[#1] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)
Temat był poruszany na forum setki razy - zajrzyj do FAQ i wyszukiwarki.

Da radę - podpinasz pod (Win)UAE dysk twardy, uruchamiasz UAE z dyskietki Install (w przypadku AOS3.1), zakładasz partycje, formatujesz je i instalujesz OS. Pamiętaj, żeby w trakcie zakładania partycji zaznaczyć opcję "Bootable" przy partycji systemowej.
Masz Blizzarda, więc możesz zamapować ROM 3.1 za pomocą BlizKicka. Karta turbo jest niezbędna przy mapowaniu tego ROMu. Przyspieszenie takiego systemu związane jest z faktem, że rezyduje on w FAST, który ma kilkukrotnie krótsze czasy opóźnień przy odczycie niż kostki ROM. Nie powiedziałbym, że system po tej operacji (zmapowanie ROM do RAM) "hula". Po prostu funkcje zawarte w obrazie ROM wczytują się trochę szybciej - z tym, że im nowsza wersja systemu, tym mniej odwołań do ROMu, więc ta różnica na korzyść zmapowanego ROMu zmniejsza się wraz ze wzrostem numerku OSa.

Przy instalacji systemu metodą drag-drop trzeba pamiętać, żeby np. zawartość dyskietki FONTS: nie wrzucić bezpośrednio na partycję, tylko do katalogu FONTS na partycji systemowej. Startup-sequence i user-startup też nie da się zainstalować tą metodą (w przypadku, gdy masz AOS w wersji HD - prawidłowy startup-sequence jest ukryty na dyskietce Install i to nie jest ten, który znajduje się w S/Startup-Sequence). Jednak łatwiej jest zrobić to za pomocą installera znajdującego się na dyskietce Install.

czy zasilanie do adaptera CF idzie odrazu bezposrednio przez tasiemke?
Zależy jaką masz przelotkę IDE->CF. Te z 2,5" złączem podłączane przez 44 żyłową taśmę nie wymagają dodatkowego zasilania.

czy na romie 3.0 nie bedzie jaj z obsluga dysku/adaptera?
Nie - a w każdym razie co najwyżej takie same jak w przypadku zwykłego HD. Karta CF wpięta w tą przelotkę zachowuje się jak najzwyklejszy dysk (z głowicami, talerzami itd. To drugi typ pracy karty CF - pełna emulacja napędu IDE).

EDIT: Do Benedykta - jak mogłeś zamknąć mi wątek przed nosem, 5 minut klepałem odpowiedź... ;)

Ostatnia modyfikacja: 07.12.2008 14:30:38
[#2] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)

@APC74, post #1

mozna tez uzyc pakietu typu "amiga in a box" z aiab.amiga.sk - caly gotowy system, praktycznie do przekopiowania. nalezy jedynie poprawic ustawienia zeby uwzglednialy wlasny hardware
[#3] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)

@APC74, post #1

dzieki.
generalnie przegladalem 10 ostatnie stron forum, i nie widzialem podobnego tematu.
co do pomocy, przypuszczalem ze takie odpowiedzi beda na owe pytania, chcialem sie jednak upewnic czy dobrze mi sie wydaje na logike ;)

czyli dysk pod winda bedzie widoczny jako niesformatowany? nie bylem pewien czy UAE dokonuje operacji na dyskach bezposrednio. ciekawe co by zrobil, gdyby dyskiem byl katalog ;)

[#4] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)

@speedy, post #3

Skorzystaj z FAQ i wyszukiwarki - na głównej stronie PPA, pod boxem logowania. Takie pytania, jak Twoje padają przynajmniej raz w tygodniu - dlatego też zostały szczegółowo opisane w FAQ, w próżnej nadziei, że to pozwoli nie zaśmiecać forum ciągle tymi samymi pytaniami. Jak widać płonne to były nadzieje... :P
[#5] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)

@APC74, post #4

ludzie, krew mnie zaleje z tym dyskiem. takich jaj z partycjonowaniem/formatowaniem to od lat nie mialem.
nagooglowalem sie z dobre dwie godziny, dla osob ktore maja dokladnie ten sam problem, nikt odpowiedzi nie ma.
w czym rzecz?
dysk jest sprawny, 4 GB, podpiety pod najnowszy WinUAE jako urzadzenie/kanal "uae" (zasmiast scsi/ide), jest aktywny odczyt/zapis, uae uruchomione z parametem "-disableharddrivesafetycheck", rom sprawdzony 3.1, dyskietka install z 3.1 sprawdzona, w ustawieniach ikonki hdtoolboxa jest ustawiona zmienna uaehf.device.
uruchamiam hdtoolboxa, urzadzenie jest widziane jako unknown, wykrywam jego parametry, jest gitara, low level format i dupa error -5, ok, sproboje partycjonowania, dupa, ani stworzyc ani usunac... nic.
ok, niech mu bedzie, jedziem standardowe formatowanie dysku spod WB, ustawiam etykiete jako "HDD", daje pelnego formata, procenty leca, initializing... i komunikat "not a valid DOS disk".
spoko, ale etykieta "HDD" jest zapamietana nawet po restarcie, wejde na dysk i jestem, i co tam ze pusty i jednoczesnie 100% full, tworze nowy katalog i komunikat "volume HDD is not validated".
co jest do jasnej anielki z tym UAE?!? obsluguje w koncu te dyski bezposrednio czy nie?
nie wazne czy dysk byl wczesniej spartycjonowany czy nie, czy ma fata czy nie... efekt ten sam.
czy jest jakies narzedzie na PieCa ktore potrafi sformatowac dysk na system plikow FFS?
moze byc pod linuxa, choc wygodniej bylo by pod winde, poniewaz uzywam Debiana w wersji experimental i mam totalnie namieszane w systemie :D

[#6] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)

@speedy, post #5

a po co robisz low level format?
[#7] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)

@Valwit, post #6

> a po co robisz low level format?

juz dla jaj ;)

ja juz tego UAE wogole nie rozumiem. ostatecznie podpiolem dysk do prawdziwej Amigi i zatrybil... pod UAE nadal te same numery, zas pod linuxem otrzymalem informacje o niepoprawnej tablicy partycji i ze generalnie dysk nie zawiera zadnych partycji. podlaczam do prawdziwej Ami, sys mi startuje i mam dwie partycje ktore stworzylem pod UAE ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.12.2008 18:49:10
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem