[#1] PROBLEMY Z PPC
Mam pewien problem ze swoim nowym nabytkiem ppc potrzebuje waszej pomocy.

1. Amiga nie wlacza sie za kazdym razem powiedzmy uruchamia sie w 60% przypadkow albo wgrywa sie workbench albo nic sie nie dzieje.
2. Nie moge odpalis zadnych gier z dyskietek jak jest wlozona powerka
3. Wykrywa ram (narazie 16mb)
4. Jak wlaczam gre Nemac 4 i daje full detale to gra zaczyna skakac jakby nie bylo karty turbo w komputerze i teraz pytanie: Wracam do pytania zwiazanego z instalowaniem ppc. Czy Bez zadnego instalowania jak wlozy sie na swiezosci karte to czy karta 60/50 powinna dzialac odrazu ? czy ta karta 60/50 jest emulowana czy ppc ma w sobie 2 procesory
5. Mozecie polecic jakis program do diagnozy sprzetu lub gdzie mozna zdiagnozowac sprzet w workbenchu ?
6. Obudowe mam od pc przerabiana na amigowska
[#2] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #1

może problemy z zasilaniem?

Jakie masz urządzenia podpięte dodatkowo?

jak zasialnie masz rozprowadzone?

http://www.ppa.pl/artykul-Nakarmic.PowerPC-1_4_881.html

[#3] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #1

Ad1

Czy masz doprowadzone dodatkowe zasilanie do gniazda stacji dyskietek?
Jezeli nie to proponuje sprawdzic. Jezeli posiadasz juz doprowadzone dodatkowe napiecie w to miejsce to mozemy wykluczyc jeden problem.

Ad2

To prawdopodobnie przez to, ze procesor 060 troche inaczej dziala i starsze gry moga sie "gryzc" z tym nowszym procesorem. Wynika to z kodu gier, ktore nie byly przygotowane do pracy na tym procesorze.

Ad3

Skoro wykrywa to chyba dobrze?

Ad4

Karty BlizzardPPC i CyberStormPPC maja dwa procesory - 040 badz 060 i procesor PPC (dla A1200 to 603, natomiast dla A4000 to 604). Karta po wlozeniu dziala od razu, ale nie koniecznie musi byc zgodna z wszystkimi aplikacjami. Czyli najlepiej jezeli postawisz system to odrazu trzeba dograc niezbedne biblioteki. Co do gry NemacIV - nie jestem przekonany czy faktycznie 060 jest wystarczajaco szybki, zeby grac na full detalach i pelnym oknie... moze ktos inny sie wypowie konkretniej.

Ad5

W tym wypadku proponuje wykonac testy programem SysSpeed - znajduje sie na aminecie oraz potrzebuje pakietu MUI do dzialania.

Ad6

A co to ma do rzeczy?

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 10:31
[#4] Re: PROBLEMY Z PPC

@Lokaty, post #3

Tak to wyglada u mnie:

www.topdach.szczecin.pl/1.jpg
www.topdach.szczecin.pl/2.jpg
www.topdach.szczecin.pl/3.jpg

1. Stacja dyskietek jest zasilana oddzielnie nie z plyty.

2. Zle sie wyslawilem z tym nemaciem. Wlaczylem go na standardowych ustawieniach a potem zwiekszylem obraz na 640:256 I jest poprostu tragedia daje kursorem w prawo a widok przesuwa sie w prawo po 2 sekundach

3. Jakie biblioteki musze wgrac dla ppc ?
[#5] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #4

To dobrze, ze napiecie doprowadzasz z zewnatrz. Jednak nie do konca mialem to na mysli - w gniazdo zasilania stacji dyskietek na plycie amigi doprowadzalo sie z reguly dodatkowe napiecie (czyli wtyczka dla stacji z zasilacza "ladowala" wlasnie na plycie...) u siebie co prawda nie mam podlaczonego tego zasilania, ale mowiono gdzies, ze producent zalecal wpiecie tego przewodu na plyte amigi - moze to pomoc w odpaleniu sprzetu (wspominales cos o "zaskakiwaniu za n-tym razem"... ) i poprawic stabilnosc dzialania.

Co do Nemac - 640x256 to raczej za duzo, pamietam, ze ta gra na moim 040/33MHz nie dzialala zbyt szybko w 320x256, tak wiec proponuje zmiejszyc rozdzielczosc na ta mniejsza.

Biblioteki? Na pierwszy ogien proponuje zaopatrzyc sie w AmigaOS3.9 (jak bedziesz kiedys mial karte graficzna to polecam OS4 i MorphOS). Pozniej nalezy sie zdecydowac, z ktorego "systemu" dla PPC chcesz korzystac - WarpOS badz PowerUP. Jezeli sie zdecydujesz na ten pierwszy musisz sciagnac WarpUP w wersji 5.1, wylaczyc ppc.library za pomoca programu BPPCFix (badz tym samym za pomoca programu BlizKick - ja tego uzywam). Pod WarpOS mozna emulowac PowerUP (nie zawsze sie to sprawdza, ale jest taka mozliwosc... ). Dodam od siebie, ze w chwili obecnej wiecej softu dziala pod WOSem. Dla PowerUP nic nie trzeba robic. To tyle na poczatek. Najlepiej malymi krokami stawiac system, a w szczegolnosci jezeli wczesniej nie bawiles sie amgowym systemem operacyjnym to mozna sie pogubic lekko, ale jak juz wyzej wspomnialem nalezy powoli podejsc do sprawy i z duzym skupieniem. :)

EDIT:

OS3.9 nie jest potrzebny, aby to wszystko zrobic - na 3.0 rowniez mozna uzywac tego... . AmigaOS3.9 zaproponowalem, dlatego, ze jest jednak bardziej przystosowany do pracy z bardziej rozbudowanymi amigami. Po za tym jest odswiezony... .

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 11:11
[#6] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #4

heh, masz kasę na najszybsze bppc a nie masz dbox 1200 ostatnio za 500 zł poszła...

Osobiście bał bym się to trzymać w takiej prowizorce.

Sorry za offtop, nie mogłem się powstrzymać

[#7] Re: PROBLEMY Z PPC

@arti4-92, post #6

stac mnie na taka obudowe a nawet rozwazam kupno drugiej takiej samej ppc jesli okazalo by sie ze z ta cos nie tak ale poprostu amigowskie obudowy mi sie nie podobaja. Czemu bys sie bal trzymania wszystkiego w prowizorce ?
[#8] Re: PROBLEMY Z PPC

@Lokaty, post #3

Nemac IV na moim apollo 060@50 dziala w full detal plynie i full screenie. Aczkolwiek gra jest -moim zdaniem- do dupy, bo chocby najnowszy port Duke3d tez dziala u mnie plynnie w lowres high detal z dzwiekiem na AHI 8bit stereo ++ a jest wieleeee lepszy.

PS.Cos musisz miec narypane w systemie. Nemac na 060 i AGA przy odpowiednim przygotowaniu systemu smiga. Jak ktos nie wierzy to moge pokazac, bo lezy mi to na HDD, choc nie gram w sumie w te gre akurat.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 15:09
[#9] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #7

nie wiem co ci się nie podoba w dbox 1200.... :P A mediator ?? Chyba że chcesz mieć bv ?

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 16:18

P.S. O i scsi też nie podłączyłeś :(

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 16:18
[#10] Re: PROBLEMY Z PPC

@MrT, post #8

Ten post chyba mial byc odpowiedzia dla kolegi devsioka?
Jezeli nie (a nawet jezeli tak) to i tak dorzuce swoje trzy grosze.
Pierwsza sprawa - raczej NemacIV nie bedzie plynnie dzialal w 640x256? W 320x256 powinien. Druga sprawa - 060 na BPPC, a 060 na Apollo to raczej dwa odrebne swiaty. To pierwsze bedzie mniej wydajne.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 16:47
[#11] Re: PROBLEMY Z PPC

@arti4-92, post #9

Arti spokojnie wsadze mediatora do tej obudowy :) juz probowalem. Trzeba poprostu wyprowadzenia zrobic do karty graficznej sieciowki i muzycznej tak jak zrobilem to portami joystickow i zaden problem. Juz wszystko wciskalem w obudowe i zamykalem i wsio bylo ok. Po wsadzeniu mediatora i ppc mialem doslownie milimetr tolerancji :)

Cos mam dziwne przeczucie ze kupilem uszkodzona ppc :( nby dziala bo pamiec wykrywa ale nie do konca. Np potrafi sie w trakcie dzialania zwiesic. Poprostu wszystko staje w miejscu
[#12] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #11

Przychodzi mi kilka pomyslow:

1) Pamiec jest uszkodzona
2) W menu bppc masz ustawione parametry predkosci pamieci wieksze niz fizycznie sa mozliwe dla tej kosci
3) Za "cienkie" chlodzenie
4) Problemy z zasilaniem (probowales metody, ktora Ci wyzej podalem?)

Np potrafi sie w trakcie dzialania zwiesic. Poprostu wszystko staje w miejscu

Jak piszesz o jakims problemie to staraj sie wyczerpac temat.
W jakich sytuacjach? Jaki program/gra powoduje, ze sie zawiesza system?

[#13] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #11

SORRY, sie zdublowalo...

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 17:54
[#14] Re: PROBLEMY Z PPC

@Lokaty, post #13

Nie ma reguly poprostu podczas pracy sobie staje. Np robie sobie cos w workbenchu rozpakowuje dms-y na dyskietki i ... zwiecha. Gram w sensibla i ... zwiecha albo poprostu ... odpalilem amige zaladowal sie workbench poszedlem do kuchni na obiadek wracam po 10 minutach i ... zwieszona amiga
[#15] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #14

To moze po kolei.

Po resecie wcisnij klawisz ESC. Poczekaj az sie pokaze menu karty. Wejdz w ustawienia pamieci i przestaw na 70ns, zapisz, odpal system i testuj... . Jezeli zwiechy beda sie powtarzac, poszukamy problemu gdzie indziej.

EDIT:
Swoja droga te 16 mega masz w jednej kosci, czy jak?

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 18:02
[#16] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #4

> www.topdach.szczecin.pl/1.jpg

widze ze od strony 68k nie masz zadnego wentylatora, ja mam miedzy coolerem ppc a 68k tak nad oscylatorami. dla 060 tez radiator by sie przydal, bo szkoda procka.

[#17] Re: PROBLEMY Z PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Zgodze sie - jakis niski radiator na 060 i przynajmniej wentylator na PPC (ja mam na oryginalnym radiatorze jeszcze jeden przyklejony, a do tego drugiego zalozony wentylek, ktory stosuje sie na chipsetach w piecach... ). Chlodzenie to wazna sprawa, a w szczegolnosci PPC... .

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 18:21
[#18] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #4

www.topdach.szczecin.pl/2.jpg

Na tym zdjęciu, obok kondensatora C822 (niedaleko złącza z taśmą sygnałową od stacji dysków), jest takie czteropinowe czarne złącze. Oryginalnie dostarcza ono zasilanie wewnętrznej stacji dysków.
W to gniazdo wepnij wolną wtyczkę zasilania stacji dysków od zasilacza. W ten sposób dosilisz kartę PPC.

[#19] Re: PROBLEMY Z PPC

@Lokaty, post #15

Tak mam w jednej kosci zaraz bede probowal z resetem.

P.S. przedchwila wszdlem na ebaya patrze ... a tam ppc 240 60/50 i do konca aukcji 20 minut a wiec ... kupilem :D w razie jak by ta rzeczywiscie byla uszkodzona bo kolejna okazja moze sie dlugo nie pojawic :) A jak obie beda sprawne to jedna z nich wyladuje na allegro lub ebayu na pewno koszta mi sie zwroca

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&item=320252298947
[#20] Re: PROBLEMY Z PPC

@Lokaty, post #17

W przypadku kart PPC z 060 to nie procesory są najbardziej narażone na przegrzewanie się, tylko logika karty. Te małe układziki mach, zastosowane przez Phase5, nie dość że pracują na granicy swoich możliwości pod względem częstotliwości (stąd czasem problemy z przetaktowywaniem tych kart), to jeszcze są niezbyt tolerancyjne pod względem temperatury.

[#21] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #1

spróbuj z biblioteką pod motorolke-różne wesje dają zaskakujące efekty(68060 library)
[#22] Re: PROBLEMY Z PPC

@piwosz, post #21

no to teraz juz wogule nie chce sie uruchomic z ppc amiga
[#23] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #22

No, a co zrobiles?
Mysle, ze prosciej bedzie, jezeli odezwiesz sie do mnie na gg... moze na zywo rozwiazemy problem szybciej.

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 10:05
[#24] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #19

do konca aukcji 20 minut a wiec ... kupilem

Kolega jest w goracej wodzie kapany.

Na poczatku trzeba sobie wyjasnic co to jest PPC w Amidze klasycznej.
PPC w 1200/4000/3000, jest to sprzet klasy Pentium1 200 MHz. I niczego wiecej od tego sprzetu nie nalezy oczekiwac.

Czyli na takim sprzecie nie mozna ogladac filmow w wiekszej rodzialce niz 300x200, ale mozna spokojnie odtwarzac mp3, ogg (OS4/MOS) i bawic sie tego typu rzeczami. Mozna pograc w Quake itp.

Co do Nemaca, to sprawa jest prosta. Gra nie pracuje na PPC tylko 68k. Nalezy zalaczyc tryb 320x256 i dodatkowo zmniejszyc okno do okolo 200x160 - tak przynajmniej sprawa wyglada na 040/40 MHz.
Dyskietki nalezy wymienic na wersje WHDLoad.

A po mojemu, to powinienes wybrac dwa rozwiazania (widze ze duzo wydajesz kasy na karty PPC).

Rozbudowac A1200 maksymalnie do starszych gier, czyli wlozyc procek 40/40 MHz. Dolozyc minimum 64 MB ramu. Dodac monitor PAL lub scandoubler. Zostawic AGA. Zarejestrowac WHDLoad ( ;) )
Dokupic druga uzytkowa Amige lub klon na prockach G3/G4, uzywac AmigaOS4 lub MOSa i cieszyc starymi i nowymi programami (czasami tez grami).

PS. Ostatnio ktos sprzedawal Pegasosa 1.
PS. Jezeli padlby mi PPC, to juz drugi raz bym sie w to nie ladowal (chyba ze naprawa okazalaby sie bardzo tania). Zostawilbym sobie wypasione Amigi 68k do starych gier i nostalgii oraz zainteresowalbym sie czyms nowszym pod AOS4/MOS. :)
PS. Nemaca odpal na WinUAE lub Amithlonie. Na szybkim pececie smignie jak burza.
[#25] Re: PROBLEMY Z PPC

@Andrzej Drozd, post #24

do gier 030 będzie najlepsze. Może gość chce mieć wypasioną Amigę classic, nie ważne jak to będzie działać, niektórzy tak mają.

[#26] Re: PROBLEMY Z PPC

@arti4-92, post #25

do gier 030

Mom zdaniem nie bardzo. 040 spokojnie radzi sobie z WHDLoad (a takze z duza iloscia dyskietek po zastosowaniu Early Startup i wylaczeniu Cache i zmianie kosci na OCS/ECS).

Stare gry to nie tylko dyskietki odpalane przez WHDLoad, ale takze wlasnie Nemac IV, Alien Breed 1, 2, Breathless, Gloom, Genetic Spacies, Trapped... itp., czy chocby porty Dooma, Heretic, Hexen, Quake (to raczej ciekawostka na 040, choc na malym oknie...).

030 przy 040 wyglada blado. Nie zapominajmy takze o demach i uzytkach.
A tak naprawde to lepiej zaopatrzyc sie w 060, w sumie z WHDLoad tez sobie poradzi.

Może gość chce mieć wypasioną Amigę classic, nie ważne jak to będzie działać, niektórzy tak mają.

To juz zupelnie inna sprawa. Taka Ami z GFX i PPC oraz podlaczonym dodatkowym monitorem PAL, to bedzie niezla maszynka do starych i nowszych gier/dem oraz uzytkow.
[#27] Re: PROBLEMY Z PPC

@Andrzej Drozd, post #26

A wiec przyznaje ze chce miec wypasiona amige. Kiedys (5 lat temu) mialem amige 1200 z karta 30 i nemac chodzil mi lepiej niz teraz. Powerka przestala dzialac jak zmienilem w ustawieniach ramu na 70
[#28] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #27

zastanawiam sie ktora karta jest lepsza 40 czy 60 ? tzn w starych grach. Zawsze myslalem ze 60 jest lepsza od 40 o klase ale moze byc tak ze 60 jest przystosowana do czegos innego a nie do gier ?
[#29] Re: PROBLEMY Z PPC

@devsiok, post #28

Co do tych 70ns - dziwna sprawa... nie wiem co mam powiedziec. Nigdy wczesniej sie nie spotkalem z czyms takim. Jak bedziesz mial pod reka inne simmy to posprawdzaj. Nawiazujac do tematu 040/060 - czterdziestka jest bardziej kompatybilna wstecz, natomiast szescdziesiatka ma to do siebie, ze bedzie okolo 2x wydajniesza oraz jest "okrojony" z niektorych instrukcji co czyni ten procesor mniej kompatybilny. Kazda z tych kart ma swoje i wady i zalety, jednak w wypadku PPC+060 na pewno masz "pod klapka" najwiekszy POWER jaki mozna miec w A1200 w chwili obecnej.

[#30] Re: PROBLEMY Z PPC

@Lokaty, post #29

czyli nemac na pewno bedzie lepiej chodzil z 60 niz z 40 ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem