[#1] ClassicWB i problemy z instalacją
Witam. Ostatnio zainteresowałem się tym magicznym pakietem ClassicWB dla mojej A1200. Z racji wyglądu zdecydowałem się na na wersję ADV (w ADVSP nie działa magicTV). Wszystko byłoby fajnie, bo pakiet posiada naprawdę bardzo dużo dodatków/programów itd itp, ale pojawił się poważny problem. Mianowicie zauważyłem że jakiekolwiek próby zainstalowania dodatkowego oprogramowania kończą się zgonem całego systemu. Każdy program, który doda cokolwiek do startup-sequence wywali cały system (np cacheCDFS, blizzkick). Nawet nie mam możliwości podmienić kicka do wersji 3.1, bo wywala błąd intuition i miesza mi w kolorach systemu. Wie ktoś coś może na ten temat? Zauważyłem że w tym pakiecie ClassicWB startup-sequence ma troszkę inaczej dopisywane programy z katalogu C, większość w pętlach IF, czy czymś takim.
[#2] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #1

Zdaje mi się, że musisz po prostu dokładnie prześledzić, co się z czym gryzie. Bo, jak sam powiadasz, dużo w ClassicWB dodatków. Przy starcie systemu uruchamia się multum programików rezydentnych, które lokują się w jakichś tam obszarach pamięci i kolidują z tym, co chcesz sobie doinstalować.
Niedawno w wątku poświęconemu ClassicWB wspominałem, że jest to rzecz fajna, ale że chyba lepiej jest postawić sobie "łysego" Workbencha i własnoręcznie dokładać kolejne łatki podnoszące możliwości i jakość pracy z systemem. Musisz przeanalizować pod tym kątem startup-sequence, sprawdzić, czy wszystko, co Ci się ładuje, jest faktycznie potrzebne. No, taka to uroda systemów ostro patchowanych. Przy dokładaniu czegoś nowego (czy to hard, czy soft) prawie zawsze coś musi "pójść pod nóż". Czasami jakaś biblioteka, czasami coś z commodities.
Pamiętam, że gdy - już kupę lat temu, podłączałem kartę Apollo 1240/25 - to musiałem solidnie przerobić s-s i pozbyć się paru łatek.
Trudno mi coś konkretniejszego powiedzieć - wszystko zależy od tego, co próbujesz zainstalować. Czasami pomogą minimalne korekty, czasami trzeba dłubać długo i mozolnie.
Przepraszam, że tak mało konkretnie "doradzam", ale to naprawdę są kwestie wysoce indywidualne - od tego, jaki masz konfig hardwarowy, co chcesz doinstalować, et cetera.
No, ale na pewno są tu magicy znający system na wylot, którzy Ci pomogą.

Z szacunkiem
Des
Ps. A, no i nie bój się grzebania w s-s. Amiga jest bardzo tolerancyjna

[#3] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #1

Na wstępie wyłącz wszystko z katalogu WBStartup, czyli załóż w środku nowy katalog i przenieś tam wszystko.
Mała szansa ale może jednak pomoże a w wykonaniu jest proste i szybkie.
Jak nie pomoże to trzeba już wykazać się wiedzą i "wyremować" wszelkie dodatki ze skryptów startowych.
Nie wiesz jak to poszukaj i wydrukuj oryginalną sekwencje startową a potem porównuj.

Pozdrawiam
[#4] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@Des, post #2

Zgadza się, najlepszym rozwiązaniem byłoby zainstalować wszystko samemu od początku. Ale jeśli ktoś (jak ja) cierpi na straszliwy brak czasu i jest strasznie do tyłu ze wszystkim co z Amigą związane- przecież lata mi to zajmie zanim ja do czegokolwiek tam dojdę. A tak, jest w zasadzie wszystko. Tylko teraz co się z czym gryzie. Czy program do obsługi CD z ClassicWB jest czegoś warty?
[#5] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #4

Wiesz, no wbrew pozorom nie jest to wszystko (osobiste, ręczne patchowanie łysego Workbencha 3.0/3.1) ani tak czasochłonne, ani wymagające wielkiej wiedzy. Naprawdę. Przede wszystkim musisz założyć, co Ci jest potrzebne, jakie wymagania system ma spełniać. Potem jedna nocka szperania w zasobach Aminetu, zaciąganie faktycznie potrzebnych łatek. Do tego ciutkę znajomości systemów operacyjnych jako takich (nie wątpię, że ją masz), trochę intuicji, tak zwanego "nosa"...;) No i w kilka dni połatasz sobie takiego Workbencha, jaki będzie Ci grał, buczał i pasował.
ClassicWB jest miły, ale zawiera całą masę bajerków, przeszkadzajek, pchełek rozmaitych, nie zawsze potrzebnych. Czasami lepiej/wygodniej jest mieć "brzydsze" ikony, mniej kolorów i wodotrysków, ale za to wyższą efektywność systemu.
Ja mam w tej chwili praktycznie golasa, no tyle, że z Oxypatcherem, żeby w miarę efektywnie wykorzystywać możliwości szybkościowe Motoroli 060. Trochę kopa Oxy daje - w zależności od programu, przyspieszenie od 10 do 25%.
A kolorki, bajerki, wodotryski... Jakoś żyję (i dobrze się mam) bez tego. Generalnie lubię co jakiś czas coś pozmieniać - wtedy stawiam sobie Magellana i się cieszę, póki mi się nie znudzi

Z szacunkiem
Des

[#6] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@Des, post #5

Wiesz, jak się człowiek para pracą z "klasykiem", to źródłem wiedzy nie do przecenienia są roczniki "MA". Tam jest sporo artykułów opisujących "rasowanie" Workbencha, sporo takiej wiedzy, może już niedzisiejszej, ale cały czas ważnej dla "klasykowca".
Szczególnie to ciekawe dla kogoś, kto miał przerwę w amigowaniu. Bo między, powiedzmy 2000, a 2010 rokiem sporo się zdarzyło, zmieniło. Na tyle się zmieniło, że kilka lat przerwy może stanowić problem.
Jeśli uprawiasz "oldschool", jeśli nie kręci cię zmuszanie Amigi Klasycznej do tego, do czego nie została stworzona, to teksty z "MA" będą dla Ciebie kopalnią wiadomości bezdenną.
Szukaj na aukcjach, czasami ktoś za niewielkie pieniądze sprzedaje.

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #1

Ściągnij i zainstaluj MCP albo przynajmniej będący częścią pakietu MCP program PatchControl. W Startup-Sequence dopisz na początku, najlepiej zaraz po komentarzach, jego wywołanie:

C:PatchControl DO_LAUNCHER

możesz też dodać przed nim (aczkolwiek niekoniecznie):

Stack 65536 >NIL:

PatchControl to program, który pilnuje, żeby łatki Ci się nie gryzły między sobą.

Poza tym z dziwnych rzeczy, które rzuciły mi się w oczy w Startup-Sequence:

SYS:System/FBlit/FText

FText powinien być dodany tuż przed samym końcem S-S, po
C:LoadWB
a przed
EndCLI >NIL:
a w ClassicWb jest na długo przed IPrefs...

Tak w ogóle to ClassicWb to dziwny jest moim zdaniem - jego autor chyba nie lubi MCP, bo na siłę łata AOS dziesiątkami łat różnych autorów gdy tymczasem jedno MCP załatwiłoby większość tych łat hurtem i bez obawy że łaty się między sobą pogryzą...

Ostatnia modyfikacja: 01.04.2010 22:20:19
[#8] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@APC74, post #7

W pełni się z Kolegą zgadzam.
MCP wysoce skutecznie optymalizuje system; mnogość opcji konfiguracyjnych początkowo przestrasza, ale po kilku dniach rozgryzania robi się milo. Dobry kawałek softu.
W ogóle - z patchami nie ma co przesadzać. Ja wiem, że jak się zaczyna dopiero, albo jak się z "gołej" A1200 na przykład, przechodzi na A1200 dozbrojoną w w szybszy procesor i sporo pamięci, to się ma fazę na instalowanie niezliczonej ilości łatek. Bo się człowiekowi wydaje, że TAKI procek, z TAKIM fastem pociągnie wszystko. A to różnie bywa, czego dowodem są wspomniane przez Kolegę "dziwności" w s-s ClassicWB.
Jednakowoż system Amigi, w dowolnej wersji, jest cholernie elastyczny. Wiele rzeczy można sobie "na nochala" ustawić. Ja lamer jestem, się bez wstydu przyznaję, boć przecież nie każdy musi/może się znać na wszystkim, a sobie system dopasowałem do potrzeb. A ile frajdy przy okazji miałem, nie do przecenienia Ale jakby mi ktoś kazał wyjaśnić, czemu coś działa z czymś, czemu tak, a nie inaczej trzeba cosik dopisać w s-s, to w wielu wypadkach bym nie potrafił. No, intuicja, metoda prób i błędów. No i świetnie napisany system, cały czas, mimo upływu lat, mimo swej zabytkowości, unikalny i genialny.

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@APC74, post #7

APC74 napisał(a):

> Ściągnij i zainstaluj MCP

Ja już ściągnąłem ten program. Dzięki za taką perełkę. Mam pytanko odnośnie tego programu. Czy są jakieś przeciwwskazania instalacji tego pakietu? Albo inaczej czy przy instalacji trzeba na coś uważać aby nie wysypać systemu? WB3.1 z jakimiś już tam łatkami postawiłem sam.

[#10] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@Tomski, post #9

czy przy instalacji trzeba na coś uważać aby nie wysypać systemu

Tak.MCP to multi-commodity które zawiera mnóstwo patchy i nakładek.Trza uważać aby nie pokrywały się z tymi które masz już zainstalowane w systemie (nie wiem jakie patche instalują się z Classic WB).

W Magazynie Amiga (w kilku odcinkach) był bardzo dobry opis wszystkich funkcji MCP.

[#11] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@waldiamiga, post #10

waldiamiga napisał(a):

> czy przy instalacji trzeba na coś uważać aby nie wysypać
> systemu

>
> Tak.MCP to multi-commodity które zawiera mnóstwo patchy i
> nakładek.Trza uważać aby nie pokrywały się z tymi które masz
> już zainstalowane w systemie

Ale rozumie, że wystarczy zmodyfikować odpowiednio przed instalacja MCP s-s i wb-s tak aby te moje już zainstalowane patche nie instalowały się i wszystko będzie ok? Oczywiście pamiętając o kopi bezpieczeństwa wyżej wymienionych skryptów.

[#12] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@Des, post #6

Sporo czasopism amigowych ostatnio kupowałem, chyba czas wreszcie zacząć je przeglądać :)
Coś mi się zdaje że po prostu postawie system pod UAE i zacznę działać z workbenchem "na poważnie". Martwi mnie tylko to, że sam nie wiem co Amiga potrafiła, co mogę zainstalować, itd itp. Wszystkie datatypy, programiki, nakładki. Sporo tego a ja zaczynam od zera.
Zacznę od MCP, potem jakiś zamiennik okna WB jak Scalos, potem się zobaczy. Jak już co nieco opanuję to przeniosę to na klasyka.
[#13] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #12

Kwaku: raczej polecam stawiać system na klasyku. Może okazać się że żmudna praca którą wykonasz pod WinUAE może nie zadziałać na klasyku bo jak wiadomo każda Amiga ma duszę :)

[#14] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@pampers, post #13

A no tak, każda Amiga jest indywidualna :) Pod WinUAE będę chciał tylko testować pakiety, co się z czym je, do czego to i co daje. Tak naprawdę nie wiem dalej co to jest MCP, zainstaluję, pobawię się i wtedy zainstaluję i skonfiguruje go poprawnie na mojej Ami. Poza tym tam łatwo robić szybkie kopie ostatnio działającego konfigu :)
[#15] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #14

Od kilku godzin nie mogę zainstalować systemu pod WinUAE. MUI nie chce się zainstalować bo ciągle wywala błąd przy kopiowaniu biblioteki w linii 299. czy jakoś tak. Kombinowałem na wszystkie sposoby, nie da się tego zainstalować. MCP bez MUI nie działa, kopiowanie muimaster.library do libs tez nie pomaga. Scalos po zainstalowaniu nie działa (czarne tło, wyświetlanie zawartości katalogów to jakaś porażka). Problematyczne jest tez używanie katalogu jako dysku, WB nie pozwala mi usuwać katalogów, muszę wywalać je spod windowsa. Ciężki mam dziś dzień :(

Ostatnia modyfikacja: 05.04.2010 21:48:39
[#16] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #15

Zaglądałeś tu: http://www.apc74.ppa.pl/tutoriale.html?

Oprócz muimaster.library trzeba jeszcze skopiować jego klasy (te wszystkie mcc itd. do Libs:MUI/ ) i stworzyć przypisy w user-startup.

[#17] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #15

No i SnoopDos Twoim wielkim przyjacielem, prawie takim jak google ;)

[#18] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #15

To prawda. Mnie się już ładne parę razy zdarzyło, że MUI się źle rozpakowało i wywalało przy instalacji właśnie taki błąd. Dorobiłem się wreszcie dobrze rozpakowanej wersji i instalacja zawsze działa. W każdym razie: WITAMY W KLUBIE! OK

[#19] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #15

Bo instalujesz na dysku sformatowanym w FAT lub NTFS i problem stwarza plik którego nazwa to spacja.
Zainstaluj MUI ręcznie lub baw się emulowaną Amiga na emulowanym dysku sformatowanym w FFSie.

Pozdrawiam
[#20] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@RadoslawF, post #19

Jeśli chodzi o kwaku85 - być może. Ja napisałem o moich bojach na klasykach.

[#21] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@waldiamiga, post #10

W Magazynie Amiga (w kilku odcinkach) był bardzo dobry opis wszystkich funkcji MCP.

Napewno w ktoryms ze starszych MCP byla polska dokumentacja w .guide
W najnowszym tez powinna byc (choc dotyczy tej starszej wersji). Jak nie ma to podrzuce linka.
[#22] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #15

Polecam AmigaSYS 4 AGA z upgrade do R1.3:

http://amigasys.condor.serverpro3.com/index.html

Instalacja na Amidze banalna, wszystko działa, spokój w głowie a podczas instalacji można browarka sączyć i patrzeć na linię poleceń jak pliki są rozpakowywane .
Nie wiem dlaczego ale praca z linii poleceń jest dla mnie bardziej efektywna i nawet teraz żeby sprawdzić czy mam dobre połączenie z netem odpalam "cmd" pod windą i wpisuję: "ping -t onet.pl"

Oczywiście że znacznie lepiej jest samemu dopieszczać system przez jakiś czas, tylko że niektórzy tego czasu nie mają i sięgają po "gotowca".
[#23] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@stachu100, post #22

ja mam LZX mojego system WB3.1 + patche z 2000 roku dziala stabilnie na 040/060 MCP FBLITy Oxypatchery i inne p******ety
jak chcesz moge podeslac .. LZX cos ok 50 MB

AmigaSys jakos mi nie podchodzi .. nie wiem czemu ..zapieprzylem z tamtad po prostu nowsze biblioteki i programy i tyle..

nie chce czegos co sam nie robilem (i nie wiem co sie dzieje pod maska)

a wyglada to to tak

http://www.ppa.pl/a1200.040.40.aga.32.mb,1128;graffiti.html

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2010 09:39:21
[#24] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #1

Jestem ponownie ;)
Olałem temat ClassicWB i stwierdziłem że AmigaOS4 wygląda fajniej. Co prawda zawiodłem się trochę na wyglądzie systemu pod klasykiem po uprzednim zapoznaniu się z wersją dla WinUAE. Poza tym ten system połączony z moim FastATA wiesza system po uruchomieniu CD.
A więc- koniec. Trzeba faktycznie swój system zrobić. Siedziałem wczoraj cały wieczór badając składniki takiego AmigaOS4 i próbuję powoli budować coś takiego u siebie.
Niestety już na dzień dobry mam problem. Po zainstalowaniu MUI nic się nie dzieje. Po zainstalowaniu MCP i próby wejścia do jego ustawień mam komunikat "The MUI-generation failed"

Bardzo podobają mi się ikony w wersji dla WinUAE. Fajny jest też pasek programów na dole. Bardzo podoba mi się budowa okien- cienkie, bardzo ładne ramki, fajne tło w środku. Ikony bez ramek- też fajna rzecz. Jak to wszystko zrobić? Program do kalendarza już mam ściągnięty, ale zastawia mnie ten pasek zużycia CPU i pamięci. W zasadzie fajniejszy jest w wersji na klasyka. Jak on się nazywa?
[#25] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #24

I jeszcze pytanie jak zainstalować ClassAct?
[#26] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #25

ClassAct juz działa, limpidclock również. Był mały błąd w poprzedniej wersji programu, ale już doszedłem do ładu. Teraz kończę walczyć z ToolManagerem. Mam nadzieje że w końcu da za wygraną.
Przyglądam się jednak systemowi i dochodzę do wniosku, że nadal wygląda... źle :) Mimo że nainstalowałem się różnych wynalazków WB ma dalej 4 kolory, wypasem może jedynie być MagicMenu, które dodaje trochę uroku systemowi (więcej odcieni szarości ) Czy ktoś ze zgromadzonych zdradzi mi tajemnicę "pokolorowania" systemu jak w wersji AmigaSYS4? Już mnie ta szara szarość dobija.
I drugie ważne pytanie- gdzie mogę postudiować o ustawieniach MPC, wreszcie odpalił a ja nie umiem go skonfigurować. Chociażby coś jak clickTOfront by się przydał z jego opcji :)
[#27] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #26

"pokolorowanie" ?
Chyba chodzi o VisualPrefs i Birdie

[#28] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@Logan, post #27

Możliwe. Zaraz zacznę sprawdzać, w każdym razie dążę do uzyskania tego, co oferuje AmigaSYS4, przynajmniej na razie w kwestii wyglądu.
[#29] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #28

Przeglądnij sobie blaty w dziale graffiti, czasem osoba wrzucająca podaje "asortyment" wykorzystany do upiększania, może zauważysz coś ciekawego.

[#30] Re: ClassicWB i problemy z instalacją

@kwaku85, post #1

Wie ktoś może dlaczego ClassicWB nie działa z Blizzem 060? Pod emulatorem również wywala błąd. Nie wystartuje nawet.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem