[#1] Amiga sys 4
Witam czy da sić ten system postawić na dysku od Amigi przez winuae?? .
Miałem trochć przerwć w amigowaniu i z głowy pouciekało ehh

[#2] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #1

wstyd hanba zdrada :)

chyba sie da ..ja nigdy uae nie uzywalem :D nawet nie wiem jak to sie instaluje :P

generalnie byl watek o tym ..uzyj wyszukiwarki na ppa

Ostatnia modyfikacja: 04.05.2010 09:33:46
[#3] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #1

Da się bez problemu, nawet masz kilka wersji instalacyjnych. Ja tak robiłem wielokrotnie, i z wersją 3 jaki i 4.

[#4] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #1

Na stronie AmigaSYS (www.amigasys.com) wybierz wersję dla Amigi (pierwsza od góry) i przewiń trochę stronę, która się otworzy - znajdziesz tam opis, jak zainstalować AmigaSYS dla Amigi klasycznej na dysku za pomocą WinUAE. Taki dysk wystarczy później podpiąć do klasyka i już. :)

[#5] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #1

dzićki za odp ... ale nie dam rady zainstalować może to ktoś łopatologicznie mi to wytłumaczyć ? trochć przerwy z amiga i uciekło z głowy :(

[#6] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #5

Odwagi i wiary w siebie trochę Naprawdę!
Niczego fizycznie nie zepsujesz, najwyżej trochę się pomęczysz i metodą prób a błędów dojdziesz do ładu.
Tam, na tej stronie, której adres zapodał APC74, jest bardzo łopatologicznie właśnie wytłumaczone wszystko. Zatem mysz w dłoń i do dzieła. A w razie kłopotów szukaj i pytaj tu, z całą pewnością nie zostaniesz sam, dobrzy ludzie Ci pomogą.

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: Amiga sys 4

@Des, post #6

no nie daje rady :( instaluje sys pod winuae i chce przekopiować go na hdd amigi i nic ;/

[#8] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #7

chce przekopiować go na hdd amigi

A po co Ty go kopiujesz?? Podepnij amigowy HD do PC i bezpośrednio na nim instaluj za pomocą WinUAE.

[#9] Re: Amiga sys 4

@APC74, post #8

Właśnie jak to jest- kiedyś podpinając dysk Amigowy do PC automatycznie pozbywałem się partycji. Za każdym razem trzeba było HDTool boxem robić partycje na nowo i instalować system. Nic nie robiłem z dyskiem, tylko podpiąłem, wyskoczyło że dysk niesformatowany, dawałem anuluj i już partycji nie było. I tak za każdym razem
[#10] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #9

no właśnie add hardfile daje obraz z amiga sys , a amigowy dysk dodaje add hard drive i jak by nie widziało mego dysku i przerywa mi instalacje co robić nie tak ?? , jak nie dodam dysku az amigi to wszystko sić instaluje ehh ta przerwa dala mi po kości:(

[#11] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #9

Kiedyś? Czyli tak gdzieś w czasach Windows '98? ;)
O ile dobrze pamiętam to zawsze powodowało problemy, durny win nie rozpoznawał swojego systemu na dysku i automatycznie coś tam dopisywał.

Ale te czasy daaaaaaaawno minęły, na XP i nowszych możesz spokojnie podpinać.

[#12] Re: Amiga sys 4

@Shoonay, post #11

A takie pytanie mam jeszcze. AmigaSYS4 w wersji dla klasyka wygląda... no sami wiecie jak. Wersja dla WinUAE i resztę robi już wrażenie. Czy jeśli zamontuję kartę graficzną do A1200 to uda mi się uzyskać taką grafikę? Amiga to pociągnie?
[#13] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #12

Wersja 040/060 wygląda bardzo ładnie na AGA i śmiga całkiem szybko.
Wiem bo właśnie taką mam do testów.

Rzecz jasna 020 nawet z 8MB FAST to bieda w porównaniu z powyższym...
A 040/060 + karta grafiki no to już full wypas :D
[#14] Re: Amiga sys 4

@stachu100, post #13

Fakt, nie mówię że AmigaSYS 4 pod klasyka wygląda źle, bo przy oryginalnym WB to jest po prostu kosmos- ale przy wersjach z emulatorów- no cóż, wypada kiepsko. Moje pytanie brzmi czy uda się na 040/060 i np BVision uzyskać efekt, jak np w wersji na Amithlona (genialne ikonki na dole )
[#15] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #12

Jeżeli do klasyka dodasz kartę graficzną, to AmigaSYS będzie wyglądał dokładnie tak samo, jak pod WinUAE. Z tym, że będziesz musiał zrobić reinstalkę lub update do wersji GFX. Polecałbym zrobić update, bo wersja GFX AmigaSYS używa przestarzałych upiększaczy (Birdie, VisualPrefs, Power Icons...). Zamiast nich doinstalujesz sobie AfA_OS i oprócz skórek (które mozna zmieniać w locie) na system i programy zyskasz zaktualizowane datatypy, lepszą obsługę czcionek TrueType, obsługę większej ilości formatów ikonek itd...
Do AfA_OS dorzucasz jeszcze połataną graphics.library i to właściwie byłoby wszystko w temacie updete'u.
"Wodotryski" trochę mocy zabierają ale po dodaniu karty GFX i graphics.library system przyśpiesza, więc spowolnienia jako takiego nie będziesz widział.

[#16] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #10

Możesz dla pewności sformatować hdd pod Amigą. Z tym, że formatowanie większych partycji to masakra. Gdy w WinUAE wciśniesz przycisk add harddrive to wybierasz sobie dysk. Gdy masz już sformatowany dysk wybierasz ten z przedrostkiem RDB. Oczywiście zakładam, że uruchamiasz uae z parametrem -disableharddrivesafetycheck.

Osobiście polecam podział na partycje i formatowanie wykonać na emulatorze. Szybkość co najmniej zadowalająca.

Jeżeli chcesz sam powalczyć to polecam http://valwit.net/uaehd.html i http://apc74.ppa.pl/tutoriale.html. Sam AmigaSYS najlepiej aktywować na uae i potem po protu skopiować na amigowy hdd.

[#17] Re: Amiga sys 4

@Red_Bullet, post #16

A u mnie żeby było śmieszniej nie widać wcale dysku po odpaleniu WB z dyskietki. Choćbym na głowie stawał.
[#18] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #17

Bo dysk sformatowałeś spod nowszego systemu niż masz na dyskietce czy w ROMie.
Konkretnie to winna jest bodajże wersja filesystemu która na dysku zainstalowała się w RDB ale przy starcie z dyskietko nic tego nie czyta a w ROMie jest starsza.

Pozdrawiam
[#19] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #17

jesli dysk sformatujesz najpierw w workbenchu pod ROMem 3.0 i skopiujesz wszystko nie powinno byc problemu.

Szopki sie dzieja jak zaladujesz ROM 3.1 do pamieci , znikaja partycje

[#20] Re: Amiga sys 4

@HOŁDYS, post #19

To już trzeci dzień walki od rana do nocy z systemem i nic. Ogólnie ta Amiga ma problemy z IDE. Teraz jak wsadzę jakikolwiek dysk to wcale nie odpala, nawet sam Kickstart. Nie wiem już co mam z nią robić. Nie mam nic pod SCSI, wiec pewnie nic z tym teraz nie zrobię.
[#21] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #20

Pomóc niewiele pomogę ale może faktycznie masz walnięty kontroler HDD. Używasz jakiegoś FastATA czy standardowy A1200?
To co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia to że przy instalacji pakietu AmigaSYS 4 AGA największym moim problemem była decyzja w której dziurce od nosa sobie podłubać poczas instalacji
[#22] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #20

to po co wlutowywales fastate w plyte glowna ?

czasem wina tkwi w tasiemce * a konkretnie we wtyczce jesli uzywasz dysku 2.5 cala poszukaj tu problemu

[#23] Re: Amiga sys 4

@HOŁDYS, post #22

A gdzie ja napisałem że wlutowałem FastATE w płytę?
W A4000T jest coś nie tak z kontrolerem. Do czasu gdy na dysku nie zacznę robić partycji kontroler widzi dysk. Jakakolwiek próba postawienia na dysko czegokolwiek co się z Amigą wiąże kończy się zawiasem komputera. Próbowałem wszystkiego (3 doby kombinacji).
Jeśli dysk ma np partycje z winzgrozy, A4000T wystartuje z dyskietki. Odpalam HDTollBox i robię partycje. Po resecie już Amiga więcej nie wstanie. Do czasu usunięcia z dysku Amigowych partycji. Dodam że nawet z dyskietki nie ruszy. W trakcie ładowania systemu z flopki Amiga robi gdzieś odwołanie do dysku. Jeśli nie ma na nim nic (brak partycji) idzie dalej. Jeśli coś zobaczy- zwis.
Co do mojej FastATY z wcześniejszego wątku- właśnie ją postawiłem. Jest wlutowana w płytę (konstrukcja mojego CDzłomu nie pozwala na założenie płytki na układ, podnosiłoby to klawiaturę do góry).
[#24] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #23

Czy mozesz podmontowac pecetowe partycje odpalajac amige z dyskietki?
Jakiej wielkosci dysk podlaczasz ?
Jak dlugo czekasz po resecie po zalozeniu partycji amigowych na dysku?
Mozesz wejsc do bootmenu?
[#25] Re: Amiga sys 4

@Norbert, post #24

Mogę wejść do boot menu. Po chwili jak Amiga zacznie czytać system z dyskietki odwoła się do dysku. Po tym odwołaniu Amiga wisi i nawet miękkki reset z letargu jej nie wyciągnie. Trzeba hardcorowo zasilanie wypinać. Co ciekawe na tej Amidze mogę zrobić partycje. Ale jak tylko zrobię reset po utworzeniu partycji- kaplica.
[#26] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #25

hmm to rzeczywiscie masz cos nie tak z tym kontrolerem lub dyskiem
to jest anormalne zachowanie amigi.

podobne sa problemy z fastata jak nie laczy

[#27] Re: Amiga sys 4

@HOŁDYS, post #26

Hehe, ja tam doskonale wiem co FastATA potrafi jak nie łączy Moja sztuka będzie lutowana na stałe z romami, bo już mam tak ciasno w desktopie A1200 że już wpinanie na nią nie działa :)
[#28] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #25

czy mozesz podmontowac pecetowe partycje? (MountDOS + FAT95)
[#29] Re: Amiga sys 4

@Norbert, post #28

W zasadzie nie sprawdzałem. W każdym razie dysk jest widoczny i partycje Amigowe można na nim zrobić bez problemu, tylko potem Amiga buntuje się widząc na dysku coś co zna :)
[#30] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #25

W tej Amidze masz procka 030 czy szybszy ?
Jeśli szybszy to czy masz na niej odpowiednie biblioteki ?

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem