[#1] Amiga i napęd DVD
Próbuje uruchomić napęd/nagrywarkę DVD pod Amigą, co by sobie Settlersów zainstalować i jest ZONK.
Mam kilka napędów, które próbowałem pożenić (na pewno są sprawne i działają z PC) zarówno na standardowym kontrolerze A1200 jak i na FastATA.

I tak:
- standardowy kontroler w ogóle nie widzi napędów DVD na żadnym ze device'ów, jakie posiadam tj.: atapi.device, asim_atapi.device, cdrom-handler z Aminetu choć z napędami CD nie ma problemu;
- FastATA rozpoznaję napęd DVD na scsi.device poprawnie ale każda włożona płyta to DH3:Uninitialized (mój unit dla napędu, to właśnie 3 w przypadku Fast-ATA);

O co tu kaman?
2
[#2] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #1

Ja swego czasu podłączyłem napęd DVD pod A1200 i pod WB3.9. Byłem wtedy laikiem i nie pamiętam już dokładnie, ale instalowałem chyba IDEfix97. Nawet nagrałem płyte DVD-RW programem Frying Pan. To było ponad 10 lat temu, ale wiem, że też mi nie wykrywało wielu napędów i w końcu trafiłem na działający.
[#3] Re: Amiga i napęd DVD

@snifferman, post #2

Zaraz spróbuję z OS3.9, bo chyba nic innego mi nie pozostało.
[#4] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #3

Nie wiele pomogę, bo już dawno nie grzebałem z IDE. Wiem na pewno, że miałem napędy co niedzialały o tyle. Myślałem, że są zepsute albo softowo coś popsułem. Jak jeden zaczął działać to wkładałem te co wcześniej i nie były wykrywane albo nie dało się korzystać.

Zadziałał jakiś LG. Mam kiepskie zdjęcie to wrzuce jak wygląda.

2
[#5] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #1

Moim zdaniem decyzja o dystrybucji ma DVD (zamiast CD) nie była dobrym pomysłem.

PS A spróbuj zrobić ISO z DVD i odpal z ISO.
[#6] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #1

Skoro masz FastATA to powinieneś użyć AllegroCDFS, który rozpoznaje płyty UDF. Szukaj na serwerze EAB, jest nawet wersja nie wymagająca FastATA.
[#7] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #1

U mnie na fastacie dvd nagrywarka normalnie chodzi sytem 3.9
[#8] Re: Amiga i napęd DVD

@Markzyg, post #7

Ja mam Lg-dvd pod 3.2 i chodzi normalnie.
Ale kiedyś patrzyłem inne CD-ROM i można trafić na takie co nie współpracuje z ani.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem