[#1] malfunctionning serial device COM1:
Witam mój pierwszy post na forum.

Używam o pewnego czasu połaszenia serial między moją Amigą 600 a PC w Windowsem Xp. PC ma także zainstalowany system DOS. Pod dosem wszystko działa ok. Tzn przenoszenie danych z PC na Ami. Niestety pod windą jest problem. Po włączeniu TWIN pokazuje mi się taki komunikat malfunctionning serial device COM1:. Podobnie nie działa adfsender. Na 100% jestem pewny, że problemem jest konfiguracja WIndy. Ale już mi pomysłów brakło. Odinstalowywałem i instalowałem port COM na blaszaku na nowo ale nie pomogło. Bawiłem się konfiguracją, przerwaniami ale nadal to samo. Oczywiście parametry transmisji mam takie same zarówno na Ami jak na PC. No ale pod winą jest trup a pod Dosem transmisja idzie ok. Czy ktoś może coś doradzić?
[#2] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #1

a moze te programy nie nadaja sie do transmisji danych pod windows?
sprawdzales opis?

Ostatnia modyfikacja: 20.01.2010 20:31:11
[#3] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Norbert, post #2

Tak jak pisałem pod adf send terminal jest to samo. Pliki niby się wysyłają ale za każdym razem z błędem i nie da się ich odczytać. Ustawienia w programie oraz w Windowsie sa takie same jak na Amidze.
[#4] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #3

Coś mi się wydaje, że za duży transfer masz ustawiony albo brak "sprzętowego sterowania"(chyba to się zwie handshake). Z tego co pamiętam to mnie chodzi po szeregowym złączu na maks 115kB i właśnie z hardware'wym sterowaniem. Gdy próbowałem większą prędkość ustawić to właśnie sypał błędami w przesyłaniu. Spróbuj użyć pod windą Tera Term Pro ver. 2.3 i wysyłaj po ZModem. A na Ami to nie pomnę co mam w tej chwili. Poszukaj na PPA pisałem kiedyś o tym przesyłaniu.

[#5] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Tomski, post #4

Niestety nie pomogło. Zmniejszyłem szybkość łącza zarówno w ami 9600 oraz na pc w menadżerze urządzeń oraz jak i programie adf send terminal. Ale ani on ani TWIN nie chce wysyłać danych. Pod dosem wszystko ok.
[#6] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #5

Winowajcami są programy których używasz, gryza się z windą.
Jeśli masz w tej A600HD to zainstaluj Terma z aminetu i a od strony XP masz działający HyperTerminal.
Jeśli nie masz to uruchamiaj PC w trybie DOSa.

Pozdrawiam
[#7] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #6

Zadziałało, miałeś rację. Podmieniłem sterownik z serial na badbund? Czy jak się to nazywa i wysyłam pliki z prędkością 19600. Działa bez błędów. Na serial.decvice dużo przekłamań było.

mam pytanie. Czytałem o szybkich portach szeregowych dla amig 1200. Było coś takiego dla a600?
[#8] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #7

Szybkie porty RS dla A1200 były na złącze zegara.
Jeśli jest takie w A600 i oprogramowanie nie wymaga 020 to zadziała.
Ale skoro masz HD to do przesyłania danych sugerował bym kartę sieciową - tańsza, szybsza i łatwiejsza do kupienia.

Pozdrawiam
[#9] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #8

jeszcze jedno pytanie. Czy to ma tak wolno działać? Przesył danych 1,5mb zajmuje jakieś 15 min.
[#10] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #9

15 minut to rzeczywiście dużo nawet jak na port szeregowy. Używałem sterownika 8n1.device i kopiowanie 1,5 MB zajęło by mi gdzieś max kilka minut. Co do problemu z xp: zainstaluj się gdzieś obok linuksa i nie będziesz miał problemu z wysyłaniem plików.

[#11] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #9

A jaki masz ustawiony transfer? Tak jak pisałem wcześniej mnie nie udało się szybciej przesyłać niż 115kbitów(115200 bitów) czyli to jest 14.4kB(we wcześniejszym poście pomyliły mi się bity z bajtami). Przy założeniu, że przesyłasz 1500kB daje czas ~105s . Ustawione mam to tak chyba: bit danych - 8, parzystość - brak, bit stopu - 1, sterowanie przepływem - sprzętowe. Z tym, że wszystko idzie na standardowym sterowniku szeregowym dla Amigi. Nie instalowałem innych sterowników. Jak będę wieczorem w domu to postaram się sprawdzić dokładnie co mam ustawione w WinXP(Tera Term Pro) oraz jak mam ustawione w Therm(chyba tak zwie się ten program) na Amidze.

[#12] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Tomski, post #11

Piszesz o dopalonej A1200 a wątkotwórca ma A600.
Jak używając dobrego softu ustawi za dużą prędkość na porcie to setki czy tysiące błędów doprowadzą do dramatycznego zwolnienia prędkości.
I realnie może to doprowadzić do czasu przesyłu jaki podał w swoim poście.
Dla gołej A500 bezpieczna prędkość to 9600 a maksymalna to 19200 bps.
Zakładam że dla A600 będzie taka sama.
Dla dopalonej A1200 maksymalna wyniesie 115200 bps.

Pozdrawiam
[#13] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #12

Nie zdawałem sobie sprawy, że te dodatkowe 8MB FAST'u w mojej Ami tyle zmienia do prędkości przesyłu danych po RS. Z ciekawości sprawdzę co się stanie gdy wyłączę FAST.

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 10:50:00
[#14] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Tomski, post #11

Pisałem o tym 2 posty wyżej.
[#15] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #12

To nie jest kwestia niedopalonej Amigi. Pod hyperterminalem plik wykonywalny winuae (5,6mb) Wysyła mi się godzinę. pod programem TWIN ale w dosie 12 minut. Coś mam skaszanione w ustawieniach windy. Tylko nie umiem dojść do tego co.
[#16] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #15

A co masz ustawione w Menadżerze Urządzeń w WinXP przy porcie Com?
Patrz zdjęcie:
http://zapodaj.net/ed8aa7d753b5.jpg.html

[#17] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #15

Terminale pokazują jakieś błędy transmisji ?
Jaką masz ustawiona prędkość portów ?
HyperTerminal pod XP działa mi szybko i bez problemów.

Pozdrawiam
[#18] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #17

Testowałem ustawienia 19200 i 9600 na 9600 wysyła mi ten plik około 2h. Ustawienia zmieniam oczywiście i w hyperterminal i w menadżerze Windows. Powiedzcie mi jak ustawić pozostałe opcje bo może tu jest problem. Chodzi mi o sterowanie przepływem. W windzie mam jakieś Xof/Xon, brak i sprzętowe. W Amidze do wyboru mam rtc ,none i rtc ds (pisze skrótami z pamięci)
[#19] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #18

Dla porządku, wysyłasz na XP przy pomocy HyperTerminala a odbierasz na Ami jakim programem ?
Jakie komunikaty błędów pokazują terminale ? bo przy takim czasie trwania jakieś muszą być ?

Pozdrawiam
[#20] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #19

Nie ma komunikatów o błędach cały czas mi pisze "wysyłanie" używam bundbandit.device (?dobrze piszę) 8n1.device wcale mi nie chciało działać a serial.device działa jeszcze wolniej.

Na Amidze odbieram dane programem TERM w wersji bodajże 3,7 (z tego co widziałem jest tez 3,8 ale archiwum sporo zajmuje)
[#21] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #20

Programy masz dobre, gdyby były błędy to oba terminale coś by pokazały.
Po stronie Amigi ustaw prędkość na 9600, 8 none 1, Handshaking na RTS/CTS(DSR) a protokół transmisji ustaw na xprzmodem.library.
Upewnij się że przy instalacji Terma zainstalowałeś też biblioteki i protokoły transmisji.
Po stronie PC 9600, 8 none 1, Sterowanie transmisji - sprzęt, przy włączaniu przesyłu ustawiasz ręcznie protokół transmisji na zmodem.
Po nawiązaniu poprawnego połączenia pisząc coś na PC widzisz ten tekst na ekranie Amigi, pisząc na klawiaturze Amigi tekst widzisz w terminalu na PC.
To oznacza poprawnie skonfigurowane terminale.
Teraz wysyłasz jakiś mały pliczek w jedna i druga stronę i patrzysz czy nie ma błędów transmisji, jeśli są to je tu napisz.
Jeśli nie ma to powinno latać.
Nie mam pod ręką 16 bitowej Amigi ale na 1200 to działa, kiedyś działało mi tak samo na A500 i pluskwie.
Chyba że faktycznie coś w ustawieniach windowsa blokuje ten port, ale w takim przypadku nie pomogę.

Pozdrawiam
[#22] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #21

Ustawiłem wszystko tak jak radziłeś. PC wysyła do Amigi plik 380kb w 5 minut. pod dosem trwa to około 30sekund. Błędów w przesyłaniu nie ma żadnych pc podaje szybkość przesyłu ~9500botów. Pisać można tekst jest przepisywany zarówno na Ami jak i na PC.
[#23] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #22

Puść taki sam plik a Amigi na PC z windowsem i DOSem i podaj efekty ?

Pozdrawiam
[#24] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #23

Pod windą jest minimalnie wolniej Z Amigi na PC niż z PC na Ami. Plik ~350kb około 6:30 minuty pod dosem śmiga.
[#25] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #24

Powiedział bym że to jakaś przypadłość windy.
I raczej nie mam więcej pomysłów.
Przepraszam mam jeden, kup coś do przenoszenia danych przez PCMCIA przelotkę CF-PCMCIA lub kartę sieciową.
Będzie wprawdzie drożej ale zdecydowanie szybciej.

Pozdrawiam
[#26] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #25

Miałem i używałem. Ale tam mam wpięty ram 1mb. Powiedz mi proszę jaki powinien być transfer na windzie w kb przy prędkości 9600?
[#27] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #26

Powinien być taki sam jak w DOSie. Wprawdzie windows może trochę hamować ale za prędkość odpowiada sam port więc różnica w prędkości między DOSem a windą nie powinna przekroczyć 5 do 10 procent.
Na Amidze Term czytelnie podaje aktualną prędkość transmisji a po zakończeniu wyświetla średnią prędkość dla całego pliku.

Pozdrawiam
[#28] Re: malfunctionning serial device COM1:

@RadoslawF, post #27

No nic to chyba będę zmuszony do przysłania plików w dosie. Bo wysłanie paczki 20mb zajmie mi cały dzień pod windą.
[#29] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Benedykt, post #28

Zobacz screen'a z ustawieniami u mnie na PC i Ami1200. Przesyłam dane przez ZModem na standardowym sterowniku serial.device.

http://zapodaj.net/049a98c29866.jpg.html

Sprawdziłem też transfer bez FAST RAM. Wyłączyłem ją poprzez NoFastMem(króliczka;) ). Plik 48kB przesłał w 10s(plik 1500kB przesłałby w 312,5s - obliczone z proporcji). Bez błędów gdyż później go rozpakowałem i uruchomiłem.
Jeszcze raz ten sam plik przegrałem z Fast Ram'em i też wyszło 10s. Większe pliki na razie nie mam czasu sprawdzić. Ale jak to zrobię to napiszę w tym wątku.

[#30] Re: malfunctionning serial device COM1:

@Tomski, post #29

na szybkości jaką podałeś w ogóle Pc nie chce wysyłać plików do Ami. Włączyłem z ciekawości 57600 i zaskoczyło. Wysłałem plik 950kb poszedł w 5 minut. Po drodze były 4 błędy ale je skorygował program. Średnia szybkość to około 32000. Na serial.device błędów było bardz dużo na baunit coś tam.device tylko 4. Plik działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem