[#1]
A600 i HDD podłączony na "gorąco"
mam problem z 600-tką. Szwagier podłączył mi przy włączonym komputerze HDD.Jak twierdzi od razu pojawiły się różne kolory na ekranie ( bardzo dużo w pionowych paskach szerokości kilku pixeli) i wyłączył komputer. Teraz amiga albo się nie załącza - czarny ekran, albo pokazuje żółty, albo czasem się załączy i wgra dyskietkę ( jesli jest w stacji) - jednak po ukazaniu się workbencha nie chce wczytać innej dyskietki - tak jakby stacja nie reagowała na zmianę dyskietki - z tej wgranej można korzystać.... Następna sprawa to myslałem że go ubije jak nie powiem co, bo Amiga wyposażona była w Apollo 630/40MHz/32MB FAST'u/ROM 3.1. Co ciekawe - przy zdjętej karcie turbo - w ogóle się nie załącza, a z założoną kartą czasem się załączy - jak to opisałem wcześniej, czasem te kolorki. Po sprawdzeniu na szczęście karta działa, ROM też. Pamięć też jest widziana. HDD działa. Podłączałem jeszcze dwie stacje sprawne na 100% - ten sam efekt - wczyta dyskietkę zaraz po włączeniu zasilania do poziomu workbencha i dalej można korzystać tylko z niej - żadnej innej nie widzi, nie sprawdza stacji itd itp. Czy coś się z płytą główną A600 stało ?? Czy są jakieś ogólne informacje co może się uszkodzić poprzez takie podłączenie dysku twardego? Aha noi nie działa na pewno klawiatura. Co do diodek - to nie wiem jak świecą ponieważ ich nie posiadam...
Ostatnia modyfikacja: 29.05.08 21:48