[#1] Dokumentacja układów AMIGI
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Mam pytanie do was w sprawie dokumentacji technicznej układów Amigi.
Kto obecnie wedle waszej wiedzy jest właścicielem praw do całego hardwar-u Amigi?
Zadaje je ponieważ od niedawna zaangażowałem się w rozwój Minimig. Z moim wieloletnim przyjacielem Gorzygą złożyliśmy pierwszą sztukę z sukcesem (działa aż miło).
Utrzymuje kontakt z Jakubem Bednarskim który z zapałem rozwija core-a do Minimig.
Jak do tej pory rozwój Minimig i innych emulatorów jest rozwijany na podstawie instrukcji jak programować pod sprzęt Amigi. Jest to ciężka praca bo wielu rzeczy trzeba się domyśla lub po prostu tworzyć od nowa. Dostęp do tej dokumentacji był by niesamowitą pomocą. Jeśli dokumentacja ta jeszcze w ogóle istnieje.
[#2] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #1

Jeśli dokumentacja ta jeszcze w ogóle istnieje.

Istnieje.

[#3] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@APC74, post #2

Ostatnio miał Gierek :)

[#4] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@Dorian3d, post #3

Może to pytanie z kosmosu ale nie koniecznie trzeba z niego żartować
[#5] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #4

Pytanie dobre napisałem co wiedziałem :)

[#6] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@Dorian3d, post #5

Amiga zademonstrowana została w 1984r. Pierwszym demem miała być liczona w czasie rzeczywistym obracająca się trójwymiarowa, teksturowana kula (dzisiaj znany symbol amigi). Twórcami Amigi była grupa 3 ludzi z Jayem Minerem na czele. Już na pierwszym pokazie zaszokowała wszystkich wspaniałymi możliwościami graficznymi i muzycznymi. Jednak aby projekt mógł być ukończony potrzebna była znaczna suma pieniędzy. O prawa do firmy Amiga inc. walczyły dwie korporacje: Atari i Commodore. Commodore zaoferował jednak dużo bardziej atrakcyjną ofertę. Pierwszym seryjnie produkowanym modelem była Commodore Amiga 1000. Wyszła do produkcji w 1985 roku. W 1987 zastąpiona zastała dwoma nowymi modelami: A500 (przeznaczona na rynek komputerów domowych) i A2000 jako komputer profesjonalny. Kontynuacją linii A2000 była A2500,która jako model przejściowy pomiedzy A2000 i A3000 szybko znikła z rynku. 1990 roku Commodore zaprezentował wyposażoną w nowy system operacyjny i kości graficzne A3000. W tym czasie A500 zrobiła nisamowitą karierę jako komputer domowy i doczekała się ulepszonej wersji A500+. W1992 roku zaprzestano produkcji A500 i A500+ wprowadzając nowy model A600. Przez cały ten czas możliwości graficzne nie uległy większym zmianom, co powodowało ostrą krytykę. Aby zadowolić swoich klientów opracowano nowy chipset AGA, który znalazł miejsce w nowej generacji amig - A1200 (komputer domowy) i A4000 (komputer profesjonalny). Poważnym błedem polityki Commodore był brak dobrej reklamy komputerów amiga. Firma ta inwestowała i rozwijała linie komputerów CommodorePC, jednak napływ tanich klonów z Tajwanu spowodował że dział ten zaczął przynosić ogromne straty. Gwoździem do trumny firmy Commodore okazały się laptopy PC. Okazały się one zupełną klapą, pomimo że firma zainwestowała w nie olbrzymie ilości pieniędzy. Sprzedanie linii PC Acerowi nie było w stanie uratować Commodore i w 1994r. firma ogłosiła upadek. Na deskach projektantów zostały niedokończone rewelacyjne układy AAA-chipset i 16-bitowe procesory dzwiękowe i wyposażona w PowerPC i potężny układ DSP Amiga 5000. O prawa do amigi ubiegało się wiele firm, z których wygrał ESCOM. Powstała firma Amiga Technologies miała za zadanie rozwinąć ten pion komputerów, jednak kłopoty finansowe ESCOMU i jego bankructwo zniweczyły te projekty. Obecnie Amiga jest własnością Amiga inc. Prowadzona jest tam produkcja A1200 i A4000T lecz fani amigi z niecierpliwością oczekują nowego modelu który możliwościami nie ustępowałby dzisiejszym PC-tom. Możnaby przypuszczać, że gdyby Amiga była własnością nie tak nieudolnej firmy jak Commodore jej losy potoczyłyby się inaczej.Wspaniałe możliwości tego komputera sprawiły, że opanował on rynek zarówno komputerów domowych jak i profesjonalnych stacji graficznych, stanowiąc tanią alternatywę dla komputerów Silicon Graphics. To właśnie amiga była (i jest) przez wiele lat stosowana w telewizji. Właściwie na każdej stacji znaleźć można prezentacje ze scali czy lightwave. Amiga stała się też wspaniałym narzędziem dla scenowców i muzyków. Fani tego komputera twierdzą że sprzęt ten ma duszę i chyba się nie mylą gdyż komputer ten pomimo zaawansowanego wieku nadal może szokować, chociażby pełnym multitaskingiem a grono jego fanów nie maleje.

http://jw-amigowiec.w.interia.pl/Historia.html

Ostatnia modyfikacja: 16.11.2009 18:23:47
[#7] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@Dorian3d, post #6

http://www.amiga.com/

[#8] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #1

Uwazam ze dokumentacja taka instnieje na pewno, tyle ze bedzie bardzo trudno dostepna.
Podejrzewam ze nie bedzie tego na zadnym torrencie nawet. O ile nie przepadla gdzies w czelusciach archiwum firmy Commodore.
[#9] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@Phibrizzo, post #8

Ale z tego co się orientuje to istniała dokumentacja serwisowa. Może trzeba uderzyć np. do Elboxu może oni coś takiego będą posiadać? Choć inna sprawa że to może się wam na wiele nie zdać.

[#10] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@APC74, post #2

To ja może trochę rozwinę moją poprzednią wypowiedź...
Dokumentacja taka istnieje i jest do pobrania w necie. Natrafiłem na nią przypadkiem kilka miesięcy temu, gdy szukałem szczegółowego opisu chipów Amigi na moją stronę. Jest raczej nielegalna, więc linka nie dostaniecie - pomęczcie się tą chwilę z Google... ;)

[#11] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@APC74, post #10

Nie ma to jak enigmatycznie napisać: "HA HA HA MAM ALE NIE DAM"... APC74 już lepiej nie pisz że masz, bo panowie w kominiarkach wpadną i zamkną w ciemnicy... staniesz się męczennikiem za chipset :)

Dołączę się do pierwszego posta ale z inną kwestią. Poszukuję kompletnej biblioteki podzespołów do Amigi do Eagle 5.x. Ślęczę już od dłuższego czasu nad Agnusami, bo kombinuję przeróbkę 2MB do CDTV, prace mają się na ukończeniu jednak do powstania prototypu przydało by się to i owo. Jeżeli ktokolwiek ma chociażby dokumentacje do Agnusów z układem sygnałów proszę o kontakt na priv, weryfikacja to takie przyjemne zajęcie... można czasem jakiego bug'a znaleźć :)

Ostatnia modyfikacja: 16.11.2009 22:40:45
[#12] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@magiel, post #11

Sam myslalem nad takim ukladem. Jesli chodzi Ci o rozpis wyprowadzen to jedyny sposob jaki znam to porownanie schematow np A500 z A500+.
[#13] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #1

Dokumentacji - w sensie "tradycyjnych" datasheetów - to nawet nie próbuj szukać. Nie ma jej (no, może poza szczątkami na stronie Dave Haynie'ego).
W ogóle Commodore zawsze ten temat olewało. Nawet w czasach przedAmigowych - takie VIA 6522 (które było kupowane przez wiele firm) doczekało się datasheetu po kilku latach...

Serwisówki są na sieci - google bez problemu pokaże gdzie. Ale też to są tylko schematy+partlista i kilka słów na pożegnanie. Można również kupić kserówki - ja tak zrobiłem w zamierzchłych czasach w pewniej firmie, która co tydzień pojawia się na Wolumenie ;)
Powiem tak - serwisówka od komodorowskiej stacji 1541 była o niebo lepsza niż serwisówki Amigowe :P

Prawa do hardware-u ? Może i ktoś ma. Ale pewnie w ramach tych praw mają tylko schemat i może PCB :P Bo dane z Commodore Semiconductor Group to chyba jednak przepadły. Razem z pewnym Vaxem na którym Commodore trzymało "wszystko a nawet jeszcze więcej"...

Co do Eagle'a - wujek Google podpowiada mi, że na stronie
http://www.gb97816.homepage.t-online.de/projekte.htm jest trochę stuffu amigowego (schematy i PCB) - np. "nowa" wersja A1000, dopałka do niej itp itd.

[#14] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@konrad_0x42, post #13

Obawiam się konrad_0x42 że możesz mieć racje. Ale na pewno istniała dokumentacja papierowa tych układów. Tylko czy ma ją Amiga Inc?
Po mojemu chyba po tylu latach zdecydowała by się ją opublikować.
W tej chwili nie ma w niej jakiś niesamowitych technologi które należało by chronić. Ale to moje zdanie. Jeśli jest takowa to można mieć nadzieje że jakoś legalnie lub pół legalnie wycieknie. Chyba żeby skierować oficjalne pismo społeczności amigowej by choć cześć odtajniła.

Jeśli ktoś czegoś szuka polecam
URL : http://eab.whdownload.com
Username: amiga
Password: eab
[#15] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #14

To co napisał Konrad trzyma się kupy, bo inaczej być nie może. Zasadniczo w USA jak coś pada i ktoś ma ochotę na technologię to albo ją skupuje i topi w pobliskim bajorze albo modyfikuje i generuje na tym ciężkie miliony dolarów. Zasadniczo w momencie upadku CSG przepadło wszystko, niestety z tego co doszedłem firma, która kupiła CSG też wyciągnęła kopyta. Apropos 6522 to są one montowane np w konsolach VECTREX i starych Apple'ach... oraz wielu innych :)

Wracając do porównań schematów itd itd... to co jest do ściągnięcia jest tak podłej jakości, że wręcz nieczytelne. Ewentualna pomyłka może skończyć się przysłowiowym grillem, więc szkoda by było zdewastować sobie ukochany sprzęt.

W chwili obecnej mam zaprojektowany układ na 4 kościach 512kB wydłubanych z ze starego S3Trio na PCI, jeżeli znajdę czas przeprojektuję logikę pod PALa bo w chwili obecnej jest to kilka dyskretnych scalaczków SMD :) + oczywiście PAL Agnusek z A500+.

I tak na koniec, czy ktoś zna miejsce gdzie kupić wtyk PLCC84 do montażu przewlekanego (bynajmniej nie podstawkę PLCC84 bo tego jest od wyboru do koloru). Mam kilka źródeł ale koszty mogą przewyższać AGNUSOWY wynalazek made in DCE.

[#16] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #1

Zaciekawił mnie ten temat i zacząłem trochę grzebać w necie - na razie znalazłem dokumentację układu GAYLE:
http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=16255&d=1206368942
Szukam dalej. O ile pamiętam to na końcu instrukcji od Amigi 500 też były schematy i opis sygnałów poszczególnych układów.

O tu jest tego więcej:
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/schematics/body_schematics.html

MC68020 user manual:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheets2/14/1441081_1.pdf

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 11:09:04

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 11:34:35

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 11:36:39
[#17] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #1

A tu linki do "Microprocessors User Manual" dla procesorów z rodziny 68xxx:
http://www.amiga-stuff.com/hardware/mc68000.html

Polecam link "User's Manual (PDF)" oraz "Programmer's Reference Manual"

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 12:23:23
[#18] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@magiel, post #15

I tak na koniec, czy ktoś zna miejsce gdzie kupić wtyk PLCC84 do montażu przewlekanego

Bedzie z tym duzy problem. Raczej Ci nie pomoge ale moge cos podpowiedziec.
Sam do celow testowych wykonalem taki wtyk jednak do monatrzu SMD. Poprostu wykonalem go z uszkodzonego ukladu w obudowie PLCC84.
Usnalem rdzen ukladu wiercac cienkim wiertlem w odleglosci ok 5 mm od krawedzi. Nastepnie dokladnie wyszlifowalem pilnikiem srodek aby usunac jakiekolwiek zwarcia jakie mogly powstac miedzy sciezkami.
Nozki trzeba wyprostowac calkowicie do pionu tak aby byly przylutowane to plytki prostopadle. Czesto tez trzeba lekko zeszlifowac gorna strone ukladu aby wchodzil glebiej w podstawek.

Oczywiscie takie rozwiazanie nie gwarantuje ze bedzie sie sprawowal idealnie gdyz podstawki sa roznego rodzaju: jedna glebokie a inne plytkie.
Przy glebokich zdarza sie ze tak wykonany wtyk zostanie wypchniety do gory przez sprezynujace styki w podstawce.
[#19] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #1

Znalazłem też schematy do różnych modeli Amigi na Elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=361044&start=0&sid=626ab772626f8b94e81a7c1b70c38052

Jednak aby pobrać schemat trzeba być zalogowanym i mieć kilka punktów na koncie - punkty otrzymujemy za wysłane posty, wersja dla leniwych - punkty można doładować przez sms. Pobrałem na próbę schemat do A1200 i jest tam m. in. opis sygnałów na nóżkach GAYLE, ALICE oraz LISA.

[#20] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@Nightmare777, post #19

W imieniu dżeza dziękuję wszystkim za rzeczowe odpowiedzi. Na pewno część dokumentacji z linków się przyda. Jeżeli chodzi o procesory Motoroli, to z tego co pamiętam, dżez posiada dokumentację w postaci papierowej, jeszcze z czasów jak Motorola przysyłała gratis do domu opasłe tomy opisujące jej produkty :) Myślę, że bardziej przydała by mu się bardziej szczegółowa dokumentacja chipsetu - np. schematy wnętrza specjalizowanych układów Amigi rozbitych na poszczególne bramki - pozwoliło by to na praktycznie 100% zgodność jeżeli upchało by się taki "schemat" w fpga. Dodatkowo wydajność takiego rozwiązania była by o wiele lepsza niż dotychczasowa emulacja chipsetu Amigi w Minimig. Jednak moim zdaniem taka dokumentacja już nie istnieje...

[#21] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@magiel, post #11

Panowie w kominiarkach mnie nie zamkną, bo tego nie ściągałem - niby po co mi schematy blokowe chipów itd. Potwierdziłem jedynie pytanie, czy takowa dokumentacja istnieje. A jeżeli kogoś przerasta obsługa Google, to może niech się zajmie uprawą pietruszki, czy innymi nieobciążającymi umysłowo zajęciami.

[#22] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@APC74, post #21

Schematy blokowe układów to tylko uogólnienie budowy tych układu i na ich podstawie nie da się ich wyprodukować. Stanowią jedynie wskazówkę. Ci co wiedzą o co chodzi zdają sobie sprawę że schemat blokowy może i często posiada kilka poziomów. Najniższy to poziom bramek logicznych (choć ci co zajmują się projektowaniem chipów mogą stwierdzi że najniższy to poziom rozbicia bramek na poszczególne tranzystory). Jednak poziom tranzystorów nie jest wymagany by w 100% odtworzyć dany układ w kości FPGA. Najczęściej schemat blokowy to ruska matrioszka gdzie w każdym bloku chowa się wiele innych. Osobiście z zaciekawieniem obserwuje rozwój projektu NatAmi ale ze strachem w oczach liczę jego cenę. Niestety będzie wysoka, wie to każdy kto w swoim zakresie złożył Minimiga.
Osobiście uważam że projekt Minimig ma największe szanse żeby przetrwać. Tkwi jeszcze w nim sporo potencjału i przy stosunkowo niedrogich modyfikacjach uda się z niego wyciągnąć całkiem niezłą namiastkę kości AGA. A jako byłego kodera scenowego interesuje mnie najbardziej by w tej namiastce agi zaimplementować tryb chunky. Jeśli chodzi o Amiga Inc. to wątpię żeby z pod jej ręki cokolwiek ciekawego wyszło. Rynek jest teraz inny i musiał by być to mega rewolucyjny sprzęt oraz system. Dziś nie wystarczy człowiek ze wspaniałą wizją i kilku napalonych inżynierów którzy plątaniną przewodów połączą kilka set układów TTL. W dzisiejszych czasach świetnie spełniają to zadanie układy FPGA. Niestety te które pracują z częstotliwością GHz są piekielnie drogie i nie jedna firma miała by problem z ich zakupieniem. Z tą dokumentacją czy bez niej da się wiele jeszcze zrobić. Nam chodzi o to by uratować trochę starego ducha Amigi a przy okazji świetnie się przy tym bawić. Sam osobiście stwierdziłem że Minimig będzie dla mnie najlepszą platformą do nauki języka Verilog i może przy okazji dołożę swoje 5zł do podtrzymania życia starego sprzętu z którym spędziłem tyle czasu.

Pozdrawiam i dziękuję za obecne informacji i przyszłe na tym poście.

P.S. - APC74 błagam trochę pokory miej w sobie
[#23] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #22

Dżez - a ile Cię wyniósł ten MiniMig ? I czy to była wersja "bazowa" czy z dodatkami ?

[#24] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@konrad_0x42, post #23

Dla wersji bazowej koszt samych elementów to około 500 zł. Po za tym koszt elementów to nie wszystko jeszcze dochodzą problemy z pozyskiwaniem niektórych elementów na polskim rynku. To przede wszystkim 68k w wersji 3.3v oraz pamięci w organizacji 512kx16 z których produkcji wycofało się parę firm. Tego typu układu FPGA też jest obecny w niewielu firmach ale jest z nim stosunkowo najmniejszy problem. Potem problem z poskładaniem wszystkiego do kupy. Jeśli ktoś nigdy wcześniej nie montował układów z tak małym rastrem stanowczo odradzam. Pyzatym wszystkim to fajna zabawa dla posiadających praktykę choć trochę czasochłonna bo samo złożenie to około pół dnia roboty. Mam dostęp do firm które by mi sporo elementów SMD położyło na automatach ale nawet dla mnie nie chcą się bawić w partie mniejszą niż 20 szt. Tak więc trzeba robić to z reki. Aha zapomniał bym koszt wykonania płytki drukowanej to około 400 złotych dodatkowo bo żadna firma nie wykona tylko jednej sztuki ponieważ mają określone rozmiary formatki produkcyjnej. I zamiast jednej płytki dostajemy 4 szt. za które trzeba zapłaci oraz za wykonanie dokumentacji produkcyjnej za, którą płaci się na szczęście tylko raz.
[#25] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #22

Schematy blokowe układów to tylko uogólnienie budowy tych układu i na ich podstawie nie da się ich wyprodukować. Stanowią jedynie wskazówkę.

Wstrząsające. Gdybyś raczył przeczytać ze zrozumieniem mojego poprzedniego posta (ostatecznie krótki był) to zauważyłbyś może fragment "...po co mi schematy blokowe chipów itd.", oraz to, że było to tylko gdybanie na temat zawartości - bo jak już pisałem, nie ściągałem tego dokumentu.

Ci co wiedzą o co chodzi zdają sobie sprawę że schemat blokowy może i często posiada kilka poziomów...

Przerabiałem projektowanie, produkcję a nawet sam wykonałem jakiegoś prymitywa (którego musiałem "zaprogramować") na "laborkach" z układów scalonych, więc śmiało zaliczam siebie do tych "co wiedzą".

APC74 błagam trochę pokory miej w sobie

Nie widzę po temu żadnego powodu.

Reszta Twojego postu mnie nudzi, więc się do niej nie odniosę.

[#26] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@dżez, post #24

Dobra, dobra - jednego już mam zlutowanego i działającego, drugi czeka na zimę i dobrą fazę na lutowanie ;)
PCB z Nusimu, elementy od Kuby.

Jak już skończę SIDa (6581) w FPGA, to wrzucę na swojego Nexysa2 (S3E1200) Minimiga z procem TG68. A500, 68000@50-60MHz ( coś mniej więcej taką wydajność ma TG68 ) + 16 M RAMu.

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2009 20:55:29
[#27] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@APC74, post #25

Zapodawaj linka, bo się nie chce nam szukać ;)
Jak już obejrzymy, to powiemy czy jeszcze coś pamiętasz ze studiów :P

[#28] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@konrad_0x42, post #26

http://cgi.ebay.co.uk/Commodore-Amiga-A3000-Factory-Schematics-RARE_W0QQitemZ190349989003QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item2c51be548b

patrzcie to znalazłem na ebay.co.uk

coś to pomoże?
[#29] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@atom3k, post #28

To samo,tyle że zeskanowane leży w downloadzie dużego portalu zajmującego się elektroniką.

[#30] Re: Dokumentacja układów AMIGI

@waldiamiga, post #29

aha

no to sorki, wydawalo mi sie, ze przypadkiem cos ciekawego i przydatnego znalazlem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem