[#1] Apollo 1240 problem
Czyscilem styki, odgialem nóżki w podstawkach i złączu krawędziowym, przedmuchiwałem gorącym powietrzem, wlutowałem kwarc w pcb a apollo dalej nie wstaje. Przy uruchamianiu tak jakby lampka "power" świeci polową mocy ;). Wcześniej niby coś tam sie odpalało ale system nie wstawał tzn, ładuje z dysku coś, amigasie resetuje piec razy przygasie lampka Power i stoi :). Jakieś sugestie?

[#2] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #1

Wyciąg MACHy i przeczyść styki jakimś łagodnym kontaktem.
Podłącz zasilacz od PC, może zwyczajnie brakuje mocy na +5V?

[#3] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #1

Przyczyn może być dużo, jak chociażby padnięty Flash na płycie Apollo, padnięta 040, uszkodzony dzielnik częstotliwości i wiele wiele innych. Opisz historię karty, może na coś wpadniemy. Chciałbym przy okazji uczulić wszystkich użytkowników kart turbo, szczególnie posiadaczy Blizzardów- NIE WOLNO grzebać przy kwarcach tych urządzeń. Zaobserwowałem że przelotki w tych kartach są bardzo słabe i często pada połączenie ścieżek wewnątrz płyty, pomiędzy kwarcem, a układem do którego on idzie.

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2010 20:30:27
[#4] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #3

Przelotki nie są słabe -są jakie są- (lepsze masz w telefonach komórkowych). Podstawa jest taka nie znasz się nie grzeb jak ładujesz łapki i coś padnie płacz.Procesor 040 nigdy nie pada chyba że został prze taktowany lub ma za słabe zasilanie czasem elektrolit znajdujący się na odwrocie płytki "okolice nóg " procesora wystarczy wymienić lub wstawić tantalowy . Złącze krawędziowe wymyć izopropanolem ( broń panie boże użyć super-duper--kontakt w aerozolu)
[#5] Re: Apollo 1240 problem

@Dziadziomiecio, post #4

A wiec tak. Do procka na karcie był przyklejony kawal blachy jako radiator, karta dzialala, lecz przy próbie oderwania blachy wyrwae zostało pół procka(nozki zostały) . Po paru latach przelezanych w szufladzie bateria sie zrzygała. Wylutowałem to co zostało z procka, wlutowałem podstawkę. Kupiłem procka 25mhz ale taktowałem go kwarcem 80mhz. Amiga z kartą na początku się uruchamiała, w "biosie" było widziane rozszerzenie, lecz system z tą kartą nie chciał startowac (czerwona ramka). Wyjąłem, grzebałem, czyscilem styki, odginałem je, ale to nic nie daje.
Mierzyłem miernikiem napiecie na procku 4,95 :P

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2010 21:13:29Zaraz dolutuje dodatkowe 5v i mase dla proca.

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2010 21:14:14
[#6] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #3

Dobra amiga znowu sie uruchamia, teraz podczas bootowanie mam czerwona rameczke. System, czzego moze byc to wina?

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2010 22:12:06
[#7] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #6

W procku ale reszta karty musi o tym wiedzieć.To wszystko jasne, najpierw należało uruchomić apollo z zegarem 50MHZ jak wszystko ok to wtedy dopiero podnosić zegar jak dobrze pamiętam stabilnie to pracowało z zegarem 66MHZ (33mhz) . Więcej nielicznym się udawało. No i była seria tych Procków z wadą fastata to obnażyła dokładnie.

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2010 21:42:15
[#8] Re: Apollo 1240 problem

@Dziadziomiecio, post #7

Nigdy w życiu. W Apollo dzielnikiem częstotliwości jest układ 74F74!
Zworki musisz mieć ustawione dla procesora 040, dla klocka 25MHz najwyżej montujesz kwarc 66MHz, a najlepiej startuj z 50tki.
Z podstawkami tez jest różnie, w każdym razie masz na 100% za wysoko ustawiony zegar, teraz jeszcze ustawiając zworki dla 60tki przywaliłeś delikwentowi taktowanie bez dzielnika, a 68040 szczególnie te 25MHz generatorów 80MHz nie lubią...
[#9] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #8

No jedyy jaki aktualnie mam, w sumie apollo mial tylko się uruchomić i potrafic odpalić demo, bo domylsnie ma miec 060.

[#10] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #8

A ja miałem kręcone Apollo z 25 na 40 mhz i wszystko chodziło ok
U kolegi nawet kręciliśmy 40/40 mhz na 50 i to chodziło tylko ok 1 min i się wywalało.
Ale żeby się uszkodziło to nigdy.
[#11] Re: Apollo 1240 problem

@Shredder, post #10

shreder moglbys sprawdzic jaka masz wersje 040 XC ? czy MC ?

hmm w sumie z prockami roznie jest jeden krzem jest lepszy od drugiego ..ktos tam na forum mi tez mowil ze krecil na 40 mhz z 25..
ja swoja 040/25 max przekrecilem na 37 .. i wiech.. na 33 chodzila..

a wersja MC 040 kreci sie na 55 - 60 mhz .. bez radiatora chodzi z malutkim wentylkiem w desktopie na 40 mhz ... sam bylem w szoku ze to niby ten sam procesor a te numerki literowe tyle znacza w przypadku OC .. chyba z 060 jest to samo .. XC chodza na 75 mhz .. a MC na 110 Mhz

czy ktos probowal krecic blizzarda 030/50 mhz ? - czy sie da CPU czy tylko FPU ?

Wrcajac do problemu moja podpowiedz to temperatura ..procek sie uruchami przegrzewa i Guru meditation .. jest to ewidentnie wina CPU .. chociaz czasem stara pamiec tez potrafi splatac figla ..jednak jesli karta odpala to znaczy ze jest juz dobrze

odpal 1240 na 25 mhz

Ostatnia modyfikacja: 11.03.2010 09:12:07
[#12] Re: Apollo 1240 problem

@HOŁDYS, post #11

Z różnymi pamięciami sprawdzałem, a co do przegrzewania to postawilem solidny radiator na apollu. Lecz spróbuje jeszcze na 25mhz.

[#13] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #12

moze wal z libsami jest??

[#14] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #13

moze wal z libsami jest??

A moze podlaczyles do tej Amigi z "obcieta" klawiatura numeryczna?
A tego wała tez robi wystartowanie systemu z dyskietki? Tylko nie mow ze nie masz stacji dyskow, bo powinienes dostac pomidorem, takim zielonym, zeby bardzo bolalo. :P
[#15] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #12

Lecz spróbuje jeszcze na 25mhz.

W końcu sprawdziłeś tą kartę z kwarcem 50MHz ?

[#16] Re: Apollo 1240 problem

@waldiamiga, post #15

Musze kupić taki kwarc :P

Endriu: Nie mam wb na dyskietce

[#17] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #8

Ręce opadają myślałem że pojawił się ktoś kto pomoże ożywić nasz sprzęty ale pomyliłem się.Jak myślisz taka firma produkująca karty tak dla zabawy zastosowała do taktowania procesora oscylator o dwa razy większej częstotliwości i potem dokładała przerzutnik J-K żeby powiększyć koszt produkcji "paranoja".Zresztą poczytaj trochę dokumentacji procesorów z rodziny 68040 pdf-y są dostępne w necie. większość układów użytych w karcie apollo może być taktowana częstotliwością nieco mniejszą od 40Mhz (nie pomyl tej częstotliwości z granicznymi parametrami chipów)a sama Amiga jest taktowana z zegarem nieco ponad 14Mhz. Jak wiesz dzięki możliwości pracy asynchronicznej jest to możliwe.Generalnie karty Apollo był szybsze od kart Blizzarda jednak te drugie stabilniejsze gdyż w nich użyto lepszych elementów blokujących zasilanie (kondensatory tantalowe). Należy je sobie wymienić i nie upalić karty . Stałe dociskanie styków i ruszanie machów w podstawkach raczej przyczyni się do szybszego padnięcia karty.
[#18] Re: Apollo 1240 problem

@Dziadziomiecio, post #17

Kwaku coś ciekawego zrobił (wymiana PPC na szybsze, nie uzywane wcześniej przez p5), a ja wciąż czekam na opis "ustabilnienia" Apolla 1240 który jakiś czas temu obiecałeś (akurat mam taki wiechliwy ze starości egzemplarz). Domyślam się, że chodzi o wymianę kondensatorów smd i znasz ich dokładne parametry. Podzielisz się swoja wiedzą?
[#19] Re: Apollo 1240 problem

Coś Ci się chyba kolego pomieszało. Nie rozumiem do czego był ten Twój cały wywód
[#20] Re: Apollo 1240 problem

Chyba nie czytałeś tego manuala (do 68040) zbyt dokładnie. 68040 WYMAGA podwójnego taktowania do poprawnej pracy. Dziwne to, ale tak jest.

[#21] Re: Apollo 1240 problem

@wali7, post #18

Ja mam plany jak karta zacznie działać wlutować wszystko co w podstawkach jest bezposrednio do laminatu, jeszcze jak dorzucisz jakiegos arta od siebie o wymianie jakis tam elementów to moze apolo będzie karta lepsza od blizzarda jeżeli chodzi o wydajność i stabilność.

[#22] Re: Apollo 1240 problem

@sqward, post #20

W takim razie po co do 40tki dochodzi 25MHz? Manualkę oglądałem do 060, ale musiałbym chyba wziąć miesiąc wolnego żeby całą przestudiować ;)
[#23] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #21

Z tą stabilnością to bym tak nie szalał. Poza tym chyba jedyny kondensator, który może stracić pojemność to 47uF pod 040. Reszta tych kondensatorów raczej nie traci pojemności. Zdarzy im się zewrzeć, ale wtedy raczej problemem nie byłaby stabilność.
[#24] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #23

Jaka jest opcja ze amiga nie startuje bo apollo nie ma bateri?

[#25] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #24

Nie. Apollo bez baterii działa, tyle tylko że czasu nie trzyma.

[#26] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #22

040 potrzebuje dwóch sygnałów zegarowych, PCLK i BCLK. PCLK jest 2x większy od BCLK. Więc jeśli masz na apollo 25Mhz procesor, to 50Mhz oscylator ma sens.

[#27] Re: Apollo 1240 problem

@arti4-92, post #21

arti4-92 napisał(a):

> Ja mam plany jak karta zacznie działać wlutować wszystko co w
> podstawkach jest bezposrednio do laminatu, jeszcze jak
> dorzucisz jakiegos arta od siebie o wymianie jakis tam
> elementów to moze apolo będzie karta lepsza od blizzarda jeżeli
> chodzi o wydajność i stabilność.
>
>
Dokładnie tak ma zrobione PrzemasIII :D

Apollo 1260 jest stabilną kartą gdy podstawki pod MACH-y są wywalone a same układy są przylutowane.
[#28] Re: Apollo 1240 problem

@stachu100, post #27

No i MrT

[#29] Re: Apollo 1240 problem

@kwaku85, post #23

Ja w swojej karcie apollo dołożyłem tantale na liniach zasilania pamięci i od tego czasu mogę stosować trochę więcej modułów pamięci sim karta widzi więcej typów walczę cały czas żeby stabilnie mi pracowała z 64mb pamięci. Chcąc naprawiać jakiś sprzęt elektroniczny wypadało by poznać jego budowę.
Co do p[odstawek to pisałem kiedyś że należy wstawić trochę lepsze na polskim rynku były takie wykonane z brązowego plastiku które miały sporo lepsze parametry od "czarnych"ja tak zrobiłem w kilku kartach i stabilność sie poprawiła

Ostatnia modyfikacja: 14.03.2010 12:11:28
[#30] Re: Apollo 1240 problem

@stachu100, post #27

Dokładnie mam :) I WIELKIE DZIĘKI :D Karta działa na 060 z 80 Mhz (trzeba dołożyć oczywiście aktywne chłodzenie) . Oczywiście taktowanie pamięci dzielone jak przy 040 czyli 40 Mhz (inaczej karta nie widzi więcej niż 32 MB)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem