Wątek zamknięty
[#1] Artukuł w CHIP na temat Amigi
http://technowinki.onet.pl/artykuly/amiga-wciaz-smiga,1,3327590,artykul.html

;)

Poszperałem w linkach z arta i dotarłem tu:

http://amigasys.ultimateamiga.co.uk/ - odpalił ktoś emulator amisi na smartfonie HTC?

Pozdro.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2010 12:07:42
[#2] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@BaXik, post #1

Ale rozdzielczość "360×576 pikseli" to mogli by poprawić.
Rozdzielczość na kościach AGA "1440×576 pikseli" też nie do końca mi pasuje.
Po za tym duży plus za pomysł dołączenia do artykułu instrukcji instalacji Amigi wirtualnej, pewnie troszkę ludzi zdecyduje się na przypomnienie dawnych czasów.

Pozdrawiam
[#3] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #2

"wyświetlając na ekranie 4096 kolorów"
Jednocześnie? Chyba raczej korzystał z takiej palety kolorów
Niezbyt precyzyjnie napisane ;)

[#4] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #2

Według Ciebie jaka jest poprawna maksymalna rozdzielczość na kościach OCS oraz AGA w trybie HAM?

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@parallax, post #3

Tryb HAM to 4096 kolorów.

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@BaXik, post #1

Odpalić można... ba! nawet ikony poprzestawiać się da ;)

Jednakże w nowych smartfonach z wmobile brakuje klawiszy do wygodnej obsługi pocketuae.

[#7] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #2

Ale rozdzielczość "360×576 pikseli" to mogli by poprawić.

Teoretycznie najwyższą rozdzielczością obrazu w trybie PAL dla HAM jest 368x580 ale jest to rozdzielczość Video Overscan (pełna nazwa trybu graficznego: HAM-Laced Video Overscan) - czyli kilku kolumn i wierszy nie widzimy, bo "wystają" poza ekran i stąd zapewne wzięła się podana w CHIPie, przez Benedykta, maksymalna widoczna rozdzielczość dla HAM.

Rozdzielczość na kościach AGA "1440×576 pikseli" też nie do końca mi pasuje.

Mnie też - np. Deluxe Paint podaje dla AGAty, jako maksimum dla Super-High Res Laced rozdzielczość 1472x580. Przy tej rozdzielczość overscan nie wchodzi w grę.

...pewnie troszkę ludzi zdecyduje się na przypomnienie dawnych czasów.

I chyba tak się stało, wziąwszy pod uwagę dziwne, jak na wakacje, oblężenie mojej strony, które obserwuję od kilku dni w statystykach. :D Dzięki Ben.

[#8] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@parallax, post #3

jednoczesnie tez sie da. copper umie zmienic kolor co 8 pikseli w lowresie (standardowo, bez cudowania) co daje 40 zmian koloru w linii. jak nietrudno policzyc da sie wyswietlic kompletna 12bitowa palete na ekranie amigi.

[#9] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@kiero, post #8

Tylko szkoda, że nie wykorzystywali tego w grach ;) i nie chodzi mi o copper ;) Ale zapewne zaraz ujrzę listę gier, które wyświetlały tą ilość kolorów jednocześnie ;)

[#10] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@parallax, post #9

uzywajac samego hama6 mozna wyswietlic tyle samo kolorow. a copper wykorzystywano. w wielu grah na ekranie jest wiecej kolorow niz 32/64 na ktore pozwalaly kosci ocs/ecs

[#11] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Według Ciebie jaka jest poprawna maksymalna rozdzielczość na kościach OCS oraz AGA w trybie HAM?

Jest dla mnie oczywiste że podał bym bez overscanu bo jego wyświetlenie zależy od używanego monitora.
Czyli dla ilości punktów w linii odpowiednio 320-640-1280 a dla ilości linii 256-512 z zaznaczeniem że to dla trybu PAL w NTSC było by 200-400.

Pozdrawiam
[#12] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@kiero, post #8

Oto przyklad na to ze da sie wyswietlic wszystkie 4096 kolorow bez stosowania jakichkolwiek sztuczek

http://www.changeit.ppa.pl/temp/4096.iff
[#13] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #11

A dlaczego bez overscanu?

Benedykt Dziubałtowski

[#14] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Bo jego uzyskanie zależne jest nie tylko od komputera ale i od używanego monitora.

Pozdrawiam
[#15] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #14

Może najpierw sprawdź ile Amiga 500 wyciągnie na telewizorze overscanu a potem napisz.

Benedykt Dziubałtowski

[#16] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #14

Ale dzięki temu że dawało się uzyskać pełny overscan, Amisia nadawała się idealnie do zastosowań video :)

Więc podawano max wartości video, bo w końcu to była zaleta.

[#17] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #14

W moim przypadku overscan był koniecznością. Bez overscanu nie mógłbym robić tego, co robiłem. Aktualizowana codziennie "telegazeta" - prezentacja w Scali. To musiało lecieć na pełnym ekranie, bez czarnych ramek po bokach. Ludziska właśnie wyrzucali "Rubiny" na śmietnik i kupowali telewizory Philips, GoldStar, Finlux. I chcieli mieć full wypas overscan, ówczesną wersję HD

Z szacunkiem
Des
Ps. Z niebywałym sentymentem wspominam te czasy. Po wymianie Amig na pecety z kartami graficznymi nadającymi się do zastosowań telewizyjnych... To już nie było TO.
Pps. A artykuł, mimo paru nieścisłości, moim zdaniem fajny.

[#18] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@Des, post #17

Dziś też używam Scali. W wersji pod windowsy. No fajny to kawałek softu, prawdziwy kombajn z pierdyliardem wodotrysków. Ale nie cieszy. Ot, koleny program z bogatej oferty programów dla Windows. Nic wyjątkowego i unikalnego. Nic, co by mnie, użytkownika tej wersji Scali odróżniało od pierdyliarda codziennych zjadaczy windowsa.
No co zrobić, takie czasy, że już mało co cieszy. Unifikacja, uniformizacja et cetera. Nawet ta wyczekiwana X1000 nie da mi poczucia przynależności do wyjątkowego KLANU.
Dlatego czekam na NatAmi. Jaka będzie, taka będzie. Ale pewne jest, że nie będzie klonem klona "komputera zgodnego z IBM PC", ani klonem klona Makówki.
Ja po prostu lubię być taki trochę "inny".

Z szacunkiem
Des
Ps. Sorry, jeśli gadam niespójnie, ale jestem ożłopany piwem i oglądam stareńkie dema na A500

[#19] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@BaXik, post #1

Czy PocketUAE działa na wm nowszych jak wm2003se?? Chyba nie.

[#20] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Może najpierw sprawdź ile Amiga 500 wyciągnie na telewizorze overscanu a potem napisz.

Może najpierw przestaniesz robić założenia że jak Amiga to koniecznie stary telewizor jako monitor.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2010 23:12:21
[#21] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@arti4-92, post #19

Ktoś mi wyjaśni, czemu w opisie emulacji, autor pisze o zakupie kickstart'a, workbench'a itp???
[#22] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@kjb, post #16

Owszem nadawała się ale zaletą to było jedynie dla bardzo wąskiej grupy użytkowników.
Commodore i jej następcy nie podawali rozdzielczości z overscanem, domyśl się dlaczego ?

Pozdrawiam
[#23] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #22

Za czasów Commodore nie podawano w specyfikacji rozdzielczości z overscanem? Jeśli nie wtedy, to kiedy podawano?

Owszem nadawała się ale zaletą to było jedynie dla bardzo wąskiej grupy użytkowników.
No, to nie była aż tak bardzo wąska grupa. Jeśli się weźmie pod uwagę czasy, w których Amiga była niezbędna wręcz w każdej stacji telewizyjnej, w każdej firmie zajmującej się Desktop Video - to się trochę tych ludzi uzbiera. To wszystko, co powstawało dla Amigi - profi oprogramowanie i solidny hardware; karty GFX, karty dźwiękowe, mocne turbo - nie było ukierunkowane na łamaczy dżojstików.
Gdyby nie Scala, LightWave, Clarissa et cetera, Amiga nie hulałaby do dziś, tak jak hula. Takich "drobiazgów" jak CyberVision, AD516, Soundstage Pro, karty z prockiem 060 nie projektowano w celu zwiększenia komfortu łojenia w Superfroga.

Z szacunkiem
Des

[#24] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #20

Nigdzie tak nie założyłem, a Ty nie odpowiedziałeś na pytanie.

Benedykt Dziubałtowski

[#25] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@Benedykt Dziubałtowski, post #24

Nie zamierzam na nie odpowiadać, stary telewizor to nie jedyny rodzaj monitora.

Pozdrawiam
[#26] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@Dart_Mage2, post #21

Zarówno Workbench jak i Kickstart są oprogramowaniem chronionym prawem autorskim. Jeśli ktoś chce sobie poemulować Amigę bez jej fizycznego posiadania używając darmowego WinUAE powinien zakupić zarówno WB jak i KCS. Na dysku Amiga Forever znajduje się jedno i drugie. Wystarczy go zakupić i pobrać z Internetu. Drugi sposób to przenieść pliki wprost z posiadanej Amigi stosownym oprogramowaniem.

Co do samego artykułu naprawdę fajny :) Trzeba było rzucić w nim jeszcze linka do pierwszej publicznej prezentacji A1000 z youtube :D

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2010 00:23:15
[#27] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@arti4-92, post #19

PocketUAE działa i na WM 6.5 na Toshibie TG01. Trzeba sobie wrzucić taki programik jak WVGAFIX4 i wtedy można ustawić normalną rozdzielczość dla naszych dużych fonów. Problem jednak stanowi brak klawiatury nie wiem jak ten progs współpracuje z klawiszami na bluetooth bo poprostu takowej klawiaturki nie posiadam. Do Tosi można myszkę na USB podłączyć ale też coś za bardzo nie chce działać :/ Ogólnie programowi należy się porządna aktualizacja poprawiająca współpracę z nowszymi smartfonami.

[#28] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@RadoslawF, post #25

Więc nie dopisuj mi tego czego ja nie powiedziałem i nie udzielaj się w dyskusji jeśli nie jesteś wstanie nic sensownego napisać.

Benedykt Dziubałtowski

[#29] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@pong777, post #26

Dzięki za miłe słowa. Fajnie, że się komuś to spodobało. Wiem, że artykuł nie jest idealny i że wszystkim się dogodzić nie da. Gdybym napisałem rozdzielczości bez overscanu to znalazł by się jakiś krzykacz krzyczący, ze to nie prawda, że jest overscan i że trzeba to poprawić. Ale tak już po prostu jest :)

Benedykt Dziubałtowski

[#30] Re: Artukuł w CHIP na temat Amigi

@Benedykt Dziubałtowski, post #28

[quote]
Więc nie dopisuj mi tego czego ja nie powiedziałem i nie udzielaj się w dyskusji jeśli nie jesteś wstanie nic sensownego napisać.
[quote]

A co dopisuje Tobie czego nie powiedziałeś ?
Co do udzielania się w dyskusji to jeśli ktoś nie zamierza odpowiadać na Twoje tendencyjne pytania nie oznacza że nie pisze nic sensownego.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2010 01:09:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem