[#1] A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?
Niniejszym otwieram dyskusję w nowym dedykowanym wątku odnośnie nazwy naszego ulubionego komputera. TomK poprosił o linki do zdjęć udowadniających moją karkołomną tezę, że Amiga 1000 początkowo nazywała się po prostu "Amiga".

Dla chcącego nic trudnego, a google potrafi prawdziwe czary. Oto pierwszy dowód - pudełko, w którym dostarczano Amigę.

Oto kolejna wersja - jak widać, oprócz "pełnej nazwy modelu" mamy dodane logo Commodore.

Po więcej szczegółów odsyłam również do "Total Amiga PL" numer 25(4) - artykuł "Amigowa retrospekcja".

Hmm... Dział chyba odpowiedni...

[#2] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #1

Kolejne dwa screeny:
http://img196.imageshack.us/img196/6167/amiga1k0533499.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/5800/amiga1000dp0605026.jpg

[#3] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #1

recedent masz racje.... wersja NTSC spotykana do dzis (nie ma pelnego jeszcze OCSa brak trybu EHB 64 kolory)

w dniu produkcji przyszlosc kolejnych modeli byla nie znana ..
Komputer nazywal sie tak jak to bylo w kontrakcie AMIGA

A1000 to kolejne wersje obslugujace tryb PAL i posiadajacy kolorowe wyjscie CVBS - na obudowie doszedl napis Commodore

wasze zdjecia nie przekonuja mnie... potrzebne jest zdjecie pierwszej Amigi (od spodu) tabliczka znamionowa
na mojej pisze A1000 i wygladem zewnetrznym niczym sie nie rozni

Pierwsze zdjecie Recendenta (pudelko wlasciwie) prezentuje Amige
reszta zdjec to nic innego jak A1000

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 18:50:37
[#4] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@HOŁDYS, post #3

Z tego co pamiętam jeszcze bodaj z gazety "Komputer" z 1985 roku kiedy to pierwszy raz ją z jakichś targów prezentowali - amigę jako profesjonalny sprzęt dla grafików właśnie na tych targach zaprezentowany - Amiga to była nazwa pierwszej serii (pierwszych serii) wypuszczonych właśnie na rynek konsumencki w USA i okolicach (ozywiście tryby ntsc - na fotkach był właśnie wb w 640x200 i taka bodaj rozdzielczość komputera podali (też 640x400 interlace). Potem był rynek brytyjski i reszta euro.. już z nadrukiem na obudowie logo commodore (widac to chyba nawet na fotkach prezentowanych w pierwszym poście wątku). Potem już w reklamach i inszych periodykach jęłó sie maciac "commodore amiga". Szkoda , że nie mam juz starych numerów "Komputera" może ktos sprawdzi jak ma...

[#5] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@HOŁDYS, post #3

Hołdys, pisząc o tabliczce znamionowej miałeś na myśli coś takiego? Chociaż tu akurat napisali "Model No. 1000"

[#6] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #5

to jest A1000

[#7] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #1

To Commodore Amiga to nieprawdziwa Amiga

[#8] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@QkiZ, post #7

Tu chodzi o co innego, a mianowicie o wypowiedzi kolegi TomK z innego działu forum:

O ile pamięć mnie nie myli nigdy nie było komputera "Amiga" (tzn. bez numerka)

Więc żadne zaklinanie rzeczywistości nie pomoże, nie może wrócić komputer Amiga... bo takiego nigdy nie było.

A sprawa dotyczy delikatnej kwestii czy AmigaOne X1000 korzysta z tego samego znaku towarowego co klasyczna Amiga, czy też nie.

[#9] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@HOŁDYS, post #6

Wybacz ja tam widzę "Amiga Model 1000" więc jak już jest to "Amiga 1000". Dla mnier nie jest ważne co jest powypisywane w róznych miejscach pudełka czy obudowy a to co pisze na tabliczce znamionowej. Tak mnie uczonono "tabliczka znamionowa rzecz święta".
[#10] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@QkiZ, post #7

Własnie to nie chodzi czy prawdziwa. To chodzi o to czy "Amiga", "Commodore Amiga", czy jak sugeruje moja tabliczka znamionowa na A600 "Commodore A600" - tam już nawet nie pada słowo "Amiga".
[#11] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #8

Tak. Ale trochę rozwinę tu nie chodzi o znak towarowy "Amiga" tu chodzi o to czy już Commodore nie zrezygnowała z nazwy "Amiga" dla komputera.
Tu przyznam że zaskoczyłeś mnie że pierwsze Amigi 1000 (wychodzi na to że to nazwa potoczna dla kolejnych wersji) były produkowane jeszcze pod szyldem "Amiga".
[#12] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #1

No tak czyli wychodzi na to, ze kto nie mial Amigi z pierwszej partii produkcyjnej, to nie mial nigdy Amigi he he he

[#13] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Hellena, post #12

Chyba nie do końca - bo patrząc na sprawę poprzez pryzmat np. przemysłu motoryzacyjnego:

Właścicielem marki - a niech tam, Vauxhall, jest General Motors (chyba, że już się wywrócił; nieważne). Pokaż mi kogoś, kto jeżdżąc Vauxhalem Firenzą z 1984 powie: "Właściwie to to nie jest Vauxhall, tylko GM". Producent: General Motors, Marka: Vauxhall, model: Firenza.

przez analogię:

A600: Producent: Commodore, Marka: Amiga, model: 600
X1000: Producent: A-EON, Marka: AmigaOne, model: X1000.

Jeśli prawdą jest, że Commodore dopiero w późniejszych partiach A1000 dał jej numerek modelu, to właśnie dlatego, żeby uniknąć zamieszania z nazewnictwem późniejszych modeli.

[#14] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #13

Czyli to samo tyczy sie X1000 , bo przeciez jak bedzie Vauxhall x5000 to nie powiesz wlascicielowi ze nie jezdzi juz Vauxhall-em.Jest ujeta nazwa Amiga i nie mozna mowic, ze nie jest to Amiga.To jest poprostu zwykle szukanie dziury w.. w razie W

P.S
mam w domu A1000 w wersji na USA, sprawdze co tam mam na tabliczce.

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 09:58:31
[#15] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #13

Jeśli prawdą jest, że Commodore dopiero w późniejszych partiach A1000 dał jej numerek modelu, to właśnie dlatego, żeby uniknąć zamieszania z nazewnictwem późniejszych modeli.

Czyli Commodore wypuszczając Amigę początkowo nie brało pod uwagę tego, że wypuści jeszcze jakieś następne modele. Wyszedł straszny brak wiary we własny projekt. :)

[#16] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #13

Mały OT
Firenza była produkowana do 1975 :D

[#17] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Hellena, post #14

Problem w tym że X1000 to nie będzie Amiga, tylko X1000. Po prostu jego producent nie ma prawa sprzedawać komputerów pod tą nazwą.
[#18] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #17

Ma prawo do nazwy Amiga One, wiec nie wiem jaki problem ?

[#19] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Hellena, post #18

Naprawdę mają prawo do tej nazwy? O kto im je dał/sprzedał?
[#20] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #19

Konkretnie to Hyperion ma te prawa i udostepni (raczej juz udostepnil) je firmie A-Eon na zasadzie licencji.

[#21] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #17

Amiga One X1000

[#22] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Hellena, post #20

Hyperion ma prawa do systemu AmigaOS4 który sam napisał. Do nazwy Amiga praw nie ma.
[#23] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #22

Z tego co wiem,to mają (Hyperion) prawa do nazw: AmigaOne i AmigaOS

[#24] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #22

Wejdz sobie na justia.com i poczytaj wyrok sadowy.Hyperion ma prawa do nazwy AmigaOne, miedzy innymi.

[#25] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Hellena, post #24

No właśnie - AmigaOne, a nie Amiga :)
[#26] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #22

Do nazwy Amiga to nie wiadomo czy firma Amiga Inc. ma wyłączne prawo - nie przypominam sobie żeby jakakolwiek Amiga od nich się ukazała Czy jakiekolwiek urządzenie mobilne z technologia Amiga Anywhere miało logo Amiga.
Dlaczego pierwsza AmigaOne nie ukazała się jako po prostu Amiga?
Ze względu na bałagan prawny możliwe że komputer Amiga nie ukaże się jeszcze przez wiele lat.
Hyperion nabył kiedyś prawo do rozwoju AmigaOS na AmigaOne.
Ugoda z firmą Amiga m.in. utrzymała to prawo. Innej nowej Amigi nie będzie.

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 11:14:43
[#27] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #25

lub Amiga One.

[#28] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #13

Szansa znalezienia w necie zdjęcia tabliczki znamionowej w wersji bez napisu 1000 jest znikoma. Chociażby z tego powodu, że zazwyczaj nikt normalny nie robi zdjęcia tabliczki znamionowej po to żeby umieścić w internecie.
To można tylko ustalić poprzez kontakt z dzisiejszymi posiadaczami (trzeba ich wpierw odszukać).
[#29] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #25

Jakby nie patrzeć lepiej niż MorphOS One. (żarcik oczywiśie :))

[#30] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@radzik, post #29

no oczywiście, ale na szczęście Morphos to Morphos :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem