[#9]
Re: Michael Cretu/Enigma + Amiga
@BULI,
post #7
Wiesz, no to chyba nie jest żadna "teoria spiskowa". Po prostu Pana Marka Pampucha czasami lekko ponosiło. Ja nie wierzę, że "brał ciężką kasę za promowanie na siłę czegośtam", na przykład kart z PPC do A1200 czy BVision.
No ale ponosiło go. Podawał plotki i niesprawdzone strzępy informacji w formie FAKTÓW DOKONANYCH. Przykład pierwszy z brzegu - "AGA GO" - czyli kości AGA dla Amigi 500. Nawet zapowiedział, że "niebawem na naszych łamach test". A przecież to "AGA GO" niue wyszło za fazę prototypu. Fakt, jakiś rok, czy dwa później, było sprostowanie.
I z wieloma rzeczami tak podobnie. Ot, dziś nudząc się w pracy przeglądałem numery MA i przeczytałem opis (bardzo ogólnikowy, to prawda, ale jednak) działania karty turbo z procesorem PPC. I stoi tam jak byk, że - "zdecydowana większość obecnego oprogramowania będzie korzystała z PPC; jeżeli zaś program będzie miał jakąś instrukcję gryzącą się z PPC, to się na mgnienie oka niezauważalne wręcz, przełączy na Motorolę".
No a przecież jest dokładnie odwrotnie, prawda? PPC spełniał rolę koprocesora li tylko.
Owszem, potem były już uczciwe, rzetelne opisy i testy kart z PPC. Ale znam ludzi, którym ta pierwsza informacja zapadła w pamieć. I znam ludzi, którzy po wywaleniu (wtedy, gdy to była nowinka, świeżynka i tak dalej) kupy kasy na rozbudowę swojej poczciwej A1200 - karta z PPC, tower Infinitiv, karta ze slotami Zorro - popadali w ciężką deprechę, bo się okazywało, że w praktyce nie jest tak zajefajnie, jak to podawał Magazyn Amiga.
No owszem, można powiedzieć, że sami sobie winni, bo było się dowiedzieć, poduczyć, podszkolić. Ale przecież nie każdy był rasowym informatykiem/hardwareowcem. Wielu pasjonatów po prostu kierowało się tym, co napisane było w MA. Wierzyli, bo czemuż by nie mieli wierzyć?
Się sam osobiście nie naciąłem. Owszem, kupiłem PPC, ale z z pełną świadomością, że może to mocno, mocno różnie (nie różowo) wyglądać. No ale już mój kumpel, wspólpracownik mój z mojej firmy, świetny infografik, jednak mało kumaty w hardware i informatyce jako takiej - kilka miesięcy po zainwestowaniu OGROMNEJ kasy w OGROMNĄ rozbudowę swojej A1200 przeklinał i Amigę, i PPC, i Marka Pampucha. I wyprzedawał za połowę tego, za co kupił, żeby mieć na porządnego Maka i solidnego PC.
O tak...
Z szacunkiem
Des