kategoria: A600
[#1] A600+pcmcia+cf
Walczę z uruchomieniem CF tak, aby była widziana w A600 i PC. Chciałbym przenosić dane (gry i programy) ściągnięte z neta dla Amigi przez PC i przenieść do A600 do HD (mam IDE + CF16Gb z 2 partycjami po 512Mb). Mam pcmcia, mam CF 4GB i 16GB. Mam sterowniki do pcmcia na dyskietce. Robię wg filmów na YT. Skopiowałem sterowniki z dyskietki do oznaczonych miejsc na HD (mam IDE + CF16Gb z 2 partycjami po 512Mb). Workbench 2.1 nie chce zobaczyć karty cf na pcmcia. W HDTool też nie widzę tej cf. Zmieniając wpis w informacji hdtool z scsi.device na compactflasch.device widzę kartę cf jako 20Mb ale nie chce zrobić partycji.... Co robię źle ?
[#2] Re: A600+pcmcia+cf

@Ferrit, post #1

format ma być w FAT32 pod windowsem !

i nie każdą CFkę zabaczy ci amigowy port PCMCIA
:)
testuj, sprawdzaj różne karty.
[#3] Re: A600+pcmcia+cf

@Ferrit, post #1

Użyj MountDos
Jeśli nie masz FAT95 dograj do L:
W ikonie Mountdos przy DEVICE podmień scsi.device na compactflash.device, UNIT 0
Pozostaw aktywne ( bez nawiasów ) FAT95, INFO oraz MOUNT.
INFO wyświetli partycje w MBR, MOUNT je zamontuje bez tworzenia mountlisty.
Pokaż jak widzi MOUNTDOS kartę CF z FAT32.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 16:21:13 przez Norbert
[#4] Re: A600+pcmcia+cf

@Cezarykl, post #2

Kurcze czy stosując adapter CF->SD i kartę micro SD uzyskam większą pewność, że będzie działać skoro nie każda CF działa ?

Jak skopiować MOUNTDOS z PC na HDD w Amidze ?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2025 11:14:48 przez Ferrit
[#5] Re: A600+pcmcia+cf

@Ferrit, post #4

Mam emulator WinUAE64 na PC.
Mam CF z workbenchem 2.1 przez IDE na A600.

Czy mogę przez adapter card z usb podłączonym do PC i zainstalowanym do WinUAE skopiować gry, programy amigowe z PC na kartę od amigi ?
[#6] Re: A600+pcmcia+cf

@Ferrit, post #1

Prostym, niedrogim i bardzo wygodnym urządzeniem do przenoszenia danych między PC, a właściwie każdą Amigą jest SDBox: https://github.com/jbilander/sdbox
[#7] Re: A600+pcmcia+cf

@Ferrit, post #5

Tak. Zanim zaczniesz kombinować to zrób kopię bezpieczeństwa całej karty. Chyba, że chcesz w przypadku problemów robić wszystko od zera. Odpowiadając na twoje pytanie to jest taki materiał jak i wiele innych jak należy skonfigurowacć WinUAE by karta Amigowa systemowa była widziana w tym programie. Później jak sobie dograsz odpowiednie pliki to będziesz używał karty po PCMCIA i nie będzie ryzyka z utratą danych przez roztargnienie. (które zdarza się gdy pod windą nie powie się, że będziesz wyciągał stika, co owocuje czasem problemami) W załączonym linku od 1:15 widać jak podpiąć kartę. W WinUAE wystarczy podać ścieżkę do kikstartu, ścieżkę do katalogu z którego będziesz pobierał dane, wybrać cpu jaki masz w Amidze, kości ecs, ilość pamięci fast i powinien system przy uruchomieniu wystartować z twojej karty. Oto link
[#8] Re: A600+pcmcia+cf

@koczis, post #7

Cześć,

czy możecie podzielić się źródłem z którego można pobrać skonfigurowanej karty CF z systemem workbench ?
[#9] Re: A600+pcmcia+cf

@marmazzaa, post #8

Chyba na eBay widziałem od Cloanto lub ich partnerów takie karty, może na Allegro również są.
[#10] Re: A600+pcmcia+cf

@marmazzaa, post #8

Są na naszym portalu aukcyjnym gotowe karty 4 GB Cloanto z WB 3.1 lub 2.1. W komentarzu można poprosić o dogranie sterów do PCMCIA.

Jest też gotowy ROM który bootuje Workbench 3.1 z obsługą PCMCIA, przesyłaniem danych z PC po kablu null modem, memtestem, File Masterem wprost z samej kości ROM.
[#11] Re: A600+pcmcia+cf

@marmazzaa, post #8

czy możecie podzielić się źródłem z którego można pobrać skonfigurowanej karty CF z systemem workbench ?

taka karta, skonfigurowana pod wewnętrzny kontroller scsi,
nie będzie się uruchamiać z portu PCMCIA
!
no chyba,że ze zmienionym kickckstartem,
tak jak opisał pong777

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2025 17:11:59 przez Cezarykl
[#12] Re: A600+pcmcia+cf

@koczis, post #7

Mam poprawnie zrobiony DH0 i DH1 na CF oba po 512Mb na adapterze IDE. Mam wgrany workbench 2.1. Wszystko działa. Niestety nie mogę zainstalować żadnych programów, które pobrałem z neta do amigi i mam na pc. Na emulatorze WinUAE mogę uruchomić pobrane gry. Chciałbym zrobić na tym DH0/DH1 whdload i wgrać tam to pobrane.... Pcmcia wykrywa mi ale niestety CF w niej nie bardzo. Poszukam jeszcze inne cf oraz adapter cf-sd z kartami sd/mini sd.
[#13] Re: A600+pcmcia+cf

@Ferrit, post #12

Dodaj tę kartę do WinUAE jak w tutorialu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem