemu w wersji pudelkowej nie ma dyskietek ? Ja chce dyskietki !
[#9] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Mokry, post #8

przecież są dwie opcje "pudełkowe"

ps. a swoją drogą to czy dyskietki mają zaprojektowane naklejki pod "Sołtysa"
[#10] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Mokry, post #8

Przeczytaj treść wiadomości którą komentujesz.
1
[#11] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@kobajaszi, post #9

Faktycznie, moje niepotrzebnie. Dzięki za zwrócenie mi uwagi .
[#12] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Mam jedną niewielką sugestię w przypadku wydawania gier w wersji bez fizycznych dyskietek. Robiąc jakiś czas temu zakup Roguecraft podobnej wersji, w zestawie była już profesjonalnie przygotowana naklejka na dyskietkę. Mogłem sam przygotować z adf klasyczny nośnik dla tego tytułu. Zdaję sobie sprawę, że dyskietki są dość drogą opcją. Przygotowanie samych naklejek na dyskietki niekoniecznie. W przypadku wydania wersji bez dyskietek, taka opcja byłaby naprawdę udogodnieniem dla osób które lubią klasyczne rzężenie stacji. To tylko moje luźne spostrzeżenie. Oczywiście w przypadku tego tytułu nabyłem wersję z dyskietkami szeroki uśmiech Pozdrawiam
7
[#13] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #7

To może teraz port gry przygodowej Sfinx :)
Też od LK Avalon, to by nie było problemu z licencjami :P

P.S. Oczywiście Sołtysa już mam :) Kupiłem sobie na NRG ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2025 14:37:45 przez miki1406
2
[#14] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@miki1406, post #13

Nie bawię się już w porty, a tymbardziej nic do Retronics nie trafi już ode mnie. Odkąd naciskałem, aby preorder zamienił się w zwykłą sprzedaż, tak słowem na swoich mediach społecznościowych nie pisnęli o grze. W angielskiej wersji strony internetowej sklepu dalej jest preorder. Takie mają podejście do graczy. Żenada.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2025 14:59:09 przez tukinem
2
[#15] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #14

Ja zamówiłem w niedzielę wersję elektroniczną (bez zakładania konta) i nie wiem jak ją pobrać. Napisałem do nich dzisiaj i czekam na jakieś wytyczne.
[#16] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@mailman, post #15

Nie Ty jeden masz problem z kontaktem ze sklepem. Raz pomagałem jednemu Youtuberowi z Electromanem, bo miał problem z odczytem dyskietek. Innym razem kolekcjonerowi gier z Niemiec, który chciał poprawkę do Electromana. Obaj mieli problem z otrzymaniem odpowiedzi ze sklepu. Dopiero gdy ja się upomniałem, to zareagowali. Już mi jest głupio z jednej strony upominać się do wydawcy, z innej strony głupio mi przed kupującymi.
3
[#17] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #16

Zamówiłem wersje premium , nie wiem jak to zrobisz jutro rano mam być w paczkomat :)
1
[#18] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Dorian3d, post #17

Nie będzie Na stronie jest info:

"Z uwagi na wyjątkowo dużą ilość zamówień czas wysyłki jest obecnie wydłużony"

I to raczej nie chodzi o ilość zamówień Sołtysa zapewne, bo nie pochwalili się nigdzie, że gra trafiła na ich "półki sklepowe".
1
[#19] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #18

Szkoda że nie ma wersji bot na cd32 , Sołtysa .

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2025 19:21:47 przez Dorian3d
[#20] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Odpaliłem demo i przeniosłem się w czasie do 97 roku, kiedy LK Avalon wydawał jeszcze gry na Amigę . Port jest zajefajny. Przyznam, że nigdy wcześniej Sołtysa na oczy nie widziałem (tzn. tego pecetowego), więc bardzo pozytywnie zaskoczył mnie humor w dialogach oraz muzyka Barteska. Ta gra powinna być wydana na Amigę jeszcze w poprzednim stuleciu! Zapewne kupię pełną wersję, chociaż gracz ze mnie żaden . Świetna robota Paweł!
5
[#21] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@MarX, post #20

Dziękuję Gra miała być wydana na Amigę razem z wersją PC i Bartek właśnie zrobił muzykę do tamtej wersji, ale jednak jej nie wydali nigdy.
1
[#22] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #21

Czy soltys ma dosc normalne zagadki i idzie do przejsc na chlopski rozum (widzialem ze tam np jest mozliwosc zwiniecia drogi itp - no ale to jest dla mnie cos nawet logicznego znajac dow**** o wąchocku) czy to gra raczej jak skaut kwatermaster? Gdzie testujemy wszystok na wszystkim i moze cos sie uda albo nie? a konczy sie i tak solucja i zastanawiasz sie jakim cudem autor solucji na to wpadl ;)
[#23] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@marggines, post #22

To jest generalnie problem przygodówek point&click. Zwykle jest tak, że zagadki są albo nielogiczne i wymagają klikania wszystkiego na wszystkim, albo zagadki są logiczne, sensowne, ale wtedy grą jest łatwa, krótka, bo wybory są dosyć oczywiste. Nie wiem co gorsze. Ja chyba jednak wolę grę krótszą, ale z logicznymi zagadkami.

Kilka lat temu próbowałem przejść jakaś bardziej nowożytną przygodówkę - „Machinarium”. Podobała mi się jej oprawa graficzna, mechanika była jak w typowej przygodówce i akurat wersja dla macOS była w jakiejś atrakcyjnej promocji w MacAppStore.
No i fajnie się grało, rozwiązywało kolejne zagadki ale tylko gdy akcja rozgrywała się na jednym, dwóch czy trzech ekranach. Później gdy teren poszukiwań mocno się powiększa, liczba dostępnych lokacji jest większa, chodzenie i szukanie rozwiązań stało się wręcz irytujące. Dokończyłem ją więc na YouTube.
W związku z tym tak sobie myślę, że robiąc przygodówkę raczej szedłbym w stronę akcji rozgrywającej się na bardzo małym obszarze. Po rozwiązaniu zagadek na tym obszarze gracz przechodziłby do innego. Takie szlajanie się po wielkim obszarze tylko zniechęca. No i zagadki, używane przedmioty musiałyby być do bólu logiczne, sensowne. Żeby trochę zmniejszyć poczucie (typowej dla point&click) liniowości spróbowałbym zrobić możliwość pchnięcia akcji dalej na dwa sposoby. Np. jeżeli jest potrzebna moneta to można ją dostać sprzedając znalezioną butelkę, albo pożyczając od znajomego.
1
[#24] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@MDW, post #23

pod tym wzgledem gobblins byly fajne zazwyczaj jedna lokalizacja i zagadki ktore byly nawet logiczne ale przez swoj absurd :D tez sie konczylo ze sie klikalo wszystkim na wszystko ale raczej zeby zobaczyc reakcje i wtedy bylo -aaaa to moze teraz uzyje "patyka".
2
[#25] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@marggines, post #22

Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, bo ja grę znam już na pamięć. Ale przyznam, że aby wszystkie ukryte akcje wstawić do gry, to na wersji scumm właśnie tak robiłem, że wszystko na wszystkim testowałem. Mam nadzieję, że nic mi nie umknęło. Przy okazji odkryłem kilka ciekawostek, np. odlatujący przez zamknięte okno orzeł z godła wiszącego na komisariacie. Byłem w szoku jak to odkryłem, a w solucji nie ma o tym słowa
2
[#26] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@marggines, post #24

Tak, też pomyślałem o Gobliins. I faktycznie masz rację - chodziło przede wszystkim o zobaczenie efektu naszych działań, byliśmy ciekawi jaki idiotyzm odwali postać po użyciu czegoś. Dzisiaj żyjemy w świecie przesytu treści medialnych, animacji, ruchomego obrazu na życzenie, więc odbiorca już nie ma takiego ciśnienia na animację jak my kiedyś. Z tego powodu nie ma sensu robić zbyt długiego i rozbudowanego intra do gry, bo dzisiejszy gracz i tak je pominie.

Nie wiem czy mam rację, ale z tego co widzę na YouTube to "Sołtys" nie wymaga od gracza chodzenia po wielu lokacjach i szukania niewiadomo czego. Kiedyś muszę obejrzeć kompletne przejście, bo całkiem możliwe, że jest to jedna z fajniejszych polskich przygodówek, może nawet zaraz po "Teenagent".
2
[#27] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@MDW, post #26

W Sołrysie denerwujący jest mechanizm "z tej odległości nie da się nic zrobić". Ja mam na to taki sposób, że najpierw klikam lewym przyciskiem myszy na przedmiocie, aby sołtys podszedł do przedmiotu, a dopiero następnie klikam prawym przyciskiem, aby uruchomić interakcję.

Trudno jest w 17 lokacji zebrać latającą muchę. I tak te muchy są większe niż w wersji PC, bo je powiększyłem, dzięki czemu łatwiej jest w amigowej wersji niż w pc-towej.
4
[#28] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #27

Pamiętam jak mnie łapanie muchy niemal w depresje wpędziło w grze "The Bum".
Swoją drogą to nieznana polska przygodówka, którą warto poznać :)

Link do The Bum
1
[#29] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@miki1406, post #28

Pamiętam jak mnie łapanie muchy niemal w depresje wpędziło w grze "The Bum".
Swoją drogą to nieznana polska przygodówka, którą warto poznać :)

Ciekawa gierka i chyba łatwo byłoby ją dostosować do Amigi
1
[#30] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@mailman, post #15

Mam plan kupienia wersji cyfrowej "Sołtysa", ale niestety, dalej jest problem z kupnem tego wydania bez zakładania konta.
Po dodaniu do koszyka wersji elektronicznej, metody wysyłki to Paczkomat, kurier lub "Ustalona ze sprzedawcą".
Też napisałem do nich i też czekam na jakieś info... Chyba, że wersję cyfrową zdecydują się wysłać mi Paczkomatem, jakimś cudem. szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem