[#1] A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)
Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem tego zacnego forum i chciałbym się przywitać zaczynając jak to zwykle pewnie bywa od... pytania :)

Mam od dłuższego czasu A1200 z rozszerzeniem Blizzard 1230IV (chyba 16MB tam wpakowałem) i postanowiłem uruchomić tam coś więcej jak WB 3.1 i WHDLoad :) Ogólnie strasznie podobają mi się te ładniejsze wersje systemów niż standardowy 3.1 i zastanawiam się czy nie przesiąść się na coś wyżej.

Moje pytanie brzmi czym różnią się tak naprawdę te wersje systemów (3.1, 3.5, 3.9) i który tak naprawdę warto zainstalować.

Drugie moje pytanie odnosi się do sposobu zainstalowania WB 3.5 i 3.9. Obydwa systemy są wydane na nośniku CD, a o ile dobrze mi wiadomo Ami nie potrafi bootować z CD (chyba że kick 3.1 coś zmienia, ja posiadam obecnie wersję 3.0)

Z Amigą styczność mam od roku... 1993 z mniejszymi, lub większymi przerwami, ale ogólnie bardziej interesowałem się graniem i wspominaniem starych dobrych czasów. Niedawno naszło mnie żeby coś więcej osiągnąć w tej dziedzinie, stad mój zamiar zasypywania Was wszystkich pytaniami, jeśli oczywiście pozwolicie mi na to ;)
[#2] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #1

Bootować z CD nie trzeba, bo system instaluje się z poziomu załadowanego systemu 3.1

[#3] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@pampers, post #2

Albo z dyskietki startowej. Tak czy siak cena za OS 3.9 to bodaj 200 zł, a 3.1 z grubsza można do takiego stanu jak 3.9 dopowadzić. Jednym z lepszych przykładów jest ClassicWB (wpisz w google).

[#4] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@radzik, post #3

Ja też głosuję za classic wb, niedawno mnie ktoś tu zachęcił i chwalę. Masz kilka wersji do wyboru, dopasuj odpowiednią dla siebie. Generalnie wcale nie ustępuje WB39.

[#5] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@xtro, post #4

Właśnie też zastanawiałem się nad wyborem jakiegoś "składańca". Widzę na stronie Classica, że jest sporo różnych bajerów, ale głównie chodzi mi o skonfigurowanego multiboota. A jak jest w tym przypadku z softem z wb 3.1 - są poinstalowane jakieś "złatkowane" libsy i ewentualnie jakieś zamienniki oryginalnych poleceń itp.? Widzę, że jest to na Scalosie, idzie przywyknąć?

[#6] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #1

Ja mogę polecić AmigaSys 4 AGA
http://amigasys.extra.hu/amiga.html
Ma zestaw programów bardzo ładnie skonfigurowanych. Sprawia, że praca na Ami staje się naprawdę szybka i łatwa. Nie obciąża mocno sprzętu. Na klasyku mam tą samą kartę turbo więc spokojnie mogę polecić. A na 3.5 czy 3.9 trzeba trochę jednak uszczuplić portfelik... Niebawem wersja 5 zobaczymy coś pozmieniają :)

[#7] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #1

kwaku85 napisał(a):

> Drugie moje pytanie odnosi się do sposobu zainstalowania WB 3.5
> i 3.9. Obydwa systemy są wydane na nośniku CD, a o ile dobrze
> mi wiadomo Ami nie potrafi bootować z CD (chyba że kick 3.1 coś
> zmienia, ja posiadam obecnie wersję 3.0)

Amiga potrafi bootować z CD. Potrzebny minimum ROM3.1 albo dobra karta turbo. Zresztą aby odpalić instalację z CDRomu nie trzeba bootować się z tego CDRomu. Instalkę uruchamia się spod starszej wersji systemu. Ale potrzebujesz na początek wsadzić do Amigi ROM3.1.
[#8] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@pong777, post #6

Muszę niestety przyznać że nie przypadł mi do gustu wygląd tej... nakładki. Mnie zależy na takim wyglądzie WB, jaki jest w wersji 3.5/3.9.

WB jest drogi (prawie tyle co Win XP), ale w przeciwieństwie do Winzgrozy na WB nie żal mi tak bardzo kasy wydać. Trzeba wspomagać rozwój naszej platformy

Sprawdzę jak wygląda classicWB. Przeglądając pobieżnie opisy poszczególnych wersji WB widać sporo poprawek i dodatków w nich zawartych, myślicie że "połatanie" WB 3.1 do stanu 3.5/3.9 to taki dobry pomysł? WB 3.5 ciężko znaleźć, obawiam się że tej wersji w ogóle nie uda mi się kupić.
[#9] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #8

AmigaSys 4 AGA jest całkiem przyjemne, no ale to kwestia gustu...
AOS 3.5 albo AOS3.9 możesz kupić na zagranicznych portalach amigowych za ok. 20-50EUR (w zależności od pośpiechu sprzedającego).
No ale musisz uzbroić się w cierpliwość.
[#10] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@stachu100, post #9

Kupujac OS 3.9 wspomagasz co najwyzej kogos, komu sie juz amigowanie znudzilo ;)

[#11] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #1

3.1 nie różni się wizualnie od 3.0, w praktyce ma poprawiony błąd widoczny przy pracy z kartą graficzną pod CGXem.
W 3.5 i 3.9 jest już więcej nowości ale do zainstalowania wymagają kicka 3.1 (może być mapowany) i oba kiepsko wyglądają w naturalnej rozdziałce 640x256.
Dobrze wyglądają w rozdzielczościach w których jest kwadratowy piksel czyli minimum 640x480 i wyższych.
Nie radził bym tez się bawić w te systemy bez karty turbo.

Pozdrawiam
[#12] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #8

Pisz do eFunZine. Na allegro ostatnio poszły 2 sztuki 3.5. Może wyglądowo ASys 4 Aga to nie cudo to fakt ale ze względu praktycznego jest OK
DO OS 3.9 potrzebujesz ROMu 3.1 a to wydatek rzędu 50-100 PLN ew mapuj, bo Twoje turbo to potrafi.

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 09:28:34
[#13] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@pong777, post #12

A jak wygląda mapowanie Kicka?? Czy można ewentualnie nadpisać istniejący ROM, chociażby na jakimś programatorze? Ogólnie mam profesjonalny serwis elektroniczny, ale kicka jeszcze nigdy nie dotykałem. Na alledrogo jest kick 3.1, ale gość ma jedną kość, a widziałem że kick w A1200 jest w 2 kościach.

Wracając do 3.9 to czy przypadkiem po zainstalowaniu tego systemu moja Ami na 030/50 nie dostanie zawału?

Nie ukrywam że biegły specjalnie nie jestem w kwestii wyszukiwania sterowników, bibliotek, plików itp do poszczególnych programów, więc takie "ulepszanie" bajt po bajcie WB 3.1 może mi troszkę nastręczyć problemów :(

Czy WB 3.5 i 3.9 to taka większa aktualizacja WB 3.1 że instaluje się jedną na drugą? Ogólnie zastanawia mnie czy jest możliwość przerobienia Kicka, żeby startował z CD, było by to duże ułatwienie dla instalacji WB. W końcu CDTV i CD32 dają sobie z tym radę :)

Zapytam czy warto zainstalować WB powyżej 3.1, czy rzeczywiście te systemy są lepsze od 3.1?
[#14] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@_arti, post #10

Nie zgadzam się !
Właśnie kupuje system 3,9 nowy na Vesalia Computer.
I zamierzam go zarejestrować i pościągać poprawki.

[#15] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #13

3.5 i 3.9 są lepsze od 3.0/3.1. Poprawiają błędy i dodają nowe funkcjonalności. Małym problemem może być instalacja systemu z CD.

Ja jednak polecam zainstalowanie ClassicWB albo AmigaSYS. To są prekonfugurowane systemy, połatane, ustawione, i ładne. Ja na swojej Amidze używam AmigaSYS3 i jestem zadowolony. Musiał bym spędzić mnóstwo czasu na łataniu i konfiguracji i poznawaniu systemu, by rozbudować goły 3.1 do postaci AmigaSYS, a tak mam to już gotowe.

Rom możesz albo kupić nowy, albo zostawić 3.0, i programowo mapować do pamięci 3.1. Wtedy będzie można zainstalować 3.9. AmigaSYS wymaga do instalacji dyskietek z systemem 3.0/3.1. Później można zgrać aktualizacje z płyty 3.5/3.9.

Całość instalacji można przeprowadzić na PC z dyskiem lub kartąCF podpiętą pod winUAE, a potem tylko podłączyć w Amidze. Będzie działać.

Wydaje mi się, że jak nie jesteś obeznany dobrze z systemem, to po bojach z konfiguracją 3.0/3.1 zainteresujesz się ASYS albo CWB.

[#16] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #13

ROM mapujesz przez np. BlizKick. A rom do Ami 1200 ma faktycznie dwie kości, cena to około 100 zł.
OS 3.9 całkiem dobrze śmiga na 030, ja generalnie instalowałem go na 020, 4 MB Fastu i też było ok, więc na 030/50 powinni być dobrze. Co do wspomagania Amigi, to kupno 3.9 raczej wspomoże tylko sprzedającego, z tego co się orientuje Hyperion nie ma zysku z tego systemu. Jednak zaletą 3.9 jest wsparcie przez środowisko, obecnie rozwiajny jest Boing Bag 3 (update) i będą pracę nad Boing Bag 4. Dodatkowo jest część softu wykorzystująca 3.9 np. AfaOS (ale on chyba notabene wymaga karty gfx).
Z bootowaniem z CD nie ma się co przejmować, albo się robi dyskietkę startową, albo startuje z dysku, albo z dyskietki WB 3.0/3.1
No i według mnie 3.9 jest sporo lepsza od 3.1, dodatkowo, jak już wspomniałem jest "rozwijana" przez ludzi i pewnie jeszcze długo będzie ulepszana.

[#17] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #13

kwaku85 napisał(a):

> A jak wygląda mapowanie Kicka?? Czy można ewentualnie nadpisać
> istniejący ROM, chociażby na jakimś programatorze? Ogólnie mam
> profesjonalny serwis elektroniczny, ale kicka jeszcze nigdy nie
> dotykałem. Na alledrogo jest kick 3.1, ale gość ma jedną kość,
> a widziałem że kick w A1200 jest w 2 kościach.

Masz Blizarda4 na nim dwie zworki jedną do ustawiania trybu pracy pamięci a drugą do mapowania ROMu.
Jeśli ROM jest mapowany do pamięci FAST komputer chodzi niezauważalnie szybciej i ma dostępne o 0,5MB mniej FASTu.
A korzystając z z programu BlizKick możesz zamiast mapować do FASTu istniejący ROM zamapować jakiś inny
który masz na HD.

Kicki do starszych 16 bitiwych Amig są w jednej kości a do nowszych 32 bitowych w dwu kościach.

> Wracając do 3.9 to czy przypadkiem po zainstalowaniu tego
> systemu moja Ami na 030/50 nie dostanie zawału?

Nie.

> Czy WB 3.5 i 3.9 to taka większa aktualizacja WB 3.1 że
> instaluje się jedną na drugą? Ogólnie zastanawia mnie czy jest
> możliwość przerobienia Kicka, żeby startował z CD, było by to
> duże ułatwienie dla instalacji WB. W końcu CDTV i CD32 dają
> sobie z tym radę :)

Tak.
Oba instaluje się na stary WB3.1.

Przerobienie kicka w celu botowania z CD nie będzie najłatwiejszym rozwiązaniem. Może zbraknąć miejsca.
Podobno można wystartować z CD z kontrolera SCSI, mi to nie zadziałało ale nie próbowałem za intensywnie.

> Zapytam czy warto zainstalować WB powyżej 3.1, czy rzeczywiście
> te systemy są lepsze od 3.1?

Ludzie główne podniecają się nowymi ikonkami i paroma nowymi programikami i preferencjami.
Od strony praktycznej jedyny znany mi program który do działania wymagał WB nowszego od 3.1 to program WIFiSygnal który wyświetlał moc sygnału przy połączeniu z siecią przez WiFi.

Pozdrawiam
[#18] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@RadoslawF, post #17

Ale widzę że HD toll box dla WB 3.5 i 3.9 zmienia troszkę sposób formatowania dysku, a sam system posiada już sporo dodatków jak datatypy, programy do otwierania różnych rodzajów plików no i ten BoingBag. Chyba jednak zaryzykuję.

Skoro WB powyżej 3.1 inaczej formatują dysk (czyli jednak formatują) to znaczy że WB 3.1 potrzebny jest tylko do obsłużenia CDromu. Skoro 3.5 i 3.9 posiadają dyskietki startowe, to można zupełnie ominąć temat instalacji 3.1

Czy sa gdzieś może jakieś zrzuty ekranu z WB 3.5/3.9 bez kart GFX?
[#19] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #18

Te systemy nie zmieniają sposobu formatowania HD, mają nowszy device które umożliwiają obsługę HD większego niż 4GB.
Mają też odpowiednie sterowniki do obsługi CD w poprzednich systemach trzeba je było kupić/ściągnąć i zainstalować oddzielnie.
Biorąc pod uwagę że na twojej konfiguracji zadziała bez zgrzytów każdy z omawianych systemów nic nie stoi na przeszkodzie abyś je sobie zainstalował po kolei, obejrzał i zdecydował który wolisz.

Pozdrawiam
[#20] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #18

Zrzuty są np w dziale grafitti (moje są bez gfx) generalnie radze Ci od podstaw poskładać sobie system można się wiele nauczyć, ja jakoś nigdy nie preferowałem gotowych rozwiązań.
Co do instalacji 3.9 to nie trzeba instalować wb 3.1, wystarczy odpalić z dyskietki startowej.

[#21] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #18

[#22] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@Banderas, post #20

Też mi coś tak przez myśl przeleciało, ale wtedy gotujcie się na moje posty pt. co jak i dlaczego, a najlepiej jeszcze gdzie :)

Co do sprawdzania który, to ja nie mam dostępu do "piratów" żeby potestować. Pooglądam grafiti i zobaczę, bo może się okazać że nie ma specjalnie różnicy w wyglądzie na AGAcie.
[#23] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@radzik, post #21

Oooooo i strasznie podoba mi się ten wygląd z tą czarno-białą tapetą. Ładne, ale opis utworzenia mnie troszkę zraził. Wszystkie ikony ustawiać ręcznie?
[#24] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #23

Jest kilka pakietów ikon i niektóre nawet przy instalacji montują się automagicznie.
Tyle że jeśli chcesz mieć jedyny w swoim rodzaju wygląd to i tak potem większość z nich przerobisz/upiększysz ręcznie.

Pozdrawiam
[#25] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@RadoslawF, post #24

Mnie nie szczególnie zależy na jedynym oryginalnym wyglądzie, chcę żeby było lepiej niż jest w WB 3.1, np tak jak w WB 3.5/3.9. Potem programy, dodatki, żebym mógł w miarę bezstresowo bawić się oglądaniem obrazów, używając WordWortha, odpalaniem WHD itp itd.
[#26] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #25

goły wb3.9 ma inne ikonki, wiecej kolorów i tapetke na starcie, w wb 3.1 te dwa ostatnie uzyskasz, używając standardowych opcji w systemie, a ikonki doinstalowujesz z pakietu.

[#27] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #1

No! I dorobiłem się własnego systemu ;] Opanowałem (oczywiście na poziomie fundamentów przy samiutkiej ziemi ) Blizzkicka, a to wszystko dzięki wskazówkom znalezionym na sieci, których autorem jest nasz szanowny kolega PekDar. Dzięki wielkie Ci za to :)
Os to wersja 3.5, oryginalna, piękna (komplet jak nowy, nawet rysy jednej na płycie się nie dopatrzyłem) i generalnie jestem zadowolony. A w zasadzie byłbym.
Tak mnie zaczęło zastanawiać... załóżmy że kupiłem/odkopałem Amigę 1200 a w komplecie oprócz zasilacza i wypasionego Blizzarda 030tki mam... myszkę, czy coś. A w zasadzie nic więcej. Zmierzam do tego, że nie mam żadnego systemu, o sterownikach do CDRomu nie wspomnę. Wg instrukcji do OS3.5 nie dostaję ich również do zestawu z systemem. To jak do ciężkiej ch... ja mam ten system zainstalować? (oczywiście system już jest zainstalowany, ale chciałem tak sobie popolemizować). Niby sam system os3.5 posiada możliwość pracy z CD, posiada nawet własne oprogramowanie do tego (w końcu wydany został na krążku ), ale jak on tak naprawdę działa? Wiem że w większości programów do obsługi CD występował problem z długimi nazwami. czy w tym oryginalnym oprogramowaniu z os3.5 tez tak jest?

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2010 23:13:18
[#28] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #27

I stała się rzecz straszna, mianowicie po odłączeniu zasilania po instalacji systemu, po zmapowaniu ROMu Ami nie widzi dysku. Trzeba wyłączyć blizzarda, żeby zobaczyła. Nie mogę też wejść w bootmenu. Ma ktoś na to pomysł jakiś?
[#29] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #27

Hmm... nigdy nie miałem, ale OS 3.5 chyba instaluje się tak samo jak 3.9, z bootującej dyskietki, lub z poziomu OS 3.x. Co do dobrego filesystemu to jest odpowiednio zmodyfikowane AllegroCDFS na EnglishAmigaBoard, ale musisz sobie samemu poradzić lub zaopatrzyć się np. w EIDE'99, FastATA etc.

[#30] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@radzik, post #29

Dziwne. Wcześniej wszystko działało, zainstalowałem WB 3.5, ale po zresetowaniu Amigi całkowicie- nie widzi dysku po zmapowaniu kicka. Ma ktoś pomysł co się mogło stać?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem