[#1] Amiga OS 3.2
Hej

Jak wygląda aktualnie sprawa z zakupem ?
Hyperion na swojej stronie nie sprzedaje, odsyła do dealerów - Polscy nie mają ich produktu, czy archi-tech czy tez retroami ( chyba zkończyli działalność ?) z kolei na zagranicy ceny z kosmosu.
Cloanto - co z nimi ?
Chcę kolejną ami sobie przygotować ale się zastanawiam jakie kiki kupić i który postawić WB ? możecie coś zaproponować, jest sens przechodzić z 3.1 na 3,2 ?. 3.9 wiem że coś takiego było ale jak aktualnie losy wyglądają ?
[#2] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #1

Jaka Amiga?
[#3] Re: Amiga OS 3.2

@koczis, post #2

1200
[#4] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #3

To może już czas na PiStorma z gotowcem.
[#5] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #1

Kupujesz reprogramowalny FlashROM i masz cały internet kickstartów. Nigdy bym nie zapła... tfu, nic nie mówiłem.
1
[#6] Re: Amiga OS 3.2

@koczis, post #4

Wiesz co , no nie. Mam pimigę również ale nie chcę robić z a1200 czegoś czym nie jest.
1
[#7] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #1

Polacy czekają na kolejną partię płytek od producenta. Cloanto to tylko lekko poprawiony WB 3.1 z obsługą większych dysków za to szybszy w działaniu na nierozbudowanych konfigach. OS 3.9 też fajny ale nie rozwijany od dawna z zagmatwaną sytuacją prawną. Wznowienie produkcji przez to jest niemożliwe. Z drugiej ręki potrafi kosztować 500 zł. AmigaOS 3.2 stale rozwijany ale lubi trochę więcej pamięci najlepiej Fast i jakiś szybszy proc 020. W 3.2 dostajemy interfejs ReAction którego mogą wymagać nowsze aplikacje.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 22:30:53 przez pong777
1
[#8] Re: Amiga OS 3.2

@bfgmatik, post #5

No tak ale musisz też mieć programator, gdzieś u mnie jakiś się jeszcze wala po kontach ale nie wiem czy obsłuży te kostki.
[#9] Re: Amiga OS 3.2

@pong777, post #7

No właśnie mam z tym dylemat, bo mam hyperiony i jakoś nie zauważyłem aby był problem z obsługą dysków czy partycji powyżej 4GB a przyznam że w towerce chcę podpiąć większe dyski.
Miałem też cloanto ale je kumplowi odsprzedałem ale pamiętam że na nich były cyrki z ikonami, szczególnie jak korzystało się z gotowca to newicons ważyły się jak diabli, po zmianie na hyperiony problem zniknął ale nie dowiedziałem się w czym był problem a i też nie miałem czasu by przy tym posiedzieć.
[#10] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #6

To zostaw ją taką jaka jest.
[#11] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #9

Odpowiednie icon.library powinno być i nie powinno być problemów przy Cloanto. Hyperion lepiej obsługuje duże dyski. Znaczenie ma też filesystem. Do dużych partycji SFS lub lepiej PFS3aio.

AmigaOS 3.2 ruszy na kicku 3.1 tylko więcej RAMu weźmie. Do tego powstały dyski Modules.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 22:40:43 przez pong777
[#12] Re: Amiga OS 3.2

@pong777, post #11

Dyski modules nic mi nie mówi , używam zwykłego ffs,a , systemy plików o których piszesz nigdy nie ustawiałem
[#13] Re: Amiga OS 3.2

@koczis, post #10

No nie mogę ;) bo nie mam do niej kikow ;) jakieś muszę kupić , jedni piszą że cloanto poprawnie obsługuje duże dyski inni że Hyperion i bądź tu mądry
[#14] Re: Amiga OS 3.2

@pong777, post #11

Piszesz o icon.library no ok ale na dysku czy w kiku ?
[#15] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #1

https://allegro.pl/oferta/amigaos-3-2-workbench-3-2-en-pl-box-17406648156

https://allegro.pl/oferta/kickstart-rom-3-2-3-hyperion-47-115-a1200-40-pin-16861363936

https://allegro.pl/oferta/kickstart-rom-3-2-2-hyperion-v47-111-z-ehide-device-tf-1230-1260-14525900990

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 23:10:05 przez lukjan
[#16] Re: Amiga OS 3.2

@lukjan, post #15

Tak znam , piszę ze sprzedającym ale cały czas nie wiem czy cloanto czy hyperion, czy do cloanto jest 3.2 czy tylko hyperion.
[#17] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #16

Hyperion wypuściło 3.1.4 oraz 3.2 + i tylko tam je zarejestrujesz choćby dla kolejnych aktualizacji

Mam obydwie notabene, przy czym 3.1.4 na dyskietkach, a 3.2 na CD były produkowane

Cloanto produkuje 3.1 tylko i wyłącznie

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 23:19:38 przez lukjan
[#18] Re: Amiga OS 3.2

@pong777, post #7

A instalowanie 3.9 na 3.1.4 lub 3.2 + ma sens ?

Bo się nad tym kiedyś zastanawiałem....
1
[#19] Re: Amiga OS 3.2

@lukjan, post #17

Tak ja mam licencjonowanego hyperiona 3.1 i tutaj fakt można z ich strony pobrać, mam też amigę forever może faktycznie trzeba z kostkami samemu powalczyć i popróbować.
[#20] Re: Amiga OS 3.2

@bfgmatik, post #5

A możecie mi podać sprawdzone modele kostek do programowania ?

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 23:35:24 przez rootspk
[#21] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #20

Nie chcę robić kryptoreklamy tym bardziej, że chwilowo nie mam czasu na montaż tych programatorów ani modułów pamięci :).

Ale generalnie są różne rozwiązania oparte na kostkach M29F160FT i innych z serii 29F400/29F800/29F160 tylko trzeba do tego mieć programator. Działa toto we wszystkim od A500 do A4000.

Z otwartych rozwiązań dużo rzeczy udostępnia ten jegomość:
https://github.com/OlegMishin/FlashROM
[#22] Re: Amiga OS 3.2

@bfgmatik, post #21

fajna sprawa, programator odkopię jak będę w robocie, gdzieś się wala.

A co z kostkami 40 i 42 pionowymi jakieś modele ?

Z tego co pamiętam to chyba można z Aforever wyciagnąć romy z samej emulacji, chyba transromem bo te w formacie .rom jaki dostarcza cloanto raczej nie będą dla ami "zrozumiałe" chyba są szyfrowane.

hmm... chociaż do whdload też są potrzebne , nie kojarzę w jakiej są postaci ale na programatorze będę widział.

Nie mniej wracam do tematu - który byście polecili i dlaczego cloanto czy hyperion co za jednym i drugim przemawia ? - generalnie nie mam w planach montażu vamirów czy pistormów bo na to nie ma środków, to czym dysponuję na chwilę obecną to apollo lub blizzardy do 68040 40MHz najwięcej, zostały mi jeszcze karty acy ale to te słabsze modele, MK3 już sprzedałem , ponieważ mam nowy monitor 24" który elegancko po vga obsługuje amigę i w sumie mk3 nie jest mi już do niczego potrzebne. Także standardowa z dyskami hdd czy kartami CF bez mega fajerwerków

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2025 01:15:39 przez rootspk

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2025 01:23:31 przez rootspk

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2025 01:29:42 przez rootspk
[#23] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #1

Sprawa z zakupem Amiga OS 3.2 jest banalnie prosta - czyli nielegalna.

Cloanto jako jedyny prawomocny właściciel praw do systemu operacyjnego Amigi na procesory serii 68k (3.x) wyraźnie zaznaczył, ze AmigaOS 3.2 może być jedynie dystrybuowany darmowo - i to duży ukłon w stronę amigowej społeczności, bo od strony prawnej Hyperion nie miał prawa AmigaOS 3.2 nawet opracować, a co dopiero sprzedawać. Hyperion posiada tylko i wyłącznie licencję na rozwój wersji PPC. I to na dodatek podejrzanie hojną licencję, ale to już osobna historia.

Wspieranie finansowo wałków Hyperionu działa tylko na szkodę Amigi i jej rozwoju. To w ogóle jest jakaś schizofrenia, bo Trevor z jednej strony sponsoruje wielkie amigowe wydarzenia i miłości do Amigi odmówić mu nie można, a z drugiej opłaca kolejne sprawy sądowe Hyperionu, zapewne po to, aby móc sobie nakleić znaczek AMIGA na Tabora. W jaką stagnację wpakowało to Amigę przez ostatnie 20 lat, każdy widzi.

Biorąc pod uwagę, że Cloanto jako prawomocny właściciel zgadza się na udostępnianie Amiga OS 3.2 jedynie darmowo, jeśli chcesz używać go legalnie, wystarczy go po prostu zdobyć darmowo i używaćOK
[#24] Re: Amiga OS 3.2

@Banter, post #23

No dobra to już mam ale nie o to pytałem , w kwestie prawne nie wchodzę bo wiem że był i jest z tym bajzel , wiem że któraś ze stron przegrała sprawę i jakaś miała być apelacja ale to już....

No dobra ale kików za darmochę nie zdobędę :).

Mnie bardziej interesuje kwestia techniczna jak tu to się ma , czy to w sumie jeden .... czy będzie to czy to.
[#25] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #24

Wiem że Archi-Tech miał zamawiać nową partię AmigaOS 3.2. przynajmniej tak nam mówił w wywiadzie jakiś miesiąc temu. Jeśli chcesz koniecznie od jakiegoś oficjalnego dystrybutora to na pewno niemiecki Alinea Computer ma. Tak jak to już powiedzieli przedmówcy AOS 3.2 zadziała z kickiem 3.1. Nie testowałem z tym od Cloanto, bo ja firm których celem działania jest totalna stagnacja nie wspieram ale na 99% zadziała, z Kickiem od Hyperionu działa na 100%.
1
[#26] Re: Amiga OS 3.2

@lukjan, post #18

3.9 i tak używa mapowanego swojego ROMu więc będzie mu to obojętne.
1
[#27] Re: Amiga OS 3.2

@lukjan, post #18

Ja - jeśli dobrze pamiętam - zainstalowałem 3.9 właśnie na KS 3.2.
[#28] Re: Amiga OS 3.2

@_DiskDoctor_, post #27

Moim zdaniem nie warto. Kickstart i pliki systemowe na dysku są integralną częścią konkretnej wersji systemu operacyjnego. To nie jest "amigowy BIOS", czy inny disk loader. To jest rdzeń systemu operacyjnego, w tym jego jądro (exec), najważniejsze sterowniki I/O i biblioteki. W zasadzie kickstart ma prawie wszystko aby wyświetlać ekran Workbencha (niektórzy sobie robili takie customowe kickstarty).
Ich mieszanie między wersjami daje nieoczekiwane efekty uboczne. Jeśli mamy kickstart 3.2.2, to powinny być na dysku pliki tej właśnie wersji systemu.
Z tego co pamiętam, to AmigaOS 3.9 patchuje programowo kickstart, i projektowany był pod współdziałanie z kickiem 3.1. Chyba że on ten kickstart po prostu mapuje zamiast fizycznego. Wtedy wersja tego w kości nie ma znaczenia, więc tym bardziej można pozostać przy 3.1. Nigdy mnie OS3.9 nie interesował, jest to bowiem zbiór wielu łatek, głównie z Aminetu, mniej lub bardziej udolnie skleconych do kupy. Taki ówczesny gotowiec. Do tego to staroć...
AmigaOS 3.2 to zupełnie inna gałąź rozwoju systemu, ma zupełnie inne ulepszenia, do tego lepiej zintegrowane.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2025 10:18:10 przez wali7
2
[#29] Re: Amiga OS 3.2

@Banter, post #23

Widzisz, to wcale nie jest takie proste.
Cloanto ma prawa do nazwy "Amiga" itp dupereli.
Ale nie ma praw do zrodel Amiga OS 3.1.
A skoro nie ma praw do zrodel Amiga OS, to nie moze legalnie, zadnego kicka zrobic.
Nie mowiac juz o tym, ze nie ma zadnego programisty, ktory ma wiedze o Amidze i potrafi cokolwiek sensownego stworzyc.
Jak to sie mowi ci z Cloanto "zmascili" sprawe, skoncentrowali sie na na nazwach, logu, starych kickach itp, a o zrodlach zapomnieli.
Podobno Cloanto nabyl prawa do WB 3.9, ale znowu zapomnieli o zrodlach.
Gdyby je mieli to mogliby rozwijac kick 3.9 legalnie.
Wiec obecnie dla klasycznej Amigi jest tylko kick 3.2 rozwijany.
I to jest wlasciwy wybor, dla wszystkich chcacych nowy kick instalowac.
[#30] Re: Amiga OS 3.2

@_DiskDoctor_, post #27

Raczej bym tak nie robil.
Najlepiej jest miec wtedy 2 partycje bootujace.
Startowa (wyzszy priorytet) z ulubionym kickiem.
I druga (wybierana w boot menu) ta rzadko uzywana z nizszym priorytetem bootowania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem