[#1] Dawne gry w zestawach
Witam serdecznie. Uznałem, że oprócz pojedynczych gier "nowych" na różne platformy, będę zbierał też "stare" gry w zestawach. Czy ktoś może wie, czy są wydawane stare gry na Amigę, najlepiej w zestawach? Coś jak 10-in-1, tylko nowe wydania i oczywiście legalne.

Mam już dla Atari, zarówno Atari 2600 (kilka pozycji) jak i XL/XE (kilka polskich, dzięki Retronics). No i szukam teraz na inne platformy. Będę wdzięczny za podpowiedzi, choć z własnego doświadczenia, nie rejestruję.
[#2] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #1

Jasne że są na cd jak i na dyskietki
[#3] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #1

TSS mix dostepne w ofercie elboxu. Zestaw gier i programów wydanych przez twin spark soft
link
1
[#4] Re: Dawne gry w zestawach

@marggines, post #3

mam to i wiele innych

1
[#5] Re: Dawne gry w zestawach

@Dorian3d, post #4

1
[#6] Re: Dawne gry w zestawach

@Dorian3d, post #5

mam tych składanek naprawde sporo

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 12:03:49 przez Dorian3d
2
[#7] Re: Dawne gry w zestawach

@Dorian3d, post #6

2
[#8] Re: Dawne gry w zestawach

@Dorian3d, post #6

Dziękuję za odpowiedzi. Doprecyzuję jeszcze, że chodziło mi zasadniczo o:

- składanki (>>1)
- gry
- legalne
- do nabycia obecnie (nośniki produkowane obecnie), stan jako nowy
- gry z tamtych czasów bardziej, niż nowe
[#9] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #8

ja mam wszystkie oryginalne nie zbieram smieci !

link
link

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 12:14:44 przez Dorian3d
1
[#10] Re: Dawne gry w zestawach

@Dorian3d, post #9

Ja też chcę oryginalne tylko nie chcę zapychać kieszeni handlarzom. Mam też parę innych powodów.

Znalazłem sklep m.in. z CD32. Ciekawe czy te licencje są legalne. Wygląda to tak średnio. Będę szukał dalej.
[#11] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #10

To śmieci

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 12:34:14 przez Dorian3d
[#12] Re: Dawne gry w zestawach

@Dorian3d, post #11

No tak.

Znalazłem coś w sklepie ale nie wiadomo czy dostępne - czekam na odp.

link

Dalej szukam. Z Amigą będzie o wiele trudniej niż Atari, bo Atari zasadniczo, skupuje dawne licencje (link), produkuje cartridge'e i sprzedaje.

Może nowa firma Commodore zajmie się tematem? Z tego są jakieś pieniądze, inaczej Atari by raczej nie sprzedawało starych gier. Chociaż z drugiej strony, Atari sprzedaje carty bo chce sprzedawać też Atari 2600+ swoje.
[#13] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #12

Trzeba zbierać tylko amigowe Klasyki nie jakieś śmieci po mioty wtedy tylko dostompisz królestwa Valhalla.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 14:47:42 przez Dorian3d
[#14] Re: Dawne gry w zestawach

@Dorian3d, post #13

Licencja jest licencja. I tak używam z obrazu na Amidze (docelowo HDD), a nie oryginalny nośnik.

Ja jednak preferuję nowsze wydania -- i to zbiorcze. Przynajmniej z zakupu ich coś wynika ponad tylko to, że staje się posiadaczem, bądź co bądź w sumie, oryginalnego nośnika. Nie znaczy to też, że pojedynczych gier nie mam i nie kupuję.
1
[#15] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #14

Powedział co wiedział .
Dowidzenia
[#16] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #8

Ten warunek (zwłaszcza fragment w nawiasie) czyni Twoje poszukiwania skazane na niepowodzenie.
[#17] Re: Dawne gry w zestawach

@mailman, post #16

Ten warunek (zwłaszcza fragment w nawiasie) czyni Twoje poszukiwania skazane na niepowodzenie.

Mam już dla Atari, zarówno Atari 2600 (kilka pozycji) jak i XL/XE (kilka polskich, dzięki Retronics).
[#18] Re: Dawne gry w zestawach

@_DiskDoctor_, post #17

Ale pytasz o amigowe. Nikt czegoś takiego nie robi.
[#19] Re: Dawne gry w zestawach

@mailman, post #18

Pytałem ogólnie.

Ale trafna uwaga.

Znalazłem już coś takiego link - pytanie czy jest dostępne no i czy spełnia kryteria "nowości" (czy raczej - NOS).

Skoro Atari robi to znaczy że można na tym ileś pieniędzy zarobić.

Idealnie by było jak by Commodore (nowe) robiło takie wydawnictwa dla C64 i Amigi. Chyba napiszę do Nich petycję w tej sprawie.
[#20] Re: Dawne gry w zestawach

@marggines, post #3

Jak chcesz to kupić to stara płyta nic nie wnosi ,jak pisałeś.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 22:29:23 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem