[#1] A4000- instalacja WB, karty Turbo
Dostałem od naszego kolegi z forum A4000T do naprawy i muszę zapoznać się bliżej z tym komputerem. Ami otrzymałem bez dysku i muszę cały system postawić sam.
Próba uruchomienia WB z dyskietki kończy się zawieszeniem komputera przed wyświetleniem ikon WB. Tak się w międzyczasie połapałem że A4000T ma na pokładzie 40tkę motoroli i pewnie dlatego nie za bardzo chce współpracować. Pomoże mi ktoś zainstalować WB 3.1 na tym sprzęcie?
Amiga jest w podstawowej konfiguracji, posiada oryginalną kartę procesorową Commodore. Czytałem że te karty są problematyczne i niezbyt dobre. Czym się to objawia i czy były w sprzedaży te karty z procem 060?

[#2] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #1

w kicku A4k brakuje workbench.library jest ona na dyskietkach. jesli uzyles dyskietek od a1200 to by tlumaczylo problem
[#3] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@Valwit, post #2

Co nie zmienia faktu że dalej nie wiem co z tym zrobić Domyślam się że najpierw powinienem przesiąść się na proc 030 do czasu wgrana 68040.library, a co z workbench.library? Powinienem dograć sam plik na dyskietkę z WB, czy dodatkowo muszę coś jeszcze robić?
[#4] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #3

68040.library powinna byc w libs, wb.library tak samo, dograj na dyskietke jak nie ma
[#5] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #3

Bez 68040.library system powinien się uruchomić, bez tej biblioteki problemy zaczną się dopiero przy próbie uzywania czegoś korzystającego z FPU (a goły system z niego nie korzysta).
A workbench.library po prostu wrzuć do libs
[#6] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@wali7, post #5

Znalazłem workbench.library, ale wyciągnąłem go z os 3.9, nie wiem czy zadziała. Nie wiem co usunąć z dyskietki żeby mi się wb.lib zmieścił.
[#7] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #6

Jesteś pewny że musisz coś usuwać ?
A4000 miały przeważnie gęste stacje, sprawdź czy ta ma i przygotuj jej gęstą dyskietkę systemową.

Pozdrawiam
[#8] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #3

68040.library nie jest do niczego potrzebna przy zwykłym używaniu Amigi, sprawdzałem to kiedyś, w sumie ta biblioteka odpowiada za obsługę MMU pod systemem i chyba FPU też. Kiedyś robiłem testy uruchamiając Amigę z i bez tej biblioteki, bez tej biblioteki zapis i odczyt z pamięci chip do pamięci chip jest w miarę normalny, z tą biblioteką to już jest kaszana totalna, Amiga 4000 działa wolniej od A1200 z Fastem. Do testów używałem starej (pierwszej) wersji playera dla formatu Mugician II.
Wrzucę Workbencha od A4k na swoją stronę dzisiaj wieczorem to go sobie zainstalujesz lub uruchomisz z dyskietki.
[#9] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@RadoslawF, post #7

Nie bardzo mam pomysł jak to zrobić, skoro niczego nie mogę odpalić na A4000. Myślę jak za pomocą A1200 dograć do WB 3.1 workbench.library. Zajmuje to 200kb a na dyskietce mam całe 20 wolnego :(
[#10] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #9

Poszukaj w kolekcji jakiejś starej dyskietki narzędziowej z czasów 1.3, 2.0 nie uruchamiającej WB, za to z DOpusem czy innym Filemasterem z takiej powinno wyjść wszystko.
Ktoś proponował Ci udostępnienie oryginalnych dyskietek systemowych z A4000, skorzystaj lub sam takie znajdź na sieci.
Workbench .lib w wersji 45.102 ma 200kilo ale wersja 40.5 z dyskietki install (WB 3.0 lub 3.1) ma już tylko 70 kilo.

Pozdrawiam
[#11] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #9

mozesz wywalic katalog storage, mozesz wykopiowac jakies malo uzywane stuffy z c: jak poszukasz to spoko sie znajdzie :)
[#12] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@Valwit, post #11

Mam już WB 3.1 w wersji dla A4000T. Tu pojawiły się kolejne schody- dysk samsunga nie chce współpracować z HDToolBox, program odczytuje jakieś krzaki podczas konfiguracji i nie pozwala na żaden zapis na dysku. Seagate, którego znalazłem ostatnio ma jakiś problem z głowicami. Ale mam pod górę z tą Amigą
[#13] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #3

kwaku85 napisał(a):

> Co nie zmienia faktu że dalej nie wiem co z tym zrobić
> Domyślam się że najpierw powinienem przesiąść się na proc 030
> do czasu wgrana 68040.library, a co z workbench.library?
> Powinienem dograć sam plik na dyskietkę z WB, czy dodatkowo
> muszę coś jeszcze robić?

Nie. Powinieneś użyć dyskietek z systemem dostarczonych razem z A4000. Ja kupiłem A4000 od razu z 68040 i takich problemów z instalacją systemunie miałem.
[#14] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #9

kwaku85 napisał(a):

> Nie bardzo mam pomysł jak to zrobić, skoro niczego nie mogę
> odpalić na A4000. Myślę jak za pomocą A1200 dograć do WB 3.1
> workbench.library. Zajmuje to 200kb a na dyskietce mam całe 20
> wolnego :(

Użyj starego świetnego programu do kompresji plików wykonywalnych (Exploder) i potraktuj nim pliku na dyskietce. Zobaczysz ile zaoszczędzisz miejsca.
A z drugiej strony dziwię się, bo u mnie na dyskietce wszystko się zmieściło i to bez kompresji.
[#15] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #12

Ufffff, dopadłem trzeci dysk laptopowy, poskładałem przejściówkę "na kolanie" i udało się, co prawda 10GB WB 3.1 nie udźwignął, ale co tam :)
System (goły, póki co) postawiony, ale muszę przyznać, że obsługiwanie A4000T do przyjemności nie należy. Fakt faktem bezpośrednia możliwość rozbudowy pamięci, czy wbudowane sloty Zorro są pewnym udogodnieniem i krokiem na przód, to jednak fakt ten przyćmiewa wykonanie płyty i połączeń z kartami, oraz brak wejścia PCMCIA, uciążliwy kontroler IDE i ten brak workbench.library w kościach ROM, wszystko oczywiście w porównaniu do A1200.
Instalowanie systemu na Ami nie jest niczym przyjemnym, ale o tym już w następnym poście, mam nadzieję że uda się stworzyć jakiś fajny tutorialik, bądź nawet zbudować własny instalator rzeczy podstawowych dla WB 3.1.
[#16] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #15

kwaku85 napisał(a):

> System (goły, póki co) postawiony, ale muszę przyznać, że
> obsługiwanie A4000T do przyjemności nie należy. Fakt faktem
> bezpośrednia możliwość rozbudowy pamięci, czy wbudowane sloty
> Zorro są pewnym udogodnieniem i krokiem na przód, to jednak
> fakt ten przyćmiewa wykonanie płyty i połączeń z kartami, oraz
> brak wejścia PCMCIA, uciążliwy kontroler IDE i ten brak
> workbench.library w kościach ROM, wszystko oczywiście w
> porównaniu do A1200.

Muszę napisać, że się z tobą nie zgodzę. Owszem nie wiem jak tam wygląda płyta główna tej A4000T (Ja mam A4000 wer. D i wygląda idealnie), ale nie sądzę aby była gorsza od tej w A1200. Tym bardziej że jest od razu przystosowana do obsługi prądożernych rozszerzeń. Brak PCMCIA nie jest wadą, ZorroIII wszystko rekompensuje. Także nie wiem dlaczego uważasz kontroler IDE a A4000T za uciążliwy, skoro to jest ten sam co w A1200. A brak workbench.library w ROMie jest zaletą a nie wadą.

> Instalowanie systemu na Ami nie jest niczym przyjemnym, ale o
> tym już w następnym poście, mam nadzieję że uda się stworzyć
> jakiś fajny tutorialik, bądź nawet zbudować własny instalator
> rzeczy podstawowych dla WB 3.1.

Nie wiem w czym jest problem. Wkładasz dyskietkę Instal do A4000 i postępujesz dalej zgodnie z poleceniami.
[#17] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kmilota, post #16

Witam trochę przesadzasz z tymi problemami instalacji systemu na Amigach mi nigdy nie sprawiały problemów . Ale do rzeczy przypuszczam że masz stacje dysków w wersji hd mam pytanie jaki jej jest typ i czy możesz sprawdzić na jakim procku jest zbudowany kontroler
[#18] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kmilota, post #16

Tylko w A1200 nie ma możliwości żeby rozszerzenie "nie załapało", wyjścia lutowane są na dodatkowych płytkach łączonych poprzez Gold Piny (niezbyt to precyzyjne), brak wbudowanej PCMCIA to cholerny problem i Zorro to żadne wytłumaczenie- Zorro mam , a PCMCIA jak nie miałem- tak nie mam. Musiałbym teraz szukać takiej karty rozszerzeń, sterowników i montować to w obudowie. A1200 ma to już wszystko "rozwiązane".
IDE nie jest chyba takie samo, bo rzeczywiście dysk nie zaskakuje za każdym razem jak w A1200 i trzeba resetować bez odłączania prądu. Nic specjalnie uciążliwego, ale jednak. Płyta nie jest wcale bardziej przystosowana do prądożerności, a po prostu zamontowano zasilacz AT, którego A1200 nie ma w standardzie. I nie wiem z jakich powodów brak czegoś może być zaletą.
W czym jest problem z instalacją? A chociażby taki,że po zainstalowaniu WB z dyskietek (co w zasadzie miejsca mieć nie powinno,bo od tego jest CDRom) to po zainstalowaniu mamy golutki system, na którym możemy co najwyżej pobawić się interfejsem WB, nic poza tym. Nie ma w nim niczego i każdemu mniej zaawansowanemu użytkownikowi ten system staje w gardle.
Moje zdanie jest takie, że powinno stworzyć się tutorial z opisem jakie programy gdzie szukać i jak zainstalować, oraz dodatkowo stworzyć instalator, który automatycznie wrzuca do odpowiednich folderów podstawowe pliki, bez których system jest bezużyteczny (jak np rar, unrar, zip, lha, instaler i wiele wiele innych do C). Oczywiście wiele programów ma swoje odpowiedniki i konkurencje, dlatego nie można pewnych rzeczy narzucać, ale tym mógłby już zająć się wyżej wspomniany tutorial, co zainstalować,żeby było dobrze. Wszystkie inne rzeczy, będące potrzebne większości użytkownikom powinny być dodane automatycznie przez taki instalator.
[#19] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #18

Ach i jeszcze brak portu żeby podłączyć zewnętrzne stacje dyskietek z A1200. Też mało pomocne.
[#20] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #19

kwaku85 napisał(a):

> Ach i jeszcze brak portu żeby podłączyć zewnętrzne stacje
> dyskietek z A1200. Też mało pomocne.

Masz jakąś dziwną A4000 albo sam się zraziłeś do niej i same problemy widzisz. Nie spotkałem A4000 bez gniazda na zewnętrznego flopa.

Co do instalacji systemu to skoro obok masz sprawną A1200 to dlaczego nie podpiąć do niej dysku z A4000, przegrać system (a może i resztę) poprawić SS pod kątem wpisów w stylu BlizKick czy RemApollo i ewentualnych bibliotek WB czy 040/060, wpiąć w A4000 i cieszyć się działającą Amigą ?

Przyznam tylko rację w temacie PCMCIA. W czasach kiedy pojawiły się pierwsze A1200 był to najbardziej krytykowany element tego komputera.
Niewiele tam można było podłączyć a to co było kosztowało majątek.
Dzisiaj jest odwrotnie, najtańsze dostępne dodatki do Amig to karty sieciowe i przelotki na karty CF własnie do PCMCIA.

Pozdrawiam
[#21] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@RadoslawF, post #20

Nie jest tak, że się zraziłem, bo zawsze mi się taka A4000 marzyła, ale PCMCIA nie ma, portu na Flopa nie ma (teraz się jeszcze upewniłem), brak workbench.library napsuł mi trochę krwi przez jeden dzień.
Myślałem o podpięci dysku do mojej A1200, ale nie chcę jej rozkręcać bo już swoje przeszła, poza tym mam w niej CFkę i napę CD z laptopa i spora ilość okablowania, ciężko byłoby tam manewrować.
W każdym razie temat samego WB już opanowany i nie myślcie że chcę tu oczerniać jakiekolwiek Amigi, w końcu jestem ich fanem.
Niemniej jednak jako "rozlazły" użytkownik Winzgrozy przywykłem troszkę do podkładania mi wszystkiego pod nos i muszę przyznać, że niewielka część z takiego podejścia to jednak dobra rzecz, dlatego żeby wielu użytkownikom pomóc w ogarnięciu WB chciałbym spróbować stworzyć takie "kompendium" instalacyjne w celu pominięcia wielu problemów napotykanych szczególnie przez takich "świerzaków" jak ja. Nawiasem mówiąc dalej nie rozwiązałem problemu instalacji sterowników CDRom w swojej A1200, żeby spokojnie zainstalować os 3.5. Udało mi się to co prawda "obejść", ale nie jest to zrobione porządnie, tak jakbym chciał.
[#22] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #21

A czy taki np. http://classicwb.abime.net/ nie jest wlasnie takim pakietem ?
[#23] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@Spline, post #22

Kurczę, a taki chciałem być zaje...fajny,a tu ktoś mnie ubiegł Kiedyś widziałem ta stronkę i na śmierć o niej zapomniałem. Zaraz wrzucam i patrze co to jest ciekawego :)
[#24] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@Spline, post #22

no dokladnie, podpinasz dysk do windy, odpalasz uae, instalujesz ktorys z gotowcow na dysku, prznosisz dysk do ami i polowa klopotow z glowy
[#25] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@Valwit, post #24

Ma to jednak tez swoje wady.
Pod UAE ludzie ściągają obrazy z WB3.9 a potem są zaskoczeni że prawdziwa Amiga nie widzi partycji zrobionych pod tym systemem na UAE.

Pozdrawiam
[#26] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #18

kwaku85 napisał(a):

> Tylko w A1200 nie ma możliwości żeby rozszerzenie "nie
> załapało",

Nie rozumiem. To właśnie A1200 ma problemy z rozszerzeniem. Do A4000 się wkłada i nie mósisz się martwić, że ci gdzieś prądu zabraknie albo coś nie będzie kontaktować.

> wyjścia lutowane są na dodatkowych płytkach
> łączonych poprzez Gold Piny (niezbyt to precyzyjne),

A w A1200 to jest precyzyjne? Tam dopiero jest koszmar.

> brak
> wbudowanej PCMCIA to cholerny problem

Nigdy nie było mi potrzebne. Zresztą co można było tam podłączyć: pamięć, sieciówkę, digitizer. Do Zorro możesz wszystko podłączyć. A jak wsadzisz w Zorro Mediatora, to będziesz mógł użyć tanich kart PCI.

> i Zorro to żadne
> wytłumaczenie- Zorro mam , a PCMCIA jak nie miałem-

To trzeba było sobie kupić gniazdo PCMCIA pod Zorro. Mi tam PCMCIA w latach 90tych do niczego by sie nie przydało.

> tak nie
> mam. Musiałbym teraz szukać takiej karty rozszerzeń,
> sterowników i montować to w obudowie. A1200 ma to już wszystko
> "rozwiązane".

Co ma A1200 rozwiązane. To w Zorro jak wkładasz karty to masz wszystko "rozwiązane".

> IDE nie jest chyba takie samo,

Jest takie samo.

> bo rzeczywiście dysk nie
> zaskakuje za każdym razem jak w A1200 i trzeba resetować bez
> odłączania prądu.

A czy przypadkiem w A4000 nie masz ROMu 3.0? On tak się zachowywał.

> Nic specjalnie uciążliwego, ale jednak. Płyta
> nie jest wcale bardziej przystosowana do prądożerności,

A możesz to szerzej rozpisać?

> a po
> prostu zamontowano zasilacz AT, którego A1200 nie ma w
> standardzie. I nie wiem z jakich powodów brak czegoś może być
> zaletą.

Mało pracowałeś chyba na dużych Amigach.

> W czym jest problem z instalacją? A chociażby taki,że po
> zainstalowaniu WB z dyskietek (co w zasadzie miejsca mieć nie
> powinno,bo od tego jest CDRom) to po zainstalowaniu mamy
> golutki system, na którym możemy co najwyżej pobawić się
> interfejsem WB, nic poza tym. Nie ma w nim niczego i każdemu
> mniej zaawansowanemu użytkownikowi ten system staje w gardle.

A co chcesz od AmigaOS3.1? Jak chcesz coś więcej to trzeba było od razu postawić na A4000 AmigaOS3.5 a najlepiej AmigaOS3.9. Wtedy od razu i internet obsłużysz.

> Moje zdanie jest takie, że powinno stworzyć się tutorial z
> opisem jakie programy gdzie szukać i jak zainstalować, oraz
> dodatkowo stworzyć instalator, który automatycznie wrzuca do
> odpowiednich folderów podstawowe pliki, bez których system jest
> bezużyteczny (jak np rar, unrar, zip, lha, instaler i wiele
> wiele innych do C).

To właśnie już ma AmigaOS3.5.

> Oczywiście wiele programów ma swoje
> odpowiedniki i konkurencje, dlatego nie można pewnych rzeczy
> narzucać, ale tym mógłby już zająć się wyżej wspomniany
> tutorial, co zainstalować,żeby było dobrze. Wszystkie inne
> rzeczy, będące potrzebne większości użytkownikom powinny być
> dodane automatycznie przez taki instalator.

To już zostało dawno zrobione. Od kiedy ty masz styczność z Amigą?
[#27] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kwaku85, post #19

kwaku85 napisał(a):

> Ach i jeszcze brak portu żeby podłączyć zewnętrzne stacje
> dyskietek z A1200. Też mało pomocne.

Jaja sobie robisz? To ty nie masz A4000 ani A4000T. Oba te modele mają gniazda aby podłączyć zewnętrzne stacje dysków.
Może zrób zdjęcia tej Amigi i nam ją pokaż, to będziemy wiedzieć co ty masz, bo na pewno nie A4000.
[#28] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kmilota, post #27

kmilota napisał(a):

> > Ach i jeszcze brak portu żeby podłączyć zewnętrzne stacje
> > dyskietek z A1200. Też mało pomocne.
>
> Jaja sobie robisz? To ty nie masz A4000 ani A4000T. Oba te
> modele mają gniazda aby podłączyć zewnętrzne stacje dysków.
> Może zrób zdjęcia tej Amigi i nam ją pokaż, to będziemy
> wiedzieć co ty masz, bo na pewno nie A4000.

Gniazdo flopa jest w A4000 z tyłu z innymi gniazdami więc w A4000T też powinno być.
Jeśli naprawdę nie ma to albo ktoś je z płyty odlutował w co nie wierzę albo
to nie jest fabryczna towerka tylko wyrób jakiegoś kiepskiego amatora z gniazdami wyprowadzonymi na taśmie.
Konstruktorowi zbrakło cierpliwości na to złącze lub zostawił je celowo w środku w celu zamontowania trzeciego flopa wewnątrz obudowy.

Pozdrawiam
[#29] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@RadoslawF, post #28

To chyba byłby jakiś zupełny świr. :)

[#30] Re: A4000- instalacja WB, karty Turbo

@kmilota, post #27

Tak czytam te wypowiedzi i nie mogę uwierzyć, że starzy amigowcy a są tak ograniczeni w wiedzy na temat klasycznych Amig.

A4000 Tower NIE miała złącza "disk drive" na zewnętrzne flopki.

Był to jedyny model, który takowego złącza nie posiadał.
Wystarczy sobie wejść na amiga-hardware lub resources.cx aby się w tym upewnić a nie już drugą stronę wymyślać niestworzone teorie.

Obejrzyjcie może najpierw zdjęcia A4000T zanim zaczniecie się wypowiadać. Ta Amiga MA gniazda na płytkach i wyprowadzenie poprzez taśmy.
Zdaję sobie sprawę, że ten model nie jest zbyt często spotykany, stąd ta niewiedza ale od czego jest google.
Za tydzień na AmiWawa2 będzie można osobiście obejrzeć i pobawić się taką A4000Tower Escom w oryginalnej obudowie - z najmocniejszą PPC, CVPPC i sieciówką X-surf3.

Ostatnia modyfikacja: 08.03.2010 23:33:17
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem