[#1] HCX Floppy emulator
Witam

szybka wiadomosc:

wlasnie dostalem pozwolenie od autora projektu na wykonanie 50 szt ww urzadzenia (wersjz ALTERA i USB)

ktos chetny >>

termin : koniec wrzesnia

wiecej tutaj http://torlus.com/floppy/index.php?en

Cena - przwiduje ok 300zl

[#2] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

Mógłbyś mi w skrócie i w prostym języku wyjaśnić co to jest??
[#3] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

widze, ze dla prawidlowej pracy wymaga to połączenia przez USB z pc, chyba, ze sie myle
mysle, ze lepsza byla by wersja na karte SD (cos jak sio2SD dla malego atari)

Ostatnia modyfikacja: 23.08.2009 21:06:11
[#4] Re: HCX Floppy emulator

@neo2k, post #3

na razie testuje rynek.

nie wiem ktora wersje wybiore..podobny naklad pracy/kosztow

w skrocie to emulator stacji dyskow

nie bawisz sie dyskeitkami tylko karta sd/ softem na pc

[#5] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #4

A zadziałałoby to z Amigą 1000- bo się do kupna przymierzam(szukam)??
[#6] Re: HCX Floppy emulator

@Dart_Mage2, post #5

Oczywiście Amigi 1000.
[#7] Re: HCX Floppy emulator

@Dart_Mage2, post #6

Powinno działać, bo pobieżne sprawdzenie serwisów z pinouts w nazwie nie wskazuje na jakieś róznice między gniazdem floppy w A1000 i reszcie Amig.

Inna sprawa, że zakładać ten wynalazek do A1000 - stosunkowo rzadkiej, najstarszej i najbardziej "hobbystycznej" ze wszystkich Amig? To trochę jakby kupić Forda T (jakby kto nie pamiętał - Ford T to legendarny samochód produkowany masowo w latach 1908-1928) i założyć centralny zamek :) ... niby się da, pewnie będzie większa wygoda, tylko jakoś to nie pasuje.
Do A500 to co innego (sam się przymierzam).

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 08:05:52
[#8] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

300 PLN trochę sporawo, będą zniżki dla studentów? ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 10:06:45
[#9] Re: HCX Floppy emulator

@Bagheera, post #8

Chipu FPGA ALTERY to ja za dużo na polskim rynku nie widziałem, jeśli chodzi o wersję SD to tam jak dobrze kojarzę jest już znacznie bardziej popularny PIC, choć wyświetlacz LED swoje będzie kosztował...ale realnie to i tak będzie sporo mniej niż 300zł :)
[#10] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

A to cudo jest całe złożone sprawne i od razu gotowe do użycia, można je ustawić jako DF1, bo przyszła mi myśl ,żeby to do zewnętrznej stacji włożyć, oczywiście flopa wyjąć????
Jest jakieś zabezpieczenie transakcji np. aukcja na allegro czy coś??
[#11] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

Ja bym się na to pisał. Szczególnie na rozwiązanie z kartą SD.

[#12] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

Ultimate 1544 na C64 ma sens, ale w wypadku Amigi tylko 500/1000 przy braku PCMCIA i HDD. To moja opinia, ale liczę na argumenty za takim rozwiązaniem. A może się skuszę.
[#13] Re: HCX Floppy emulator

@Robo, post #12

Jeśli dobrze rozumiem, to dzięki temu emulatorowi będę mógł bezpośrednio odpalać obrazy dyskietek. To według Ciebie rozwiązanie bez sensu?

[#14] Re: HCX Floppy emulator

@frywolny_marian, post #13

Ma sens przy A500, ale do A600 i 1200 bezproblemowo podłączysz HDD i Whdload, a w najgorszym przypadku przegrasz adf z hdd na dyskietke 3.5
[#15] Re: HCX Floppy emulator

@Robo, post #14

Mam WHDLoad i HDD. Tyle, że mam też setki dyskietek, których dni są już policzone. Warto byłoby zachować ich zawartość i komfortowo używać na prawdziwej Amidze. Samemu installera WHDLoad nie jestem w stanie zrobić.

[#16] Re: HCX Floppy emulator

@Dart_Mage2, post #10

Dart_Mage2 napisał(a):

> A to cudo jest całe złożone sprawne i od razu gotowe do użycia,
> można je ustawić jako DF1, bo przyszła mi myśl ,żeby to do
> zewnętrznej stacji włożyć, oczywiście flopa wyjąć????
> Jest jakieś zabezpieczenie transakcji np. aukcja na allegro czy
> coś??

W dalszym ciągu czekam na odpowiedź na moje pytanie.
[#17] Re: HCX Floppy emulator

@Dart_Mage2, post #16

Największy sens ma po prostu zamówienie jakiejś tam liczby płytek pod ten układ z picem...
Cena płytki nie powinna przekroczyć 150 zł jeżeli będzie zamawiało 10 osób,a czym więcej się zamówi tym taniej :]. Reszta układu jest banalna do złożenia nawet dla osoby która niemiała nigdy kontaktu z lutownicą OK .

Można też napisać na forum atariarea, tam tez będzie paru chętnych na taką płytkę(do Steków).
Trzeba po prostu sie zmobilizować.
Kiedyś sam coś takiego organizowałem, ale wszystko uhmn, źle temat padł po prostu, padła organizacja, brak czasu czy coś...

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 10:58:21

O widze, że już zalozyles temat na forum atarowiec.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 11:00:35
[#18] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

Czy to działa tak, że mogę na karte SD wrzucić kilka plikow ADF, włoźyć ją do emulatora a potem jakimś przyciskiem zmieniać wirtualne dyski np "do przodu" i "do tyłu"? Dodatkowo po podłączeniu kabla USB mieć możliwość zmiany zawartości karty? Czy tylko 1 karta SD = 1 obraz dyskietki i konieczne jest podtrzymywanie połączenia USB z PC?

[#19] Re: HCX Floppy emulator

@pong777, post #18

LOL, czegoś chyba nie zrozumiałeś...
Jest jedno urządzenie które jest tylko na karty SD, a drugie takie że z przez usb podłączasz do grzyba i ładujesz obrazy dyskietek odpowiednim programem.

P.S. Możesz na kartę SD wsadzić więcej jak jeden obraz dysku, i wybierać konkretnego adfa za pomocą przycisków i ekranu...

[#20] Re: HCX Floppy emulator

@arti4-92, post #19

ok. widze ze nie dojdziemy do porozumiania.. robie wersje z karta SD

1. cena - jeszcze nie znam...zobaczymy - cena czesci + cos dla skladajacego

2. bedzie na allegro jak skoncze w cenie +10%
3. Info sie pojawi na mojej www : http://www.mmj.pl/~lotharek/atari/

[#21] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #20

A działa to jako DF1 lub DF2 zamiast DF0???

[#22] Re: HCX Floppy emulator

@Dart_Mage2, post #21

To jest * emulator stacji dyskietek, podłączasz go gdzie chcesz(tak trudno to ogarnąć??)...

[#23] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #20

W takim razie składam wstępną rezerwację na wersję z SD.

[#24] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #20

Bardzo fajny pomysł. Używam czegoś podobnego z moim Atari 65XE (mowa o SIO2SD) i myślę, że to rewelacyjna sprawa, chociaż wolałbym, żeby ktoś zrobił cosik podobnego dla C64. Ponoć "na zachodnie" jest już takie cudo, ale cena jest dosyć zaporowa więc gdyby powstał rodzimy odpowiednik to kupiłbym z zamkniętymi oczami :)

[#25] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

i ja też bym reflektował na wersje SD, konkretnie się określę po poznaniu ceny.
[#26] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #20

Dobrze by było, gdybyś choć w przybliżeniu określił cenę emulatora. Trudno w chwili obecnej składać jakieś deklaracje.

[#27] Re: HCX Floppy emulator

@frywolny_marian, post #26

Nie za bardzo znalazłem w polskich sklepach tego PICa, a nie wiem który z obecnych by tam zamiast niego mógł podejść, ale rodzinka 18Fxxx to ponad 10zł/szt jak nic. LCD będzie najdroższym elementem, reszta to taniocha (no może płytka parę złotych). Całość zamknęłaby się z powodzeniem w okolicach 100zł z drobną robocizną wliczoną.
[#28] Re: HCX Floppy emulator

@abcdef, post #27

i taka cena bylaby do zakceptowania
[#29] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

Lotharek, czy ten projekt jeszcze aktualny, bo nie widzę odzewu z twojej strony? Jeśli o mnie chodzi to jak najbardziej jestem zainteresowany i cena 300zł jest całkowicie do zaakceptowania (nie sugeruj się tym, że "można taniej , lepiej" itd...). Interesuje mnie wersja na karty SD, żeby można było w łatwy sposób przenosić dane do RAMu Amigi.

Daj znak życia :P bo projekt jest do pchnięcia, a najlepiej umówmy się na jakieś spotkanko z *y i pogadamy o konkretach (daleko do siebie nie mamy ;) ).

Pozdrawiam

Azzorek

[#30] Re: HCX Floppy emulator

@abcdef, post #27

za cene oscylujaca w okolicach 100-150 zl biore SD :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem