[#1] Wejście Component d CDTV
Witajcie ponownie!
Otóż mam podłączoną Amigę CDTV poprzez wejście Component do telewizora HD Ready. Wszystko fajnie ale obraz jest czarno biały - nie wiem czy tak powinno być czy ja coś schrzaniłem.
[#2] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #1

Tak ma być. Najlepiej zrób sobie kabelek AmigaVideo -> Euro, to będziesz miał kolorowy obraz.
[#3] Re: Wejście Component d CDTV

@kmilota, post #2

Dobra dzięki za szybką odpowiedź.
[#4] Re: Wejście Component d CDTV

@kmilota, post #2

Nie powinno tak byc. W CDTV na wyjsciu component wychodzi kolorowy sygnal wideo.

Ostatnia modyfikacja: 29.04.2010 19:39:23
[#5] Re: Wejście Component d CDTV

@Phibrizzo, post #4

No dobra, ale co ja mam w takim razie zrobić? Przecież nie ma jakiegoś innego Componenta - albo zostałem w epoce kamienia. Z tego co oferują sklepy z okablowaniem to są sprzedawane kable Video + 2 chinche Audio. Czy ja mam jakiś zły kabel czy coś się zepsuło wewnątrz?
[#6] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #5

Zrob tak jak radzi kmilota. Jakosc obrazu bedzie o wiele lepsza niz przez component.
[#7] Re: Wejście Component d CDTV

@Phibrizzo, post #6

Tak ale kabel mam zepsuty po wtyczki Euro dokładnie się nie wsuwają w otwory. Trzeba gmerać a jak wiadomo, gmeranie luzuje.

Zostane chyba przy czarno białym, dzieki ;p
[#8] Re: Wejście Component d CDTV

@kmilota, post #2

Bzdury, tak jest tylko w A500 w CDTV na composite jest kolor.
[#9] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #1

W amidze jest COMPOSITE (czyli popularnie chinch) a nie COMPONENT, na pewno podłączasz wtykę do poprawnego gniazda w telewizorze?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Composite_video
http://pl.wikipedia.org/wiki/Component_video

Jeśli poprawnie, to spróbuj jeszcze przełączyć w TV PAL/NTSC.

Ostatnia modyfikacja: 29.04.2010 21:22:33
[#10] Re: Wejście Component d CDTV

@rafgc, post #9

Jest to rzeczywiście Composite - po prostu nabazgrane jest Comp, a ja znałem wyłącznie Component. Jednakże to jest właściwy kabel (ale jeszcze sie upewnie). Ale czy obraz uzyskam podłączając kabel COMPOSITE do wejścia COMPONENT? (napisałem dużymi by nie było nieścisłości).

Ostatnia modyfikacja: 29.04.2010 21:48:33
[#11] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #10

a CDTV nie ma ustawień jakiś w MENU??..

[#12] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #10

Jeżeli podłączasz sygnał Composite (z komputera) do telewizora przez gniazdo Component, to nie otrzymasz koloru: composite to jeden sygnał ("pokrewny" jest mu sygnał S-Video, gdzie composite rozdzielony jest na luma i chroma), podczas gdy component to trzy sygnały: luma i dwa sygnały różnicowe koloru - łącząc composite do luma (zarówno component jak i S-Video) otrzymamy śliczny monochromatyczny obraz. Jak w A500 :)
Spróbuj podłączyć composite do wejscia composite w TV (zwane zazwyczaj "chinch" lub AV). A najlepiej RGB z Ami do wejcia SCART w TV.
[#13] Re: Wejście Component d CDTV

@wali7, post #12

A to urządzenie dałoby rade?

http://www.converters.tv/products/rgb_to_pal/46.html

Wiem, ze drogie i jest poza zasięgiem dal mnie ale tak sie pytam ;p

A jak już się pytać to pytać - po co jest wyjście antenowe i TV?

Ostatnia modyfikacja: 30.04.2010 01:13:14
[#14] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #13

Kup to http://www.allegro.pl/item1020938897_kabel_amiga_euro_scart_stereo.html - najlepsza jakosc obrazu z mozliwych w twojej konfiguracji. Wejscie antenowe jest przelotowe, ja tam np mialem magnetowid prawie 20 lat temu wpiety:) a wyjscie to po prostu modulator tv, mozesz sobie kablem antenowym podpiac ami do tv i bedziesz mial obraz - nedzny obraz.

[#15] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #13

To by Ci się przydało, gdybyś miał telewizor (lub monitor) z jedynym możliwym wejściem Component. Zdecydowanie najlepiej zrobić jak pisał przedmówca - kupić (lub zrobić) kabel Amiga RGB->SCART i cieszyć się na telewizorze najlepszym do otrzymania obrazem (który jest w stanie wygenerować Ami). Każde inne rozwiązania (composite, component, S-Video) to już kompromisy pogarszające jakość obrazu.
[#16] Re: Wejście Component d CDTV

@fazior, post #14

Kabelek fajny i na temat, tylko czemu taki drogi.
[#17] Re: Wejście Component d CDTV

@Kiv_Master, post #16

Pojecia nie mam, mozesz zapytac handlarza.

[#18] Re: Wejście Component d CDTV

@Kiv_Master, post #8

Bzdury, tak jest tylko w A500 w CDTV na composite jest kolor.

Tak agresywnie napisałeś, że aż wróciłem do starych magazynów Amiga (bo sam osobiście nie miałem CDTV, ale widziałem je w działaniu). I w nr 1/92 na stronie 34 jest napisane :
"Złącza:
genlock, SCSI (standard DMA), szeregowe, równoległe, analog video RGB, digital video RGB, Composite video (kolor), 2 x joystick, złącze na kartę RAM 64kB, MIDI in/out, gniadto opclonalnej klawiatury".
Ale na stronie 33: "Może być podłączone z telewizorem, przez jedno z czterech wyjść: FBAS, Y/C, HF lub RF."
Jednak na http://www.amiga-hardware.com/ jest napisane że CDTV na wyjście SVideo a nie Composite.
Czyli jak to jest? Może ktoś zrobić zdjęcie tylnych gniazd, aby stało się jasne jak można podłączyć telewizor?
Bo jeśli chce podłączyć kablem SVideo -> czincz do telewizora, to bedzie miał obraz mono. Najlepiej jak podłączy kablem SVideo -> SVideo.
[#19] Re: Wejście Component d CDTV

@kmilota, post #18

Zdjęcie prosto z waszej stronki ;p

http://www.ppa.pl/artykuly/pics/sekcje/sprzet/svideo2/modulatorbok.jpg

Dokładnie tak to wygląda. Nie chcą łączyć przez EURO, bo mój ubogi w wejścia telewizor ma tylko dwa takie wejścia i już zajęte. Wiem, jest rozgałęźnik ale mam już tam za dużo kabli by jeszcze podziwiać w powietrzu wiszący kabel rozłączony na dwa.

Będąc człowiekiem bystrym podłączyłem po prostu COMPOSITE pod wejście COMPONENT i otrzymałem obraz czarno - biały. Nie posiadam wejścia COMPOSITE (nawet zajrzałem do instrukcji odbiornika TV) i nic tam więcej nie ma.

Bawienie się w przełączanie ze standardu PAL <=> NTSC też przecież nic mi nie da jeśli ten kabel COMPOSITE nadaje obraz w w ogóle innych falach.
[#20] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #19

A masz w telewizorze S-Video?

[#21] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #1

nie dawno sprzedałem

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=396

Ostatnia modyfikacja: 30.04.2010 15:38:45
[#22] Re: Wejście Component d CDTV

@rafgc, post #20

Jakbym miał to bym już się nie pytał ;p

Spoko mnie wystarczy, że działą.
[#23] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #22

Więc wyjścia masz tylko 2

SCART

przejściówka SCART->COMPONENT

Chyba, że wyjściem antenowym, ale jakość wtedy jest dość marna.

[#24] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #19

dziwny ten TV ze nie ma composite video? (podaj model)

Czy zadne urzadzen wpietych w TV nie ma dwoch zlacz EURO ?
[#25] Re: Wejście Component d CDTV

@kmilota, post #18

RGB->SCART, czyli najprościej mówiąc wyjście wideo w Amidze i wejście na popularnie zwane "euro" w telewizorze, monitorze. To najrozsądniejsze rozwiązanie problemu. Zabawa z RF daje tak kiepski obraz, że szkoda wzroku, szkoda gadać i w ogóle - można się do Amigi zrazić.
A wyjście composite video Amiga CDTV ma. Jak najbardziej ma. I zapodawany zeń sygnał winien być jak najbardziej kolorowy. Jeśli nie jest, to albo coś nie halo z Amigą, albo z telewizorem.

Z szacunkiem
Des
Ps:
Dane techniczne -

CPU: Motorola MC68000 7.16MHz (NTSC), 7.09MHz (PAL)
Pamięć:
1MB Chip RAM
ROM 256KB z systemem operacyjnym KICKSTART 1.3
ROM 256KB z CDTV firmware
Chipset: OCS (Original Chip Set) + DMAC (obsługa CD-ROM)
CD-ROM 1x

Złącza/porty:
Model NTSC:
wyjście RF audio/video
wyjście Composite Video
wyjście S-Video (4-pinowy mini-DIN)

Model PAL:
wyjście RF audio/video
wyjście Composite Video, oraz (w obydwu wersjach):
analogowe wyjście RGB video
stereofoniczne wyjście audio
mysz (4 pinowy mini-DIN)
klawiatura (5 pinowy mini-DIN)
RS-232 port szeregowy (SERIAL)
port równoległy (PARALLEL)
port stacji dyskietek (FLOPPY)
wejście i wyjście MIDI
slot karty pamięci 64KB lub 256KB

Zerknąłem po prostu do Wiki, ale ponieważ nie do końca Wikipedii ufam, to i zadzwoniłem do kolegi, który CDTV używa od kilkunastu lat i uważa ją za Najfajniejszą Amigę Którą Wyprodukowano
Potwierdził, że Wiki prawdę w tym przypadku rzecze.

[#26] Re: Wejście Component d CDTV

@wunderw, post #19

sprzedaj ami, instalnij uae. nie stac cie na kabel/mentalnie,finansowo,wygodnicko/ tak bardzo w powazaniu masz ten sprzet to sprzedaj, szkoda czasu i nerwow. ps i nie zawracaj dupy.

Ostatnia modyfikacja: 30.04.2010 19:52:55
[#27] Re: Wejście Component d CDTV

@fazior, post #26

Fazior, ale czemu tak ostro? On nie "zawraca dupy". Dopytuje się grzecznie po prostu.

Jest raczej "świeżym" Amigowcem, nie musi mieć wiedzy nawet takiej (teoretycznie) podstawowej, jak znajomość wyjść dowolnej Amigi, jak niuanse nazewnictwa - "component" i "composite".

Na dodatek CDTV nie jest najpopularniejszym, najszerzej opisywanym modelem Amigi. Tu sporo wątpliwości można mieć - na przykład to złącze wyglądające pozornie na "pcimcię", czyli "slot karty pamięci 64KB lub 256KB", który nikomu nigdy sensownie się nie przydał.
Legenda głosi, że to PCMCIA, ale w osobliwym standardzie Commodore, czyli niezgodnym z niczym

CDTV z założenia miała być fantastycznym komputerem, mocno wyskakującym w multimedialną przyszłość. Niekoniecznie się to udało. Cholera wie, czy to tylko wina lipnego marketingu Commodore, czy istotnie za bardzo nowatorskie. To były czasy prostego telewizora, prostego magnetowidu i lokalnych kablówek. Takie "multimedialne centra rozrywki domowej" niekoniecznie się na ów czas sprawdzały. W każdym razie - założenie było zasadne, co widać po tym, w jakim kierunku poszły domowe ustrojstwa do oglądania/słuchania/grania.

Ale ad rem - pisanie komuś, kto zainteresował się Amigą, że ma spadać i nie zawracać dupy znajduję wysoce niestosownym.

Z szacunkiem
Des

[#28] Re: Wejście Component d CDTV

@Des, post #27

Bo jedyny sensowny sposob na podpiecie ami do tv jest przez rgb - dostal odpowiedz, upiera sie? łel jego problem, niech spada, moja cd32 jest gdzies u ludzi bo nie ma wyjscia rgb i nie interesuje mnie zabawa z tak zrytym obrazem. JEDYNY SENSOWNY SPOSOB PODPIECIA AMI DO TV TO RGB. nie bylo ostro, poradzilem uae - tez do pupy obraz/znieksztalcony. ale mimo wszystko lepszy niz przez composite.

[#29] Re: Wejście Component d CDTV

@fazior, post #28

No to i ja mu też tak napisałem, że RGB-> SCART, że inne rozwiązania są bezsensowne.

Dodam, ku informacji naszego nowego kolegi, że koszt takiego kabla to jakieś trzydzieści złotych, czyli trzy paczki przeciętnych papierosów.

Oczywiście - rozpaczanie nad tym, że się ma tylko dwa wejścia EURO w telewizorze i plątaninę kabli jest bez sensu. Ani Ty, ani ja, ani nikt inny nie uporządkuje mu kabli, nie kupi nowego telewizora. Tu już nasz nowy kolega musi radzić sobie sam. Wyjaśniono sprawę dokładnie, z każdej możliwej strony naświetlono kwestię wiekopomną: CDTV-> telewizor. I dalsza rozmowa będzie tylko niepotrzebnym biciem piany.
Ale po co krzyczeć, że "zawraca dupę"?
E tam, se dajmy na luz. Szkoda nerwów, prawdaż.

Szacunek niezmienny
Des

[#30] Re: Wejście Component d CDTV

@Des, post #29

Dokladnie, ale mozna to zalatwic w 1, slowem JEDNYM poscie a nie zastanawiac sie co ma cdtv w srodku i czy kabel aby nie za drogi /nie mam nic wspolnego ze sprzedawca/:). Jednym slowem /już to wczesniej napisalem/ rgb albo nicea:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem