kategoria: Sprzęt
[#1] Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
Cześć,

Czy ktoś z Was używa Protrackera na Amiga 1200 z PiStorm + Emu68?
U mnie program się uruchamia (testowałem na wersji 4 beta, 3.61, 2.3d i 3.15), ale gdy tylko wchodzę w DISK OP. żeby załadować moduł, to nic nie wyświetla. Kursor zmienia kolor na zielony i całość się wiesza – nie da się ani wyjść, ani nic nacisnąć, zostaje tylko reset.

Wygląda to tak, jakby Protracker miał problem z dostępem do systemu plików pod Emu68.
Czy ktoś miał podobny przypadek i udało się to jakoś rozwiązać?

Z góry dzięki za każdą wskazówkę!
[#2] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #1

Jaki kick ?
Próbowałeś odpalić PT po włączeniu Amigi bez s-s w earlymenu ?

Uruchom Amigę z dysku IDE, a partycje EMU68 wyłącz w early-menu.
Zobaczysz czy freeze systemu po wejściu w DISK OP to wina szybkiego SD czy EMU68

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 12:23:10 przez Norbert
1
[#3] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@Norbert, post #2

Ja tutaj miałem problemy z PT i mi któryś Kolega napisał, że to wina FPU w 060. Zmieniłem wersję i działa.

Popróbuj kilka wersji.
1
[#4] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #1

U mnie działa bez problemu wersja 3.61 . A1200 Pistorm z Pi4 …. Os.3.9 + ClassicWB mapowany kick: 46_143
Pozdro
1
[#5] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@viger, post #4

Czyli jest szansa, że zadziała. Też mam Pi 4B, startuje z SD. System 3.2.2.1 chyba tak to leciało. Próbowałem 4 wersje i każda tak samo zwis na disk operations. Pistorm używam tylko jako dysku i akceleratora.
[#6] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #5

Myślę że powodem jest kickstart
Sprawdź PT pod kick3.1
1
[#7] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@Norbert, post #6

Mialem kick 47.115 (3.2.3) i podmienilem na 40.68.

Bez startup-sequence wciaz ten sam efekt. Chyba czas sprawdzic, czy dziala na oryginalnym IDE?
[#8] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #7

Niestety start z normalnego IDE i karty CF (3.2) nie pomaga, nawet z roznymi kickstartami.
Wyglada na to, ze problemem jest karta, bo 3.61 dzialal normalnie na TF1230 z ta sama karta CF (3.2).
[#9] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@viger, post #4

Jak podzieliles partycje? Ja mam jedna na system 3GB i reszta to duza partycja. Moze sobie z tym nie radzi.
[#10] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #9

Obie partycje mam 2 GB
[#11] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@viger, post #10

Dzieki. Sprobuje z inna karta, ta jest 64GB. Juz mnie to troche meczy, bo kilka godzin poszlo na ten Protracker ;) Jest nadzieja, ze jak zreplikuje dzialajace ustawienia, to moze dojde do tego co to bylo. Samo DISK OPERATIONS jest kluczem - niestety jak inny kolega pisal, normalna karta CF na IDE z zablokowanym PiStorm SD nie pomogla niestety.
[#12] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #11

Ja nadal obstawiam, że chodzi o wersję.

U mnie bruździł 060 z FPU i po odpaleniu kilku wersji, jest dobrze.
1
[#13] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@_DiskDoctor_, post #12

Próbowałem 2.3d, 3.15. 3.61, 4 beta 2 i wszystkie ten sam rezultat. Jaką wersję polecasz spróbować? Chyba po prostu ściągnę wszystkie jakie istnieją.
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
[#15] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #13

Jeśli sprawdziłeś kilka wersji to rzeczywiście, może być to kwestia innego parametru. U mnie zmiana wersji pomogła.
1
[#16] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@Don_Adan, post #14

To muszę w pliku config pogrzebać, gdzie zmieniałem kick?
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
[wyróżniony] [#18] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #16

Korzystam z protrackera w A1200 z pistorm - mam wersję 2.3F. Działa bezproblemowo w obu wariantach:
1) Pistorm jako full opcja i wtedy boot z karty w RPI oraz Caffeine OS
2) Pistorm jako dysk i akcelerator i wtedy boot z IDE.

W Caffeine jest dołączona wersja 3.15, która faktycznie powoduje zwiechy, ale 2.3F działa poprawnie.
1
[#19] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #1

Sprawdź 2.3F: https://16-bits.org/PT23F.LHA
1
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
[#24] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@Splavinho, post #18

W koncu jakis postep. 2.3F dziala bez problemow przez karte SD z PiStorm lub IDE wewnetrzne. Dzieki wielkie! Jednak nie jest to wersja 3.61, ktora uwielbiam. Vigor wyslal mi pare plikow i opis jak to ogarnac zeby 3.61 chodzilo. Dzisiaj ciezki dzien na pol maratonie, ale jutro sie tym zajme i dam znac na przyszlosc. Ciekawi mnie, dlaczego 2.3F dziala
[#25] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #24

Bo 2.3F to jest najnowsza wersja, robiona juz pod WinUAE.
Wiec bedzie dzialac na bardzo szybkich procesorach.
[#26] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #24

Korzystałem z wersji 2.3, 3.15 i 3.61 bez żadnych problemów. Na 3.2.2 z Pistormem, ale na A600.
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
[#28] Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP

@RetroSpawn, post #24

Ciekawi mnie, dlaczego 2.3F dziala

https://eab.abime.net/showthread.php?t=81145 poczytaj:

I've made a new ProTracker version (v2.3F), based on a disassembly and re-source of PT2.3D. I've basically fixed a ton of PT2.3D bugs. I've also removed the DMAWait concept (busy loop), which has been replaced with a scanline wait so that the tracker runs without problems on accelerated Amigas.
1
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Protracker na PiStorm Emu68 (A1200) – problem z DISK OP
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem