[#1] prombelm z romem
Witam.
Nabyłem na Allegro kompletną, bielusią Amigę Magic. "Uszkodzoną" jak widniało w tytule za jedyne 120pln :). Faktycznie, po włączeniu zasilania zapala się dioda power i nic więcej. Podejrzewałem kostki ROM. Po wymianie na inne (niestety 3.0) komputerek ku mojej uciesze zabootował się prawidłowo. Nie dawały mi jednak spokoju padnięte, oryginalne kości 3.1 i zacząłem kombinować. Wsadziłem je do innej płyty (1D4)... i nic. Kilkukrotne włączanie i wyłączanie zasilania nie przynosiło efektu. W końcu zostawiłem Amigę z przypadkowo włączonym zasilaczem i zająłem się oględzinami mojej nowej śliczniutkiej obudowy. Po paru minutach prawie spadłem z krzesła słysząc znajomy klik floppa a na ekranie animację z nieskończoną liczbą dyskieteki!!! Wyłączam więc i włączam Amigę jeszcze raz. Znowu nic, ale tym razem przez 20 sekund. Po tym czasie Amiga uruchamia się prawidłowo. ROM zachowuje się identycznie również na płycie z oryginalnego zestawu. Skoro ROM jest sprawny, to co może powodować tak długi przestój przed uruchomieniem?

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#2] Re: prombelm z romem

@sebar27, post #1

Przy ROMach 3.1 jest oczekiwanie na dysk twardy. Jeśli go Amiga nie znajdzie to czeka, aż się rozkręci, jeśli nadal nic, to wtedy (po ok. 20 sek.) wstaje system. Jeśli podłączy się HD, to startuje od razu (no chyba, że HD długo sie rozkręca).
To oczekiwanie to normalne w tej wersji romów.

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 12:00
[#3] Re: prombelm z romem

@sebar27, post #1

Skoro ROM jest sprawny, to co może powodować tak długi przestój przed uruchomieniem?

Jezeli to rom 3.1, to brak HD. System czeka na zabootowanie sie twardego dysku.
Kick 3.0 startuje od razu (stad czesty problem z HD w kartach Apollo).

Dodane: Wloz dyskietke do flopa, powinna sie od razu odpalic jak przy 3.0. Jezeli nie, to moze rzeczywiscie kostki sa walniete. A moze po prostu poprzedni wlasciciel nie potrafil ich docisnac lub czegos tam i uznal A1200 za uszkodzona.

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 12:05
[#4] Re: prombelm z romem

@sebar27, post #1

Jezeli jest tak jak Koledzy powyzej pisza to nabyles fajna amige za "pare groszy". Sam posiadam ROM3.1, ale za cholere nie zaowazylem, ze cos "spowalnia" - moze przez to, ze "od zawsze" w zestawie mam HDD... . ;)

[#5] Re: prombelm z romem

@sebar27, post #1

tak jak pisal AS, tylko ze start trwa 30s

dodane:
Andrzeju jak sie wlozy dyskietke to rom 3.1 nie zabootuje sie jak 3.0 tylko i tak bedzie trzeba czekac

pamietam jak kupilem moja pierwsza a1200 z romem 3.1, odpalam wkladam dyskietke i nic, juz taki przerazony siedze przed monitorem, a tu nagle guru mi sie wyswietlilo (widocznie dyskietka juz byla walnieta) nie zapomne tego okrzyku radosci na widok bledu:D

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 12:15
[#6] Re: prombelm z romem

@Banderas, post #5

Było dokładnie tak, jak koledzy napisali. Po podłączeniu dysku Workbench wystartował po 3 sekundach :). Piękne dzięki za informacje OK

Mam jeszcze pytanko odnośnie płyt głównych. Która
z wersji była lepsza, tzn mniej usterkowa? W Amidze
by Commodore mam 1D4 a tej z Escomu B2.

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 12:39
[#7] Re: prombelm z romem

@Banderas, post #5

AHA. Chyba nigdy nie uzywalem tak naprawdę A1200 z 3.1 bez HD. :)
Pewnie tak jest, bo pamietam jak updejtowalem Flash w BPPC i po wyjeciu HD, troche nalezalo zaczekac az stacja dyskow ruszy. Myslalem jednak ze to czas na rozruch BlizzardaPPC. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem