kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] A4091 Mini i GAL
Cześć,
Kupiłem ostatnio na Amibay'u A4091 mini, żeby podmienić ją z moją pełnowymiarową a4091 i zyskać trochę miejsca, bo mam w A4000 Firebird'a PCI. Niestety po podmiance Amiga nie startuje. Doszedłem do tego, że gryzie się z moją ApocalypsePPC, po wywołaniu StartPPC system się wywala. Po wyciągnięciu PPC z PCI karta działa, nawet z BFG na 100MHz.

Podmieniłem kość z firmawe'm i to nie pomogło, więc stawiam na GALe. Okazuje się, że są inne wlutowane na obu kartach.

Chciałem zapytać osoby składające co o tym uważają, bo monter uważa, że one są ok i testował i mu działa.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 19:15:01 przez jargo
[#2] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #1

Z tego co wiem monter wprawdzie posiada 4000D z BFG ale nie posiada zadnej solution z PCI.
[#3] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #1

GALe nie mają nic do rzeczy, chyba że są inne wsady do nich w stosunku do pełnowymiarowej karty. Stawiałbym na bootrom.
[#4] Re: A4091 Mini i GAL

@superbonio, post #3

Podmieniłem bootrom, bo to jestem w stanie zrobić w przeciwieństwie do GALi i nie pomogło.
[#5] Re: A4091 Mini i GAL

@superbonio, post #3

Ale istnieją co najmniej dwie wersje wsadów GALi do pełnowymiarowej karty, ciekawe które zastosował ten, kto lutował mini...

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 22:53:29 przez wali7
[#6] Re: A4091 Mini i GAL

@wali7, post #5

Masz na myśli te z oryginalnej karty i jakieś poprawione czy było więcej wersji?
[#7] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #6

W repozytorium istnieje oryginalna rewizja 1.0, taka sama jak w oryginalnej karcie, oraz opublikowana 28 maja 2023 roku rewizja B. Ma ona poprawione timingi, dzięki czemu karta nie jest tak wybredna w stosunku do zastosowanych GALi.
Można również z rewizją B użyć samych ATFów (zamiast GALi), co w przypadku 1.0 nie było możliwe. Zgadza, dwie katy zrobiłem z samymi ATFami i działają.
Według autorów, przy zastosowaniu rewizji B i ATFów karta może być szybsza o kilkanaście % (ciekaw jestem, czy ktoś potwierdza ten efekt....).
[#8] Re: A4091 Mini i GAL

@wali7, post #7

Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Jak pytałem o wersję wsadów to dostałem odpowiedź, że "The Gal Files are the last one from Github", dopytam jeszcze czy chodzi o rewizję B.
Rzecz która mnie zastanawia to wersja FW, bo je na niej 42.25, czyli dość stary, aktualnie widziałem, że jest już 42.34.
[#9] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #8

Jest moze jakas list co polepszono w wersji FW 42.34 w stosunku do 42.25.
[#10] Re: A4091 Mini i GAL

@wali7, post #7

Dostałem info, że GALe są zaprogramowane najnowszym wsadem czyli wychodzi na to, że wersją 1.0 (z 29 sierpnia 2024). Jak sprawdziłem na GitHubie to rewizja B jest starsza (28 maj 2023).

Na drugiej karcie, z którą nie mam tego problemu mam same Lattice 22V10B-10LJ, poza U306, gdzie jest Lattice 22V10C-6LJ. Na wersji mini zastanawia mnie, że są wszystkie Lattice 22V10B-25LJN.

A testowałeś swoją kartę z BFG na 100MHz albo jakąś kartą PPC na PCI?
[#11] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #10

Nie mam scsi device, czekam wlasnie na bluescsi, powinno lada dzien dojsc.
[#12] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #10

Racja, rev 1.0 to ta nowsza.... w każdym razie to na niej działają ATFy i jest mniej wybredna od tej oryginalnej. Jeśli masz ja, to powinno być OK.
Moja A4091 chodzi z BFG9060 68060@50 MHz (rev 6, ale nie będę przetaktowywał tak drogiego procka...), jako dysk mam ZuluSCSI. SuperBuster oczywiście 11 (na 9 chyba ogólnie są z tą kartą problemy).
[#13] Re: A4091 Mini i GAL

@wali7, post #12

BlueSCSI dotarlo, ale w 4000TX lazi mi kontroler tylko w ostatnim slocie zorro. Znaczy lazi niby w innych, bo widac a4091.device, ale kontroler nie moze znalesc urzedzania, jakby terminacja nie dzialala.
[#14] Re: A4091 Mini i GAL

@wali7, post #12

Też mam SuperBuster 11 i dysk ZuluSCSI, taktowanie BFG nic nie zmienia, testowałem jeszcze na TF4060 i jest to samo.
Problem ewidentnie jest powiązany z PPC na PCI, bo system się wywala po poleceniu InitPPC. Wiem, że taka konfiguracja z Firebirdem jak mam innym działa.

Muszę jakoś ogarnąć tą kartę, chyba najprościej zacząć od podniesieniu firmware, a potem zastanawiać się na GALami.

Na GitHub'ie znalazłem jeszcze takie info o tych GALach:
Using the latest version of logic files
We still recommend the same GAL configuration as with the original logic files.
(....)
If you want to use the original files, you will have to use two Lattice chips in combination with 6 Atmel chips. In our tests we have found that the card works most stable if you use a Lattice 22V10-6 or 22V10-7 for U306 and a Lattice 22V10-15 for U205. All the remaining chips should be Atmel ATF22V10-10.

Dlatego ten temat GALi nie daje mi spokoju, szczególnie że wszystkie są 22V10B-25LJN.
[#15] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #14

Gale 25 są najwolniejsze ze wszystkich, w przypadku A4091 jest wprost powiedziane, jaka powinna być prędkość GALi, i zdecydowanie nie jest to 25.
To może być przyczyna problemów.
[#16] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #14

Karte robiłem sam a dobieranie gali to był kabaret, karta ruszyła dopiero po zamontowaniu takich jak na zdjęciu więc że to zadziałało na 25 to aż dziw bierze.
[#17] Re: A4091 Mini i GAL

@Berr131268, post #16

Widzę, że użyłeś dokładnie tych GALi, co piszą o nich na GitHub'ie.

Testowałeś kartę z BFG lub PPC na PCI?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2025 14:39:50 przez jargo
[#18] Re: A4091 Mini i GAL

@jargo, post #17

BFG9060 tylko na LC060 50 Mhz karty ppc nie posiadam .I zaczeło się dziać dlatego płytę pozbawiam podstawek zwłaszcza z pod gali IDE
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem