[#1] Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD
Witam!

Od niedawna posiadam "gołą" amigę 1200. Zamontowałem sobie w niej dysk flashowy. Wszystko pięknie oprócz tego, że do komfortowego grania z HD (Whdload) potrzeba jednak więcej pamięci. Rozglądałem się w efunzinie za jakimś rozszerzeniem i zainteresowały mnie przy okazji karty turbo 030. Mam pytanie (bo wyczytałem, ze np. z 040 są jakieś problemy we współdziałaniu z whdload) czy ta karta też będzie mi się gryzła z niektórymi grami? Lepiej kupić 8 fast 020 czy pokusić się o to nieco droższe 030? Zaznaczam że amigę przeznaczam jedynie do gier whdload. (chciałem też jak już będe miał zainstalować sobie classic WB advSP, na emulatorze odpalam go na 020+8fast i działa dobrze, choć w wymaganiach ma 030 w rzeczywistości będzie tak samo?)
[#2] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@innuendo, post #1

030 jest najbardziej kompatybilne z 020 . Polecam Bliza 1230 IV , stabilne turbo do a1200 i mozna je zmiescic pod klapka .

[#3] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@PrzemasIII, post #2

Sam od kilku lat używam wspomnianego blizza i złego słowa powiedzieć nie mogę (chociaz przydałby sie koproc i wiecej ramu,a najlepiej jakis 040)

Jednak do gier idealny :D

[#4] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@Logan, post #3

a jak sie z kompatybilnoscia w PPC 240 60/50 ??
[#5] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@innuendo, post #1

Na 020 + 8MB FAST na niektórych dynamicznych gierkach z dużą ilością obiektów na ekranie (np. strzelanki), gdy robi się "gorąco" gra może lekko się ciąć.
Jeżeli masz kasę to kup jakąś 030 (z tym, że produkty M-Teca to tylko w ostateczności).
[#6] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@APC74, post #5

Blizzard 1230 rulz.
Chce może ktoś kupić??
Koprocesor 50mhz procek 50mhz 64 mb ramu oryginalne pudelko, gwarancja z 96 pozrdowienia od phase5 za 600 zł :D ??

[#7] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@APC74, post #5

Potwierdzam, nie ma niczego lepszego jak Blizzard IV 1230 taktowany 50MHz do tego typu gier. Gdybyś chciał pograć w jakiś FPS, to już może być leciwie. Przykładowo Doom na Amigę, Heretic chodzą w miarę przyzwoicie pod 030 ale NemacIV chodzi bardzo dobrze, Alien Breed 3dII też, Gloom -> nawet na okienku WB jest całkiem całkiem. Co do RTS-ów, na przykład Exodus, na 030 jest tak sobie, gdy jest dużo jednostek na obszarze. Oczywiście do tego wszystkiego potrzebne jest trochę RAMu, przyzwoicie 32MB wystarczy. Ale do gier "vintage" odpalanych przez WHDLoad taka dopałka jest bardzo wygodna. A i można zawsze sobie Kickstart 3.1 przy starcie wkopać i nawet system będzie chodził świetnie :) - piszę o tym jakby miały Ci się kiedyś same gry "przejeść" i chciałbyś wygodnie poużywać sobie Workbencha :). Nawet Colonization szybciej chodzi a kreowanie świata na początku trwa o wiele wiele krócej :). Trudno było mi się rozstać z tą kartą Blizzard, działała doskonale, bez zwiech, system zawsze startował od razu, można spokojnie bez chłodzenia używać tej karty przez całą dobę, zresztą defaultowo wiatraków w niej się nie montuje. Teraz mam Apollo 040/40, trochę problematyczne czasem, ale generalnie przesiadka zauważalna :).

Co do możliwych problemów w uruchamianiu gier pod WHDLoad na 040 niezauważyłem niczego niepokojącego, choć przyznać muszę, że bardzo mało gram, więc ciężko mi powiedzieć jaki jess stan faktyczny.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.08 11:39
[#8] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@APC74, post #5

Co masz na myśli mówiąc dynamiczne gierki z dużą ilością przeciwników? Od razu mówie, że nie będe grał w żadne doomy i przeróbki gier Pctowych oraz w gry nowsze niz 95-96. (od tego mam PC) Pytanie drugie: dlaczego nie M-Tec? Jakie są z nim problemy? Szczerze mówiąc myślałem o czymś tanim, ponad 300 zł na Blizza wydaje mi się za drogo (szczególnie do moich zastosowań i tego, że Amigę wywiozłem na działkę, by wieczorami robić sobie powrót do korzeni xD)
[#9] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@innuendo, post #8

Fajny sport, ale uważaj, żeby nikt Ci Jej nie wywiózł z działki :D

Moim zdaniem wystarczy Ci np. karta z 8MB fastu do tego co chesz robić.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.08 17:23
[#10] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@Hubez, post #9

Wiele ciekawych tytułów wyszło po 95 roku, ale jeżeli tylko wintadże Cię interesują to rzeczywiście uzbroić się możesz w rozszerzenie pamięci i na tym poprzestać, to wystarczy do gier stricte pod WHDLoad, z tym, że wtedy nie wiem, czy nie lepiej uruchamiać je po prostu pod emulatorem :). To mój point of view.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.08 17:29
[#11] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@innuendo, post #8

Niestety, teraz raczej nie kupisz blizzarda taniej jak 300 zł.

[#12] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@BagoZonde, post #10

No z tym emulatorem w przypadku działki to nie tak prosto, musiałbym cały komputer przewieść. Tak to mam telewizorek w sypialni, kłade sobie Amigę na łóżku tak, by można było grać po leżącu... mmm wrażenia bezcenne xD Wracając do tematu to jeśli to chyba poprzestane na tych 8mb fastu jak suferuje Hubez. Myślałem po prostu, że różnica w cenie jest mniejsza, ale jeśli nie warto m-teca to blizz już za wysokie progi jak dla mnie na ten czas.
[#13] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@innuendo, post #12

M-tec ma 4 lub 8 mb ramu i przy tym procesor 030. Ludzie piszą, że nie warto, właśnie przez te 8 mb ramu wlutowane na stałe. Ta karta nie zobaczy wiecej ramu i ma nietypowe kości pamięci. Co do ocen wydajności, to nie były one jakieś bardzo złe, o ile dobrze przypominam sobie testy w MA. Po prostu 8mb i 030 z biegiem czasu przestało wystarczać do prac graficznych i nowych FPP . Moim zdaniem różnica pieniędzy przy zakupie karty M-tec a 8 mb ram przemawia na korzyśc M-teca. Ostatnio na allegro taka karta poszła za 110 zł.

[#14] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@arti4-92, post #6

Witam.

Ostatnio Karta turbo Blizzard 1230 IV 16 MB RAM poszla na allegro za 319,00 zł Razem z kartą oryginalne pudełeczko, instrukcja obsługi, karta gwarancyjna :)

Pozdrawiam.
[#15] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@ender, post #13

Ender masz w zupelnosci racje.

Dlatego innuendo Mtec 8MB jest dla Ciebie najbardziej odpowiedni.
Zreszta w pozniejsztym czasie (apetyt roznie w trakcie jedzenia) latwiej bedze mozna go sprzedac. :)

[#16] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@innuendo, post #1

Zamontowałem sobie w niej dysk flashowy.

O rany. Ile cie to kosztowalo?
[#17] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@innuendo, post #8

Choćby taki S.V.I.W. itp. pod WHDLoad czy DeluxeGalaga AGA potrafią z lekka przycinać, gdy na ekranie dużo się dzieje.
Miałem M-Teca 1320@28MHz - żeby pracował w miarę prawidłowo w desktopie (nie wieszał się co 5 minut z przegrzania - bo Mtece się grzeją jak diabli), trzeba było otworzyć dolną klapkę i postawić komputer na podstawkach. W ciągu 2 lat był w naprawie 2 razy. Po trzecim padzie (odpadła od niej jedna częśc - po prostu się odkleiła) wywaliłem go na strych, bo wydałem na tą "tanią" kartę, sumując cenę zakupu i napraw, więcej niż bym wydał na Bliza '030@50MHz a na dalsze naprawy złomu odeszła mi ochota. :(
Podsumowując tandetna, niestabilna, grzejąca się i awaryjna karta na którą szkoda kasy i nerwów.
Dodatkowo Mtece to nie są prawdziwe karty turbo a raczej rozszerzenie pamięci z dodanym procesorem (ograniczenie RAM do 8MB) i w przypadku niektórych modeli (np. mój - pisałem o tym już kiedyś na forum) blokada gniazda PCMCIA, jeżeli włożyło się do karty całe 8MB RAM.
[#18] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@ender, post #13

właśnie przez te 8 mb ramu wlutowane na stałe

Ten wlutowany na stałe RAM to chyba tylko w kartach turbo dla A600. Do mojego Mteca wtykałem zwykłego SIMMa 8MB.
[#19] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@Andrzej Drozd, post #16

Hmm pewnie niejasno się wyraziłem. Chodziło mi o karte CF jako dysk (30 zł interfejs cf-ide, 35zł 2gb karta) Dysk flashowy to taki skrót myślowy :)
[#20] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@Siege, post #14

Bez koprocesora i kartki z napisem "BLIZZARD 1230" którą zaklada się na oryginalne pudełko.
Weź pod uwagę czas jaki aukcja na allegro.

P.S. Pamięta ktoś tą b1230 co za 519 zł poszła, sama karta z koprockiem i 32mb ramu ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.05.08 05:39
[#21] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@arti4-92, post #20

Ja z kolei zrobiłem wymianę z kolegą, Blizzard 1230 IV na Apollo 040/40MHz. Dopłaciłem stówę i otrzymałem jeszcze pamięć 32MB oraz obudowę GIFT. To było w granicach 400,- złotych z tymi dodatkami. Naprawdę karty Blizzard 1230 IV są warte około 300,- złotych, najwyżej eurocent więcej.

hi recedent :P

[#22] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@APC74, post #17

Miałeś chyba pecha jakiegoś, gdyż ja miałem M-teca 030/42 Mhz z koprocesorem i w Amidze desktop działał z zamkniętą klapką bez najmniejszych problemów. Chodził u mnie ze 2 lata, aż do czasu kiedy go sprzedałem i kupiłem Blizzarda 1260. Natomiast fakt, że mozna było włożyć tylko 8 MB Ramu i blokował PCMCIA.

Na potrzeby gier taki M-Tec z 030 powinien być dobry, a i jego cena jest mała (w Efunzine są obecnie ponad 200 zł). W dobrych cenach można też znaleźć karty z 030 Elboxu, które działają bardzo stabilnie.

[#23] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@AS, post #22

chba na allegro jest za 100 zł :)

[#24] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@AS, post #22

Podpisuje sie pod tym tymi recami i tymi palcyma:) Uzywalem rok czasu Elbox 1230@42mhz z 32 fastu. Rewelacja, nigdy mnie nie zawiodl.

[#25] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@MrT, post #24

ja uzywam amigi w zasadzie do podobnych celow co autor watku - i powiem ze nawet ten starszy elbox 030 ktorego mam (max 8 mb ramu) jest idealnym rozwiazaniem - tani, 0 problemow i nawet sieciowka na pcmcia dziala :)

[#26] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@kutafon, post #25

widac masz farta z tą sieciówką :D

[#27] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@arti4-92, post #26

No i Arti powiedz mi po co ten post ??

Dopisujesz post do każdego tematu który nic niestety nie wnosi.

Wchodzę na PPA patrze czy są jakieś nowe wątki, ucieszony widzę ,że są. Wchodze z myślą ,że przeczytam coś ciekawego a tam pisze:

"Masz farta ,że Ci działa sieciówka"

:]

Ostatnia modyfikacja: 09.05.08 21:37

Ostatnia modyfikacja: 09.05.08 21:37
[#28] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@arti4-92, post #26

Nie arti, nie ma farta z sieciówką - ma po prostu kartę turbo, która adresuje pamięć poza obszarem adresowym PCMCIA.
[#29] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@APC74, post #28

A no, nie m-tec tylko elbox ;/ :D
Mi się włączył troll ostatnio :P

Ostatnia modyfikacja: 09.05.08 22:00
[#30] Re: Rozbudowa amigi pod kątem gier z HD

@AS, post #22

Mój M-Tec 1230/28mhz + FPU + 8mb simm działa bez zwieszek w desktopie przy zamkniętej klapce. Karta wprawdzie blokuje PCMCIA, ale wg instrukcji tylko przy 8mb ram, przy 4mb już nie. Swoją Ami wykorzystuję tylko do muzyki i gier - ta karta do takich zastosowań wystarcza zupełnie, dodatkowo system w trybie euro36 interlaced i w 16 kolorach działa w miarę znośnie. Kartę kupiłem dwa i pół roku temu za jakieś 50 czy 60zł, obecnie pewnie są droższe, ale M-TEC chyba nadal pozostaje najtańszym turbo z 030.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem