[#1] Delfina A1200 Problem
Witam. Mam dziwny problem z kartą Delfina podpiętą pod port zegara w A1200 (konfiguracja w stopce postu). Podczas odtwarzania dźwięku z częstotliwością większą niż 32kHz w głośnikach mocno słyszalny jest "szum" komputera - czyli piski, trzaski, zmieniające się w zależności od tego co w danej chwili robi Amiga - słuchać dysk, to jak poruszam myszką, otwieranie okien na pulpicie też jest słyszalne w dźwięku - ogólnie jest to bardzo uciążliwe. Nawet jak nic nie jest odtwarzane, a karta jest w trybie 48k to są zakłócenia - wystarczy że ją przełączę na 32k problem znika - piękna cisza w głośnikach i wszystko gra jak należy. Miał ktoś do czynienia z takim problemem? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

PS. Dodam, że bawiłem się trybami AGA i zmiana na DBPal lub Multiscan nic nie pomogła.

Ostatnia modyfikacja: 25.12.2009 19:50:55
[#2] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #1

Masz do tej karty podłączony "przelotowo" dźwięk z Pauli? Jeśli tak, to popraw ekranowanie kabla łączącego a jeśli nie pomoże, to usuń ekran.
[#3] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #1

Podobne objawy miałem z DelfinąFlipper podłączoną w A4000T do karty sieciowej X-Surf 2. Niestety nie udało mi się ich wyeliminować, a jakiś czas później spaliłem kartę sieciową (buu...). Co prawda za jakiś czas kupiłem kolejnego X-Surfa w wersji 3, ale od tamtej pory nie podłączałemtych kart, wkładając w sloty DelifinęLite, która spisuje się bez zarzutu. Muszę wrócić do tematu.

[#4] Re: Delfina A1200 Problem

@Deftronic/..., post #3

Zamiast pomocy zapodałeś opowieść z "mchu i poproci" ?

[#5] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #1

Gorzyga: sorka że nie na temat, ale chciałem zapytać czy delfina wejdzie razem z ppc, bppc, fast ata w desktopie czy to raczej niemożliwe?

[#6] Re: Delfina A1200 Problem

@aMifan, post #4

Fakt. Sorry.

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 10:37:59
[#7] Re: Delfina A1200 Problem

@pampers, post #5

Jest to możliwe, nawet z CD slimowym. Ja miałem tylko inny problem, bo chciałem jeszcze zmieścić USB, a obie karty są pod port zegara. Niestety nie znalazłem rozgałęzienia tego portu.

[#8] Re: Delfina A1200 Problem

@AS, post #7

Ja mam coś takiego
http://www.amigaworld.de/blog/hardware/amiga-1200-clockport-expander/

1200 Clockport Expander

tu koleś pokazuje jak to działa
http://www.youtube.com/watch?v=kCXn-3i8v-Q

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 11:15:24
[#9] Re: Delfina A1200 Problem

@Dorian3d, post #8

Fajne!!! Szkoda, że jak szukałem takiej przejściówki to wtedy nie było. Powiedz, gdzie teraz można ją kupić?

[#10] Re: Delfina A1200 Problem

@AS, post #9

Koszt 15 e
http://www.amigaworld.de/kontakt/

[#11] Re: Delfina A1200 Problem

@Dorian3d, post #10

Dziękuję!

A w sprawie tematu, to wygląda mi na złe ekranowanie kabli, lub problem ze sterownikiem. A powiedz, czy trzaski występują tylko w jakimś programie muzycznym, czy pod samym systemem także? Ponadto powiedz, czy problem występuje (jak pisze Dacław w poście 2) gdy odłączysz Paulę od karty.

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 11:51:11
[#12] Re: Delfina A1200 Problem

@Daclaw, post #2

Niestety, zakłócenia są także bez podłączonej Pauliny - bezpośrednio z wyjść chinchowych karty. Dziwne jest to, że przy 32kHz jest ok... Wydaje mi się jak by te przydźwięki wchodziły "po zasilaniu", ale to że przy niektórych częstotliwościach jest ok, to mnie całkiem zbija z tropu.

Problem występuje cały czas, nawet jak karta nie gra. Szumy zaczynają się podczas startu systemu (wtedy gdy z user-startup uruchamia się program inicjiujący kartę - bodajże delfmem). I tak jak pisałem, przełączenie pracy na 32kHz likwiduje całkowicie szumy - jednak praca w tej częstotliwości miksowania mnie nie zadowala, szczególnie że chciałbym posłuchać mp3 w 44.1kHz...

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 11:54:11
[#13] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #12

A jak masz rozwiązane zasilanie, może spadek napięcia? Czy masz zasilacz podłączony tylko pod gniazdo, czy jeszcze gdzieś zasiloną płytę?

[#14] Re: Delfina A1200 Problem

@AS, post #13

Zasilanie jest w porządku, mam obudowę EBox z zasilaczem 200W (po remoncie, wymienione wszystkie kondensatory elektrolityczne na nowe, porządne low esr).

[#15] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #12

Na tej stronie znalazłem ciekawą rzeczy dotyczącą właśnie Delfiny:

http://utilitybase.com/article/show/2007/04/05/222/Delfina

3 Initialization Bug

Description: This bug seems to appear only in Amigas equipped with 68040
or 68060 CPU while using delfina.library version 4.13 or earlier. The
usual symptom of the 'initialization' bug is a random freeze effect on
startup.

Cause: The cause of the bug is unknown. It may be a hardware or software
bug.

Fix: This bug can be fixed with DelfInit.

U ciebie nie zamraża systemu na starcie, ale może ten DelfInit jakoś pomoże

[#16] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #14

A pogrzeb jeszcze w sterownikach, popodmieniaj, powyłączaj. Może jest jakiś błąd w którymś? Nic innego mi do głowy nie przychodzi.

[#17] Re: Delfina A1200 Problem

@AS, post #16

Dzięki Panowie za podpowiedzi - będę kombinował kierując się Waszymi podpowiedziami i dam znać, czy udało się uzyskać jakąś poprawę.

[#18] Re: Delfina A1200 Problem

@AS, post #16

Powtórzę - mi się nie udało tych szumów zlikwidować. Początkowo sądziłem, że to wynik podłączenia do dobrego wzmacniacza, dobrymi kablami (lepsze niż zwykłe chinche). Nic z tego. DelInit - rozwiązuje (przynajmniej u mnie) tylko problem braku lub też wieszania się systemu podczas inicjacji karty. Szumy słychać stale, a każdy odczyt hd generuje kolejne. Szkoda, bo karta dużo lepiej radzi sobie z odtwarzaniem wielokanałowych modułów niż wersja Lite. Powiem szczerze, że sądziłem iż zakłócenia są generowane dużą ilością różnych kart pracujących w mojej A4000T (w końcu karta generalnie była projektowana pod A1200). Cóż, okazuje się że nie w tym tkwi problem.

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 12:27:30
[#19] Re: Delfina A1200 Problem

@Deftronic/..., post #18

Cóż, będzie trzeba przynajmniej spróbować powalczyć :) Szkoda, żeby karta leżała i się marnowała, chociaż szczerze mówiąc nie jest za bardzo mi potrzebna, ale dostałem ją w zestawie :)

[#20] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #19

To jak Ci się znudzi, wiesz gdzie mnie szukać :)

[#21] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #1

Niestety niewiele mogę pomóc, ale z opisu wynika że "brudy" z clock bus idą do Delfiny.
Co to takiego te "brudy"?

Kilka razy podłączyłem oscyloskop do szyny adresowej i szyny danych na złączu rozszerzeń pod klapką w A1200.
Widok przeraził mnie...
Zamiast ładnych prostokątów o stromych zboczach które znamy z książek zobaczyłem sieczkę ze szpilkami, zębami piły i.t.p.
I tylko gdzieniegdzie błysnął ładny prostokąt.

I myślę że tutaj jest to samo; te szpilki i inne brudy na szynach danych clockport idą do układu Delfiny i w jakiś sposób przechodzą z części cyfrowej do analogowej.

Jak pisał Deftronic takiego czegoś wyeliminować sposobem programowym praktycznie nie sposób.
Teoretycznie można bawić się i wstawić bufor pomiędzy A1200 a Delfiną który z "brudnego" sygnału cyfrowego zrobi ładne prostokąty, no ale nie każdy coś takiego zrobi.
[#22] Re: Delfina A1200 Problem

@stachu100, post #21

Stachu100, tę kartę podłącza się w Amidze 1200 pod port zegara. Możesz sprawdzić oscyloskopem jak tam się prezentuje sygnał?

Opss, nie doczytałem, ale widzę, że właśnie sprawdziłeś ten port.

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 19:21:59
[#23] Re: Delfina A1200 Problem

@stachu100, post #21

W tym wszystkim dziwi mnie tylko jedno - zmiana częstotliwości próbkowania na mniejszą praktycznie całkiem niweluje te zakłócenia. Przyglądałem się trochę karcie, zasilanie praktycznie jest od razu pociągnięte z clockportu, bez żadnych stabilizatorów, czy nawet filtrów LC, z drugiej strony w karcie nie ma na wyjściu żadnych wzmacniaczy operacyjnych - dźwięk wychodzi prosto z przetwornika... Wydaje mi się, że to nie jest kwestia "złego" sygnału cyfrowego, a kwestia zakłócania dźwięku już po wyjściu analogowym.

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 20:26:16
[#24] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #23

zmiana częstotliwości próbkowania na mniejszą praktycznie całkiem niweluje te zakłócenia.

Bo obcina też górne pasmo częstotliwości przenoszone przez kartę. Widocznie te szumy mają częstotliwość powyżej 16 kHz.

Widzę jeszcze dwie możliwości:

1) zakłócenia przenoszą się przez sieć elektryczną, dlatego proponuję odseparować komputer od wzmacniacza z tej strony. Czyli zastosować porządną listwę filtrującą do kompa albo lepiej UPS, ewentualnie podłączyć oba urządzenia do innych gniazdek i faz. Warto też zadbać o uziemienie kompa i wzmacniacza.

2) nieużywane wejścia karty są sprzężone z wyjściem. Musi istnieć jakiś program-mikser do karty. Ustaw za jego pomocą czułość wszystkich wejść na minimum.

P.S. Miałem ten sam problem z Toccatą i rozwiązałem go przez usunięcie ekranu z kabla łączącego kartę z Paulą, stąd moja pierwsza rada.
[#25] Re: Delfina A1200 Problem

@gorzyga, post #23

Mi się zdaje, że występuje tutaj jakaś składowa, która dostaje się na wyjście analogowe, być może słabo filtrowane zasilanie albo generalnie zły layout płytki drukowanej, która w specyficznych warunkach działa jak antena i łapie śmieci. Być może zasilanie scalaków jest słabo filtrowane, są jakieś zdjęcia tej płytki? (sam się przekonałem jak ważne jest filtrowanie zasilania (blokowanie) przy głównych scalakach gdy próbowałem odpalić rozszerzenie 9.5Mb do A600 i nie przylutowałem 4 kondensatorków 100nF przy głównym układzie scalonym przez co pamięć działała jak uszkodzona)

Sprawdź tez ekran czy jest dobrze podłączony, tzn musi być podłączony z jednej strony tylko, ewentualnie usuń go jak poprzednicy wspominali.

Podobny efekt miałem kiedyś w PC, praca dysku czy nawet ruszanie myszką objawiało się generowaniem takiego jakby brzęczenia w głośnikach jak używałem wbudowanej karty muzycznej.

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 20:59:24
[#26] Re: Delfina A1200 Problem

@Daclaw, post #24

Jak będę miał trochę czasu to się biorę za sprawdzanie. Dużo tych szumów jest ponad 16kHz na pewno, ale część (furgotanie dysku, dźwięk przy otwieraniu okien itp) jest poniżej tej częstotliwości. Podobną przypadłość miałem w pececie, gdy dorobiłem sobie wzmacniacz słuchawkowy i zasiliłem go z 12V wtyczki zasilacza.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

[#27] Re: Delfina A1200 Problem

@Daclaw, post #24

1) zakłócenia przenoszą się przez sieć elektryczną, dlatego proponuję odseparować komputer od wzmacniacza z tej strony. Czyli zastosować porządną listwę filtrującą do kompa albo lepiej UPS, ewentualnie podłączyć oba urządzenia do innych gniazdek i faz. Warto też zadbać o uziemienie kompa i wzmacniacza.

U mnie to nie pomogło. Wszystko jest podpięte pod dobre listwy. Sprzętu nie uziemiałem (na PC wszystko jest OK oraz na DelfinieLite).

[#28] Re: Delfina A1200 Problem

@Deftronic/..., post #27

A dopasowałeś rezystancje wyjściowe do wzmacniacza jak drut tu leży problem.
[#29] Re: Delfina A1200 Problem

@Dziadziomiecio, post #28

A ja z innej trochę beczki: delfinę można używać do sprzętowego dekodowania mp3 przez jakiś odpowiedni device. A czy jest jakaś biblioteka mpega, która by używała sprzętowego dekodowania? Czy przy odtwarzaniu mp3 na delfinie korzysta ona z AHI i muli w ten sposób proca 68k?

[#30] Re: Delfina A1200 Problem

@radzik, post #29

http://aminet.net/package/mus/play/dmdev
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem