[#1] Amiga1200 i zorro II
Witam.
Poszukuje osoby która ma doświadczenie jak w temacie. Otóż mam a1200 + apollo 40/40 + zorro II (aktywny slot video) + 64 ramu + retine.
Problem w tym,że w tym zestawie to nie działa.
Sama amiga z apollo i 64 działa prawidłowo. Jeżeli podpinam co kolwiek pod zorro np. retine,vlab-digitizer to klapa,tzn. 0 ramu oraz komputer nie widzi tych kart, więc próba instalacji retiny kończy się niepowodzeniem.
Jeżeli jest osoba która zna się na rzeczy to proszę o pomoc.Rozpytywałem znajomych w tej kwestji,jednak nikt nie potrafi pomóc.Jeżeli nie poradzę temu,uznałem że będzie to koniec mojej kilkunastoletniej przygody z amigą.
Pozdrawiam,ewentualne listy proszę kierować na: sp9qzv@wp.pl
Z góry dzięki Kris
[#2] Re: Amiga1200 i zorro II

@sp9qzv, post #1

Spora cześć kart apollo gryzie się ze slotami Zorro. Objawy są takie jak opisujesz. Raczej trzeba będzie się rozejrzeć za innymi slotami,

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 21.04.08 23:36
[#3] Re: Amiga1200 i zorro II

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

ale dzisiaj chyba łatwiej już za innym turbo niż za innymi slotami...

[#4] Re: Amiga1200 i zorro II

@zangief, post #3

Nie powiedział bym :) A ty Benedykcie jak uważasz ?

[#5] Re: Amiga1200 i zorro II

@arti4-92, post #4

Łatwiej jest dostać sloty :) A tak sobie myślałem że jakby mieć taką nakładkę na procesor to można by było sobie zrobić samemu takie ZORRO 2 bo to podobno są sygnały procesora :P Nałożyło by się nakładkę na proca i każdy pin nakładki odpowiednio przylutowało do gniazda ZORRO 2
PS. Ma ktoś może jakiegoś linka z informacjami o ZORRO 2

[#6] Re: Amiga1200 i zorro II

@sp9qzv, post #1

Zapomnij o zorro2 i retinie, aga z latkami bedzie dzialac niewiele wolniej niz ta retina. Kiedys bawilem sie z apollo+zorroII+cv643D i dzialalo heh tyle ze pod systemem 3.0, pod 3.1 nijak nie szlo tego uruchomic. Ale mimo wszystko, jak napisalem w pierwszym zdaniu, przyrost predkosci jest znikomy, dochadzi babranie sie z 2 monitorami, ogolnie nie polecam. Zorro2 w a1200 to bezsens, lepiej poszukac medka:), serio najmilej wspominam konfig apollo + mediator, bardzo ladnie to chodzilo, stabilnie jak skala i ogolnie przyjemnie:).

[#7] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #6

Drogi Faziorku kompletnie sie z Toba nie zgadzam. Po pierwsze przy opisywanej konfiguracji NALEZY uzywać picasso96 a nie CyberGraphix(czy jak sie to pisze :P)

Mój cv64 działa bardzo fajnie. Szybko i wydajnie oczywiście jak na możliwości szyny zorro i samej karty. Aga to poporstu dno przy tej karcie.

Jeszcze raz napisze w gawoli zrozumienie takie karty jak virge w medku czy cyber vision aby były wydajne musza byc obsługiwane przez picasso96.

Benedykt

[#8] Re: Amiga1200 i zorro II

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Drogi Benedykcie:), uzywalem i picasso, moje zorro sprawdzalem w praniu dosc dlugo i naprawde uwazam ze zorro i cv64/3d w a1200 nie ma sensu, cos jak os4 i mos na klasyku :).

[#9] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #6

Drogi Faziorku :) bardzo sie ciesze z tego zdania: '...serio najmilej wspominam konfig apollo + mediator, bardzo ladnie to chodzilo, stabilnie jak skala i ogolnie przyjemnie.:)'.

Wiec jednak można miec kanapke i byc ZADOWOLONYM z uzywania. - taj jak ja.

[#10] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #6

Przyrost prędkości nie jest jedynym powodem, dla którego warto mieć kartę GFX. Taka karta (nawet Retina i jej podobne) to możliwość używania sensownych rozdzielczości przy sensownym odświeżaniu i "głębi kolorów" większej niż 256 bez konieczności stoswnia protez typu HAM.
[#11] Re: Amiga1200 i zorro II

@Roszak, post #5

"Powalająca" cena gotowych slotów w pełni uzasadnia podejmowanie rękodzieła. wariat?
[#12] Re: Amiga1200 i zorro II

@Daclaw, post #10

Zgadza sie, gdyby wszystkie amigowe tryby sie wyswietlaly na takiej karcie to bylbym za, bo wygodniej i przyjemniej, ale skoro tak nie jest a stosunek korzysci/cena nie wyglada najlepiej to odradzam.

[#13] Re: Amiga1200 i zorro II

@sp9qzv, post #1

CGX4 z kartą Cybervision chodzi nie wiele szybbciej niż AGA :d

Ostatnia modyfikacja: 22.04.08 17:12
[#14] Re: Amiga1200 i zorro II

@Hubez, post #13

Przykro mi ale nie masz racji. Używałem CV3D z Apollo 040 i os 3.9 zarówno z cgx jak i picasso i do agaty nie chciałem wracać. To "niewiele" szybciej to taka róznica jak między SuperAguri a Ferrari ;). No chyba że CV używałeś w trybach 32 bitowych to rzeczywiście mogła być niewiele szybsza :)

[#15] Re: Amiga1200 i zorro II

@RAL, post #14

Obawiam się że Hubez ma rację - sam widziałem ten jego opad szczeny (niestety negatywny) jak zobaczył jak działa CV643d na jego A1200 z ZorroII. Spodziewał się rakiety, a zobaczył hmmmm... CV643d na ZII.

Zresztą ja miałem dokładnie to samo, gdy odpaliłem (dobrych kilka lat temu) moją świeżo zakupioną A4000/40 z CV64. W końcu to była "najlepsza amiga", do tego ZIII, i jedna z najszybszych (obok P IV) kart ZIII. Niestety - spodziewałem się chyba zbyt wiele, rozczarowanie było duże i bawiłem się tą Ami nie dłużej niż kilka miesięcy.

Powiedzmy sobie szczerze - karty dla Zorro (zarówno ZII i ZIII) były dobre w latach 90. Dzisiaj to są zabytki, które dowolna karta PCI przegania w cuglach.
[#16] Re: Amiga1200 i zorro II

@RAL, post #14

Ciekawe jak miałeś ustawionego cybervisiona pod cgx???Mi działał strasznie wolno. Za to pod p96 śmigał. Różnica szybkości jest znaczna.

Benedyjt

[#17] Re: Amiga1200 i zorro II

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Ja też zaobserwowałem szybsze (ne pewno odczuwalne-subiektywne, bo testów żadnych nie robiłem) działanie kart ZII pod P96 niż pod CGX. U mnie była to EGS Spectrum.
[#18] Re: Amiga1200 i zorro II

@wali7, post #15

Zgadzam się z tym, że zorro jest za wolne i zbyt zabytkowe. Jednak porównując CV3d do agi: jak porównać 800x600x15 do 640x256x8 ? Cudów nie ma, różnica bardzo duża ale rakieta to nie będzie. Zdrowiej będzie jednak dla oczu, Visine nie trzeba będzie kupować ;)
Co do szybkości: duże znaczenie mogły mieć sterowniki.

[#19] Re: Amiga1200 i zorro II

@RAL, post #18

Karty GFX w Ami mają dwie podstawowe zalety wg mnie:
- zdrowsze dla oczu odświeżanie
- więcej kolorów

Bo szybkość, zwłaszcza na ZII, nie powala (oczywiście jest szybciej od AGA, ale wcale nie tak wiele).
[#20] Re: Amiga1200 i zorro II

@wali7, post #19

I gigantyczna wade w postaci nie wyswietlania amigowych trybow, co powoduje ze i tak nie mozna sie z palowym monitorkiem rozstac:).

[#21] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #20

Dlatego właśnie cybervision i sloty zorro aby można było dokupić do zestawu odpowiedni scandubleri rozstać sie z monitorem PAL.

Benedykt

[#22] Re: Amiga1200 i zorro II

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Heh Beniu, nie bede Ci mowil ile scandoubler kosztuje, bo pewnie doskonale wiesz:). Natomiast scandoubler "standardowy" wewnetrzny lub zewnetrzny i tak wymusza uzywanie jakiegos przelacznika sygnalu, wiec jest rownie wkurzajacy jak monitorek palowy:). Ja (jak jeszcze mialem cv64/3d i zorro2 w a1200) znalazlem scandoubler dedykowany do tej karty i zaczalem ostro licytowac, niestety kwota smignela tak wysoko ze odpadlem, jakis Czech mnie przelicytowal.

[#23] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #22

Drogi Faziorze.

Amiga i ekonomia to dwie rożne sprawy odległe od Siebie daleko ;)

Sam jestem w trakcie składania całkiem ciekawego zestawu Amigowego opartego właśnie na amidze 1200 ze slotami zorro II.

Zapewne wyjdzie to 10 razy drożej niż Amiga z mediatorem i 100 razy drożej niz PC z zainstalowanym Amitlonem. W dodatku będzie to pewnie sto razy wolniejsze. Ale przecież nie o to chodzi w hobby. Medek czy Zorro czy Peg czy jeszcze jakaś inna Amiga nie jest wstanie zastąpić PC.

Benedykt

[#24] Re: Amiga1200 i zorro II

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

Zdaje sobie sprawe z tego jak wyglada amiekonomia, i wcale nie twierdze ze amiga jest w stanie zastapic pece, uwazam tylko ze uzywanie zorro2 w a1200 to porazka, bo niewiele daje i kosztuje lots. Co do klimatu to taka skladaja moim zdaniem rowniez nie ma sensu, bo powstaje jakies dziwadlo drogie, powolne i ogolnie do kitu:). Jak juz kupowac karty zorro to do duzych amig, wtedy to ma sens.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.08 11:04
[#25] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #22

http://allegro.pl/item351718519__cybervision_64_3d_cv3d_scandoubler.html

[#26] Re: Amiga1200 i zorro II

@arti4-92, post #25

Do a2000 jak znalazl, do 1200 sa lepsze i tansze rozwiazania.

[#27] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #26

mediator+tuner tv :)

[#28] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #26

Do a 1200 jak znalazł. Do a2000 szkoda. Bo scandubler będzie chodził na 50% obrotów.

Benedykt

[#29] Re: Amiga1200 i zorro II

@Benedykt Dziubałtowski, post #28

To tak jak A1200 z zorro 2 i ta karta, tez 50 % obrotow :D

[#30] Re: Amiga1200 i zorro II

@Fazior, post #20

100% racji, chociaż monitorek Multiscan załatwia sprawę, jeśli do tego masz przelotową kartę (np. EGS Spectrum) do której możesz "włożyć" sygnał z ami (karta ma wbudowane normalne wejście VGA i sama przełącza sygnał w zależności od tego czy obraz z danego ekranu generuje chipset ami, czy karta) to wszystko staje się bardzo wygodne. Można zamiast oryginalnego obrazu dać na kartę sygnał z SD i wtedy Multiscan jest niepotrzebny.
Jedyną wadą wspomnianego EGSa jest cieniutkie odświerzanie w 32 bitach (to ten sam stary chip który ma PicassoII - wogóle karty są podobne, więc pewnie się to tyczy też Picassa), chociaż możliwe, że pod monitorkiem LCD nie będzie tego widać (w czasach gdy miałem tego EGSa nikt nie marzył o monitorach LCD :) ).
Przy takiej konfiguracji system masz na 32 lub 16 bitowym ekranie RTG, a to co nie może, jest automatycznie wrzucane na ten sam monitor wprost z AGAty. Tak samo wygląda sprawa z CV 64, tyle że karta jest tylko pod ZIII. CV64/3d jest pod ZII, ale nie ma normalnego wejścia VGA, tylko gniazdo dla specjalizowanego SD... kto wie, może dałoby się tam dać sygnał z innego SD (albo wprost z oryginalnego Video) za pomocą jakiejś prostej przelotki. Ale tego nie wiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem