Forum » PPA
[#31] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@QkiZ, post #29

To LK Avalon jeszcze istnieje?

Kiedyś (2014) Ich pytałem czy przekażą jakiś banner/rollup na imprezę retro - to nie byli zainteresowani.

Ogólnie obecnie to jest jakiś nie za duży software house i mimo że założyciele dalej są, jakoś nie interesuje Ich rynek retro.

Wiele lat temu chyba próbowali przenieść Freda z Atari na Android -- ale się to chyba nie udało.

Tyle wiem.
[#32] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@_DiskDoctor_, post #31

https://www.lkavalon.com/content/oferta/

https://sklep.avalon24.pl/

Tak wygląda ich oferta dzisiaj.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2026 15:01:28 przez karolb
1
[#33] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@mailman, post #2

A już myślałem, że ktoś dostał pozwolenie na ich wydawanie i Rodzynki niepotrzebnie psuły interes. Więc "LK Avalon został poproszony o poproszenie" ;]
[#34] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@adam_mierzwa, post #33

No i na to wygląda. Psujecie sprzedaż ładnych, cukierkowych pudełeczek w palecie kolorów ze sklepu z ortalionowymi dresami z początku lat 90. No jak tak można?
1
[#35] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@adam_mierzwa, post #33

Owszem, Retronics wydaje legalnie gry na małe Atari w zestawach i nie: Fred, Misja, Robbo, Lasermania itp.
[#36] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@-tbn-, post #34

Retronics robi dobrą robotę, wydania tych gier są mega, mam nadzieję, że uda sie wydac wszystkie zapowiedziane, jak i inne jeszcze nie. Kupić nowy box z dziecięcymi emocjami 😉. Rodzynki na bank nie psuły rynku, bo nie ma czego, każdą gre można znaleźć w dobrze wszystkim znanej "paczce" amigowego softu.
3
[#37] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@AdamZeku, post #36

Nosiłem się z zakupem paru pozycji na jednej z retro imprez, ale nasycenie barw tych reedycji mnie odrzuciło... Szczególnie Skarb Templariuszy - wincyj różu, wincyyyyj! Totalnie będą się odcinać względem boxów z epoki (nie, te stare nie wyblakły, to te nowe są przejaskrawione)... Ja nie piszę tego jakoś złośliwie - są to słowa klienta, do którego kolorystyka odbiegającą od oryginału nie trafia. Rozumiem, że jest obecnie maniera albo chwalisz albo się nie odzywaj, ale bez przesady...
Słuchanie opinii klientów jest w interesie producenta.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2026 21:58:23 przez -tbn-
1
[#38] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@karolb, post #8

Takie prawo właściciela praw autorskich. Dla ciebie może to być śmieszne. I nic z tego nie wynika :) Ich sprawa. Mogą sobie zmienić zdanie co miesiąc. Życie.
1
[#39] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@aMifan, post #38

Właściciele praw autorskich do tych gier nie mają żadnego wpływu na ich dystrybucję.
1
[#40] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@-tbn-, post #37

Rozumiem, że jest obecnie maniera albo chwalisz albo się nie odzywaj, ale bez przesady...
Słuchanie opinii klientów jest w interesie producenta.

Masz rację, ale co klient to opiniaszeroki uśmiech dla mnie kolorystyka jest w porządku.
[#41] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@Katarzyna, post #39

Właściciele autorskich praw osobistych nie mają wpływu na dystrybucję gier.

Właściciele autorskich praw majątkowych decydują o dystrybucji.
[#42] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@_DiskDoctor_, post #31

Wiele lat temu chyba próbowali przenieść Freda z Atari na Android -- ale się to chyba nie udało.

Widać takie umiejętności mają. I techniczne, i biznesowe.
1
[#43] Re: Dlaczego poznikały gry z rodzynek?

@karolb, post #32

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem