Forum » PPA
[#31] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@QkiZ, post #29

To LK Avalon jeszcze istnieje?

Kiedyś (2014) Ich pytałem czy przekażą jakiś banner/rollup na imprezę retro - to nie byli zainteresowani.

Ogólnie obecnie to jest jakiś nie za duży software house i mimo że założyciele dalej są, jakoś nie interesuje Ich rynek retro.

Wiele lat temu chyba próbowali przenieść Freda z Atari na Android -- ale się to chyba nie udało.

Tyle wiem.
[#32] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@_DiskDoctor_, post #31

https://www.lkavalon.com/content/oferta/

https://sklep.avalon24.pl/

Tak wygląda ich oferta dzisiaj.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2026 15:01:28 przez karolb
1
[#33] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@mailman, post #2

A już myślałem, że ktoś dostał pozwolenie na ich wydawanie i Rodzynki niepotrzebnie psuły interes. Więc "LK Avalon został poproszony o poproszenie" ;]
1
[#34] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@adam_mierzwa, post #33

No i na to wygląda. Psujecie sprzedaż ładnych, cukierkowych pudełeczek w palecie kolorów ze sklepu z ortalionowymi dresami z początku lat 90. No jak tak można?
2
[#35] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@adam_mierzwa, post #33

Owszem, Retronics wydaje legalnie gry na małe Atari w zestawach i nie: Fred, Misja, Robbo, Lasermania itp.
[#36] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@-tbn-, post #34

Retronics robi dobrą robotę, wydania tych gier są mega, mam nadzieję, że uda sie wydac wszystkie zapowiedziane, jak i inne jeszcze nie. Kupić nowy box z dziecięcymi emocjami 😉. Rodzynki na bank nie psuły rynku, bo nie ma czego, każdą gre można znaleźć w dobrze wszystkim znanej "paczce" amigowego softu.
5
[#37] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@AdamZeku, post #36

Nosiłem się z zakupem paru pozycji na jednej z retro imprez, ale nasycenie barw tych reedycji mnie odrzuciło... Szczególnie Skarb Templariuszy - wincyj różu, wincyyyyj! Totalnie będą się odcinać względem boxów z epoki (nie, te stare nie wyblakły, to te nowe są przejaskrawione)... Ja nie piszę tego jakoś złośliwie - są to słowa klienta, do którego kolorystyka odbiegającą od oryginału nie trafia. Rozumiem, że jest obecnie maniera albo chwalisz albo się nie odzywaj, ale bez przesady...
Słuchanie opinii klientów jest w interesie producenta.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2026 21:58:23 przez -tbn-
2
[#38] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@karolb, post #8

Takie prawo właściciela praw autorskich. Dla ciebie może to być śmieszne. I nic z tego nie wynika :) Ich sprawa. Mogą sobie zmienić zdanie co miesiąc. Życie.
1
[#39] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@aMifan, post #38

Właściciele praw autorskich do tych gier nie mają żadnego wpływu na ich dystrybucję.
1
[#40] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@-tbn-, post #37

Rozumiem, że jest obecnie maniera albo chwalisz albo się nie odzywaj, ale bez przesady...
Słuchanie opinii klientów jest w interesie producenta.

Masz rację, ale co klient to opiniaszeroki uśmiech dla mnie kolorystyka jest w porządku.
2
[#41] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@Katarzyna, post #39

Właściciele autorskich praw osobistych nie mają wpływu na dystrybucję gier.

Właściciele autorskich praw majątkowych decydują o dystrybucji.
[#42] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@_DiskDoctor_, post #31

Wiele lat temu chyba próbowali przenieść Freda z Atari na Android -- ale się to chyba nie udało.

Widać takie umiejętności mają. I techniczne, i biznesowe.
1
[#43] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@karolb, post #32

[#44] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@BULI, post #43

To się fachowo nazywa - "odcinanie kuponów".

Widać takie umiejętności mają. I techniczne, i biznesowe.

Kiedyś było z tym lepiej, no ale niektórych kluczowych osób już tam nie ma, więc...
[#45] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@BULI, post #43

Widziałem, to jedna z moich ulubionych gier na Atari XL/XE, miałem oryginał Robbo Konstruktora
1
[#46] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@-tbn-, post #37

W pełni się zgadzam. Najnowsze okładki reedycji przypominają mi ilustracje w książkach dla dzieci.

Albo dla dzieci, albo AI. Ech...
[#47] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@_DiskDoctor_, post #46

Ale ta ich strona internetowa z d.... jakaś. Chyba cienko coś przędą. Jakieś programy edukacyjne, karaoke... na pewno mega zyski.
1
[#48] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@mailman, post #2

Czytałam wywiady na PPA i Avalon nie ma praw do angielskiej wersji Rycerzy Mroku. Więc pytanie: dlaczego ta gra również zniknęła?

Chyba, że ja źle zrozumiałam ten tekst?
[#49] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@Katarzyna, post #48

Avalon pewnie nie ma to ktoś inny pewnie ma.

I możliwe że dotąd nie wystosował pisma do PPA ze zgodą na publikację.

Cała filozofia.
[#50] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@_DiskDoctor_, post #49

Twilight knights

Wersja angielska gry została umieszczona za zgodą autora na wyłączność portalu PPA. Zgoda na zamieszczenie tytułu na serwerze portalu PPA została uzyskana przez Benedykta Dziubałtowskiego.

No to chyba avalon i retronic nie ma nic do tego?
[#51] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@Katarzyna, post #50

Jeśli coś zostało anulowane to znaczy, że obecnie ( niekoniecznie wczesniej) brak wyraźnej zgody wlascicieli praw.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem