[#1] Giana Sisters na Natami
http://www.youtube.com/watch?v=4D6DzO29PWc

[#2] Re: Giana Sisters na Natami

@Artur Jarosik, post #1

jak narazie to ta super-aga-co-jest szybsza-karty-w-hajend-pc , nie radzi sobie z odpaleniem giany w pelnej predkosci. jeszcze masa pracy nad ta maszynka.
[#3] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #2

A po czym wnioskujesz, że nie radzi? I gdzie wyczytałeś, że jej układy graficzne mają być szybsze niż te montowane w kartach do PC?

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 18:27:12
[#4] Re: Giana Sisters na Natami

@frywolny_marian, post #3

1. wnioskuje po tym jak giana rusza sie na filmiku . na obecna chwile uber natami z super aga sobie ..nie radzi

2. autor natami na forum natami regularnie udowadnial, ze super aga w polaczeniu z 68k w fpga zjada na sniadanie nowoczesne karty gfx ,proce i chipsety *

(*oczywiscie w jakis specyficznych warnukach ale co tam , natami akbar )

3) na forum jest topic o uzyciu procka z natami jako akcle board do a1200 , ze wstepnych wyliczen wyszlo ze sam koszt produkcji takiej karty (a nie calej natami) wyniosl by ponad 300 ojro :D
[#5] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #4

Ad 3.

Za 300 (a nawet ciut więcej) puściłem ostatnio apollo 1260/80mhz. Czy cena 300 ojro za nową dopałkę do a1200 to wg Ciebie wygórowana cena?

[#6] Re: Giana Sisters na Natami

@pampers, post #5

patrząc na kwasne amigowe ceny? nie ,ale wez pod uwage ze ponad 300 euro mialby wyniesc sam koszt produkcji , bez vatu czy marzy. i tu upada mit powtarzany przez kilku krzykaczy ze cala natami byla by tansza niz taka samanta . czuje ze finalna cena sammanty 440 czy 460 ,przy cenie bnatami to bedzie jak pol darmo :P
[#7] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #4

1. Przez optymalizację i często niewłaściwe dobranie liczby klatek filmy na youtube mają tendencje do "szarpania" i nie oddają w pełni rzeczywistości. Zresztą, nawet nie wiedząc o tym, trudno po obejrzeniu tego filmu dojść do podobnych co Twoje wniosków.

2. Podaj link, bo trudno mi w to uwierzyć. Zresztą wydaje mi się, że powinieneś napisać coś więcej o tych "specyficznych warunkach", bo to może być istotne.

3. Co ma cena do pracy układów graficznych i działania Giany?

[#8] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #6

Jeżeli porównujesz Natami którą robi jakaś grupka zapaleńców do Sam która jest produkowana przemysłowo w większych ilościach no to taka rozmowa nie ma sensu. Ja nie jestem jednym z tych krzykaczy.

[#9] Re: Giana Sisters na Natami

@pampers, post #8

Kto wie, co będzie produkowane w większych ilościach, Sam, czy NatAmi... Oczywiście o ile ta ostatnia ujrzy kiedykolwiek światło dzienne.

[#10] Re: Giana Sisters na Natami

@G. Kraszewski, post #9

Pomijając fakt że to video nie pokazuje Natami w działaniu tylko Giana Sisters które jest uruchamiane.. no właśnie, na czym? W tle słychać działanie stacji dysków.

[#11] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #2

Moja pierwsza odp. nie była zbyt grzeczna, więc zedytowałem. Ale po co siać defetyzm? :P

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 20:24:11
[#12] Re: Giana Sisters na Natami

@pampers, post #10

Link ma swoje źródło tu (post Thomas'a Hirsch'a):
http://www.natami.net/knowledge.php?b=1¬e=11215&order=&x=22
więc można przyjąć, że to nie lipa.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 20:03:13
[#13] Re: Giana Sisters na Natami

@frywolny_marian, post #12

Fajnie by było jakby projekt Natami w końcu ujrzał światło dzienne. Nie jestem Natamioptymistą ani raczej nie będę potencjalnym kupcem (chociaż kto wie).

[#14] Re: Giana Sisters na Natami

@pampers, post #13

Pewnie, że fajnie by było. Miejmy nadzieję, że ujrzy.

[#15] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #4

jezeli chodzi o to ze scrolling ie jaka podzas gry to mysle ze to moze byc efekt promowania palu na przynajmniej 60hz lcd vga, podobno scrolling na indivision zmuszanej do nieokraglego podbijania czestotliwosci czyli wlasnie na 60 a nie 50hz rowniez nie jest juz tak plynny co jest chyba oczywiste. niestety.
musze przyznac ze chetnie zajrzylbym do goscia, co on tam kleci bo jestem akurat w oklicy stuttgartu, i chyba go nawet pamietam z lat 90tych, ale nie bardzo moge sie zebrac (na bezczelnosc).

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2010 01:28:14

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2010 01:29:13
[#16] Re: Giana Sisters na Natami

@wawrzon, post #15

amigowy i konsolowy ntsc to rowniez 60hz ,a wiele gier na amidze mialo przelacznik 50/60hz (pal/ntsc)
[#17] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #2

A ja myślę, że gdyby miało być coś nie - to facet nie wstawiłby filmiku. Jakość filmów na YouTube, oraz sprzętu którym często ludziska mają zwyczaj nakręcać materiały pozostawiają wiele do życzenia.
Co do NatAmi- goście odwalają kawał niesamowitej roboty, więc czapki z głów. Dużo bym dał by móc w tym przedsięwzięciu uczestniczyć.
Cena 300 ojro to żaden wydatek na sama dopałke do A1200. Blizzard PPC 060@80 603e@300MHz to wydatek rzędu 3kpln. Do tego masz "stary, powolny" 68k i praktycznie pierwszy i najstarszy PPC z możliwych. Wszystko bez supportu i gwarancji. Powinni dodawać do nich różańce modlitewne, żeby przypadkiem karta nie padła.
Optymalizacja i "dopalenie" proca i kości AGA to najważniejszy cel dla tych prawdziwych Amig klasycznych i właśnie oni to realizują. Wiec zamiast psioczyć módl się kolego żeby ten sprzęt w końcu wyszedł i spełnił nasze oczekiwania.
[#18] Re: Giana Sisters na Natami

@kwaku85, post #17

Niech wyjdzie, czemu by nie. I oczywiście, oby spełnił wasze oczekiwania. Osobiście nie oczekuję od niego nic szczególnego (o ile czegokolwiek), bo cały czas nie mogę się jakoś wewnętrznie przekonać, że jestem targetem dla tego sprzętu. Ale pomodlić się mogę, czemu by i nie? Zaszkodzić nie zaszkodzi :)

BTW: Co innego dać 300 ojro (a niech tam, choćby i 600) za sprzęt kolekcjonerski, a co innego za nowy (choćby i z gwarancją), nie pachnący starocią i nie kręcący sentymentalną łezką w oku (co nie znaczy, że gotów byłbym wyłożyć te 600 ojro za BlizkaPPC :).

[#19] Re: Giana Sisters na Natami

@DRACOX, post #4

Dotyczy to gier typu "194x", są na forum Natami informacje ile FPS-ów są w stanie osiągnąć procesory PPC (ktoś zrobił benchmarki), jak dla mnie bardzo słabe.
[#20] Re: Giana Sisters na Natami

@kwaku85, post #17

Jak chcesz to mogę się zapytać Francuza (został członkiem Natami Team), czy kogoś nie potrzebują, tyle że pewnie musiałbyś im być w czymś przydatnym, czyli pewnie coś związanego ze sprzętem w Twoim przypadku.
[#21] Re: Giana Sisters na Natami

@Don_Adan, post #20

jest nowa Amiga na allegro !!!!!!!!!!!

http://www.allegro.pl/item1036108781_gitara_akustyczna_dla_dzieci_amiga_dzien_dziecka.html

[#22] Re: Giana Sisters na Natami

@Don_Adan, post #20

Raczej specjalnie przydatny im nie będę. Chyba że będą potrzebować kogoś do konkretnych przeróbek na płytach :)
[#23] Re: Giana Sisters na Natami

@frywolny_marian, post #3

Po ogólnym szarpaniu w trakcie gry.
Po paseczku w kolorze brudnej czerwieni której nie ma jak się uruchomi grę na amidze.
Po śmieciach na dole ekranu których również nie ma na prawdziwej amidze.
[#24] Re: Giana Sisters na Natami

@frywolny_marian, post #7

1. Przez optymalizację i często niewłaściwe dobranie liczby klatek filmy na youtube mają tendencje do "szarpania" i nie oddają w pełni rzeczywistości.

I te zniekształcenia zgrały się idealnie z czerwonym paskiem z boku.
No i taki algorytm wymyślili w youtube że szarpie tylko w jedną stronę.
Oczywiście że są to błędy natami a nie youtube.
[#25] Re: Giana Sisters na Natami

@pampers, post #8

Ciekawe.
Na www.ppa.pl od dwu i pół roku grupa krzykaczy udowadniała i porównywała natami,Sam, pegaza i AmigaOne, wmawiając że to cudowne natami zje Pegaza na śniadanie a conajmniej Sam.
I co ?
Jak na natami puścili coś poza swoimi przykładowymi programikami to się okazało że cudowne natami nawet gupiej piencety nie potrafi dobrze zaemulować.
[#26] Re: Giana Sisters na Natami

@kwaku85, post #17

A ja myślę, że gdyby miało być coś nie - to facet nie wstawiłby filmiku.

Tak tak wszystko najlepiej zwalić na youtube.
[#27] Re: Giana Sisters na Natami

@Artur Jarosik, post #1

Fajnie, ze pokazują a działaniu scrackowaną wersję Giana Sisters ;)

[#28] Re: Giana Sisters na Natami

@qwerty4000, post #24

>> I te zniekształcenia zgrały się idealnie z czerwonym paskiem z boku.

Trudno żeby się nie zgrały skoro i gra i pasek występują na tym samym ekranie.

>> No i taki algorytm wymyślili w youtube że szarpie tylko w jedną stronę.

Nie do końca mnie zrozumiałeś z tym szarpaniem, ale to nie istotne. Moim zdaniem trudno cokolwiek powiedzieć po obejrzeniu tego filmiku i powstrzymałbym się na razie z oceną działania NatAmi.

>> Na www.ppa.pl od dwu i pół roku grupa krzykaczy udowadniała i porównywała natami,Sam, pegaza i AmigaOne, wmawiając że to cudowne natami zje Pegaza na śniadanie a conajmniej Sam.

Zaciekawiłeś mnie. Rzuć parę linków. Chętnie to przeczytam, bo jakoś, mimo, że dosyć często tu zaglądam, musiałem te opinie przegapić.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2010 19:07:25
[#29] Re: Giana Sisters na Natami

@gorzyga, post #27

Ciii...
Swoją drogą dziwne, że wybór padł właśnie na "Gianę" - gra jest kiepsko napisana i ma duże wymagania względem emulatorów w kwestii wierności emulacji oryginalnej Ami. Przynajmniej w przypadku WinUAE trzeba ustawić w miarę wierną emulację, żeby ekran początkowy/tytułowy nie ciął przy skrolowaniu.

Tak po zastanowieniu: a może to właśnie dlatego wybrano "Gianę".

[#30] Re: Giana Sisters na Natami

@frywolny_marian, post #28

Mnie się podobało i żadnego szarpania nie zauważyłem. W końcu chyba projekt jest cały czas "szlifowany", więc jest szansa, że bedzie lepiej, a poza tym w trakcie gry ktoś zauważy te szarpnięcia?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem