[#1] Awaria monitora
Noż kurna jego mać...

Hasałem sobie radośnie po zawartości dysku jednej z moich kilku Amig i nagle monitor Philips, bodajże 8833-II (na szczęście jeden z dwóch jakie mam), postanowił popełnić harakiri. Coś tam się chlusnęło, coś tam się zapadło, zrobiło "pyk", piardło bez żenady, po czym ekran zgasł, a z czeluści wyświetlacza zaczął dobiegać grobowy głos: "Przybyłem, aby was zapier..."..., Sory nie ta bajka..., ...z czeluści monitora zaczęło dobiegać dość wysokie buczenie. Czym prędzej odłączyłem ten stary kufer od szamadła.

To raczej standardowa awaria. Nie jest to pierwszy monitor, który tak się na moich oczach załatwił, z tym że wczesniej, w przypadku pecetowych monitów, ani mi zależało na naprawie, ani na wiedzy co się właściwie stało, teraz sobię pluje w pysk, bo ten akurat egzemplarz, co zrozumiałe w naszym sympatycznym towarzystwie, ma dla mnie wartość tak użytkową, jak i kolekcjonersko-sentymentalną. I zanim będę się z nim wlókł przez całe miasto do magików od rtv, chciałbym zapytać, co mogło się spierniczyć i czy do uratowania to jest. Jak mówię, awaria standardowa i pewnie nie jeden z Was z czymś takim się zetknął.

Ostatnia modyfikacja: 25.12.2009 02:01:04

Ostatnia modyfikacja: 25.12.2009 02:01:42
[#2] Re: Awaria monitora

@q800, post #1

Prawdopodobną usterką może być uszkodzenie transformatora WN.

Monitor jest do naprawienia.

Czy dźwięk jest ? Może też być uszkodzenie przetwornicy zasilającej.

[#3] Re: Awaria monitora

@q800, post #1

Mnie padł powielacz, 120 zetów i po problemie. Fachowiec powiedział, że udało mu się ostatni z Wrocławia sprowadzić.

[#4] Re: Awaria monitora

@Olek, post #3

Pewnie "Poltronic". Mają dużo asortymentu, nawet ciężko dostępne końcówki mocy (np. do zlikwidowanego juz Technicsa)

Duży wybór traf jest też w monsterze w Krakowie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem