[#1] Srednia Cena A1200+HDD
Witam!

Jako kompletny laik w temacie (konsolwiec,pcotowiec ;) ).
Mam pytanie,ile warta jest gola Amiga 1200 ROM 3.0 2MB+HDD 2.5 +mysz+joy i najmocniejsza zasilka w dobrym stanie.

300-500zl?

P.S. Witam wszystkich to moj pierwszy post :).

Pawel

[#2] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #1

Amiga1200 (mysz+zasilacz powinny byc zawsze w zestawie) kosztuje miedzy
150-190zl w zaleznosci od stanu.

najlepiej kupic 'przejsciowke' 2,5<->3,5 koszt okolo 20zl bo dyski 2,5calowe sa drozsze i trudniej je dostac
i do tego 3,5 calowy dysk twardy starej generacji od PC'ta od kilkaset MB do kilku GB (koszt od 20-100zl)

za 500zl to mozna polowac na A1200 w obudowie tower, hdd, zewn. klawiatura i jakas slabiutka karta pamieci/turbo ale tez powinna byc.

---
Oczywiscie mozna sobie kupic "BOX'owana" gola Amige1200 w pudelku za 400zl ale to czysta glupota... po co przeplacac.

Ostatnia modyfikacja: 14.04.2010 17:41:46
[#3] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@selur, post #2

>> Oczywiscie mozna sobie kupic "BOX'owana" gola Amige1200 w pudelku za 400zl ale to czysta glupota... po co przeplacac.

Albo w ogóle w stanie magazynowym za dwa razy tyle. Przykładem takiego głupca jestem ja. Na domiar złego myślę o kolejnym takim zakupie.

>> Mam pytanie,ile warta jest gola Amiga 1200 ROM 3.0 2MB+HDD 2.5 +mysz+joy i najmocniejsza zasilka w dobrym stanie.

Nie powiem Ci ile konkretnie jest warta bo to pojęcie względne. Kup A1200 z rozszerzeniem ramu. Dokup cztero gigową kartę CF (zamiast HDD), przejściówkę do pecetowej myszy i pada Matt Boomerang. Do tego pudełko Verbatimek i kabel transferowy Amiga - PC, albo licencję na WHDLoad i masz wszystko czego Ci potrzeba. Daruj sobie te super zestawy ze stosami padniętych dyskietek, zdezelowanymi dyskami twardymi i rozklekotanymi joyami z Allegro, bo to kupa nic nie wartego śmiecia. Szkoda kasy.

[#4] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #3

No coz,zaryzykowalem i kupilem takie cos:

http://allegro.pl/item983367392_amiag_1200_dodatki.html

Mam blisko do tego pana wiec sprzet przetestuje na miejscu i co wazniejsze obejrze dokladnie.
Mam nadzieje ze nie przeplacilem i sprzet bedzie smigal.
Jesli ktos moze orientuje sie jakie kolory kabli ida w tej ucietej koncowce kabla,to wezme wtyczke i naprawie ten kabel.

Jest jeszcze ta aukcja:

http://allegro.pl/item985599421_jedyna_taka_commodore_amiga_1200_box_polecam.html

ale owy pan zyczy sobie 500zl za gola amige ;] i z maili jakie z nim wymienilem,wynika ze to naciagacz troche. Moj budzet w tym miesiacu by tego nie wytrzymal raczej.

Pozdrawiam,zdam relacje z placu boju.

Ostatnia modyfikacja: 14.04.2010 23:27:56
[#5] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #4

Pofatyguj się z końcówką kabla i osobiście sprawdź sprzęt. Tekst: "NIE WIEM CZY DZIAŁA BO Z UWAGI NA USZKODZONY ZASILACZ NIE MAM JAK SPRAWDZIĆ" w 90% przypadków mówi: "SPRZĘT JEST PADNIĘTY, A JA CHCĘ CIĘ OKRAŚĆ". Czeka Cię też dodatkowy wydatek w postaci kabla euro. Z tego co widzę w zestawie jest tylko kabel antenowy. I tak jakby myszy brakowało.

[#6] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #5

Ok,zastosuje sie do porad.
Mysz+joy i kabel euro to bede musial sie zaopatrzyc,trudno.
Mam nadzieje ze nie byla rozkrecana i dziala.
Po 16 sie dowiem,wieczorem dam znac.

Hej!

[#7] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #6

No i wrocilem z pustymi dlonmi Frywolny Marianie miales racje :>.
Zrobilem koncowke,stacja dyskow nie chciala czytac dyskietek. Zasilacz lekki. Ogolny stan sprzetu pod zlom podchodzil,rdza na spodzie. Sprzedawca zaproponowal 200zl. Ale dalem sobie spokoj.

Tutaj ktos wystawil na allegro takie cos,warte zainteresowania?

http://allegro.pl/item1001829264_amiga_1200_2gb_hdd_2_5_pcmcia_cf_karta_512mb.html

Frywolny_Marianie moze Ty cos polecasz?

Ostatnia modyfikacja: 15.04.2010 18:28:38
[#8] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #7

Trudno mi coś polecić. Od dawna nie śledzę już amigowego rynku. Mogę Ci doradzić tylko jedno. Jeśli zależy Ci na ładnym i zadbanym egzemplarzu, unikaj kupna na odległość. Weź trochę na wstrzymanie i cierpliwie poczekaj na jakąś okazję w Twojej okolicy. Pojedziesz obejrzysz, sprawdzisz.

Co do Amigi z linku to wygląda całkiem sensownie. Cena według niektórych duża według innych w sam raz. Ja bym jej nie kupił bo "nosi wyraźne ślady użytkowania". Niestety natura pokarała mnie pedantyzmem i nic tego nie zmieni. Poczekałbym trochę, bo raz na jakiś czas za tak kasę wypływa naprawdę ładny egzemplarz. Ty jednak możesz mieć inne do tego podejście i jeśli Ci odpowiada to ją bierz. Umów się tylko na odbiór osobisty.

Co do Twojego głównego pytania dotyczącego średniej ceny A1200 (bez HDD i raczej o nim zapomnij, podłączysz sobie stary dysk z PC, który pewnie gdzieś masz, albo kupisz za 20zł, minimum za jakie możesz coś sensownego kupić to 150-180zł. Nówka z magazynów to jakieś 700-800zł. Średnią policz.

Zerknij też tutaj:
http://www.allegro.pl/item1002092042_commodore_amiga_1200_a1200_bcm.html

[#9] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #8

O kurde ta ze Slupska jest naprawde ekstra. Szkoda ze dopiero teraz ja wystawil. Bo ja juz kupilem ta:

http://allegro.pl/item985599421_jedyna_taka_commodore_amiga_1200_box_polecam.html

Rozsadek jakosci i ceny. Mam taka nadzieje przynajmniej,ale podeslal mi ten gosc wiecej zdjec i wydaje sie byc ok,zobaczymy.

Szkoda ze ta ktora podales zostala tak pozno wystawiona,ale przypuszczam ze cena przeszkoczy magiczna granice 500zl,a to byl max jaki planuje wydac na obecna chwile.
Coz bedzie pierwsza Ami robocza,moze potem zaszaleje jak Ty (wnioskuje z podpisu) i kupie druga w stanie magazynowym :).

Dam znac jak sie cos ruszy.

Co sadzisz o tej 500'tce?

http://allegro.pl/item996221526_amiga_500_plus_stan_bdb_atrakcyjne_dodatki.html

Pozdr.

Ostatnia modyfikacja: 15.04.2010 23:16:50
[#10] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #9

Cena może nie należała do najniższych, ale wydaję się ok. Niech Ci dobrze służy.

>> Co sadzisz o tej 500'tce?
Mnie o Amigi nie pytaj, bo jedyne co Ci poradzę to - jak masz kasę to bierz ;)
Tak serio, to trudno coś powiedzieć na podstawie paru zdjęć i zapewnień sprzedającego. Najbardziej zdezelowaną i pożółkniętą Amigę da się chemią i Photoshopem odświeżyć.

[#11] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #10

Hehe to widze ze mamy badzo podobne podejscie do tematu.
Dziekuje ze wszelkie porady i dobre checi.
Jak Ami dotrze,dam znac co i jak :).

[#12] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #11

Hmm jedna rzecz jeszcze mi chodzi po glowie,jak dotrze do mnie Ami 1200,to chcialbym dolozyc jej ramu i hdd oraz karte turbo.

Czy takie beda odpowiednie? Moze polecacie cos innego?
Wazna sprawa,zeby calosc zmiescila sie w obudowie desktop.

M-Tec 1230/28
Apollo 1230/40

[#13] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #3

Pada Matt Boomerang. Popelnilem ten blad i zaluje. To jest totalny syf. Polecam pady od segi megadrive, albo (najlepsze rozwiazanie) zrobic appe i pad od psx. A co do reszty to w pelni sie zgadzam. Mam bardzo podobny zestaw.

Pozdrawiam
[#14] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@pjk, post #13

Mialem Mega Drive,dobre pady potwierdzam :). Jak by ktos mial jakies pytania odnosnie konsol niech smialo pisze. Od '89 roku caly czas mam roznej masci konsole pod tv :). Zaczelo sie od Atari 2600 na carty :).

[#15] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #12

>> Czy takie beda odpowiednie? Moze polecacie cos innego?
Wazna sprawa,zeby calosc zmiescila sie w obudowie desktop.

M-Tec 1230/28
Apollo 1230/40

Odpowiednie. Wejdą do desktopa i nie wymagają chłodzenia. Ja bym Ci jednak polecił Blizzarda 1230/50. To najstabilniejsza i najmniej problemowa karta. Sam mam taką i jestem z niej na max zadowolony. Do niedawna miałem dwie, ale jedną już niestety sprzedałem.

Odpowiedz sobie jednak na pytanie czy ta karta jest Ci w ogóle potrzebna ;)
Może wystarczy ci tylko dodatkowy ram.

[#16] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #15

Omm w zasadzie wystarczy mi tylko ram,ale jak patrzylem ile kosztuje rozszerzenie pamieci,a dokladajac 100zl otrzymuje karte turbo+ram.
To sie poprostu zastanawiam czy nie warto dolozyc?

No chyba ze upoluje cos senswonego na alledrogo.

Ostatnia modyfikacja: 17.04.2010 18:10:52
[#17] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #16

Witam. Nie chce namawiac, ale mam wystawione 2 karty do a1200, m-tec 030/42Mhz 4MB i blizzarda IV 030/50MHz 32MB.

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6133278

pzdr
[#18] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@atarens, post #17

No bardzo chetnie,ale w tym miesiacu odpadam. Brak pessos. No i z tymi cenami to chyba za szybko nie sprzedasz :/.

[#19] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #18

Rozumię, tak tylko napisałem jakby coś. Czy sprzedam czy nie....... jeść nie wołają
[#20] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #18

>> z tymi cenami to chyba za szybko nie sprzedasz

Tak Ci się tylko zdaje ;)

[#21] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #20

No to sorry,chyba faktycznie doloze ramu i tyle.

[#22] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #9

Atrus:

>Co sadzisz o tej 500'tce?
>http://allegro.pl/item996221526_amiga_500_plus_stan_bdb_atrakcyjne_dodatki.html
------------
O szlag. Taką to sam bym brał bez wahania, gdyby nie to, że mam już dwie. Jakkolwiek nie Plusy. Hm.
Szkooooda, że nie dał "kup teraz" (innych opcji zazwyczaj nie używam). Pewnie bym poważnie rozważył.

[#23] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #21

To może taka karta szybciej ;)

http://allegro.pl/item1006824987_blizzard_1220_28mhz_4mb_fast_ram_fpu_68882_16mhz.html
[#24] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #22

Hehe YERZMYEY/HOOY-PROGRAM dobrze ze sa wsrod ludzi entuzjasci Ami500. Tez zaluje ze nie dal kup teraz,bo zamiast 1200 bym wzial ta A500+. Stan jest naprawde perfekcyjny. No i w koncu to A500 czy jest wieksza legenda gier komputerowych (zaraz za C64)?
Ciekawe do ilu dojdzie cena? Pewnie do jakiegos kosmicznego poziomu..

[#25] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #24

No i w koncu to A500 czy jest wieksza legenda gier komputerowych (zaraz za C64)?

Dla mnie najwieksza legenda sa kolorowe gry AGA na A1200. C64 mam do dzisiaj (nawet 2), ale dla mnie bardziej legendarna jest A1200. Jak widac dla kazdego cos innego. :)
[#26] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #24

Dla startujących w 8 bitowcach którzy z nich przeszli na PC to 8 bitowce są legendą.
16 bitowce domowe czyli Amiga i Atari to taki nieudany (dla nich) kierunek rozwoju komputerów.

Pozdrawiam
[#27] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@RadoslawF, post #26

Z tym ze A1200 jest 32 bitowa.
[#28] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Andrzej Drozd, post #27

Bo jest kolejnym (po A500/+) ogniwem w tej linii rozwojowej.

Pozdrawiam
[#29] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Andrzej Drozd, post #27

Z tym ze A1200 jest 32 bitowa.

nie bardzo.. 24bitowy procesorek .. (EC)

[#30] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@HOŁDYS, post #29

24 bitowa szyna adresowa ale sam procek tak samo 32 bitowy jak mc68000 - operuje na pelnych 32 bitach.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem