[#1]
HTC/Android i amigowa scena
Dzisiaj firma HTC uwolniła źródła kerneli systemów telefonów HTC Dream (G1), Magic i Hero. Ściągnąłem to z ciekawości, bo chciałem zobaczyć jak wyglądają źródła kerneli najnowocześniejszego systemu mobilnego. Całość mnie zabiła - 264MB czystego ANSI C (ani bajta w C++). Kupa nieobkomentowanego kodu. Niesamowite wrażenie. :) Dzisiejsi typowi korporacyjni obiektowi prgramiści nawet czytać tego kodu już nie potrafią. :) Przepiękny kawał czystego ANSI C. Jeszcze nie mogę się podnieść z wrażenia. No ale wracam do tematu...
Explorując źródła kernela HTC Dream (G1) trafiłem na plik c2p.c [katalog "drivers/video/"]. Zainteresowała mnie nazwa, bo z oczywistych względów wydała mi się jakaś taka amigowa (chunky to planar) więc ciekawości zerknąłem. I co? I intuicja mnie nie myliła. Już w komentarzu na początku pliku odnalazłem amigowe klimaty.
/*
* Fast C2P (Chunky-to-Planar) Conversion
*
* Copyright (C) 2003 Geert Uytterhoeven
*
* NOTES:
* - This code was inspired by Scout's C2P tutorial
* - It assumes to run on a big endian system
*
* This file is subject to the terms and conditions of the GNU General Public
* License. See the file COPYING in the main directory of this archive
* for more details.
*/
I oto jest dowód, że dorobek amigowej sceny (Scout C2P) jest wykorzystywany w tworzeniu najnowocześniejszego systemu operacyjnego dla urządzeń mobilnych. :) Scout chyba każdemu obił się o uszy (Exit Planet Dust, Showbase Shape).
Siedzę w pracy a poczułem się jak w domu. I to w domu wiele lat temu... :)
modyfikacja: 23.10.2009 13:06:07
Jak się poszuka w tych źródłach słowa "amiga" to jest kupa znalezionych rzeczy przy okazji np.: zorro.h, amigaffs.h, SCSI, a4000t.c, a3000.c, dmasound_paula.c, amimouse.c (atarimouse.c też jest), z2ram.c, amiserial.c, cd32.txt, joystick.txt, ppc_asm.h, apollo_defconfig, pcmcia.c, chipram.c, sx1_defconfig....
To ma być kernel HTC Android? :D
Ostatnia modyfikacja: 23.10.2009 13:25:40