[#23]
Re: Zwiastun "The Settlers 2"
@lukjan,
post #22
Nie chcę być okrutny wobec czysto amigowych produkcji z późniejszej epoki istnienia Amigi, ale prawda jest taka, że to już robiła często pojedyncza osoba, która niekoniecznie musiała być geniuszem we wszystkich dziedzinach.

Autor mógł być wyjątkowym programistą, radzić sobie nieźle z grafiką, ale może z projektowaniem rozgrywki, balansowaniem poziomu trudności czy projektowaniem interfejsu użytkownika szło mu gorzej. Co jest jak najbardziej zrozumiałe.
Ja BARDZO szanuję oryginalne, niezależne, niszowe produkcje i przede wszystkim takich oczekuję. Ale prawdą jest, że zwykle grywalność takich produkcji jest znacznie mniejsza niż portów starszych komercyjnych hitów z innych platform. Jednak to w swoim czasie były wielkie produkcje z poważnym budżetem, których elementy były tworzone przez zawodowców w swoich dziedzinach.
To trochę jak z amigowymi doomowankami. W epoce panowania Dooma było kilkadziesiąt amigowych FPSów, ale poza dosłownie kilkoma, żaden nie miał nawet cząstki grywalności Dooma czy Quake'a.
Te różne porty, które tak licznie nawiedzają świat AmigaOS4, MorphOS, AROS i AmigaOS3 to szansa na naprawdę grywalne produkcje. A taki oficjalny port jak "Settlers 2" to w naszych warunkach jest naprawdę wyjątkowa perła.

Myślę, że warto ją docenić.