Komentowana treść: Zwiastun "The Settlers 2"
[#1] Re: Zwiastun "The Settlers 2"
działa i wygląda jak Foundation :)
2
[#2] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@fibi, post #1

Na jakiej konfiguracji został nagrany ten filmik ?
[#3] Re: Zwiastun "The Settlers 2"
Ja to kupię, box.

Dlaczego?

Po prostu chcę, żeby tych gier (podobna specs) było jeszcze więcej.
2
[#4] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@_DiskDoctor_, post #3

Ale nie zagrasz?
[#5] Re: Zwiastun "The Settlers 2"
Mogę już to ogłosić bo mam zgodę od wydawcy, że przedpremierowy pokaz gry na komputerze AmigaOne X5000 lub ewentualnie X1000 (wciąż waham się co zabrać), będzie na imprezie Games Vintage Days we Wrocławiu w dniach 11 - 12 października.
8
[#6] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@lukjan, post #2

Gra działała na x5000. Settlers 2 nie ma jednak wysokich wymagań (działała na x5000, bo to właśnie x5000 ma Amiga, którą ma autor filmiku). Gra jest na przykład bardzo grywalna na A500 z PiStormem (w rozdzielczości 1024x768), na Vampire V4 (w rozdzielczości 800x600), na A4000 z kartą Sonnet G3 (w rozdzielczości 1024x768), na 68060 100 MHz z AGA (w rozdzielczości 640x480), na 68060 50 MHz z AGA (w rozdzielczości 320x240, a w zależności od osobistych preferencji również w 480x270) oraz na 68040 40 MHz (w rozdzielczości 320x240). Ah, and on a 300 MHz BlizzardPPC with BVisionPPC (in 640x480), on a CyberstormPPC+CybervisionPPC (in 800x600) and on a MacMini with MorphOS under AmigaOS WarpOS Emulation (in 1024x768).

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2025 13:34:30 przez MagicSN
9
[#7] Re: Zwiastun "The Settlers 2"
Wersja pudełkowa jest zachęcająca, bo na współczesnym PC takiego klasyka z pułki nie uruchomisz.

2
[#8] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@MUFA-amigaone-pl, post #5

Myślisz, że będzie śmigać na AmigaOne 500/Sam 460?
2
[#9] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@Commodore128D, post #8

Myślisz, że będzie śmigać na AmigaOne 500/Sam 460?

Gra wychodzi teraz ale myśmy ją testowali już rok temu i wśród starych maili nie mogę znaleźć żadnego z wynikami dla SAM460. Znalazłem za to wyniki dla Tabora, które dadzą Ci jakiś przybliżony obraz sytuacji:

640x480 57 - 64fps
800x600 43 - 52fps
1024x768 28 - 32fps

Myślę więc że do 800x600 to pograsz sobie spokojnie.
6
[#10] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@amikoksu, post #4

Rozważę to.
[#11] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@_DiskDoctor_, post #10

No weź nie zagraj. Zrób to dla nas, dla społeczności. Postaw se na półce, spoglądaj od czasu do czasu na pudełko, ale nie zagraj.
1
[#12] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@MagicSN, post #6

Cześć! Mam pytanie - w najbliższy weekend mamy w Łodzi 36 Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier. Ja, ze swoim muzeum i kilkoma osobami tu z forum (alt_, OSH, Voyager) wystawiamy tam strefę Amigi z okazji 40-lecia istnienia tego komputera. Czy byłaby szansa otrzymać jakieś preview, żeby zaprezentować tam Settlersów przedpremierowo? Oczywiście zadbamy też o marketingową oprawę

Oczywiście, jeśli macie jakieś materiały, które moglibyśmy wydrukować i rozdawać zwiędzającym - to nie ma problemu - podsyłaj!

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2025 11:42:02 przez _arti
2
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#16] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@fibi, post #1

działa i wygląda jak Foundation :)

To samo miałem napisać. OK
Jakoś wcześniej nie zauważyłem, że grafika w Foundation była aż tak bardzo wzorowana na Settlers 2.
2
[#17] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@MDW, post #16

Próbowałem niedawno zagrać w Foundation, ale bez instrukcji nie idzie mi to kompletnie, bo jedyne co mi się chyba udało zbudować... to krematorium
2
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#21] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@lukjan, post #17

jedyne co mi się chyba udało zbudować... to krematorium

Czyżby Foundation miało jakieś rozbudwane algorytny rozpoznawania wieku gracza? Strach pomyśleć co ja bym tam zbudował gdyby gra poprawnie rozpoznała mój wiek.
2
[#22] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@MDW, post #21

Nie wiem, ale w The Settlers II szczególnie jak się grało w The Settlers nawet 30 lat temu idzie grać nawet bez instrukcji, natomiast w Foundation zupełnie mi nic nie idzie. Grafika może i podobna, ale to jednak różne gry.
1
[#23] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@lukjan, post #22

Nie chcę być okrutny wobec czysto amigowych produkcji z późniejszej epoki istnienia Amigi, ale prawda jest taka, że to już robiła często pojedyncza osoba, która niekoniecznie musiała być geniuszem we wszystkich dziedzinach. Autor mógł być wyjątkowym programistą, radzić sobie nieźle z grafiką, ale może z projektowaniem rozgrywki, balansowaniem poziomu trudności czy projektowaniem interfejsu użytkownika szło mu gorzej. Co jest jak najbardziej zrozumiałe.

Ja BARDZO szanuję oryginalne, niezależne, niszowe produkcje i przede wszystkim takich oczekuję. Ale prawdą jest, że zwykle grywalność takich produkcji jest znacznie mniejsza niż portów starszych komercyjnych hitów z innych platform. Jednak to w swoim czasie były wielkie produkcje z poważnym budżetem, których elementy były tworzone przez zawodowców w swoich dziedzinach.
To trochę jak z amigowymi doomowankami. W epoce panowania Dooma było kilkadziesiąt amigowych FPSów, ale poza dosłownie kilkoma, żaden nie miał nawet cząstki grywalności Dooma czy Quake'a.

Te różne porty, które tak licznie nawiedzają świat AmigaOS4, MorphOS, AROS i AmigaOS3 to szansa na naprawdę grywalne produkcje. A taki oficjalny port jak "Settlers 2" to w naszych warunkach jest naprawdę wyjątkowa perła. Myślę, że warto ją docenić.
7
[#24] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@MDW, post #23

Myślę (bo nie wiem tego, dlatego myślę), że w kontekście amigowych oryginalnych FPSów oraz FPSów znanych bardziej z PC (a obecnych obecnie na Amidze), to kluczowa jest korelacja pomiędzy grywalnością a budżetem gry.

Budżet = duży zespół = grywalność.

Moim zdaniem, nie jest dominującym czynnikiem tutaj technologia, a budżet. Taka ciekawostka.
1
[#25] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@_DiskDoctor_, post #24

Windows ma spory budżet, a czym wyższy numerek tym większa kupa.
2
[#26] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@koczis, post #25

Ale to są obłąkani ludzie co za tym stoją, to inny temat trochę. A Google i Apple co lepsze niby? To samo!!
1
[#27] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@_DiskDoctor_, post #3

Też już zamówiłem boxika szeroki uśmiech
4
[#28] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@pong777, post #27

O to fajnie, bo boksik na półeczce będzie się fajnie prezentował.
[#29] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@pong777, post #27

Ja również wersję box
2
[#30] Re: Zwiastun "The Settlers 2"

@pong777, post #27

Ja już dawno zamówiłem wraz z fajnymi kartami z Amigami do gry . Karty już przyszły na box jeszcze muszę poczekać . Były też specjalne wydania TS2 w drewnianych pudełkach chyba tylko 100 sztuk było . Zeszło na pieńku . Szkoda tylko że fotki tych wydań nie zapodali.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2025 20:31:49 przez Jacol
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem