[#1] Amiga i livebox
Nie miałem kłopotu, więc postawiłem sobie w mieszkaniu liveboxa. Dokładnie chodziło mi o to aby nie mieć wszędobylskich kabli i mieć internet przez WiFi. Jeśli chodzi o domowego laptopa to nie ma problemu - internet hula. Ale mam problem z A4000.
Ponieważ nie ma obecnie sterowników do kart WiFi wkładanych do PCI w Mediatorze, to zakupiłem kilka potrzebnych rzeczy:
- kartę sieciową działającą w Mediatorze
- Access Pointa mogącego działać w trybie client : Edimax EW-7203APG
- i inne graty które mogą się przydać np. Fast Ethernet Switchera
No i zaczęły się schody. Nie potrafię uzyskać internetu na Amidze A4000. Chciałem otrzymać coś takiego:

internet -- livebox )))((( APC -- sieciówka w Amidze

Jak takie coś skonfigurować? A może nie ma takiej możliwości aby Acces Piont Client łączył się z liveboxem?

W sytuacji awaryjnej próbowałem udostępnić internet z laptopa po kablu do Amigi, jednak tu także mam problem. Nie znalazłem nigdzie potrzebnej informacji o udostępnieniu internetu Amidze z peceta ciągnącego sieć przez WiFi.

Liczę na was Amigowcy.
[#2] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #1

> W sytuacji awaryjnej próbowałem udostępnić internet z laptopa
> po kablu do Amigi, jednak tu także mam problem. Nie znalazłem
> nigdzie potrzebnej informacji o udostępnieniu internetu Amidze
> z peceta ciągnącego sieć przez WiFi.

Na jakim systemie masz tego laptopa ? Czyżby jakaś Winda?

[#3] Re: Amiga i livebox

@widelec, post #2

> Na jakim systemie masz tego laptopa? Czyżby jakaś Winda?

Tak Winda. Na szczęście XP a nie Vista :)
[#4] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #3

W takim razie nie powinno być większych problemów. Wykorzystaj wbudowany w Xp "mechanizm udostępniania połączenia internetowego" ICS. Temat nie raz wałkowany na forum elektroda.pl. Niestety nie pomogę Ci wyszukać odpowiedniego tematu bo muszę już lecieć, ale tak dla podpowiedzi dodam, że jak podłączałem moją a1200 przez sieciówkę na PCMCIA to jedyną różnicą było to, że musiałem ustawić statyczne IP na Ami. Wygląda to mniej-więcej tak:
Adres IP: 192.168.0.50
Brama: 192.0.0.1.

link do wyszukiwarki na elektrodzie: http://szukaj.elektroda.pl/search.php?mode=results&fraza=(%20+udost%EApnianie%20+po%B3%B1czenia%20+internetowego%20+windows%20+xp)|(%20+udostepnianie%20+polaczenia%20+internetowego%20+windows%20+xp)

Powodzenia.

[#5] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #3

A może warto by było spróbować z Mandrivą Live CD na początek, a jak zadziała to zainstalować na zewnetrznym twardym dysku jako drugi system. Warto spojrzeć na polską wersję Mandrivy Xtreme2 (trójka w opracowaniu). Z tego co się orientuję sprawa udostepniania Internetu jest tam rozwiązana za pomocą programu Drakneo i podobno jest to bardzo łatwe. Poszukaj na stronach Klubu Mandrivy.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 19:31
[#6] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #1

zdaje mi się ze powinieneś podłączyć amigę do AP skonfigurować miamidx czy coś, wejść przez przeglądarek na AP wpisując po prostu jako adres ip AP i tam go konfigurować, myśle że ma taki panel konfiguracyjny.

[#7] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #1

W sytuacji awaryjnej próbowałem udostępnić internet z laptopa po kablu do Amigi, jednak tu także mam problem. Nie znalazłem nigdzie potrzebnej informacji o udostępnieniu internetu Amidze z peceta ciągnącego sieć przez WiFi.

Jeśli już byś się decydował na kabel to podłącz Ami przez sieciówkę i kabel bezpośrednio do LB (czerwony port o ile dobrze pamiętam). Po stronie LB nic nie będziesz musiał konfigurować. Jeśli chodzi o Ami gdybyś miał problem z DHCP LiveBox'a to ustaw IP po stronie Ami na sztywno z puli adresowej LB (192.168.1.1x). drugi port Ethernet w LB też można wykorzystać do neta ale wtedy trzeba wyłączyć w menu LB "TV przez ADSL")!

Powodzenia ok, racja
[#8] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #1

Zamiast PCI moűesz uűyc karty WiFi na PCMCIA prism2.device - AmigaKit.com

* Wybaczcie tutaj wywalilem buraka :) *

Z tego co sie orientuje w LV tepsy trzeba zarejestrowac urzadzenia po macach, aby uzyskac poîaczenie - podajesz mac adres z ap.

Na google znajdziesz na pewno mnostwo stron ja przebrnac przez konfiguracje jednak w razie czego zostaje BOK tepsy i telefonicznie raczka w raczke.

Aha jesli masz problemy z ustawieniem apeka pod ami zrób wszystko na pcuju podaj sztywne ip i potem wystaczy go przepisac w ami do programu sieciowego i bedzie dzialac.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 21:05
[#9] Re: Amiga i livebox

@11MASTEr, post #8

a4000 ma porty pcmcia ?

[#10] Re: Amiga i livebox

@11MASTEr, post #8

Z tego co sie orientuje w LV tepsy trzeba zarejestrowac urzadzenia po macach, aby uzyskac połaczenie - podajesz mac adres z ap.

Do tego służy przycisk "REG" (można również wprowadzić adres ręcznie). Oczywiście wymóg rejestracji adresu mac dotyczy tylko połączenia WiFi.

[#11] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #1

Ja mam do pegaza podłączonego AcessPointa Edimax EW-7206APg poprzez sieciówkę, ten łączy się falami z ruterem asmax który także łączy się z laptokiem z XP. Liveboxa wywaliłem bo mi przez ściany nie łapał zasięgu (stare, dobre, betonowe budownictwo).
Więc u mnie internet jest jakby równolegle i grzyb tu nie ma nic do gadania.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 21:10
[#12] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #11

Liveboxa wywaliłem bo mi przez ściany nie łapał zasięgu (stare, dobre, betonowe budownictwo)

Zasięg LiveBox'a to raczej porażka..
[#13] Re: Amiga i livebox

@ender, post #5

ender napisał(a):

> Warto spojrzeć na polską wersję Mandrivy
> Xtreme2 (trójka w opracowaniu). Z tego co się orientuję sprawa
> udostepniania Internetu jest tam rozwiązana za pomocą programu
> Drakneo i podobno jest to bardzo łatwe. Poszukaj na stronach
> Klubu Mandrivy.

Mandriva Extreme jest wersją płatną. A poza tym to jeżeli chodzi o sprawy serwerowe to zawiodłem się na tym systemie. Już lepiej sobie wrzucić Ubuntu, ew. pobawić się z Gentoo (to dla tych co mają więcej czasu) :D

U mnie stary piecyk (duron 800 mhz) na XP rozdziela neta na laptopa z Mandriva Exteme i na Ami a1200. Wszystko chodzi nawet nieźle (chociaż nie powiem, Xp jest strasznie "kapryśnym" systemem jeżeli chodzi o ethernet). Konfigurację opierałem na poradach zamieszczonych na forum elektroda.pl (jak już pisałem wcześniej), jedyny problem miałem z DHCP na Ami, ale wszystko załatwiło przyznanie adresu statycznego z puli 192.168.0.1-192.168.0.255. Tak polecam pokombinować.

[#14] Re: Amiga i livebox

@widelec, post #13

A ja uważam, że jednak Fedora 8 ma bardzo łatwy i przyjazdny interfejs do rozdzielania netu (wręcz intuicyjny). Grzebałem trochę w gento i w ubuntu ale nie przypadły mi do gustu.
[#15] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #14

Arbuz napisał(a):

> A ja uważam, że jednak Fedora 8 ma bardzo łatwy i przyjazdny
> interfejs do rozdzielania netu (wręcz intuicyjny). Grzebałem
> trochę w gento i w ubuntu ale nie przypadły mi do gustu.

No ja Fedory nie używałem (no...kiedyś dawno za czasów RedHata :P ), ale jednak mój gust skłania się ku Gentoo i Debiano-podobnym (Ubuntu, Slackware). Jednak nie róbmy offtopica.

Tak więc kolego kmilota spróbuj po eksperymentować, no i przede wszystkim wybierz na jakim systemie postanawiasz, dokonać tego "cudu posiadania neta na Ami"

[#16] Re: Amiga i livebox

@arti4-92, post #6

Wiesz, jakby to było takie proste, to nie zadawałbym tu pytania. Najpierw sam podłącz i skonfiguruj jakiegoś Acces Pointa w trybie klienta i wtedy podaj mi opis tego. Będę ci wtedy wdzięczny.
[#17] Re: Amiga i livebox

@ender, post #5

To odpada. Za dużo kombinowania. Zresztą wolałbym nie mieszać do tego peceta. Bardziej zależy mi na AP podpiętym do sieciówki A4000.
[#18] Re: Amiga i livebox

@BULI, post #7

Tu problemu z konfigurowaniem nie ma, jest inny. Nie mam takiego długiego kabla. Na oko potrzebowałbym wtedy 20m. Dlatego chcę uniknąć takiego rozwiązania.
[#19] Re: Amiga i livebox

@11MASTEr, post #8

> Zamiast PCI moűesz uűyc karty WiFi na PCMCIA prism2.device - AmigaKit.com

Świetny pomyśł. A jak ja tą kartę PCMCIA podłączę do Amigi A4000?
[#20] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #11

Ooo i o takie coś mi chodzi. Możesz podać mi w przybliżeniu konfigurację sieciówki i tego AP? Włączałeś go w tryb klienta?
[#21] Re: Amiga i livebox

@BULI, post #12

Ja nie narzekam. Chyba trafiłem na jakiś lepszy model. Mam zasięg nawet u sąsiada dwa piętra niżej. Oczywiście laptop ma swoje WiFi a nie to coś na kształu pendriva na USB co dołączają do liveboxa.
[#22] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #18

Chodziło mi o to co na schemacie zaznaczyłeś jako APC. Zrób sieć między amigą a tym APC i spróbuj przez przeglądarkę wejść na APC, tam często jest panel konfiguracyjny.

Edycja: Ja robiłem coś podobnego, podłączałem tak xboxa do sieci i z pzeglądarki wszedłem na AP i skonfigurowałem.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.08 06:58
[#23] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #20

Bazowe ustawienia AP Edimax u mnie były takie 192.168.2.1(ja mam 192.168.2.2). Poprzez Ibrowsa ustawiasz resztę jego ustawień (to chyba wiesz?) I tak. Wchodzę w basic settings i ustawiam Mode: Station-Infrastructure, Band: 2.4GHz(B+G). Channel:11, WLan Mac na ten z LiveBoxa, Auto mac clone: disabled.
Zakładka System utility:
Ip adress 192.168.2.2, subnetmask: 255.255.255.0,
Gateway adress: 192.168.2.1 (liveboxa).
I to wszystko co ustawiałem w pegazie.
Ustawienia rutera musiałem wykonać na klaptopie z XP i Wifi bo jakoś pegaz nie chciał za pierwszym razem(uruchomieniem) go zobaczyć.
[#24] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #17

Proponuję podłączyć laptopa z Xp do Ap i skonfigurować połączenie. Później tylko przepisać IP na Ami i powinno śmigać pomysł

[#25] Re: Amiga i livebox

@widelec, post #24

A co to za różnica? I tak AP konfiguruje się poprzez przeglądarkę. Potem można przepisać jak piszesz do MiamiDX lub MosNeta jeśli używa się MOS-a.
[#26] Re: Amiga i livebox

@arti4-92, post #22

Połączenie Amigi z AP nie jest trudne. Dostęp do konfiguracji tego AP z poziomu Amigi także prosty. Jednak schody zaczynają się potem. Niby AP jest połączony z liveboxem, a na Amidze dalej nie mam internetu. Dlatego nie wiem czy coś jeszcze potrzeba zrobić. Na Amidze wygląda tak jakby nie potrafił pobrać DNSów.
[#27] Re: Amiga i livebox

@widelec, post #24

No i właśnie tu jest pies pogrzebany. Postanowiłem podłączyć tego AP co laptopa (w laptopie wyłączyłem wbudowane WiFi). Dla tego AP ustawienia sieci zrobiłem tak:
IP: 192.162.2.2
maska: 255.255.255.0
Bramki nie ustawiałem.

Wszedłem do ustawień tego AP przez wpisanie w przeglądarce 192.168.2.1.
Przeszedłem do ustawień AP client. Tam wybrałem sobie wykrytego w eterze liveboxa. Wpisałem klucz. Przycisnąłem guzik w liveboxie i uzyskałem połączenie.
Niby wszystko poprawnie i bezproblemowo. Ale teraz mała próba. Wpisuję w przeglądarce np. www.google.pl i kicha. Jakby nie było internetu. W momencie wybierania adresu diody w AP i liveboxie ładnie migają. Ale nic nie ściąga z sieci. Co robię nie tak? Wpisałem nawet w ustawieniach sieci Preferowany serwer DNS 192.168.1.1. I nadal nic.
[#28] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #26

Bo DNSy sie niestety wpisuje recznie - przynajmniej w Miami.

[#29] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #27

Ja mam AP 192.168.2.2, a ruter 192.168.2.1. W ustawieniach AP mam ustawiony Default Gateway na 192.168.2.1 oraz odpowiedni mac adres rutera, subnet mask 255.255.255.0, Ip adress 192.168.2.2 i ustaw Ap na station infrastructure a nie na AP. No i na początek powyłączaj wszystkie firewalle.
[#30] Re: Amiga i livebox

@11MASTEr, post #28

W mosnecie też
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem