[#1] Pogięło mnie na Amigę
Witam

Pogięło mnie na Amigę, tak jak w temacie. Szukam aktualnie jakiejś ciekawej A1200 po ibajach. W drodze jest już PPC, kupiona od szamana z execa.

Zastanawiam się czy rozglądać się za BVision. W sumie na Ami będę chciał sobie pogrzebać w łorkbenczu, pograć może czasem, posiedzieć na digiboosterze i takie tam. Gdybym kupił BVision to zyskam komfort pracy pod łorkbenczem ale za to w gierki nie popykam (nie chcę mi się bawić w podłączanie pod tv i takie tam).

Pojawia się parę pytań. Czy warto ładować kasę w Indivision lub jakiś podobny scandoubler? Czy są jakieś rozwiązania zewnętrzne które możecie polecić?

Czy na AGA jest szansa żebym chociaż wypróbował klasycznego MOSa?

EDIT: Aha, dodam że nie interesują mnie rozwiązania typu mediator czy wsadzanie Ami w wieżę. Chcę pozostać przy kanapce :)

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2009 21:30:27
[#2] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #1

Czy na AGA jest szansa żebym chociaż wypróbował klasycznego MOSa?

Niestety,MorphOS nie działa na kostkach AGA
Raczej tylko BVizja lub sloty G-Rex z VooDoo 3,4,5 i coś tam jeszcze (jakieś SISy 6238 itp oraz Permedia2)

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2009 21:50:07
[#3] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #1

no faktycznie Cię pogięło :P

a tak na poważnie to skoro do mosa masz pega to może do ami lepiej kupić medka, do medka karte tv i podlaczyć age pod karte tv

[#4] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #1

witaj w klubie :) mam A1200D PPC 060 ..do demek jest zajebista :S

[#5] Re: Pogięło mnie na Amigę

@rzookol, post #3

Cholera czas zaktualizować stopkę. Peg należy teraz do Sordana którego z czerwonego zamieniłem na niebieskiego :)

Hmm. Znaleźć obecnie Bvision jest trochę trudniej. Gdybym jeszcze do tego dołożył scandoublera to powstaje następny problem - przełączanie kabelków.. Czy Bvision ma złącze 9 pinowe czy 15?

[#6] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #5

a w czym problem kupic LCD z wejsciem Composite video ? i podpiac Amige przez VGA i PAL.

[#7] Re: Pogięło mnie na Amigę

@HOŁDYS, post #6

Problem taki że już mam LCDka, który jest podpięty też pod mini. Nie chcę kolejnego monitora. Nie wiem nawet gdzie tą Ami zmieszczę ;)

[#8] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #5

Czy Bvision ma złącze 9 pinowe czy 15?

Standardowy D-Sub czyli 15pin
[#9] Re: Pogięło mnie na Amigę

@waldiamiga, post #8

Chyba jednak skończę na scandoublerze i AGAcie :) Kiedyś 64 kolory mi starczały to teraz też wystarczą ;) Grafiki robić nie będę, więc raczej BVision odpada, szczególnie że chce uniknąć przełączania kabelków.

Jaki system zainstalować pod takim konfigiem? Wydaje mi się że OS3.9 będzie odpowiednim rozwiązaniem skoro MOS nie pójdzie bez BVision a OS4.0, z tego co mówił Sordan, na takim konfigu to tylko do przesuwania okien się nadaje.

Czy mając twardego 2,5 cala w środku, scandoubler i ppc, czy byłbym w stanie jeszcze zmieścić slim cd do tego?

No i jaki scandoubler polecacie?

[#10] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #9

http://allegro.pl/item725037801_amiga_1200_super_zestaw_okazja.html
Jak szukasz Amigi1200 to ja mam na sprzedaż, w tym zestawie masz także CF jako dysk(mniej poboru prądu) oraz CF na PCMCIA- podobno wygodny transfer danych.

[#11] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Dart_Mage2, post #10

Dzięki, widziałem tę aukcję. Do tego jednak dojdzie spory koszt wysyłki z Polski. Do tego chciałem troszkę lepszy stan wizualny (w sensie bez lekkich pożółknięć) i z zamontowanym twardzielem bo nie chce mi się bawić w kupowanie pierdółek jeszcze bo to zwiększa koszty i czas.

Na angielskim ebayu jest parę ofert które mnie interesują i w sumie może wyjść mi taniej niż Twoja aukcja :)

[#12] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #1

Zastanawiam się czy rozglądać się za BVision.

Bezwzględnie tak! Praca na Ami z PPC i z AGĄ jest jak jazda Ferrari po kocich łbach.
[#13] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #9

Jeśli masz TV LCD jak piszesz to nie ma problemu i żadnego przełączania kabelków - można podłączyć antenowe i VGA (większość nowych TV LCD posiada je). Oczywiście do VGA wypada mieć np. BVision. Miałem tak przez pewien czas i dawało rade.

[#14] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #1

Ostatnio ogladalem telewizory lcd w "real", ciekawe ze znalazlem 1 ktory mial normalne wejscie monitorowe z podpisem vga. Chyba by sie naprawde nadawal do Ami?

[#15] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Daclaw, post #12

Być może coś źle zrozumiałem, ale czy jest możliwe wsadzenie BPPC+BVision do nieowieżowanej Amigi?

[#16] Re: Pogięło mnie na Amigę

@mailman, post #15

U mnie sie to udalo, razem z hdd i cd slim
[#17] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Koyot1222, post #14

W Samsulngu LE40A656 też jest wejście VGA i myślę, że znalazłoby się więcej telewizorów tym wejściem niż tylko ten 1 :P

[#18] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Adrian_GTC, post #17

W Samsulngu LE40A656 też jest wejście VGA i myślę, że znalazłoby się więcej telewizorów tym wejściem niż tylko ten 1

Prawie każdy telewizor LCD czy PDP ma D-Suba czyli popularne VGA.

ale czy jest możliwe wsadzenie BPPC+BVision do nieowieżowanej Amigi?

Chyba pierwszą osobą która to wypróbowała był...Marek Pampuch,tyle że on miał jeszcze Fast-Ate.

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2009 09:13:30
[#19] Re: Pogięło mnie na Amigę

@waldiamiga, post #18

Z fate ciezko upchnac w desktopie razem z bvision, trzeba pod nia wsadzic 2 podstawki zeby sprzety ze soba nie kolidowaly, a fastata na podstawkach nie miesci sie w desktopie- jest za wysoka
[#20] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Count Grishnak, post #19

i to sie nazywa kanapka :D

jednak ma swoj urok ..wizualnie przypomina klasyka z 1992 r ..
a mozliwosciami komputer z 2000 r

[#21] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Count Grishnak, post #19

Count Grishnak napisał(a):

> Z fate ciezko upchnac w desktopie razem z bvision, trzeba pod
> nia wsadzic 2 podstawki zeby sprzety ze soba nie kolidowaly, a
> fastata na podstawkach nie miesci sie w desktopie- jest za
> wysoka

da się, trzeba jedną kosć romu na kabelkach wyprowadzić i styknie.

[#22] Re: Pogięło mnie na Amigę

@mailman, post #15

TAK! Jest to możliwe, ponieważ te karty zostały tak zaprojektowane, aby się zmieściły.

Ile jeszcze razy trzeba to będzie powtarzać? ;)
[#23] Re: Pogięło mnie na Amigę

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

:) robiles to? Tam naprawde jest walka na milimetry
[#24] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Count Grishnak, post #23

robilem. juz nie przesadzaj z tymi milimetrami, to juz zlacze ide na plycie ma mniejszy rozstaw, a juz nie jedna zwykla tasme przylutowalem bezposrednio do tego zlocza na plycie, ale to stare dzieje.

[#25] Re: Pogięło mnie na Amigę

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Nie chodzi mi o rozstaw kostki rom tylko o wysokosc faty na podstawce, nie jestem przekonany czy na kablu by sie zmiescila, a co do hardkorowego lutowania tasm to zobacz w graffiti co zrobilem z fastata:) - dzialala:)
[#26] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Count Grishnak, post #23

PPC z BVIsion się zmieści. Na 100%. Z Fast-ATA też, tylko należy dodać podstawkę lub dwie pod ROMy , aby kontroler FAST-ATA podnieść nieco do góry (jak już zostało wcześniej to wskazane). Ja u siebie wymieniłem podstawki pod ROMY w płycie głównej na precyzyjne. Nie ma wtedy problemu z wypadaniem FAST-ATY. Siedzi dobrze i nie są potrzebne opaski samozaciskowe.

[#27] Re: Pogięło mnie na Amigę

@cichym, post #26

ech ja tez mam precyzyjne, jak wlozysz podstawke lub dwie to fastata bedzie wypychac klawisze do gory i nie ma szans na skrecenie obudowy
[#28] Re: Pogięło mnie na Amigę

@pampers, post #9

pampers nie jest problemem upchniecie tych wszystkich rozszerzen w miniaturowej obudowie zaprojektowanej do czego innego przez Commodore...

problemy dopiero beda jak bedziesz chcial to zasilic napieciem ... a jak ci sie uda.. jak to schlodzic zeby sie nie przegrzewalo .. i tu sa prawdziwe schody do nieba :D

POWODZENIA OK

[#29] Re: Pogięło mnie na Amigę

@Count Grishnak, post #27

Musiales cos zle zmontowac. Ja od wielu lat mam podstawki pod Fastate, a bezposrednio nad nia jest zamontowany cd slim i nic nie wypycha klawiatury.

[#30] Re: Pogięło mnie na Amigę

@HOŁDYS, post #28

Weź Hołdys nie strasz :)

Wychodzi na to, że narazie zatrzymam się na kupnie scandoublera. Chciałbym też wrzucić do Ami slimcd. Jakieś rady w tych tematach?

Aha, jaki dysk będzie pasował do A1200? Czy udźwignie dysk UltraAta100 czy musi być to jednak Fast Ata, które trochę ciężko dostać..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem