[#1] Ktoś to wytłumaczy ?
http://www.youtube.com/watch?v=W__azIhy4kE&feature=related

Ktoś to wytłumaczy - bo nie czaje ?

[#2] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #1

No, 2x NetSurf.

[#3] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@11MASTEr, post #2

Netsurf nie ma wyświetlanej listy odwiedzonych już stron i kart, więc to raczej nie jest 2x Netsurf

[#4] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #3

O co chodzi z tym RDP na amidze? Ten firefox jest uruchomiony przez pulpit zdalny?

[#5] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@rafgc, post #4

No właśnie jak ten firefox działa na Ami ?

[#6] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #5

Jeszcze go nie ma, więc ciężko cokolwiek powiedzieć.

[#7] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@rafgc, post #4

RDP to może być skrót od Remote Desktop, czyli zdalny pulpit...

[#8] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #5

Przez program zwany RDesktop, czyli "pulpit zdalny".

[#9] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@radzik, post #8

To jest program na Ami czy na Winde ? Kurcze bo w sumie używam emulatora Ami do normalnej pracy więc dla mnie była by to bomba, odpalić firefoxa na blacie Ami :D:D:D:D:D:D:D:D

Tylko jak ??????

Ostatnia modyfikacja: 17.01.2010 18:48:49
[#10] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #9

alez bardzo prosto.
Uruchamiasz na PC serwer VNC a na Amidze klienta i masz juz FIREFOX na Workbenchu
[#11] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Norbert, post #10

To jest to: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=80111f21-d48d-426e-96c2-08aa2bd23a49&displaylang=en ??

Rozumiem, że wszystko konfiguruje się w tym programie i nic oprócz systemu i kompa nie potrzeba ? Przed zainstalowaniem jeszcze zapytam, jak uruchamia się klienta na Ami skoro ten program jest na Winde ?

Czy tak można uruchomić tez inne aplikacje ?

Ostatnia modyfikacja: 17.01.2010 19:09:34
[#12] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #11

Na Amige jest klient i serwer VNC.
Windows nie ma monopolu na oprogramowanie :D
[#13] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #11

Remote Desktop czy też inne rozwiązania typu VNC czy PC Anywhere działają na tym samym patencie. Siedząc przy jednym komputerze (np. przy Amidze), uruchamiasz program j.w., który otwiera Ci okienko, w którym podglądasz co się dzieje na innym komputerze (np. PC, który stoi w drugim pokoju lub na drugiej półkuli). Możesz uruchamiać programy na tamtym komputerze bez potrzeby podchodzenia do niego (tzw. zdalne sterowanie), możesz przenosić pliki. Dla laika może to wyglądać jak uruchamianie pecetowych aplikacji na Amidze (i odwrotnie), ale tak naprawdę to tak nie jest.

[#14] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #11

Pod windą instalujesz np. serwer TightVNC, pod Ami instalujesz TwinVNC i możesz "odpalać" Firefoxa, Office itd.
Więcej o VNC na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/VNC

[#15] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@APC74, post #14

Ja np. w tej chwili siedząc przy Efice komentuję spod Opery 10 - uruchomionej na pececie w pracy. Z pecetem łączę się za pomocą MorphOS-owego klienta RDesktop. Na łączu 5 Mbit/s bardzo przyzwoicie to chodzi, praca w OpenOffice jest prawie identyczna jak bezpośrednio przy pececie.

[#16] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Grzegorz Kraszewski, post #15

A RDesktop działa też z innmi VNC, czy trzeba mieć Windę Pro aby skorzystać?

[#17] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

A jeśli chcę tą metodą uruchomić coś z Windowsa na AmiKIT ( oba systemy na jednym kompie ) ?

Ktoś poda jakiś link do jakiegoś klienta pod Os 3.9 ? I może co polecacie pod Winde - tak aby dobrze to współgrało ?

[#18] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #17

Tak to chyba nie będzie działać, choć mogę się mylić.

[#19] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

Krashan a jest możliwe korzystanie z vnc w taki sposób że operacje wykonywane na sterowanym komputerze są niewidoczne na monitorze w czasie ich wykonywania?

[#20] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@pampers, post #19

przez klienta RDP jest to mozliwe.
przez VNC nie, no chyba ze wylaczysz monitor .
[#21] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@mailman, post #18

Czyli mogę uruchamiać programy na swojej Amidze z komputera PC który jest np. u mnie w pracy? Czy ten komputer musi być włączony i połączony z internetem ?

[#22] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #21

Mleko napisał(a):

> Czyli mogę uruchamiać programy na swojej Amidze z komputera PC
> który jest np. u mnie w pracy? Czy ten komputer musi być
> włączony i połączony z internetem ?

nie nie musi. w magiczny sposób bez prądu będzie działał :P

[#23] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@ZimA, post #22

Czyli jesli się nie myle rozwiązuje to pare problemów z barakiem softu na Classica - chociażby Mozilla ?

Panowie jeszcze raz się zapytam...

Najpierw instaluje na wybranym PC ustawiam wsio jade do domu i odpalam klienta VNC na Ami, konfiguruje i działa ?

TO W TAKIM WIELKIM SKRUCIE :)

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 17:19:30
[#24] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #23

Optymista.
Zdalny pulpit testowałem kiedyś na PC stojących w jednej sieci lokalnej, działało.
Jeśli teraz sobie do tego dodasz przeraźliwie wolną kartę sieciową, równie wolne wyświetlanie grafiki i przesyłanie danych przez internet to ja zdecydowanie tracę ochotę na taką zabawę.

Pozdrawiam
[#25] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Mleko, post #23

Czyli jesli się nie myle rozwiązuje to pare problemów z barakiem softu na Classica - chociażby Mozilla ?

Nie, bo nadal potrzebujesz dwóch komputerów (Amiga i PC) połączonych z internetem lub w jakąś sieć lokalną. Tak naprawdę uruchamiasz okienko z podglądem tego, co się dzieje na PC. Program uruchamiasz na PC tylko, że sterujesz uruchomieniem programu na Amidze. Program nadal działa na PC, a ty przez okienko na blacie (lub osobny ekran, ale nie wspólny z Amigą) możesz się tym bawić. Jak napisał Radekf, jeżeli jesteś w stanie przełknąć spowolnienia, to można się tym bawić (chyba, że masz niesamowicie szybką sieć).

[#26] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@RadoslawF, post #24

Zdalny pulpit wykorzystuję na co dzień, między pecetami w sieci 100Mbit i 54Mbit wifi, nie narzekam.
[#27] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@mailman, post #25

To w takim razie można się tym tylko pobawić bo na neo nie uzyskam raczej żadnej rewelacji

[#28] Re: Ktoś to wytłumaczy ?

@Norbert, post #10

Wrong! Nie VNC a RDP.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem